|
|
| ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. | |
|
+17Reponja Ivan-Shadow freebee martinx palac palomas asy izigoing merla zanotti Easy rider vroc-bobi magna Karlo custom rider Tarze mrljo#2 21 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
merla cro chopper forum
Broj postova : 3774 Godina imam : 53 Prebivalište : Zg Vozim : road star warrior, honda valkyrie interstate Na forumu od : 13.12.2007
| | | | freebee man
Broj postova : 480 Godina imam : 50 Prebivalište : Zagreb/Sibenik Vozim : Aquila GV 250 EFI Na forumu od : 03.10.2012
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 11:09 | |
| - Easy rider je napisao/la:
- freebee je napisao/la:
- Na nekima ne možeš ni pokisnuti više.
Danas novi motori imaju kompjutere, brdo elektrike i sl.
Oli ti voliš pokisnuti na motoru ?
Što se tiče kompjutera i elektronike na motorima,oni su ipak na sasvim zadovoljavajućem nivou kvalitete i nema tu nekog velikog razloga za brigu. Uostalom,zbog iste te elektronike i potrošnja je drastično opala a svi se volimo pohvaliti da troši ko Zipp-o...
A za zagrižene puritance uvijek ostaje opcija...APN !!
Aaaajmeeeee....opet odosmo sa teme....di smo ono stali ? To i je poanta. Možda sam trebao reći na početku da ja nisam puritanac I vozim se i zimi i ljeti više-manje svaki dan na posao motorom. I cijenio bih neko grijanje zimi i bolje hlađenje ljeti , no bit će i toga jednom... | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 12:13 | |
| Stvarno ne kužim više daljnju poantu vraćanja na temu posta ali me godine opravdavaju budući da sa istima ide skleroza he he. Da rezimiram ukratko do sada napisano: 1 Zrakom hladjeni motori su povijest budućnost je na tekućini 2 Ako motor nema 20 kg elektronike i 400 kg nije motor 3 Motor zimi treba imati grijanje, a ljeti hladjenje 4 Tko nije suglasan sa prethodnim taj je puritanac i neka si nabavi APN
Po meni stvar ukusa i bilo koji stroj hladjen tekućinom je u prednosti. Što se tiče kuhanih jaja to je kod zrakom hladjenih sudbina vozača, ja svoj poljoprivredni kultivator isključim čim mi se učini da je zastoj malo dulji. Povremeno razmišljam i da nakon isključenja pušem u njega. Iako moram priznati da se jako brzo ohladi pri vožnji definitivno nije za tople dane i sporu vožnju kroz gužvu. |
| | | Easy rider cro chopper forum
Broj postova : 1021 Godina imam : 63 Prebivalište : World wide Vozim : Gold Wing, Piaggio X10 Na forumu od : 11.04.2008
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 13:13 | |
| Je li tko probao izmjerit temperaturu oko jaja u ljetnom zastoju ? | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 13:55 | |
- Je li tko probao izmjerit temperaturu oko jaja u ljetnom zastoju ?
Ne ali dobro je imati bocu sa vodom pri ruci pa radi hladjenja politi jaja odnosno: Na zrakom hladjene masine - Vodom hladjena jaja i pbrnuto, tako imamo jednostavno rješenje i najbolje od oba sustava. |
| | | custom rider cro chopper forum
Broj postova : 3324 Godina imam : 45 Prebivalište : Pula Vozim : vozim crni motor Na forumu od : 18.03.2008
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 14:17 | |
| A sad ozbiljno pitanje za zračnjake i hladnjake. kad vozite koje jaje vam se prije ugrije ljevo ili desno. | |
| | | merla cro chopper forum
Broj postova : 3774 Godina imam : 53 Prebivalište : Zg Vozim : road star warrior, honda valkyrie interstate Na forumu od : 13.12.2007
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 14:17 | |
| Ovdje svi pisu da zracnjaci puno vise griju jaja. Pa kako to da mene puno vise grije vodenjak (ventura) nego zracnjak (warrior) ? Evo ovih dana sam vozio i jednog i drugog tako da je ovo provjereno. I da, nadam se da niko nije moj prije post krivo shvatio, nisam rekao da motor mora imati 400 kila, 100 konja i hrpu elektronike. Napisao sam da i to ima svoju svrhu. Kao i jurilice, kroseri, divlje prerade i naked jurilice. Svaki bedak ima svoje zadovoljstvo. Ja bi bar jos 2 motora razlicitih koncepcija u garazi. Ocito samm veliki bedak | |
| | | vroc-bobi cro chopper forum
Broj postova : 1317 Godina imam : 56 Prebivalište : dalmacija Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE Na forumu od : 09.10.2011
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 15:18 | |
| za one sto im je mali i sto ih grije : free image host | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 16:57 | |
| hm, da, sve mašime istih karakteristika i iskoristivosti griju podjednako. Ipak ta toplina mora nekuda otići. E sad, da li je iskoristivost na zračnjaku jednaka vodenjaku... mislim da nije i da je iskoristivost manja, barem u krajnjim režimima korištenja.
Istina da, zračnjaci više griju jajca jer je strujaje zraka više okomitije i gotovo pod jajcima nego kod vodenjaka di je disperzija topline na hladnjaku koji je ispred i udaljeniji od jaja. I još kada se upali ventilator toplina se raspline. Ali zato su noge na udaru....
Isto tako da je izoliranim oklopima rješena odvodnja toplog zraka grijanje bi bilo manje kao kod sportiva ili rasnih tourera koji ovaj zrak po potrbi preusmjeravaju za grijanje vozača.
Kada jednog dana iskoristivost mašina dosegne gornju granicu, vjerujem da će se ponovo uvoditi zrakom hlađene mašine, prisilno ili ne svejedno.
|
| | | Ivan-Shadow man
Broj postova : 321 Godina imam : 47 Prebivalište : Kastav Vozim : Honda Shadow VT 750 ACE Na forumu od : 18.11.2012
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 17:18 | |
| Po mojem skromnom znanju, kod motora sa vodenim hladjenjem servis interval je skoro duplo duzi. Na mojoj hondi svakih 12000 . A vozio sam ovih dana po ovoj przioni i motor uziva kao i ja
Zadnja promjena: Ivan-Shadow; uto 10 lip 2014, 17:19; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 17:18 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 17:20 | |
| |
Broj postova : 1021 Godina imam : 63 Prebivalište : World wide Vozim : Gold Wing, Piaggio X10 Na forumu od : 11.04.2008
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 22:18 | |
| Kod pojedinih zračnjaka trebalo bi uz servisni,uvesti i interval izmjene jaja. | |
| | | Reponja man
Broj postova : 266 Godina imam : 35 Prebivalište : Rijeka Vozim : Virago XV250 Na forumu od : 21.01.2013
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. sri 11 lip 2014, 00:36 | |
| Možda na starijim godištima... | |
| | | Medevelin cro chopper forum
Broj postova : 643 Godina imam : 44 Prebivalište : Medulin Vozim : Midnight star 1300, CB400 four Na forumu od : 28.10.2013
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. sri 11 lip 2014, 08:12 | |
| Ja osobno volim da su mi jaja na toplom! A ako su hladna, volim da ih netko ugrije. | |
| | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. sri 11 lip 2014, 08:19 | |
| Mene je ljuto zanimalo kako ce to biti ljeti na zracnjaku. E pa u voznji se to ne osjeca a u stajanju nije neka velika razlika u odnosu na vodenjaka. Cak je vodenjak i gori kad mu se upali ventilator. Osim toga, dobro je sto se ne moram misliti ima li vode, hoce li zakuhati ima li zimi antifriza da ne popuca sve
Ok sad neka i ostali procitaju knjige pa se ukljuce u raspravu teoretiziranjem bez iskustva (pa se onda pitamo zasto su nam politicari ovakvi) | |
| | | vroc-bobi cro chopper forum
Broj postova : 1317 Godina imam : 56 Prebivalište : dalmacija Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE Na forumu od : 09.10.2011
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. sri 11 lip 2014, 09:09 | |
| Ja ne smin nista rec , nakon 26 godina strojarstva vidin da nista ne znan , zato samo pratim i ucim | |
| | | custom rider cro chopper forum
Broj postova : 3324 Godina imam : 45 Prebivalište : Pula Vozim : vozim crni motor Na forumu od : 18.03.2008
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. sri 11 lip 2014, 09:21 | |
| - vroc-bobi je napisao/la:
- Ja ne smin nista rec , nakon 26 godina strojarstva vidin da nista ne znan , zato samo pratim i ucim
eto vidiš čovjek ući dok je živ,i zato šššš | |
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. sri 11 lip 2014, 11:32 | |
| - magna je napisao/la:
Ok sad neka i ostali procitaju knjige pa se ukljuce u raspravu teoretiziranjem bez iskustva (pa se onda pitamo zasto su nam politicari ovakvi) Ne znam na osnovu čega donosiš takav zaključak i potcjenjivački se obraćaš ostatku foruma. Svaka čast tebi,tvom znanju i iskustvu,izboru motora...bla,bla,bla...ali isto tako siguran sam da ovdje egzistira još dovoljno forumaša koji imaju i znanje (pa čak i TEORETSKO ) i prakse,a i iskustva, a zbog takvih pristupa raspravi jednostavno okrenu stranicu dalje i ne žele trošiti energiju na *kenjavelu*... PS A i politika je nepoželjna.... | |
| | | mrljo#2 cro chopper forum
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. sri 11 lip 2014, 11:52 | |
| ...dakle ja nemogu vjerovati!!. .. stvarno mi je bila namjera otvoriti jednu aktualnu temu o utjecaju topline na zračne motore no vidim da smo u stanju sve okrenut na zajebanciju, podjebavanje ili pak neke razmirice… ok malo zezanja ne škodi, naprotiv... no na pet strana svega par ozbiljnijih postova...stvarno mi to nije jasno!!... …pa vas zato molim, ukoliko nemate ništa vezano za temu, jednostavno je preskiočite bez suvišnih komentara... | |
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. sri 11 lip 2014, 13:12 | |
| Ma tema je super...di smo ono stali ? | |
| | | Tarze cro chopper forum
Broj postova : 781 Godina imam : 41 Prebivalište : Dalmacija Vozim : Kymco Zing chopper ; Vespa PX Na forumu od : 22.07.2012
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. sri 11 lip 2014, 13:18 | |
| - mrljo#2 je napisao/la:
- ...dakle ja nemogu vjerovati!!.
.. stvarno mi je bila namjera otvoriti jednu aktualnu temu o utjecaju topline na zračne motore no vidim da smo u stanju sve okrenut na zajebanciju, podjebavanje ili pak neke razmirice… ok malo zezanja ne škodi, naprotiv... no na pet strana svega par ozbiljnijih postova...stvarno mi to nije jasno!!... …pa vas zato molim, ukoliko nemate ništa vezano za temu, jednostavno je preskiočite bez suvišnih komentara... Agree. | |
| | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. sri 11 lip 2014, 13:27 | |
- magna je napisao/la:
Ok sad neka i ostali procitaju knjige pa se ukljuce u raspravu teoretiziranjem bez iskustva (pa se onda pitamo zasto su nam politicari ovakvi) Ne znam na osnovu čega donosiš takav zaključak i potcjenjivački se obraćaš ostatku foruma.
PS A i politika je nepoželjna.... pa čitajući postove jednostavno sam došao do zaključka da se iznose mišljenja "prepisana" iz stručnih literatura. ako pišeš diplomski to je ok, ali svrha rasprava na forumu je opis osobnog iskustva, a na takva nisam naišao u ovoj temi. očigledno su oni koji imaju što reći negdje "na hlađenju". svi mi znamo da je vodeno hlađen motor tehnički savršeniji i napredniji. kupovati zrakom hlađen motor je glupo ako ti je to glavni uvjet. meni je to samo nuspojava motora kojeg sam želio. mrljo je pitao za iskustva onih koji takve motore voze. umjesto toga dobio je gomilu pizdarija i filozofiranja. eto, sad sam pobliže objasnio razloge svog cinizma. nikoga ne omalovažavam niti podcjenjujem, ali da napominjem da pišu pizdarije (kao posljedicu neznanja) to da. kaže stara narodna da je bolje šutiti pa da svi misle da si glup, nego to govorom dokazati. OK?? | |
| | | asy cro chopper forum
Broj postova : 6364 Godina imam : 51 Prebivalište : Vodice Vozim : kawasaki GTR1400 Na forumu od : 15.07.2008
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. sri 11 lip 2014, 14:05 | |
| - palomas je napisao/la:
- Tekućina je daleko superiornija nad zrakom, kao medij za odvođenje viška temperature iz motora. Vodeno hlađeni motori imaju kanale okolo cilindara, isto tak i kroz glavu motora. Za "zdavlje" mašine to je daleko bolje, posebno ako se uzme u obzir da je na hladnjaku prigrađen i ventilator, koji se uključuje kad zatreba.
Pošto ekološke norme o emisiji štetnih plinova postaju sve strože, čak je i BMW-ov legendarni 100- godišnji boxer morao prijeći na vodeno hlađenje. A šta je onda "zrakom/uljem hlađen boxer motor"? Naime tako opisuju najnoviji (od ove godine) BMW 1200 RT i GS Adventure ... Jedino je onaj BMW 1300 GT vodeno hlađen... | |
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. sri 11 lip 2014, 14:07 | |
| - magna je napisao/la:
pa čitajući postove jednostavno sam došao do zaključka da se iznose mišljenja "prepisana" iz stručnih literatura. ako pišeš diplomski to je ok, ali svrha rasprava na forumu je opis osobnog iskustva, a na takva nisam naišao u ovoj temi. očigledno su oni koji imaju što reći negdje "na hlađenju". svi mi znamo da je zračno hlađen motor tehnički savršeniji i napredniji. kupovati zrakom hlađen motor je glupo ako ti je to glavni uvjet. meni je to samo nuspojava motora kojeg sam želio. mrljo je pitao za iskustva onih koji takve motore voze. umjesto toga dobio je gomilu pizdarija i filozofiranja. eto, sad sam pobliže objasnio razloge svog cinizma. nikoga ne omalovažavam niti podcjenjujem, ali da napominjem da pišu pizdarije (kao posljedicu neznanja) to da. kaže stara narodna da je bolje šutiti pa da svi misle da si glup, nego to govorom dokazati. OK?? Općenito...čemu cinizam ? U većini slučajeva krivo se shvati Glede osobnih iskustava : Zanotti,Merla,Tarze,Izigoing,Custom rider,Djoni Gitara i moja malenkost....svi smo iznijeli neko svoje osobno iskustvo,prvenstveno sa zračnjacima. Pročitaj temu otpočetka malo pažljivije prije nego donosiš zaključke. Glede tehničkog savršenstva zračnjaka : Ne bih se složio s tobom, jer da je to baš decidirano tako kako si naveo u svom postu, vrlo vjerovatno bi većina današnjih motora bila hlađena zrakom. Ako ne iz nijednog drugog razloga, a ono iz čiste matematike proizvođača, jer su jednostavniji i jeftiniji za proizvodnju, te je i profit razvoja i proizvodnje u konačnici daleko veći. A svi znamo što danas svakom proizvođaču znači profit !! Jednostavnost izvedbe i održavanja nitko ne dovodi u pitanje (i ja sam između ostalih, imao 3 zračnjaka,a i vozio sam ga do pred 8 mjeseci - Intruder 1500) Eto, na koncu,jedan BMW je uveo vodeno hlađenje na kultni GS (zašto ???), a i zadnji bastion rebara, HD, pomalo uvodi parcijalno hlađenje vodom (opet zašto???). No oni to ipak moraju raditi jako,jako pažljivo i postupno, da im cijeli marketing i tradicija ne odu u klinac preko noći. Čak to ni ne navode u marketinškoj promociji Elektre, nego ga samo lukavo (jer tako MORAJU) nazivaju *poboljšani sustav hlađenja*. A npr. BMW se recimo, jako,jako hvali sa istim tim sistemom i to navodi i ističe u svim marketinškim materijalima...Pametnom dosta....Ali bez brige... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. | |
| |
| | | | ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|