Početna stranicaPretraľnikpotrošnja ulja - Page 2 610RegistracijaLogin

potrošnja ulja

Go down 
+14
Žilek
lord
firejack
Jack
red-fz
cro.chopper
Safet(y)
scorpion
klesoo
ŽUTI
emirharley
dragger
palomas
custom rider
18 posters
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
Autor/icaPoruka
firejack
man
man
firejack

Broj postova : 271
Godina imam : 58
Prebivalište : N45°48'39'' E15°58'24''
Vozim : Johnny Pag 250 Spyder
Na forumu od : 28.09.2008

potrošnja ulja - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimeuto 14 lis 2008, 14:11

palomas je napisao/la:
firejack je napisao/la:
E da, i kaj je s motorima koji isto ulje mijesaju kroz masinu i getribu?

Ti imaš novi motor, ako se ne varam? Zbog toga moraš prvo koristiti mineralno ulje, kako bi se tarne površine unutar motora što više "uglancale". Nakon 1000 km možeš priječi na polusintetiku, a nakon 6.000 na full sintetiku.

Full sintetika u motoru stvara daleko manje trenje, pa se zbog toga novi motor s takvim uljem ne može dovoljno razraditi.

Zupčanici u getribi još posebno razbijaju viskozitet mineralnog ulja, u takvim motorima je posebno poželjno koristiti sintetičko ulje.

Interesantne informacije!
Hvala.
dobar
Ja sam do sada u svojim vozilima imao po 3-4 razlicite vrste ulja (motor, getriba, fertajler getriba, difovi ...) pa mi je ovo, jedno ulje, potpuna novost!
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimeuto 14 lis 2008, 14:30

Sa full sintetikom ne možeš fulati, to je ester koji nema veze s mineralnim uljem

Kod motora manjih kubikaža i snaga, režim opterećenja je uvijek negdje blizu gornje granice izdržljivosti, i treba mu što kvalitetnije ulje. Osim toga, sve osovine s ležajevima su u prosjeku dosta manjeg promjera, nego kod večih kubikaža. Zato je specifično opterećenje po površini ležajeva također veće nego kod velikih motora.

Jedino kako mu možeš pomoći je kvalitetno ulje, a tu full sintetika nema dostojnu alternativu.
[Vrh] Go down
firejack
man
man
firejack

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimeuto 14 lis 2008, 14:34

A to bi bilo, konkretno ...?

(u autu sam to rijesio sa Shell-om Ultra Helix)
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimeuto 14 lis 2008, 14:46

Motul 300 V je odličan i najskuplji, ali postoje i druga kvalitetna ulja. Ja koristim Silkolene Pro 4 Plus, nakon više od 32.000 km teško je uopće zamjetiti da bi motor trošio gram tog ulja.

Ali pri tome troši 10% manje goriva, nego sa polusintetikom. Kad to preračunaš na nekakvih 6.000 prijeđenih kilometara, ispada da imam manje troškove, nego s najjeftinijim uljem.
[Vrh] Go down
firejack
man
man
firejack

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimeuto 14 lis 2008, 17:34

Ok.
Hvala.
Onaj Shell je cca. 120kn/l (kad sam zadnji put kupovao), nadam se da Motul 300V nije skuplji.
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimeuto 14 lis 2008, 19:08

firejack je napisao/la:
Onaj Shell je cca. 120kn/l (kad sam zadnji put kupovao), nadam se da Motul 300V nije skuplji.

Nada umire posljednja, ali krivo se nadaš, Silkolene je negdje u tom rangu cijena, a Motul je cca. 160-170 kn po litri.

http://www.moto-trade.hr/default.asp?r=10
[Vrh] Go down
firejack
man
man
firejack

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimeuto 14 lis 2008, 19:13

Ok, hvala.
To je jos podnosljivo.
Ipak ne trosim ulje ko gemiste.

cuga
[Vrh] Go down
ŽUTI
man
man
ŽUTI

Broj postova : 40
Godina imam : 40
Prebivalište : Zabok
Vozim : RSV mille
Na forumu od : 12.10.2008

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimesri 15 lis 2008, 21:42

2 Palomas u večini se slažem s tobom osim u forsiranju full sintetike večina iz ovog foruma mogu zaboraviti na takvo ulje iz tog razloga se i događaju stvari da custom troši ulje jer njegova gradacija, viskozitet i laički sama gustoča ne odgovaraju 1 i 2 cil. i v2 mašinama niskih okretaja. Sintetičko ulje je prvenstveno namjenjeno mašini koja se vrti iznad 10 t. okretaja da svojim viskozitetom i prvenstveno rijetkošću stigne podmazivati, cirkulirati i smanjiti otpor unutar tarnih površina. U to još ulaze i problemi trošenja lamela i konačno proklizavanja spojke, lamela koja su natopljena u ulju pa zbog rijetkosti ulja ne drže i kližu jedna po drugoj al to je več druga priča.

Sva ostala nagađanja i rasprave o full sintetici osim u gore navedenom slučaju visoko turažnih mašina padaju u vodu. Uzmite USER MANUAL i pročitajte si tvorničke podatke o specifikaciji ulja koja su dozvoljena za vaš motocikl 90% customa je na mineral i semi sintecic.
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimesri 15 lis 2008, 22:44

ŽUTI, u ovom postu uspio si nažalost nadrljati toliko pojmova, koje ni pas s maslom nebi povezao: gradacija, viskozitet, rijetkost ulja, laički sama gustoča, mašine niskih okretaja, , trošenje lamela, proklizavanje spojke, i t.d.

Ne znam samo odakle vam ideja da su sintetička ulja prerijetka? Ako imaju viskozitet 10W-40 ili 10W-50, jel znaš uopće što to znači? Po čemu je to ulje manjeg viskoziteta od mineralnog? Zato jer si ti to tako zaključio? Jel znaš kako se uopće određuje, ispituje i mjeri viskozitet nekog ulja? Ili stvarno misliš da su inžinjeri koji razvijaju nove tehnologije, i izrađuju super kvalitetne proizvode budale?

I kojem ulju brže pada viskozitet, i dolazi do njegove potpune degradacije kod visokih temperatura? Dakle, koje je ulje "prerijetko" u kritičnim momentima, na visokim temperaturama?

Ne znam dali da se smijem, ili da plačem, kad vidim kako svatko sebi uzima "pravo" da "laički" sudi o starima o kojima nema elementarnog znanja, niti pojma.

Zadnja promjena: palomas; sri 15 lis 2008, 23:03; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimesri 15 lis 2008, 22:56

ŽUTI je napisao/la:
Uzmite USER MANUAL i pročitajte si tvorničke podatke o specifikaciji ulja koja su dozvoljena za vaš motocikl 90% customa je na mineral i semi sintecic.

U manualu obično piše traženi viskozitet ulja, i tražena oznaka minimalne kvalitete (SG, SH, SJ i t.d.) Pri tome sintetička ulja imaju čitavu jednu ili dvije klase višu oznaku kvalitete od mineralnih.
[Vrh] Go down
klesoo
cro chopper forum
cro chopper forum
klesoo

Broj postova : 5077
Godina imam : 63
Prebivalište : ZG
Vozim : paKLEnu masinu
Na forumu od : 04.11.2007

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 02:04

palomas je napisao/la:

Ne znam dali da se smijem, ili da plačem, kad vidim kako svatko sebi uzima "pravo" da "laički" sudi o starima o kojima nema elementarnog znanja, niti pojma.

simpaticna recenica Very Happy

jelda, ajmo ti pokusati objasniti na "tvom polju". Zasto se po kucama ne razvlace vodici od zlata? Pa to je plemeniti metal, ALI puuuuno jeftinije srebro je bolji vodic. Naravno i jeftinjara bakar je bolji vodic od zlata.

Zelim ti reci da i nije bas sve u sintetici. U nekim motorima je to cisto bacanje novaca.
[Vrh] Go down
http://motovizija.wordpress.com/
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 07:38

klesoo je napisao/la:
Zelim ti reci da i nije bas sve u sintetici. U nekim motorima je to cisto bacanje novaca.

Naravno da je, pogotovo u istrošenima, koji ionako troše več previše ulja. Isto tako, neki motori su poznati da pomalo troše ulje, iako su motori u odličnom stanju. Kawasaki s agregatom kakvog ti voziš je jedan od takvih primjera. Ne troše puno, ali troše.

Za večinu choppera/customa polusintetika je vrlo dobar izbor. Hyosung Aquila 250 se može vrtjeti do 12.000 rpm, sa full sintetikom troši 10% manje goriva, i kad se ta ušteda računa kroz jedan interval izmjene ulja, ispada jeftinija vožnja nego da točim INA Super 3.

Nakon prijeđenih 32.000 km još uvijek ne troši niti gram sintetičkog ulja, nema proklizavanja spojke, trošenja lamela i ostalog što je napisao Žuti.

Uostalom, svatko sam odlučuje i bira što će koristiti u svojem motoru, meni se sintetika pokazala kao daleko nadomoćnija nad mineralnim uljima.
[Vrh] Go down
ŽUTI
man
man
ŽUTI

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 10:04

Ajdmo ovako Palomas neznam zašto si se zapjenio svatko iznosi svoja iskustva i znanje onolko kolko može, neznam čime se ti baviš da si krenuo u takvo tumačenje o uljima, ja znam šta znači viskozitet, gradacija i ono što očito ti neznaš da ulje ima svoju gustoču jer moram to znati to mi je opis posla i da imam iskustva sa uljima svakodnevno jer u servisu imamo svakodnevni posao zamjene ulja i popratnih stvari. e sad što se tiče tvog motora možda tebi on je neko mjerilo meni nije konkretno evo primjer zašto sam spomenuo lamele koje zadaju mnogima glavobolje, u svoju apriliu 1000 mile sam stavljao od prvog dana Total sport polusintetiku 4t 10w 40 na 3 servisu 18000 km sam dobio sponzorski Agip TEC sintetiku 15w 50 i kaos iznad 7000 okretaja motor klizi do blokade.
trebale su mi 2 izmjene ulja na 1500km i druga 3000km poslije da se vrati opet sve na staro. Ne kažem da ja ne mogu stavljati to ulje u mašinu al jednom kad se lamele natope ulja koje stavljaš na početku nastaju problemi ko meni i masa takvih koje smo mi imali priliku vidjeti. riješenje bi bilo otvoriti dekl izvaditi lamele oprati ih i natočiti novo ulje i držati se toga al to se nikome neda i nema potrebe.

E sad meni nije vrag dao mira pa sam razgovarao sa svojim serviserom i maloprije mi je bio ovdje kolega koji je regionalni zastupnik tvrtke Tembo Total ulja i maziva gosp. Burić Nenad koji je tražio da ga potpišem i citiram njegove rijeći " ima frajer neke informacije ali zabrijal je krivo"

E sad neznam dal ti znaš da neki proizvođači strikno traže stavljanje mineralnog ulja koje je u nekim pojmovima najeftinije i po tebi ne valja primjer neki modeli KTM-a je propisano strogo mineralno jer lamela ne može izdržati sintetiku a što se potrošnje tiče ona može biti manja al samo dok je motor hladan jer se sintetika brže ugrije. nemoj me krivo shvatiti da ti tumačim da si u krivu ili nešto drugo ja iznosim svoja iskustva i iskustva mehaničara i kolega mehaničara iz drugih ovlaštenih servisa koji isto tvrde da sintetica nije za niti 30% motocikala, ako su tvoja iskustva i uvjerenja drugačija tko sam ja da te sprečavam u tome. cuga
[Vrh] Go down
ŽUTI
man
man
ŽUTI

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 10:26

I da da se nadovežem sintetička ulje jesu rijeđa a ovo 50 ili 40 su oznake za temperaturu al ti to ionako znaš.
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 10:36

Šteta je da zbog lamela cijeli motor mora trpjeti korištenje mineralnih ulja, koja izazivaju daleko više trenja unutar habajućih dijelova mašine...

Najbolji dokaz kako sintetika bitno smanjuje trenje, je upravo problem kojeg si ti sada opisao - proklizavanje lamela, jer nema dovoljno trenja.

Htio ti to priznati ili shvatiti, ali bitno reducirano trenje smanjuje i potrošnju goriva i produžuje vijek trajanja motora. To nema veze niti sa viskozitetom, niti sa gustoćom ulja. Viskozitet i gustoća ulja se biraju izborom gradacije koju ćemo kupiti, a ona može biti i 10W-50, ili 5W-30, ovisno o tome što piše u manualu, kao i ovisno o uvjetima primjene motora.
[Vrh] Go down
custom rider
cro chopper forum
cro chopper forum

Broj postova : 3324
Godina imam : 45
Prebivalište : Pula
Vozim : vozim crni motor
Na forumu od : 18.03.2008

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 10:44

eh gospodo moja čitam sve odgovore i ima nešta u svemu tome,čovik se dogovorija sa mekanikom pa če mu pogledat,al tek za nekih mjesec dana(mi se ovdje još vozimo jer nas vrijeme dobro služi) pa čemo znat točan uzrok ovoga kvara,on sumlja na gumice ventila, i da treba malo preštelat ventile,odvest čemo motor pa neka se igra,a motor ide u stručne ruke tako da nije frka da če nešto mjenjat što nije potrebno.

I hvala vam na vašim odgovorima i uloženom trudu.
Kad bude sve gotovo obavjestit ču vas što je bio uzrok pretjerane potrošnje ulja.
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 11:13

Ako su u pitanju samo vodilice ventila, to se najbolje vidi kad se ugasi topli motor, i pusti da odstoji 10-15 minuta. Iza toga se opet upali, ako baca plavi dim, otišle su vodilice ventila.

Taj Shell kojeg si spominjao da ste ga stavili, nije se ni kod mene baš jako pokazao. U vožnji, kad se ulje zagrijalo, pucalo je prilično iz auspuha, kod abgasa ili kočenja mašinom.

Stavio sam iza toga Silkolene, pucanje je dramatično prestalo. Imam osjećaj kao da je Shell ulje ulazilo u auspuh, i tamo se palilo na visokoj temperaturi. Zamjenite ulje, vrlo je vjerojatno da motoru nije ništa!
[Vrh] Go down
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

Broj postova : 3466
Prebivalište : Sarajevo
Vozim : Harley-Davidson Road King Classic
Na forumu od : 30.11.2007

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 12:33

Da li ima vrsta ulja veze sa pucanjem iz auspuha, na stranu ostali problemi oko rekalibracije, ilegalnog ulaska zraka u sistem preko manifolda ili grane aupuha itd, fokusirajmo se samo na razlicite vrste ulja? Ovo prvi put cujem, ne kazem da niste u pravu, samo pitam jer nisam cuo za to i zaista bi me interesirao diobar odgovor.

Hvala.
[Vrh] Go down
http://www.sarajevobikersclub.ba
klesoo
cro chopper forum
cro chopper forum
klesoo

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 13:20

emirharley je napisao/la:
Da li ima vrsta ulja veze sa pucanjem iz auspuha, na stranu ostali problemi oko rekalibracije, ilegalnog ulaska zraka u sistem preko manifolda ili grane aupuha itd, fokusirajmo se samo na razlicite vrste ulja? Ovo prvi put cujem, ne kazem da niste u pravu, samo pitam jer nisam cuo za to i zaista bi me interesirao diobar odgovor.

Hvala.

apsolutno moguca opcija. Ljudi se kunu da im auti trzaju, cukaju, pucaju..... istina, na autima se to gotovo ni ne cuje zbog odlicnih ispuha (u smislu buke), pa to dozivljavaju kao trzanje ili sl. Ja osobno o tom nikada nisam razmisljao, a ulja uglavnom trpam po preporuci proizvodjaca.
Wink
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 13:28

Da li ima vrsta ulja veze sa pucanjem iz auspuha.... Hvala.

Pišem i iznosim samo i jedino moje osobno iskustvo... Na preporuku "majstora" koji servisira motore, kupio sam kod njega Shell, jer mi se on zakleo da jer to izvrsno ulje za moj tip motora. Ubrzo je počelo pucanje iz auspuha, čim se ulje zagrijalo, već sam bio zabrinut i uvjeren da ću hitno morati na servis, provjeriti zazor ventila, i sve drugo.

Ipak sam prvo zamjenio ulje, i stavio Silkolene full sintetiku. Pucanje se smanjilo za 95%, kao rukom odrezano. A ništa drugo pri tome nisam mijenjao, niti podešavao, samo sam stavio drugo ulje.

E sad, dal su u pitanju duhovi, viša sila, ili X-Files, mene uopće ne zanima. Sa Silkolenom nemam takvih problema.
[Vrh] Go down
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 13:46

I moje je isklustvo slicno, motocikl mi je OK, rekalibracija izvrsna, nama ilegalnog ulaska zraka preko manifolda ili spoja cijevi na cilidere, motocikl/auspusi ne pucaju, nema backfire.....doslo vrijeme za zamjenu ulja (prije sam sipao ABRO), ja naspem Castrol i pocne da puca kao lud. Ono sto me je najvise zbunilo je to da ne puca kada je hladan (a kada bi ustvari i trebao da puca), nego pocinje da puca kada se ugrije, sto je van pameti. Provjerio sam sve spojeve i rekalibraciju, sve OK, ali puca.

Zato se sada pitam da li je to moguce zbog NOVOG ulja, jer, kako rekoh, nikada za takvu neku mogucnost nisam u zivotu svom cuo, sto ne znaci da ne postoji ta mogucnost, pa pitam da li na ovome forumu postoji neki "guru" koji bi argumentirano mogao odgovoriti na ovo pitanje.

Naravno, ponukan ovim threadom, kod naredne izmjene ulja necu ici na Castrol, vec cu uzeti neko drugo, mozda ponovno ABRO, pa da vidimo sta ce se dogoditi.
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 14:44

Ako ne puca kad je ulje hladno, nego tek kad se dovoljno zagrije, očito da je problem u samome ulju. Moje mišljenje je da kod viših temp. dolazi do degradacije viskoziteta, i takvo ulje se ubrzano troši i dospjeva u ispuh motora. Tamo pomješano sa ostacima benzina izaziva pojačane detonacije.

Ako netko ima svoje objašnjenje, nek ga napiše.
[Vrh] Go down
klesoo
cro chopper forum
cro chopper forum
klesoo

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 15:57

naspem Castrol i pocne da puca kao lud.

definitivno je moguce. Koji tocno Castrol si nalio? Mozda je fora u isparavanju ulja, odnosno provjetravanju bloka. Ne znam kako je tvoj motor konstruiran, ali ako u ispuh dolazi veca kolicina gorivog materijala pucanje je neminovno. Ako je ulje kvalitetnije i rjedje, tada ga masinen malo i vise trosi, pa na taj nacin "obogacuje" smjesu.
Dakle, svaki motor trosi ulje!!! Ne moze uljna karika totalno osusiti stijenku cilindra i ono sto ostane na stijenkama poslije izgara. Kod abgasanja ili voznjom nizbrdo u ispuh dolazi i neizgoreno ulje i tamo, u pogodjenom omjeru goriva tvar/kisik detonira.
Znas li kud odlaze uljne pare iz bloka, u atmosferu, frgic, usis zraka???
e, jesi li mozda nalio malo previse ulja? I onda zna nabijati ulje tamo gdje ne treba. Nista se znacajno nece dogoditi (osim ako stvarno ne pretjeras), ali moze malo dimiti i te fore Very Happy
Ima li tvoj stroj lambda sondu? Neizgoreno ulje u ispuhu ju moze ostetiti, isto kao i katalizator.
Wink
[Vrh] Go down
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 18:15

Kao sto sam rekao, moj motor nikada nije pucao jer imam odlicnu rekalibraciju kojom mogu jednostavnim potezima dodavati ili oduzimati gorivo po svim rezimima rada, ali ipak jeste pucao u zadnjih nekoliko dana, mozda petnaestak, pa sam vezano za ovaj thread pomislio da nije nesto vezano za temu, no kako je u Sarajevu danas 22 stupnja C, to sam se poslijepodne malo zainteresirao oko motocikla i nasao sam kvar, tj. kao sto sam i pretpostavljao, imao sam ilegalni ulazak zraka, tj. bile su se malo otpustile matice na spoju cijevi koja ulazi u prvi cilindar, dakle, promijenio sam dihtung oliti brtvu, dobro dotegao, test voznja i sve je super.

No, ostaje tema: da li razlicite vrste ulja mogu prouzrociti "pucanje" auspuha?

Postavio sam ovaj thread na "mom" americkom forumu, pa cemo vidjeti sta cemo dobiti kao odgovor od njihovih gurua tehnike.
[Vrh] Go down
lord
cro chopper forum
cro chopper forum
lord

Broj postova : 2497
Godina imam : 39
Vozim : GSF
Na forumu od : 22.02.2008

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitimečet 16 lis 2008, 22:53

Jel može netko objasniti is kojeg razloga motor puca iz auspuha? Baš ono - teorijski...

Možemo krenuti da se dogodi eksplozija u cilindru kada je ispušni ventil otvoren, ako se ne varam. Ali zašto se paljenje pomakne? I kakve to veze ima s uljem??
[Vrh] Go down
http://www.ram-servis.hr
Sponsored content

PostajNaslov: Re: potrošnja ulja   potrošnja ulja - Page 2 Icon_minitime

[Vrh] Go down

potrošnja ulja
[Vrh] 
Stranica 2 / 3.Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Provjera razine ulja u VN-u