|
|
| potrošnja ulja | |
|
+14Žilek lord firejack Jack red-fz cro.chopper Safet(y) scorpion klesoo ŽUTI emirharley dragger palomas custom rider 18 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
custom rider cro chopper forum
Broj postova : 3324 Godina imam : 45 Prebivalište : Pula Vozim : vozim crni motor Na forumu od : 18.03.2008
| Naslov: potrošnja ulja ned 12 lis 2008, 12:17 | |
| muči nas jedna dilema,jedan Intruder 800 Volusia troši ulje,od servisnih intervala potroši skoro litro ulja,star je 4god,sada ima dosta nagađanja,al rađe priupitat prije nekih akcija,neki govore da se stavi gušče ulje,neki da se promjene gumice ventila,a neki da se prešteluju ventili,pređeno ima 26 000 tkm,ajde sada da vas vidim,pozdrav. | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja ned 12 lis 2008, 13:03 | |
| Čudno, moja Aquila s prijeđenih 32.000 km ne troši niti gram ulja... Ja koristim ful sintetiku, ne znam dali je to razlog?
S 25.000 km gumice ventila, uljne karike i sve drugo trebale bi još biti kao nove. Potrošnja je inače normalna do nekih granica, ali litra ulja izgleda mi previše. | |
| | | dragger cro chopper forum
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja ned 12 lis 2008, 21:46 | |
| E sad, ni godine a niti km nije bitna da motor skrljaš. Ako je vožen normalno, nebi smija trošiti toliko ulja. | |
| | | emirharley cro chopper forum
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: potrošnja ulja ned 12 lis 2008, 22:04 | |
| Ima nekoliko pravila za probati ocijeniti da li je riknula masina, tj. da li su riknule karike pa masina przi ulje, tj. trosi, a to je da vozis iza tog motora i ako osjetis KARAKTERSITICAN miris kao kada nesto przis u tavi doma, to je siguran znak da su karike otisle. Sto ne mora znaciti da je u tvom slucaju, samo govorim o mogucnosti testa.
Sa druge strane, ne znam da li je tvoj motor zracno hladjen ili ima vodeno ili uljno hladjenje, no nije neuobicajeno da zracno hladjeni motori trose ulje, POSEBNO ako se sipa mineralno ulje, a ne sinteticko. Zasto mineralno? Zato jer je mnogo jeftinije i nije potrebno sipati skupa sinteticka ulja u niskoturazne masine.
Znaci, moje misljenje je, a ne mora znaciti da je to moje misljenje ispravno, da potrosnja od litre izmedju servisnih intervala nije nikakav problem i da je to sasvim OK. Kazem ponovno, posebno ako se sipa mineralno ulje. | |
| | | ŽUTI man
Broj postova : 40 Godina imam : 40 Prebivalište : Zabok Vozim : RSV mille Na forumu od : 12.10.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja ned 12 lis 2008, 23:13 | |
| Ako je sintetičko ulje onda je potrošnja veča jer je ulje rijeđe pa kad se ugrije karike potegnu i troši al sumnjam da je netko stavil unutra sintetiku. obično ide polusintetika 10w 40 to je optimalno za niže okretaje i naše klimatske uvjete jer pokriva največi raspon vanjske temperature. Mineralno 20w50 ulje se koristi kad je mašina več malo potrošena pa gustoča ne dozvoljava takvu potrošnju, napiši koje ulje je unutra i kako je vožen. | |
| | | emirharley cro chopper forum
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: potrošnja ulja ned 12 lis 2008, 23:17 | |
| Odlican komentar | |
| | | klesoo cro chopper forum
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: potrošnja ulja ned 12 lis 2008, 23:47 | |
| nemojte trpati gusce ulje. Ako pila ima samo 26kkm, gotovo sam siguran da mu nije nista, vec da je na zadnjem servisu stavljeno u njega koja kap ulja manje. Drzi se polusintetike. Vec smo raspravljali o potrebi da ulje podmazuje pri samom startanju hladnog motora, kada su habanja najveca. | |
| | | scorpion man
Broj postova : 206 Godina imam : 44 Prebivalište : 3333 Vozim : 3333 Na forumu od : 19.01.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja pon 13 lis 2008, 08:18 | |
| Na tom motoru trošenje ulja je normalno pogledaj druge forume ! | |
| | | Safet(y) cro chopper forum
Broj postova : 6849 Godina imam : 57 Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :) Vozim : V-Rod Na forumu od : 31.10.2007
| Naslov: Re: potrošnja ulja pon 13 lis 2008, 09:22 | |
| Na potrosnju moze utjecati i promjena proizvodjaca ulja. Ponovi radnju s istim tipom i proizvodjacem ulja pa ces vidjeti da li se potrosnja smanjila? | |
| | | cro.chopper Tata foruma
Broj postova : 10959 Godina imam : 51 Prebivalište : jaska Vozim : Kawasaki VN 900 CLASSIC (2006) Na forumu od : 31.10.2007
| Naslov: Re: potrošnja ulja pon 13 lis 2008, 09:24 | |
| - custom rider je napisao/la:
- muči nas jedna dilema,jedan Intruder 800 Volusia troši ulje,od servisnih intervala potroši skoro litro ulja,star je 4god,sada ima dosta nagađanja,al rađe priupitat prije nekih akcija,neki govore da se stavi gušče ulje,neki da se promjene gumice ventila,a neki da se prešteluju ventili,pređeno ima 26 000 tkm,ajde sada da vas vidim,pozdrav.
nema panike, to je samo litra | |
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: potrošnja ulja pon 13 lis 2008, 13:27 | |
| | |
| | | custom rider cro chopper forum
Broj postova : 3324 Godina imam : 45 Prebivalište : Pula Vozim : vozim crni motor Na forumu od : 18.03.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja pon 13 lis 2008, 14:47 | |
| često se vozimo zajedno,raspon brzine je od 100 do 170,ovisno o cesti i dužini vožnje,ulje koje ide je shell 10 40 ful sintetika,a sad je išlo mobil 15 40,nije bilo shella pa se stavilo mobil,iza ne smrdi niš(ja se vozio iza) i ne dimi,barem nisam primjetio,razgovarao sam i sa drugim vlasnicima Volusie i njima ne potroši ni kapi,probat čemo sa zamjenom ulja ako nismo zadovoljni idemo u otvaranje i mjerenje pojedinih djelova,a to čemo kad zahladi,još se možemo vozit. | |
| | | red-fz cro chopper forum
Broj postova : 726 Godina imam : 53 Prebivalište : belišće Vozim : yamaha fz6s Na forumu od : 05.10.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja pon 13 lis 2008, 16:01 | |
| pravilo je jedno ispravana masina bilo to od auta,kamiona ili motora nesmije trositi ulje. Kod motora ako su jace otvoreni auspusi zna se desiti ostecenja na ventilima(gumice),a ovisi i o voznji kod velikih obrtaja i na ispravnoj masini se desi da potrosi ulje,ali ne u tolikoj mjeri,moje misljenje ili tvornicka greska ili je motor rasturan(pucanje iz auspuha) i mislim da je masina | |
| Naslov: Re: potrošnja ulja pon 13 lis 2008, 16:07 | |
| auspusi orginal,nikad pucano jer lik previše voli svoj motor,smatramo da su gumice ventila pa čemo to provjerit | |
| Naslov: Re: potrošnja ulja pon 13 lis 2008, 16:56 | |
| - red-fz je napisao/la:
- pravilo je jedno ispravana masina bilo to od auta,kamiona ili motora nesmije trositi ulje.
svaka masinen MORA trositi ulje! Apsolutno je nemoguce da ga ne trosi. Nesto mora podmazivati sve pokretne dijelove, a samim tim i doci do unutrasnjosti cilindra i tamo sagoriti. Dio ulja ispari i na taj nacin ode tko_zna_kud. U atmosferu ili kroz iberlaufe u smjesu..... Drugo je pitanje koliko ce koja masina trositi. To ovisi o preciznosti izrade, pohabanosti, nacinu voznje, servisiranju itd. itd. 2customrider: I dalje mislim da masini nije nista, vec je samo manjak ulja - od pocetka. Zna li vlasnik jel mijenjan i filter i koliko je tocno ulja stavljeno???? Pusti rek'o majstor... Hm, kad i kako mjerite nivo ulja? Mozda je samo kriv postupak mjerenja, obzirom na to da pojedine masinen imaju drugaciji smjestaj ulja (ne nuzno karter). Ne bih ti htio soliti pamet jer ne znam nista o Suzi, ali na vecini masinen se ulje mjeri kad je topla (cca 5-10 min nakon voznje), u vertikalnom polozaju i na horizontalnoj podlozi. | |
| Naslov: Re: potrošnja ulja pon 13 lis 2008, 17:12 | |
| mašinen ima maleni prozozčić sa strane di se provjerava olio,naravno u horizontalnom na ravnoj površini,ulja je bilo koliko treba jer to se prvo uvijek kontrolira,kad se stavi novo ulje i novi filter ulja upališ mašinen i poslije nadoliš onoliko koliko je ostalo u filteru,sve to je po P.S-u a malo čemo pratit situaciju pa čemo vidit :pljuga: | |
| | | ŽUTI man
Broj postova : 40 Godina imam : 40 Prebivalište : Zabok Vozim : RSV mille Na forumu od : 12.10.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja pon 13 lis 2008, 20:52 | |
| Stavite 10w40 polusintetiku i toga se držite.
svi koji stavljate ulje u motocikle a niste sigurni idite na ovaj link kliknite na bike datenbank i izaberite motocikl koji vas interesira imate masu podataka o svom motociklu i držite se toga provjereno je: http://www.louis.de/_10c90b7cc3656ae6d335cef0b81a0be38f/ | |
| | | red-fz cro chopper forum
Broj postova : 726 Godina imam : 53 Prebivalište : belišće Vozim : yamaha fz6s Na forumu od : 05.10.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja uto 14 lis 2008, 12:13 | |
| Nebi se slozio sa tim da svaka masina mora trositi ulje.ulje u cilindre moze dospjeti jedino ako propustaju ventil gumice ili uljne karike nerade svoje.Da mora trositi onda ta dva dijela u masini bi bila nepotrebna. | |
| | | Jack cro chopper forum
Broj postova : 3028 Godina imam : 58 Prebivalište : Zagreb Vozim : više ne vozim Na forumu od : 29.04.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja uto 14 lis 2008, 12:28 | |
| pitanje da li masina mora trositi ulja ili ne naravno da mora. . . odnosno, neka kolicina ulja se na ovaj ili onaj nacin potrosi kroz karike, ili kroz izgaranje, ili negdje jednostavno curi - cesto se vidi da je digtung glave lagano mastan ovo je moje skromno misljenje. . . drugo pitanje je trosi li se vise u odredjenom rezimu rada konkretno, meni je izgledalo da ne trosi skoro nista, ili neprimjetno dok nakon puta od oko 1000 km sam primjetio da je otislo nekih 2.5 dl, pa sam se zamislio cinilo mi se nelogicno da sam prije toga napravio 4000 km, i da nisam registrirao skoro nikakvu potrosnju mislim da i nacin mjerenja utice na ' uljnu sliku ' imam praksu ucestalo ( recimo jednom tjedno ) parkirati motor na srednji nogar, i ostaviti ga tako preko noci - kako bih vidio tocan nivo takodjer, isto napravim prije i poslije duzeg puta I must be a control freek, aaaaahhh | |
Broj postova : 3028 Godina imam : 58 Prebivalište : Zagreb Vozim : više ne vozim Na forumu od : 29.04.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja uto 14 lis 2008, 12:48 | |
| sad sam vidio da je ulje koje ste stavili bilo full sintetika mogu bit u krivu ali mi se cini da se Volusia vecinom vrti na manjim okretajima i stoga bi preporucljivo bilo koristiti polumineralno sinteticko je za motore koji se vrte na 10000 rpm i kad se sinteticko ulje zagrije bude rijetko rijetko sto je nedovoljno podmazivanja za masinu koja se vrti vecinom na cca 3 - 5000 okretaja kada sam Liji ( odlicnom mehaniaru kojeg mi je Kamikaza preporucio ) pogresno rekao da sam u Zinga stavio sinteticko ulje reakcija je bila neeee, sintetikaaaaa takodjer, ako je motor stariji preporuca se mineralno ( odnosno gusce ulje ) | |
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja uto 14 lis 2008, 13:05 | |
| - Jack je napisao/la:
- sinteticko je za motore koji se vrte na 10000 rpm
i kad se sinteticko ulje zagrije bude rijetko rijetko sto je nedovoljno podmazivanja za masinu koja se vrti vecinom na cca 3 - 5000 okretaja
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ipak bi bilo dobro malo se više informirati o nekim stvarima, prije nego se tako olako pišu neke stvari... Kao prvo, mineralno ulje DALEKO brže gubi viskozitet s porastom temerature, dok je sintetika daleko postojanija, i u najtežim uvjetima rada. Kao drugo - 10.000 rpm odnosi se na motore s 4 cilindra, kod kojih su leteči ležajevi manje opterečeni nego kod motora s dva cilindra, jednake zapremine. A to znači: manji broj cilindara - manja je granica okretaja, kod koje se preporuča sintetika. Sve ostale usporedbe također su debelo na strani sintetike, jedino je pitanje hoće li netko počastiti svoj motor sa full sintetikom, ili neće... Osim kod već istrošenih motora, koji ionako troše previše ulja, i kojima niti sintetika više ne može pomoći. Polusintetika tipa Motul 1500 je izvrsno ulje, između ostalog i za choppere/custome, ali nije Top End. Postoje i kvalitetnija ulja. | |
| Naslov: Re: potrošnja ulja uto 14 lis 2008, 13:21 | |
| - palomas je napisao/la:
- Jack je napisao/la:
- sinteticko je za motore koji se vrte na 10000 rpm
i kad se sinteticko ulje zagrije bude rijetko rijetko sto je nedovoljno podmazivanja za masinu koja se vrti vecinom na cca 3 - 5000 okretaja
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ipak bi bilo dobro malo se više informirati o nekim stvarima, prije nego se tako olako pišu neke stvari...
slazem se o informiranju i izgleda da znas vise moje misljenje je iskljucivo laicko, i nemam profesionalnog iskustva dakle nisam mehanicar koji je imao prilike vidjeti motore koji su radili pod raznim rezimima i s raznim uljima hvala za mali sat mehanike ulja | |
| | | firejack man
Broj postova : 271 Godina imam : 58 Prebivalište : N45°48'39'' E15°58'24'' Vozim : Johnny Pag 250 Spyder Na forumu od : 28.09.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja uto 14 lis 2008, 13:39 | |
| A sto mislite o kondenzatu koji se javlja u motoru zbog razlike u temperaturi? Kaj je sa sumporom kojeg jos uvijek ima u svim gorivima? Habanja kod novog motora? | |
| | | firejack man
Broj postova : 271 Godina imam : 58 Prebivalište : N45°48'39'' E15°58'24'' Vozim : Johnny Pag 250 Spyder Na forumu od : 28.09.2008
| Naslov: Re: potrošnja ulja uto 14 lis 2008, 13:41 | |
| E da, i kaj je s motorima koji isto ulje mijesaju kroz masinu i getribu? | |
| Naslov: Re: potrošnja ulja uto 14 lis 2008, 13:51 | |
| - firejack je napisao/la:
- E da, i kaj je s motorima koji isto ulje mijesaju kroz masinu i getribu?
Ti imaš novi motor, ako se ne varam? Zbog toga moraš prvo koristiti mineralno ulje, kako bi se tarne površine unutar motora što više "uglancale". Nakon 1000 km možeš priječi na polusintetiku, a nakon 6.000 na full sintetiku. Full sintetika u motoru stvara daleko manje trenje, pa se zbog toga novi motor s takvim uljem ne može dovoljno razraditi. Zupčanici u getribi još posebno razbijaju viskozitet mineralnog ulja, u takvim motorima je posebno poželjno koristiti sintetičko ulje. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: potrošnja ulja | |
| |
| | | | potrošnja ulja | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|