| ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. | |
|
+17Reponja Ivan-Shadow freebee martinx palac palomas asy izigoing merla zanotti Easy rider vroc-bobi magna Karlo custom rider Tarze mrljo#2 21 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. ned 08 lip 2014, 21:52 | |
| - palomas je napisao/la:
- mrljo#2 - na ekologiji i (jako) strogim normama daleko najviše inzistira EU, to je ogromna birokacija super plačenih činovnika, koji sami sebi izmišljaju posao. Vidiš da su sad već porezi i trošarine direktno povezani s emisijom CO2.
Prije 5-6 godina se je kompletna europska autoindustrija javno pobunila protiv uvođenja tako strogih EU normi, rekli su da će vozila zbog toga morati značajno poskupjeti. Ali EU je nezaustavljiva, BMW sigurno nije bez velike sile išao mijenati ono što je 100 godina dobro radilo. neki dan na radiju slušah intervju nekog prometnog stručnjaka ili tako nešto. Ne znam o čemu je bila tema ali baš su spominjali ove euro norme. Zaključak je da su trenutne norme ili ove koje prestoje zadnje i da se na trenutnoj tehnologiji na motorima sa unutrašnjim izgaranjem ( benz/dizel) ne može više puno toga napraviti i da slijedeći normativi dolaze za dosta dugo vremena ako se ne dogodi kakva revolucija u samim dizajnima i principu rada... |
|
| |
palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 09:27 | |
| Trenutno je aktualna EURO 5 norma benzinca i dizelaša koja je počela od 2009., s time da je Norma Euro 6 obavezna za sve nove teške kamione od 1. siječnja 2014.
Kratak pregled EURO normi:
EURO 1- do 1996 EURO 2- 1996-2000 EURO 3- 2001-2005 (benzinci su od ove norme dobili još jednu lambda sondu koja se osim ispred nalazi još jedna iza katalizatora, znači dvije lambda sonde. Veliki skok norme u odnosu na prethodne.) EURO 4- 2006-2008 EURO 5- 2009-2013 EURO 6- 2014-
http://www.volvotrucks.com/trucks/croatia-market/hr-hr/trucks/environment/Pages/Euro6.aspx
Uglavnom, benzin s dodacima olova izbačen je još 90-tih, sumpor je drastično smanjen s proizvodnjom super kvalitetnih goriva, sad se već bore protiv krutih čestica i nekih drugih štetnih spojeva. | |
|
| |
palac man
Broj postova : 111 Godina imam : 66 Prebivalište : Sesvete Vozim : Retonu Na forumu od : 23.04.2011
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 09:39 | |
| ima li kakove veze sa normama ako se mašina hladi zrakom ili ima vodeno hlađenje ? | |
|
| |
mrljo#2 cro chopper forum
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 09:46 | |
| - palac je napisao/la:
- ima li kakove veze sa normama ako se mašina hladi zrakom ili ima vodeno hlađenje ?
...ma ima prijatelju prilično velike veze, no norme ovdije nisu tema a meni se više neda skretat temu na pravi put... izgleda da osim dva tri čovjeka s forumu nitko nema nikakvih spoznaja i iskustava o tome... iako su u predstavljanjima svi spremni nešto naučiti i podjeliti s drugima!… no na kraju se sve svede na debatu desetak jednih te istih forumaša s time da 2/3 postova obično nema veze s temom... | |
|
| |
izigoing cro chopper forum
Broj postova : 733 Godina imam : 39 Prebivalište : Split / Dugopolje Vozim : HD Low Rider S(T) Na forumu od : 18.08.2012
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 09:52 | |
| a imaju li veze vruća jaja s normama? sitia sam se kako malo olakšam vrućine kad sam u kožnjaku.. prsluk mi ima uz paten i one kao 3 zakačke.. i kad je gradska voznja.. ne kopčam jaknu već samo prsluk na te zakačke.. i lipo struju zrak a opet ne mlatara okolo | |
|
| |
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 09:58 | |
| | |
|
| |
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 09:58 | |
| - palac je napisao/la:
- ima li kakove veze sa normama ako se mašina hladi zrakom ili ima vodeno hlađenje ?
Itekako ima, to je glavni razlog zašto su praktički svi stariji motori bili zračnjaci, a kasnije su dobili vodeno hlađenje. Kawa ZR7 postala je Z750, Bandit je ranije također imao zračno hlađenje, BMW boxer također, i t.d.. Nedostaci zračnog hlađenja: - velike oscilacije radne temperature - velike zračnosti klipa i cilindara - potrebna velika snaga za pokretanje ventilatora - velika buka - mala volumenska snaga motora- mali stupanj kompresijePrednosti vodenog hlađjenja: - ravnomjerno hlađjenje - manja potrošnja energije na pogon pumpe - veća volumenska snaga i stupanj kompresije- vodeni plašt prigušuje buku izgaranja - manja zračnost cilindar- klip ---vrlo bitno - temperatura motora manje ovisna o temperaturi okoliša Viša kompresija direktno utječe na bolje sagorjevanje i manju emisiju štetnih plinova. Kako su norme rasle, tvornice su na zračnim motorima mogle jedino smanjivati kompresiju i snagu da bi te norme bile zadovoljene. Naravno da zračni motori imaju i svoje prednosti, lakši su, jednostavniji i jeftiniji. Ali trend je povećanje snage i strože norme, koje oni nisu mogli ispuniti. | |
|
| |
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 10:01 | |
| ..jel ti to Palomas mene namjerno s tim normama ili... | |
|
| |
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 10:10 | |
| Sačuvaj Bože, EU te još od 1996. s Euro 1 normom, a još prije toga su zabranili dodavanje olova u benzin. Ja samo konstatiram stanje i činjenice, ništa više. | |
|
| |
custom rider cro chopper forum
Broj postova : 3324 Godina imam : 45 Prebivalište : Pula Vozim : vozim crni motor Na forumu od : 18.03.2008
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 11:21 | |
| Evo jućer se malo đirao po gradu i jućer sunce dobro opržilo,i ljepo zakuhao na motorinu,ventilator se nije uspio upalit al bilo blizu. U petak će zasigurno se pregrijat jer kreće se za biograd pa ćemo vidit kako će to odradit mašina, | |
|
| |
palac man
Broj postova : 111 Godina imam : 66 Prebivalište : Sesvete Vozim : Retonu Na forumu od : 23.04.2011
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 12:51 | |
| ja sam za to da pokrenemo peticiju za ukidanje mašina na zračno hlađenje, fuj ništa ne valjaju, a usput treba ukinuti i zračne puške . . . . . | |
|
| |
Easy rider cro chopper forum
Broj postova : 1021 Godina imam : 63 Prebivalište : World wide Vozim : Gold Wing, Piaggio X10 Na forumu od : 11.04.2008
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 13:57 | |
| - palac je napisao/la:
- ja sam za to da pokrenemo peticiju za ukidanje mašina na zračno hlađenje, fuj ništa ne valjaju, a usput treba ukinuti i zračne puške . . . . .
Nije nitko rekao da ne valjaju, nego jednostavno ih je vrijeme pregazilo. Nitko ne osporava jednostavnost izvedbe i održavanja (to su svakako prednosti), ali eto, došla su neka nova, modernija vremena i u konačnici, nema ništa loše u tome. Tehnologija napreduje i nema tu više povratka. Ako ne ništa drugo...eto...novijim EU normama malo čuvamo okoliš... da to tako nazovemo. A što će tek biti kad (neminovno!!) dođu elektro bajkovi...bez zvučne kulise.... Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo... | |
|
| |
Karlo cro chopper forum
Broj postova : 4028 Godina imam : 74 Prebivalište : Sibinj Vozim : BMW R 1200 RT Na forumu od : 03.06.2010
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 14:21 | |
| | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 16:26 | |
| I sad dolazimo na pitanje ako motori imaju sve karakteristike auta ... su još uvijek motori ili samo trend. Mislim da su na početku bili u znatnoj prednosti u odnosu na auto, jednostavna izvedba, znatno jevtiniji, slabiji sa manjom potrošnjom ali su te vozili od točke a do točke b te su tako postali neki simbol slobode i neovisnosti kod tada mladih generacija. Danas nove generacije motora sa gomilom elektronike teško da uopće možeš i najmanji kvar popraviti na cesti već mora u specijalizirani servis. Hm ... vreme je pregazilo zračno hlađenje i nas fosile. |
|
| |
martinx cro chopper forum
Broj postova : 1107 Godina imam : 59 Prebivalište : Amsterdam Vozim : VN900 custom Na forumu od : 28.11.2012
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 21:40 | |
| Pa uvijek postoji mogucnost voznje starog modela. Iako i moj 23 godine star Vulkan ima vodeno hladjenje. | |
|
| |
Broj postova : 1021 Godina imam : 63 Prebivalište : World wide Vozim : Gold Wing, Piaggio X10 Na forumu od : 11.04.2008
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 21:58 | |
| - Karlo je napisao/la:
Umjesto auspuha bit će zvučnici . Bez brige...ubit će EU parlament svu buku !! Di smo ono stali sa temom ? | |
|
| |
Broj postova : 3324 Godina imam : 45 Prebivalište : Pula Vozim : vozim crni motor Na forumu od : 18.03.2008
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. pon 09 lip 2014, 22:09 | |
| - Easy rider je napisao/la:
- Karlo je napisao/la:
Umjesto auspuha bit će zvučnici . Bez brige...ubit će EU parlament svu buku !!
Di smo ono stali sa temom ? neko reče za kuvana jaja,pa bit če da se nismo makli od jaja | |
|
| |
freebee man
Broj postova : 480 Godina imam : 50 Prebivalište : Zagreb/Sibenik Vozim : Aquila GV 250 EFI Na forumu od : 03.10.2012
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 07:33 | |
| Razvoj neminovno dolazi. Vodena hlađenja očito imaju bolje karakteristike i to je smjer budućnosti. Zvuk? Doskočiti će se nekako. I električni automobili imaju problem sa nečujnosti pa jako puno ulažu u razvoj zvučne kulise radi sigurnosti u prometu, poglavito radi slijepih i slabovidnih osoba. A što se tiče kukanja za starim karakteristikama motora u odnosu na aute, može li se prase od 400 kg uopće nazivati motorom? Niti može iskoristiti prednost dvokotača u gradskoj vrevi niti svojim đinđama više imaju dodira sa motorima (rikverci, grijanja sjedala i ručke, pomicanja siceva po visini i sl.), a to sve više vozači danas traže. Na nekima ne možeš ni pokisnuti više. To se zove razvoj i gazi dinosaure neminovno. U toj situaciji motor koji je manje osjetljiv na ljetne vrućine i manje zagađuje okolinu je po meni samo pozitivna stvar. | |
|
| |
vroc-bobi cro chopper forum
Broj postova : 1317 Godina imam : 56 Prebivalište : dalmacija Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE Na forumu od : 09.10.2011
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 08:51 | |
| Eto na , odjednom je moja Suzi prase | |
|
| |
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 09:00 | |
| - vroc-bobi je napisao/la:
- Eto na , odjednom je moja Suzi prase
gudi,gudi,guj,guj | |
|
| |
freebee man
Broj postova : 480 Godina imam : 50 Prebivalište : Zagreb/Sibenik Vozim : Aquila GV 250 EFI Na forumu od : 03.10.2012
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 09:53 | |
| | |
|
| |
| |
| |
merla cro chopper forum
Broj postova : 3774 Godina imam : 53 Prebivalište : Zg Vozim : road star warrior, honda valkyrie interstate Na forumu od : 13.12.2007
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 10:28 | |
| - freebee je napisao/la:
- Razvoj neminovno dolazi.
Vodena hlađenja očito imaju bolje karakteristike i to je smjer budućnosti. Zvuk? Doskočiti će se nekako. I električni automobili imaju problem sa nečujnosti pa jako puno ulažu u razvoj zvučne kulise radi sigurnosti u prometu, poglavito radi slijepih i slabovidnih osoba. A što se tiče kukanja za starim karakteristikama motora u odnosu na aute, može li se prase od 400 kg uopće nazivati motorom? Niti može iskoristiti prednost dvokotača u gradskoj vrevi niti svojim đinđama više imaju dodira sa motorima (rikverci, grijanja sjedala i ručke, pomicanja siceva po visini i sl.), a to sve više vozači danas traže. Na nekima ne možeš ni pokisnuti više. To se zove razvoj i gazi dinosaure neminovno. U toj situaciji motor koji je manje osjetljiv na ljetne vrućine i manje zagađuje okolinu je po meni samo pozitivna stvar. Sorry ali ovaj tvoj post mi je totalno neraumljiv... Kazes da vodenjaci imaju bolje karateristike i da su zato stvar buducnosti, a znamo jako dobro da se motori ne kupuju i voze samo radi karakteristika. Onda kazes da se prasad od 400 kila ne mogu zvati motorima jer nisu isloristivi u gradskoj guzvi. Vjerovao ili ne ali ima jako puno ljudi koji motore uopce ne voze po gradovima i svi ovi dodaci za koje kazes da ih guraju prema autima ljudima sluze da sto vise vremena mogu provesti u uzivanju u svojoj ljubavi, voznji motora. Ako mislis da ti ljudi nisu pravi bikeri/motoristi, razmisli ponovo. Za gradske guzve su izmisljeni skuteri, motori su za voznju i uzivanje u istoj. | |
|
| |
freebee man
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 10:38 | |
| - merla je napisao/la:
- freebee je napisao/la:
- Razvoj neminovno dolazi.
Vodena hlađenja očito imaju bolje karakteristike i to je smjer budućnosti. Zvuk? Doskočiti će se nekako. I električni automobili imaju problem sa nečujnosti pa jako puno ulažu u razvoj zvučne kulise radi sigurnosti u prometu, poglavito radi slijepih i slabovidnih osoba. A što se tiče kukanja za starim karakteristikama motora u odnosu na aute, može li se prase od 400 kg uopće nazivati motorom? Niti može iskoristiti prednost dvokotača u gradskoj vrevi niti svojim đinđama više imaju dodira sa motorima (rikverci, grijanja sjedala i ručke, pomicanja siceva po visini i sl.), a to sve više vozači danas traže. Na nekima ne možeš ni pokisnuti više. To se zove razvoj i gazi dinosaure neminovno. U toj situaciji motor koji je manje osjetljiv na ljetne vrućine i manje zagađuje okolinu je po meni samo pozitivna stvar. Sorry ali ovaj tvoj post mi je totalno neraumljiv... Kazes da vodenjaci imaju bolje karateristike i da su zato stvar buducnosti, a znamo jako dobro da se motori ne kupuju i voze samo radi karakteristika. Onda kazes da se prasad od 400 kila ne mogu zvati motorima jer nisu isloristivi u gradskoj guzvi. Vjerovao ili ne ali ima jako puno ljudi koji motore uopce ne voze po gradovima i svi ovi dodaci za koje kazes da ih guraju prema autima ljudima sluze da sto vise vremena mogu provesti u uzivanju u svojoj ljubavi, voznji motora. Ako mislis da ti ljudi nisu pravi bikeri/motoristi, razmisli ponovo. Za gradske guzve su izmisljeni skuteri, motori su za voznju i uzivanje u istoj.
Ne, ne kažem da nisu motori, još manje da nisu za uživanje, poanta je da razvoj ide dalje od onog "sve mogu popraviti francuskim ključem". Danas novi motori imaju kompjutere, brdo elektrike i sl. i to ih ne čini manje motorima, ali ih odmiče od "goli u sedlu" furke. I s tim se jednostavno treba pomiriti i prilagoditi. Kukanje za prošlim vremenima ne bi nikad uvelo disk kočnice ili abs koji je već standard na većim motorima. Štelanje karburatora je isto prošlost. Ista je stvar i sa hlađenjem koje je tu tema. | |
|
| |
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. uto 10 lip 2014, 10:50 | |
| - freebee je napisao/la:
- Na nekima ne možeš ni pokisnuti više.
Danas novi motori imaju kompjutere, brdo elektrike i sl.
Oli ti voliš pokisnuti na motoru ? Što se tiče kompjutera i elektronike na motorima,oni su ipak na sasvim zadovoljavajućem nivou kvalitete i nema tu nekog velikog razloga za brigu. Uostalom,zbog iste te elektronike i potrošnja je drastično opala a svi se volimo pohvaliti da troši ko Zipp-o... A za zagrižene puritance uvijek ostaje opcija...APN !! Aaaajmeeeee....opet odosmo sa teme....di smo ono stali ? | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. | |
| |
|
| |
| ..zrakom hlađene mašine i vrućine.. | |
|