Početna stranicaPretraľnikTražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  610RegistracijaLogin

Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900

Go down 
+11
zed12
asy
Kamikaza
Karlo
Kicho
Zlac
magna
palomas
crocopzmaj
vroc-bobi
nenad barinić
15 posters
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Autor/icaPoruka
nenad barinić
cro chopper forum
cro chopper forum
nenad barinić

Broj postova : 2936
Godina imam : 52
Prebivalište : vukovar
Vozim : Kawasaki VN2000 2005.
Na forumu od : 30.07.2009

Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Empty
PostajNaslov: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimened 14 lis 2012, 21:29

Znam da do sada nije zabilježen nijedan slučaj u svijetu da je nekome riknuo regler na VN900. E, meni jeste, jer ako nešto može poći krivo, poći će prvo meni. Dakle, počelo je sa pražnjenjem akumulatora starog mjesec i pol dana, kojega sam kupio nakon nabreknuća prošloga "zelenoga" akumulatora. Nakon izmjene starog akumulatora odvezao sam motor kod električara da provjeri jel sve u redu sa punjenjem, sve je bilo ok. Onda sam ostao bez dovoljno struje u akumulatoru da upalim motor kada sam otišao do kioska po časopis. Uz pomoć dvojice prolaznika koji su zagurali motor, isti sam upalio, pa sam prvo primijetio da mi svijetlo nije radilo oko 5 sekundi pa se upalilo (na VN 900 svijetlo je uvijek upaljeno i uopće nema opcije da se upali/ugasi), krenuo sam kući i nakon oko 700-800 metara primijetio sam i da mi ne radi kilometar sat (kazaljka)...ne sjećam se da li je radio display. Kada sam došao kući, zvao sam prijatelja Duleta koji je, uz pomoć našeg forumaša "Joker zovi" (znamo svi koji je taj čovjek i prijatelj neograničenog strpljenja Very Happy, čovjek ima elektroniku motora u glavi i stvarno se razumije u to), po Kawasakijevom Service Manual-u uz pomoć žarulje i 2 žice, te na još nekoliko načina, utvrdio da regler ne radi. Prilikom skidanja reglera sa konektora (jackova), utvrdili smo da unutar kućišta kontakta ima ulja i na žicama. Prvo smo mislili da je to uzrok kvara reglera, da mi je nekako ulje prilikom zadnje izmjene ušlo u kućište kontakta reglera, iako prilikom izmjene ulja skidam regler sa kablova, a kablove zaštitim. U kontaktu sa Karlom, pao mi je kamen sa srca, kada mi je rekao da i kod njega bude ulja u kućištu kontakta i žicama, te smo došli do zaključka da ulje nekako pronalazi put iz alternatora koji je u ulju u mašini, te putem žica i bužira dolazi do kućišta kontakta.

Kontaktiram gospodina Đuru iz SPER-a i trudim se objasniti problem, smatra da bi trebao staviti jači regler (oko 550,00 kn) radi toga što imam spojene dodatne farove (postavljeni su stručno, zajedno uz njihov preporučeni relej) te mu šaljem šemu koja je dolje u prilogu iz Kawasaki Service Manual-a, i dobijam slijedeći odgovor: "Problem mi je dio 7 koji je naslovljen imenom "Load". Ako to zbilja postoji na motociklu, moglo bi biti oštećeno kada se stavi regler moje proizvodnje.".

Magna smatra, dakle ne tvrdi, da postoji mogućnost da se radi o nečemu za američko tržište i moguće je da na mom VN-u ni ne postoji. Trebalo bi prvo utvrditi kako točno izgleda dio "LOAD" i gdje se nalazi, kako bih naručio regler kod SPER-a.

Dakle, molim vas, pomagajte: kako točno izgleda dio "LOAD" (označen brojem 7 na shemi) i gdje se točno nalazi na motoru, odnosno, da li to uopće postoji taj "LOAD", koji je to točno dio i gdje se nalazi, te koju funkciju ima (ili, možda uopće nema funkcije) ?!?.

Dolje je shema i podaci o motoru i dodatno ugrađenim farovima i releju, možda i tu postoji neki problem,a što ja stvarno ne znam...jer doslovce, ne znam ni grlo za žarulju u kući spojiti, a kamoli ovako nešto kompleksno.....

Kawasaki Vulcan VN 900 Classic....Tehnički podaci:
alternator 448 W, akumulator 12 V/10 Ah, snaga 50 KS (37 kW) pri 5700 o/min, okretni moment 78 Nm pri 3700 o/min

Dodatna svjetla H3 naručena iz Louisa, spojena su na duga svijetla, ali se isključuju posebnim prekidačem (karakteristike):
Mini high-beam additional headlight
Classic additional headlight with or without visor.
Chromed metal housing
Clear diffusing lens
Type-approved H3 unit with 12 V/55 W
Adjustable bottom mount
Lens diameter approx. 90 mm
Housing dimensions: Diameter approx. 105 mm, depth approx. 75 mm
E-approved as high-beam headlight

Shema spajanja, pretpostavljam da mi je Dule tako spojio:
http://cdnxl7.louis.de/shop/zusatz/anl/Zusatzscheinwerfer.pdf

Relej 12 Max 30 AMP, 4-pin:
http://www.louis.de/_30770777aaa0253ab10a4d31ad362d29bd/index.php?topic=search&searchterm=10032035&cmd.x=0&cmd.y=0

Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  330z5o2

Hvala unaprijed!!!!
[Vrh] Go down
http://nenadbarinic.com/
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

Broj postova : 1317
Godina imam : 56
Prebivalište : dalmacija
Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE
Na forumu od : 09.10.2011

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimened 14 lis 2012, 22:26

Bok .

Ako si stavio sliku sheme , ja je nazalost ne vidim dok sam na brodu , ne otvara mi slike , ali mozda bi ovo pomoglo , jer definitivno nisi prvi , problemi kao tvoji su vezani za stator na VN900 vec par godina ...Nazalost samo na engleskom . Cujes li kakav cudan zvuk sa lijeve strane motora dok je u praznom hodu ?Da li si vozio po mokrom neposredno prije problema ?

http://www.vulcanforums.com/forums/showthread.php?t=24679

http://www.vulcanforums.com/forums/showthread.php?t=24482&highlight=voltage+regulator
[Vrh] Go down
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimened 14 lis 2012, 22:59

A evo i mog misljenja , da se i ja ogradim , pa necu rec objasnjenja Cool

Evo nasao sam nacrt , ovaj broj 7 je spoj na uzemljenje , preko kojeg regulator odbacuje visak proizvedene snage ( ampera , ne volti ) ,obicno sa sve tri faze podjednako , i nema veze u kojoj zemlji se motor prodaje , nego je uobicajeni ugradbeni dio vecine proizvodjaca . To sto bi stavio jace namotaje na statoru nema veze sa opterecenjem ovog Loada , nego sa opterecenjem regulatora i ispravljaca , i drugi su to napravili , obicno dizuci za oko 25% , s obzirom na dodatna svjetla , sirene i slicno .

Dosta za veceras , pozdrav i sretno
[Vrh] Go down
crocopzmaj
cro chopper forum
cro chopper forum

Broj postova : 946
Godina imam : 42
Prebivalište : matulji
Vozim : Yamaha XVS 1300a midnightstar
Na forumu od : 08.12.2011

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimened 14 lis 2012, 23:43

vroc je napisao/la:

Evo nasao sam nacrt , ovaj broj 7 je spoj na uzemljenje , preko kojeg regulator odbacuje visak proizvedene snage ( ampera , ne volti ) ,obicno sa sve tri faze podjednako , i nema veze u kojoj zemlji se motor prodaje , nego je uobicajeni ugradbeni dio vecine proizvodjaca . To sto bi stavio jace namotaje na statoru nema veze sa opterecenjem ovog Loada , nego sa opterecenjem regulatora i ispravljaca , i drugi su to napravili , obicno dizuci za oko 25% , s obzirom na dodatna svjetla , sirene i slicno .

ovo kao da govori čovjek koji je rastavio motor, skinuo svu struju da bi vidio da mu masu stvara žica na žarulji dancingbanana dancingbanana dancingbanana
[Vrh] Go down
nenad barinić
cro chopper forum
cro chopper forum
nenad barinić

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 00:16

vroc je napisao/la:
Bok .

Ako si stavio sliku sheme , ja je nazalost ne vidim dok sam na brodu , ne otvara mi slike , ali mozda bi ovo pomoglo , jer definitivno nisi prvi , problemi kao tvoji su vezani za stator na VN900 vec par godina ...Nazalost samo na engleskom . Cujes li kakav cudan zvuk sa lijeve strane motora dok je u praznom hodu ?Da li si vozio po mokrom neposredno prije problema ?

http://www.vulcanforums.com/forums/showthread.php?t=24679

http://www.vulcanforums.com/forums/showthread.php?t=24482&highlight=voltage+regulator

Bok.... što se tiče zvuka, učinilo mi se nekoliko dana prije kvara da u donjem lijevom prednjem dijelu čujem zvuk koji me podsjetio na zvuk ležaja u koji je ušla neka prljavština, koja je kasnije nestala, ali taj zvuk se čuo samo u vožnji, nikako u praznom hodu. Vozio sam motor i nedavno po kiši,ali kiša nije bila ništa specijalno. Motor inače perem miniwash-om, ali pazim gdje usmjeravam mlaz i s koje udaljenosti. Što se tiče ovih slučajeva sa drugih foruma na engleskom jeziku, koristi mi kao i da je na kineskom, jer poznavanje moga engleskog je stvarno loše, ono što ja prevedem isto je kao i Google prevoditelj Very Happy
[Vrh] Go down
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 07:50

crocopzmaj je napisao/la:
vroc je napisao/la:

ovo kao da govori čovjek koji je rastavio motor, skinuo svu struju da bi vidio da mu masu stvara žica na žarulji dancingbanana dancingbanana dancingbanana

Ha ha , vidim ja da imas dobro pamcenje , morat cu drugi put pazit sto pricam , ovo je odlicno ... Cool i bila je zica na sireni Cool

Zadnja promjena: vroc; pon 15 lis 2012, 07:55; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 07:54

Nenade , oprosti za linkove na engleskom , ja svoj posao radim na tom jeziku , pa zaboravim da drugi bas i ne , a i vecina informacija koje se nadju na internetu su isto takve . Moj savjet u ovom slucaju je da nadjes nekog tko govori , jer mi se cini da nije samo regler u pitanju , nego su statori bolna tocka VN900 . Posto si rekao da si laik i u elektrici , ja ne znam kako da pojednostavim ovo sto sam vec napisao u prijasnjim postovima , ali ne bih ogranicio trazenje greske samo na regler . Sretno u nalazenju rjesenja , samo sam htio malo pomoci kolegi ... Cool
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 08:34

Nažalost, ni ja trenutno ne mogu vidjeti priloženu shemu... Vrlo čest je slučaj da s vremenom izgori (probije) izolacija namotaja statora alternatora, tada se čuje karakteristično "šuštanje" koje dolazi iz kučišta motora. Kvar se s vremenom širi i pogoršava, do momenta kad punjenje akumulatora sasvim ne prestane.

U Service Manualu piše kako se ispituje stanje alternatora, i koliki napon treba biti na izlazu iz njega. To je posao za autoelektričara, i ne može se obaviti s jednom žaruljom i dvije žice. Ako su otišli namotaji statora, regler nema više što ispravljati (nema dovoljno napona na ulazu), pa ljudi često pogrešno zaključe da je kvar u regleru.
[Vrh] Go down
nenad barinić
cro chopper forum
cro chopper forum
nenad barinić

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 10:05

palomas je napisao/la:
Nažalost, ni ja trenutno ne mogu vidjeti priloženu shemu... Vrlo čest je slučaj da s vremenom izgori (probije) izolacija namotaja statora alternatora, tada se čuje karakteristično "šuštanje" koje dolazi iz kučišta motora. Kvar se s vremenom širi i pogoršava, do momenta kad punjenje akumulatora sasvim ne prestane.

U Service Manualu piše kako se ispituje stanje alternatora, i koliki napon treba biti na izlazu iz njega. To je posao za autoelektričara, i ne može se obaviti s jednom žaruljom i dvije žice. Ako su otišli namotaji statora, regler nema više što ispravljati (nema dovoljno napona na ulazu), pa ljudi često pogrešno zaključe da je kvar u regleru.

Test sa žaruljom i 2 žice je upotrijebljen po SM-u i to samo kao indikativna metoda, nakon čega smo otišli po mjerni instrument (od prijatelja je taman riknuo, a ja svog ne mogu pronaći, jer sam ga tako dobro spremio da se ne zagubi tako da ga uopće ne mogu pronaći Very Happy ). U prethodnom periodu,prije ovoga, kada je otišao prošli akumulator (čitaj: zeleni šrot iz Auto Kreše), ispitivano je kod autoelektričara punjenje, i ono je bilo sasvim ok (pošto se ne razumijem i ne sjećam se točno, da ne bih napisao nešto pogrešno, ali mislim da je pod uključenim potrošačima proizvodilo i održavalo struju skoro do nekih 14 V). Sada, kada smo utvrđivali kvar, prijatelj je uz pomoć mjernog instrumenta utvrđivao vrijednosti sa svih 6 priključaka na žicama koje dolaze od alternatora i spajaju se na regler. Vrijednosti su bile očitane i to po uputama, znam da su očitavane i pod dodavanjem gasa, i sve je bilo ok, tako da se nadam da je stator ok.
[Vrh] Go down
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 10:24

U tom slucaju , imas li koga sa istim motorom da probas njegov regler ?
[Vrh] Go down
nenad barinić
cro chopper forum
cro chopper forum
nenad barinić

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 10:27

vroc je napisao/la:
Nenade , oprosti za linkove na engleskom , ja svoj posao radim na tom jeziku , pa zaboravim da drugi bas i ne , a i vecina informacija koje se nadju na internetu su isto takve . Moj savjet u ovom slucaju je da nadjes nekog tko govori , jer mi se cini da nije samo regler u pitanju , nego su statori bolna tocka VN900 . Posto si rekao da si laik i u elektrici , ja ne znam kako da pojednostavim ovo sto sam vec napisao u prijasnjim postovima , ali ne bih ogranicio trazenje greske samo na regler . Sretno u nalazenju rjesenja , samo sam htio malo pomoci kolegi ... Cool

Hvala ti puno na pomoći i na trudu, svakako, što se ispričavaš!!! Normalno je da su ti linkovi na engleskom, kada su na stranim forumima. Učio sam 4 jezika u životu i nijedan na kraju nisam do kraja naučio,a u mojoj zbrkanoj glavi najčešće se sukobljavaju izrazi na njemačkom i engleskom, tako da ovo na engleskom mogu prevesti do nekih 60 %, što je u slučaju bilo kakvog kvara nedovoljno za pristupanje nekim radovima Very Happy. Moram na listu stavki koje još želim postići u životu staviti: "Nauči engleski jezik do kraja!" Very Happy

Molio bih možda neko pojašnjenje u vezi ovoga što kažeš da je na shemi broj 7 spoj na uzemljenje, preko kojeg regulator odbacuje višak proizvedene snage (ampera, ne volti) obično sa sve tri faze podjednako , i nema veze u kojoj zemlji se motor prodaje, nego je uobicajeni ugradbeni dio vecine proizvođača. Zanima me, da li možda znaš ili uopće imaš predodžbu kako bi taj LOAD dio izgledao i gdje bi se nalazio, jer pretpostavljam da se radi o dijelu?

Ovo što kažeš : "To sto bi stavio jace namotaje na statoru nema veze sa opterecenjem ovog Loada , nego sa opterecenjem regulatora i ispravljaca , i drugi su to napravili , obicno dizuci za oko 25% , s obzirom na dodatna svjetla , sirene i slicno.", meni se nekako u glavi stvorio dojam da ugradnjom dodatnih farova uz propisani relej ne bi trebao trpiti ni regler ni alternar, jer smatram da svako vozilo nije napravljeno u smislu elektrike tako da spajanjem nekog dodatnog potrošača više ne može proizvoditi dovoljno struje dovoljnog napona da bi motor normalno funkcioniralo. Proizvođač reglera SPER, kada sam mu u telefonskom razgovoru rekao da imam spojene dodatne farove na motoru, rekao je da to svakako opterećuje regler i umjesto jeftinijeg modela koji bi bio dostatan ali u nekim graničnim vrijednostima, uzmem skuplji i jači model tako da budemo sigurni da će regler vršiti svoju funkciju bez opterećenja. Koliko se ja razumijem u to, meni čovjek da kaže da trebam kupiti akumulator za kamion, ja bih ga kupio jer se ne kužim u to, samo da se vozim Very Happy . Uplašilo me ono što je čovjek napisao kada sam mu poslao shemu, citat: Problem mi je dio 7 koji je naslovljen imenom "Load". Ako to zbilja postoji na motociklu, moglo bi biti oštećeno kada se stavi regler moje proizvodnje.. Zato mene sada muči da li to postoji na mom VN900, gdje je lociran i kako izgleda da možemo vidjeti što i kako dalje.
[Vrh] Go down
nenad barinić
cro chopper forum
cro chopper forum
nenad barinić

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 10:29

vroc je napisao/la:
U tom slucaju , imas li koga sa istim motorom da probas njegov regler ?

E, vidiš, toga se nisam sjetio. Imam, ali ga moram pohvatati, radi čitav dan u drugom gradu.... Dobra ideja dobar
[Vrh] Go down
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 10:49

zato smo tu Cool
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 11:19

Ovaj "sporni dio" broj 7 mogao bi biti shunt, šant iliti cenerove diode - otpornik, koji višak proizvedene struje pretvara u toplinu. Ponavljam, trenutno ne mogu vijdeti tu shemu, jer mi je internet filtriran (web-sense).

Nenade - napisao si da si kod svake izmjene ulja otpajao regler. Upravo su ti kontakti čest razlog za pojavu kvara, jer oni moraju biti 100% pouzdani i ispravni. U protivnom (ako se izgube kontakti) naponi u namotajima statora počnu divljati, i dolazi do proboja izolacije. Mjerenjem napona na izvodima alternatora u praznom hodu sve može izgledati kao ispravno, ali pod opterećenjem nema dovoljno struje za ispravno punjenje.

Akumulator (kakakv god bio) nebi se smio napuhnuti i deformirati. To su posljedice zakuhavanja (pregrijavanja) elektrolita. Sad - ili si se dugo vozio sa suhim akumulatorom (premalo elektrolita), ili je regler i ranije prepunjavao akumulator s previsokim naponom i strujom.
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 11:50

Evo, sad sam i ja (konačno) otvorio i pogledao taj Kawasaki Service Manual, pretpostavljam da su razlike u elektr. sistemu minimalne za Versys i VN. Znači, kod testiranja reglera sa žaruljom i akumulatorom, vama se je upalilo svjetlo na žarulji? U tom slučaju probijene su diode na ispravljaču, što je loša vijest za sami regler...

Jeste li mjerili otpore namotaja (između tri žice) na alternatoru? Otpori namotaja (između tih izlaznih žica) trebali bi biti u granicama 0,18 - 0,27 Ohma, a otpori namotaja prema masi trebali bi biti beskonačni. Tek ako je to u redu, tek onda smiješ ugraditi novi regler.
[Vrh] Go down
nenad barinić
cro chopper forum
cro chopper forum
nenad barinić

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 11:53

palomas je napisao/la:
Ovaj "sporni dio" broj 7 mogao bi biti shunt, šant iliti cenerove diode - otpornik, koji višak proizvedene struje pretvara u toplinu. Ponavljam, trenutno ne mogu vijdeti tu shemu, jer mi je internet filtriran (web-sense).

Gdje se to točno nalazi, na kojem dijelu motora?

Nenade - napisao si da si kod svake izmjene ulja otpajao regler. Upravo su ti kontakti čest razlog za pojavu kvara, jer oni moraju biti 100% pouzdani i ispravni. U protivnom (ako se izgube kontakti) naponi u namotajima statora počnu divljati, i dolazi do proboja izolacije. Mjerenjem napona na izvodima alternatora u praznom hodu sve može izgledati kao ispravno, ali pod opterećenjem nema dovoljno struje za ispravno punjenje.

Baš zbog toga što sam se zgrozio kada sam u kontaktima zatekao ulje,a onda čuo da je to skoro pa normalno, čim ovo riješim, na kablove ispred jacka postavit ću štit koji će to ulje spriječavati da ide do kontakta.

Akumulator (kakakv god bio) nebi se smio napuhnuti i deformirati. To su posljedice zakuhavanja (pregrijavanja) elektrolita. Sad - ili si se dugo vozio sa suhim akumulatorom (premalo elektrolita), ili je regler i ranije prepunjavao akumulator s previsokim naponom i strujom.

Taj akumulator marke "LP" je bio najobičniji shit, riknuo je 3-4 mjeseca nakon kupovine, međutim, nisam ga mogao dati na reklamaciju kod "Auto Kreše" gdje je kupljen, jer sam izgubio račun i garanciju, kada su oko mene tone papira.... Prilikom kupovine prodavači mi nisu rekli da postoje 2 vrste akumulatora, zeleni i crni (boja kućišta). Zeleni su akumulatori koji se pune BRZIM punjačima i prodaju se FORMIRANI. Ovaj moj se napuhao prilikom punjenja, ali punio sam ga malim naponom jer je bio 10 A. Crni su spremni za formiranje i uz njih se dobije kiselina koju sami uspete i SAMI FORMIRATE akumulator. Garancija je 6 mjeseci. Trgovac mi je preporučio da kupim oko 70-80 kn skuplju "Vartu", ali su trenutno na stanju imali samo jednu i to je bila na stanju jer je donesena pod reklamacijom, a tada sam saznao da i Varta daje 6 mjeseci garancije. Očigledno svi znaju svoju kvalitetu, ali cijene formiraju nepogrešivo, kvaliteta je nebitna. Kupio sam sada crni, koštao je 375,00 kn. Razmišljao sam o gel akumulatoru, ali i s njima imam loše iskustvo jer sam ga koristio za sonar na čamcu. Što se tiče LP akumulatora, bez obzira što sam ga ja kupio (a kupio sam ga jer nitko u krugu od 50 km tada nije imao akumulator tih dimenzija osim Auto Kreše), moja preporuka je da se ti akumulatori ne kupuju, jer imam loša iskustva i ja i još pojedini prijatelji. I na prošlom mom motoru je LP riknuo odmah nakon isteka jamstva, a sa sobom je u ništavilo ponio i regler. Prijatelj jedan je do sada podnosio reklamaciju na iste već 4 puta. Kažu, nije problem, samo donesite i mi zamijenimo. Ma donijet ću ga maunu, kada mi npr. rikne negdje u noći na pola puta između Osijeka i Našica ili u Grčkoj....
[Vrh] Go down
magna
cro chopper forum
cro chopper forum
magna

Broj postova : 8672
Prebivalište : Šibenik
Vozim : Hd Street Glide
Na forumu od : 06.12.2007

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 12:00

vroc je napisao/la:

to je i meni odmah palo na pamet , ali ako malo bolje pogledaš shemu vidiš da je taj LOAD spojen direktno na jednu fazu statora, tako da to nije neki preopteretni ventil. u slučaju da opterećenja nema stator vrti u prazno tj ne proizvodi struju(ampere) nego samo napon (volte), kad se spoji regler, onda se zatvara strujni krug. struja koja protiče kroz akumulator dok se puni postaje suvišna kad se akumulator napuni. tada se električna energija pretvara u toplinsku te se preko hladnjaka reglera odvodi u zrak. znači ni sa strane reglera ne treba nikakav LOAD. LOAD je spojen paralelno a to znači da se može i odspojiti, bez nekakvih posljedica
proizvođači se prilagođavaju tržištima te njihovim zahtjevima tako da za kalifornijsko tržište motori imaju barem 10 dijelova više nego za ostala tržišta.
što se tiče snage ona se izražava u WATTima
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 12:01

U međuvremenu sam napisao ovo, možda ti je promaklo dok si pisao odgovor..

Evo, sad sam i ja (konačno) otvorio i pogledao taj Kawasaki Service Manual, pretpostavljam da su razlike u elektr. sistemu minimalne za Versys i VN. Znači, kod testiranja reglera sa žaruljom i akumulatorom, vama se je upalilo svjetlo na žarulji? U tom slučaju probijene su diode na ispravljaču, što je loša vijest za sami regler...

Jeste li mjerili otpore namotaja (između tri žice) na alternatoru? Otpori namotaja (između tih izlaznih žica) trebali bi biti u granicama 0,18 - 0,27 Ohma, a otpori namotaja prema masi trebali bi biti beskonačni. Tek ako je to u redu, tek onda smiješ ugraditi novi regler.

[Vrh] Go down
magna
cro chopper forum
cro chopper forum
magna

Broj postova : 8672
Prebivalište : Šibenik
Vozim : Hd Street Glide
Na forumu od : 06.12.2007

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 12:04

mjerio se izlazni napod na fazama statora koji je iznosio cca 50 VAC pri povišenom broju okretaja. po tom naponu proiilazi zaključak da je stator ok
kad staviš rezervni regler sve će biti jasnije
[Vrh] Go down
nenad barinić
cro chopper forum
cro chopper forum
nenad barinić

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 12:12

Evo sada sam se čuo sa Duletom, nije više siguran gdje je stavljao pipalice na Unimjeru, kaže da smo mjerili napon između 1,2 i 3 žice (faze, nalaze se u jednom redu u jacku, sve tri su bijele boje) i vrijednosti su im između 1 i 2 žice bile 50 i nešto V, a između 1 i 3 žice nešto slabo, misli oko 0,16, a također tako i između 2 i 3 žice - 0,16 V. Mjereno je u praznom hodu motora i otprilike na pola gasa.
[Vrh] Go down
nenad barinić
cro chopper forum
cro chopper forum
nenad barinić

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 12:16

palomas je napisao/la:

Pretpostavljam da se taj dio nalazi u regleru i služi za odvođenje viška energije, odnosno odlazak toplinske energije preko radijatora. Brzo učim, a još brže zaboravljam Very Happy
[Vrh] Go down
nenad barinić
cro chopper forum
cro chopper forum
nenad barinić

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 12:18

Čuo sam se sa prijateljem, tek može sutra doći ako ne bude kiše, pa ćemo probati vožnju sa njegovim reglerom. Samo me strah da li i njegov regler može stradati ako meni nešto drugo nije ispravno? To onda znači 2 popravka na 2 motora na moj račun affraid affraid affraid confused affraid affraid affraid
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 12:26

nenad barinić je napisao/la:
Evo sada sam se čuo sa Duletom, nije više siguran gdje je stavljao pipalice na Unimjeru, kaže da smo mjerili napon između 1,2 i 3 žice (faze, nalaze se u jednom redu u jacku, sve tri su bijele boje) i vrijednosti su im između 1 i 2 žice bile 50 i nešto V, a između 1 i 3 žice nešto slabo, misli oko 0,16, a također tako i između 2 i 3 žice - 0,16 V. Mjereno je u praznom hodu motora i otprilike na pola gasa.

Ako ste to stvarno izmjerili, onda ti je od tri faze ispravna još samo jedna, što će reći da su namotaji statora probijeni na dvije faze. Naponi moraju biti podjednaki, kako god spojiš i mjeriš između ta tri konektora (1-2, 1-3, 2-3, bijele žice - izlaz iz statora)

Drugo, ako gledaš šemu u Service manualu Charging System Circuit, tamo je LOAD samo oznaka za teret, dakle to su svi potrošači koji su ugrađeni na motoru. To nema veze s regulatorom, niti sa ovim što Magna piše.

Po toj šemi, regler je spojeni na akumulator, a LOAD dobija napon kad se na motoru uključi kontakt. To vas ne treba uopće buniti, niti se s time nemojte zamarati. Postoje kvalitetniji regleri napravljeni MosFET tehnologijm, njih se može nabaviti vani, i to je najbolje što se na motor može ugraditi.
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 12:37

Pretpostavljam da se taj dio nalazi u regleru i služi za odvođenje viška energije, odnosno odlazak toplinske energije preko radijatora. Brzo učim, a još brže zaboravljam Very Happy

Unutar samog reglera nalazi se Zenerova dioda, koja radi na principu ventila, tj. ona mjeri izlazni napon. Ako napon poraste više od na pr. 15,5 V, ta dioda propušta struju na opornik, i struja se pretvara u toplinu. Ali na onoj shemi to nije posebno prikazano kao LOAD, jer je sastavni dio reglera.

[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitimepon 15 lis 2012, 12:40

Čuo sam se sa prijateljem, tek može sutra doći ako ne bude kiše, pa ćemo probati vožnju sa njegovim reglerom. Samo me strah da li i njegov regler može stradati ako meni nešto drugo nije ispravno? To onda znači 2 popravka na 2 motora na moj račun

Nemoj posuđivati tuđi regler, barem ne prije dok ti netko dovoljno stručan ne ispita stanje statora. Da si bliže, danas popodne mi bismo to riješili bez problema. Jako sam siguran da su ti otišli namotaji statora.
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900    Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900  Icon_minitime

[Vrh] Go down

Tražim pomoć: "otišao" regler na VN 900
[Vrh] 
Stranica 1 / 6.Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» regler virago 250
» Dijagnostika - REGLER/AKUMULATOR/ALTERNATOR
» regler/regulator
» Regler za Virago