|
|
| Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) | |
|
+11dragger klesoo emirharley nenad barinić Karlo magna sinisa palomas mrljo#2 cro.chopper Kicho 15 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
emirharley cro chopper forum
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) uto 17 tra 2012, 17:17 | |
| Srednja svjetla su vazna jer daju "u širinu", i nešto malo ispred, a duga u - dužinu.
Vecinu voznje po regionalnim cestama, po gradu, ali i po auto-putevima, vozimo pod srednjim svjetlima, pa je bolje imati stalno tri srednja i povremeno jedno dugo, nego stalno jedno srednje i povremeno tri duga. | |
| | | klesoo cro chopper forum
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) uto 17 tra 2012, 17:41 | |
| - emirharley je napisao/la:
- Nisam procitao prethodne postove, ali cu odgovoriti na nacin kako ja vidim "problem".
Znaci, motocikli rijetko voze po magli, znaci maglenke ne trebaju, obzirom da su mnogo korisniji reflektori koji nisu maglenke.
Nadalje, nije problem voziti kada si sam na cesti i nema drugih vozila koje dolaze u susret i jedan far sa dugim svjetom je sasvim dovoljan, naravno, bolje bi bilo da ima vise svjetla, ali posto dodatni farovi moraju biti ili dugi ili kratki, mora se covjek opredijeliti/odluciti.
Znaci, stvarni problem je voznja kada ti druga vozila idu u susret, kada je "teska" noc, posebno ako je kisa. Tada je potrebno sto je moguce vise svjetla i imajuci to u vidu, potrebno je imati dodatne farove sa "srednjim" svjetlima koji se pale zajedno sa glavnim srednjim svjetlom, s tim da kada se prebaci na dugo, ostaje samo jedan glavni far sa dugim svjetlom, dodatni se gase, a kada se ponovno prebaci glavni far na srednje svjetlo, pale se i dodatni farovi sa srednjim svjetlima.
Ovo je posebno vazno i korisno tijekom dnevne voznje, da te "neprijatelj" ranije primijeti, ali takodjer ga TRI fara i zbune pa on pocne da razmislja sta li mu to dolazi u susret, kakva vrsta vozila, a mi smo postigli cilj, a to je da nas ne apstrahira, vec da razmislja o nama.
Nadalje, treba dodatne farove tako namjestiti da dobro osvjetljavaju srednji dio ceste (lijevo) i rubni dio (desno), ali ih i malo na kvarnjaka podici, neka oni iz kontra pravca blicaju, ko ih hebe, vazno je da su nas primijetili, a vjerujte malo podignuti farovi nece zaslijepiti, ali hoce uznemiriti vozace auta u tom smislu da polazu paznju na nasu prisutnost, pa makar i psovali u sebi (ja samo kazem u sebi "I ja tebi") i prodjem dalje....
Just sayin'.... prvo, ono gore nije istina! U proljece, a osobito u jesen, ujutro i uvecer se spusta opaka magla uz sume i u kotlinama. Da stanijes u blizini Karlovca, onda bi znao o cemu govorim. Ja osobno mislim da su korisnije maglenke koje rasprsuju svjetlo nisko i u stranu, tako da odlicno vidis srednu i rub ceste, a dugo svjetlo je gotovo nepotrebno... ionako se svi kunu da polako voze!!! Svjetla ne smiju smetati drugim vozacima! zato moraju biti ispravno podesena! Sva dodatna svjetla (osim ako bas slozis pet dugih) MORAJU biti na posebnom prekidacu!!!!!!! E sad, ugradnja dodatnih svjetala nije problem kod HD-ja ili BMWa, jer imaju opake alternatore, cak i po 600W. Sitniji motori vrlo cesto nemaju dovoljno struje za "hranjenje dodatnih svjetala, pa vuku struju iz akumulatora i eto zla - drugo jutro ne mozes upaliti.... Nije problem ako se vozis k'o sumanut, ali lagana voznja ce gotovo sigurno rezultirati praznim akumulatorom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! | |
| | | emirharley cro chopper forum
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) uto 17 tra 2012, 17:52 | |
| Magle ima svugdje i to nije nista novo niti otkrivena topla voda, no PROCENTUALNO (u smislu uobicajenih i najbrojnije grupe vozaca motocikala), motocikli se mnogo vise voze pri vremenskim uvjetima kada nema magle.
Kako smo ranije mnogo puta rekli - svatkom njegovo - znaci, ja sam imao maglenke kao dodatne farove, testirao sam to, imao sam i obicne dodatne farove, tzv. srednja svjetla i JA sam se odlucio za sebe da su mi bolja dodatna srednja svjetla/dodatni farovi koji su obicna srednja svjetla, s tim da nisu - maglenke. | |
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) uto 17 tra 2012, 18:05 | |
| - emirharley je napisao/la:
- Magle ima svugdje i to nije nista novo niti otkrivena topla voda, no PROCENTUALNO (u smislu uobicajenih i najbrojnije grupe vozaca motocikala), motocikli se mnogo vise voze pri vremenskim uvjetima kada nema magle.
Kako smo ranije mnogo puta rekli - svatkom njegovo - znaci, ja sam imao maglenke kao dodatne farove, testirao sam to, imao sam i obicne dodatne farove, tzv. srednja svjetla i JA sam se odlucio za sebe da su mi bolja dodatna srednja svjetla/dodatni farovi koji su obicna srednja svjetla, s tim da nisu - maglenke. imaju li ta tvoja "srednja svjetla" snop ograncen nekakvom preprekom ili su to zapravo duga svjetla malo vise okrenuta prema dolje? I imaju li ta "srednja svjetla" takva stakla da jace osvjetljavaju desnu stranu, odnosno rub ceste i naravno, znakove? | |
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) uto 17 tra 2012, 18:13 | |
| http://www.philips.de/c/motorrad-lampen/283530/cat/ ili ak' ne mozes naci: | |
| | | emirharley cro chopper forum
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) uto 17 tra 2012, 18:45 | |
| H-D MoCo ima veliki broj raznih dodatnih farova, a trenutno su najpopularnija ova: Svima im je zajednicki naziv PASSING lights, ponekada ih zovu i Auxiliary Lighting Kit, ali nikada high beam ili head light. No, ja pisem na osnovu svoga iskustva, pa tkome se svidja da aplicira moje iskustvo koje velikodusno dijelim sa drugim, dobro jest, tko ne zeli, onda opet dobro jest, vazno je za forumase da imaju izbor ponude savjeta, pa neka biraju sta im je interesantno. | |
| | | sinisa man
Broj postova : 266 Godina imam : 58 Prebivalište : Bogdanovci Vozim : VN 900 clasic Na forumu od : 25.12.2007
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) uto 17 tra 2012, 20:25 | |
| Sve je ok kad se npr u koloni voziš prvi. Ali šta ako je netko ispred tebe pa ti se sjeti mame cijelim putem. Sad svaki pođite od sebe Jel nebi j..o sve po spisku da tako netko vozi iza tebe!!!! Ako upali duga zlo, ako upali kratka sa još ta dva fara...zlo....a koje je manje zlo?!?!?!?!? | |
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) uto 17 tra 2012, 20:56 | |
| tema je zanimljiva, a ima nas dosta s kojekakvim iskustvima.... Mozda da procitate jos pokoju, a ne mora biti u skladu s nasim stajalistima... http://www.webbikeworld.com/lights/motorcycle-driving-lights/ http://motorcycleinfo.calsci.com/DrivingLights.html u svakom slucaju, (a vec je receno) dodatnim svjetlima koja su neodgovarajuca i koja iritiraju druge vozace, mozete samo "popusiti" npr. naglo kocenje i pad. Zbog nesavjesnih pojedinaca svi idemo na "stup srama", pa bas i nije dobro kada netko "ne jebe zivu silu".... Nerijetko ce vozac koji dolazi u susret upaliti duga svjetla i na taj nacin nas onesposobiti dvije sec., a to je sasvim dovoljno... jelda, motor je dosta nestabilno vozilo... Dodatna svjetla, kao sto vec rekoh, iziskuju dovoljno jak generator, pa to nikako ne smijemo zaboraviti. Posebnu paznju treba obratiti na spajanje! Spajanje na istu instalaciju moze prouzrociti otapanje izolatora zice, i eto zla u sekundi!!!!!!!! Najbolji su likovi s xenon svjetlima ugrađenim u neodgovarajuce farove. Originalna sjenila nisu predvidjena za xenon i JAKO smetaju ostalim vozacima. Imao sam xenon i odustao, pa ako netko zeli kupiti, lako cemo se dogovoriti!!!!! I na kraju, vrlo brzo ce doci dan kada ce se puniti drzavni proracun i svjetloscu! | |
| | | dragger cro chopper forum
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) uto 17 tra 2012, 21:11 | |
| ...večina dodatnih svjetala (passing lamp) renomiranih proizvođača su u principu duga svjetla sa žaruljom od H3/55w.
Dodatna svjetla kada se kupuju kao "original dodatna oprema" su kratka svjetla sa žaruljom H3/35W.
Ova prva se spajaju preko releja (na kratka ili duga svjetla) jer moraju radi napajanja, dok se druga spajaju na žicu pozicije (Yamaha).
Ima nekih šema da se ugrađuje jedna duga a druga kratka.....
Ja priznam samo ono što proizvođač preporučuje.....i nema mjesta zasljepljivanju vozača iz suprotnog smjera kao i onoga ispred nas....sve ostalo za mene je protivno propisima. | |
| | | Kicho cro chopper forum
Broj postova : 2249 Godina imam : 53 Prebivalište : Vukovar/Vinkovci Vozim : Honda Shadow 750 ACE; BMW R 1200 RT, Moto Guzzi Mille GT Na forumu od : 24.05.2011
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) sri 18 tra 2012, 02:02 | |
| @Klesoo, fala ti na slikama i postovima, smatram ih korisnima. Razjašnjavaju stvar dodatno. Osvjetljavaju. (a ne blješte u oči ) | |
Broj postova : 2249 Godina imam : 53 Prebivalište : Vukovar/Vinkovci Vozim : Honda Shadow 750 ACE; BMW R 1200 RT, Moto Guzzi Mille GT Na forumu od : 24.05.2011
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) sri 18 tra 2012, 02:09 | |
| - klesoo je napisao/la:
- ...E sad, ugradnja dodatnih svjetala nije problem kod HD-ja ili BMWa, jer imaju opake alternatore, cak i po 600W.
Sitniji motori vrlo cesto nemaju dovoljno struje za "hranjenje dodatnih svjetala, pa vuku struju iz akumulatora i eto zla - drugo jutro ne mozes upaliti.... Nije problem ako se vozis k'o sumanut, ali lagana voznja ce gotovo sigurno rezultirati praznim akumulatorom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Do sad su mi dodatna svjetla bila spojena, aj' recimo - polupravilno. Da, na dugom su, oba. Da li su spojena preko releja, moram tek pogledat. No, budući da je jedno različito, dakle -sasvim sigurno MAGLENKA, znam što mi je činiti. Imao sam dojam da mi je to moje "pojačano dugo svjetlo" slabo. Vjerojatno je trebalo više struje no što je moglo dobiti. Moguće da je i to dalo svoj dio u uništenju reglera, koji je poluispravan. Sad imam novi regler, "sperov", kada to budem spajao, pretrest ću i farove. Mijenjam im mjesta, maglenka ide desno, bit će na kratkom svjetlu s dodatnim prekidačem, po Louisovim uputama. Duga će biti dva, centralni far i lijevi dodatni, a kratko samo na centralnom, kako već rekoh. Tada će to biti ispravno i imati će nekog smisla, jer će svako od njih obavljati svoju funkciju kako treba. | |
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) sri 18 tra 2012, 14:38 | |
| - Kicho je napisao/la:
- klesoo je napisao/la:
- ...E sad, ugradnja dodatnih svjetala nije problem kod HD-ja ili BMWa, jer imaju opake alternatore, cak i po 600W.
Sitniji motori vrlo cesto nemaju dovoljno struje za "hranjenje dodatnih svjetala, pa vuku struju iz akumulatora i eto zla - drugo jutro ne mozes upaliti.... Nije problem ako se vozis k'o sumanut, ali lagana voznja ce gotovo sigurno rezultirati praznim akumulatorom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Do sad su mi dodatna svjetla bila spojena, aj' recimo - polupravilno. Da, na dugom su, oba. Da li su spojena preko releja, moram tek pogledat. No, budući da je jedno različito, dakle -sasvim sigurno MAGLENKA, znam što mi je činiti.
Imao sam dojam da mi je to moje "pojačano dugo svjetlo" slabo. Vjerojatno je trebalo više struje no što je moglo dobiti. Moguće da je i to dalo svoj dio u uništenju reglera, koji je poluispravan.
Sad imam novi regler, "sperov", kada to budem spajao, pretrest ću i farove. Mijenjam im mjesta, maglenka ide desno, bit će na kratkom svjetlu s dodatnim prekidačem, po Louisovim uputama. Duga će biti dva, centralni far i lijevi dodatni, a kratko samo na centralnom, kako već rekoh. Tada će to biti ispravno i imati će nekog smisla, jer će svako od njih obavljati svoju funkciju kako treba. | |
| | | nenad barinić cro chopper forum
Broj postova : 2936 Godina imam : 52 Prebivalište : vukovar Vozim : Kawasaki VN2000 2005. Na forumu od : 30.07.2009
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) ned 22 tra 2012, 23:29 | |
| | |
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) pon 23 tra 2012, 01:51 | |
| - nenad barinić je napisao/la:
Već na slici je vidljivo to o čemu pričamo. Blješte ti dodatni farovi. A upaljeno ti je kratko. Jebajiga. | |
| | | nenad barinić cro chopper forum
Broj postova : 2936 Godina imam : 52 Prebivalište : vukovar Vozim : Kawasaki VN2000 2005. Na forumu od : 30.07.2009
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) pon 23 tra 2012, 09:37 | |
| I trebaju blještati. Da sam htio poziciju, stavio bih "mačje oči" . Slikano je odmah nakon što su prvi put upaljeni nakon spajanja, nakon toga motor je išao pred zid na štelovanje. | |
| | | Snaefell man
Broj postova : 26 Godina imam : 45 Prebivalište : Senj Vozim : VN 900 Na forumu od : 29.10.2012
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) pon 24 pro 2012, 19:20 | |
| Kupio sam Cobra lightbar za moj VN 900 i montirao ga. Sad ostalo mi je još spajanje. Upute proizvođača nisu baš najjasnije po pitanju el. spajanja. Kako spojiti dodatne farove? Vidim da svi tu spominju neki relej, koji mi nije u paketu. Ima li tko Cobra lightbar i kako je spojio? | |
| | | crocopzmaj cro chopper forum
Broj postova : 946 Godina imam : 42 Prebivalište : matulji Vozim : Yamaha XVS 1300a midnightstar Na forumu od : 08.12.2011
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) pon 24 pro 2012, 20:51 | |
| ja znam kako sam svoje spojio.
odrezao orginal žice koje vode na far, lemljenje u T i amen, sve radi, stavio osigurač malo jači i dan danas sve ko djevojčica radi | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) pon 24 pro 2012, 21:30 | |
| Nije problem niti u žicama niti u kućištu osigurača. Problem je u prekidaču. Za koji napon je dizajniran, koliko može lučnu struju izdržati, no to su sve ''otvoreni'' prekidači koji su podosta robusni. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) pon 24 pro 2012, 21:32 | |
| - crocopzmaj je napisao/la:
- ja znam kako sam svoje spojio.
odrezao orginal žice koje vode na far, lemljenje u T i amen, sve radi, stavio osigurač malo jači i dan danas sve ko djevojčica radi Ako se ne varam, vn 900 ima relej jer se svjetla pale čim upališ motor. Preporučam pogledati za koje je snage predviđen. |
| | | Snaefell man
Broj postova : 26 Godina imam : 45 Prebivalište : Senj Vozim : VN 900 Na forumu od : 29.10.2012
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) uto 25 pro 2012, 09:49 | |
| A na koju žicu spajam? Imam manual switch na lightbaru i od njega žica ide na napajanje. U prednjem faru imam 2 slobodne žice (front accessory connectors), dugo i kratko svjetlo. | |
| | | markovic000000 man
Broj postova : 33 Godina imam : 45 Prebivalište : Srbija, Novi Sad Vozim : Honda shadow 750 cs Na forumu od : 20.12.2012
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) uto 25 pro 2012, 11:09 | |
| - .koshchall. je napisao/la:
- crocopzmaj je napisao/la:
odrezao orginal žice koje vode na far, lemljenje u T i amen, sve radi, stavio osigurač malo jači i dan danas sve ko djevojčica radi Ako se ne varam, vn 900 ima relej jer se svjetla pale čim upališ motor. Preporučam pogledati za koje je snage predviđen.
Ima li shadow 750 snage za neka dva fara od 35 w? | |
| | | Snaefell man
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) pet 04 sij 2013, 00:22 | |
| Da li da spojim na kratka ili na duga svjetla? U uputama ne pise, a vidim da neki na forumu imaju taj Cobra lightbar, pa ako moze mala pomoc bi mi dobro dosla. | |
| | | Zlac cro chopper forum
Broj postova : 3127 Godina imam : 44 Prebivalište : Zaprešić Vozim : Suzuki M 1800 R Na forumu od : 08.11.2010
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) pet 04 sij 2013, 10:45 | |
| - markovic000000 je napisao/la:
- .koshchall. je napisao/la:
- crocopzmaj je napisao/la:
odrezao orginal žice koje vode na far, lemljenje u T i amen, sve radi, stavio osigurač malo jači i dan danas sve ko djevojčica radi Ako se ne varam, vn 900 ima relej jer se svjetla pale čim upališ motor. Preporučam pogledati za koje je snage predviđen.
Ima li shadow 750 snage za neka dva fara od 35 w? Trebalo bi bit na vn-u proizvođač navodi da se smije ugraditi još jedan potrošač do 70 w ,pamislim da bi i ti trebao moč. | |
| | | Snaefell man
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) pon 04 oľu 2013, 14:35 | |
| Izgorila mi žarulja na dodatnim farovima. Pošto nigdje ne mogu naći te H3 25 W, zanima me mogu li umjesto 2x25 W staviti 2x55 W (koje sam našao u skoro svakoj trgovini)? Radi se o cobra lightbaru na VN 900 koji je spojen na front auxiliary napajanje. | |
| | | Karlo cro chopper forum
Broj postova : 4028 Godina imam : 74 Prebivalište : Sibinj Vozim : BMW R 1200 RT Na forumu od : 03.06.2010
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) pon 04 oľu 2013, 15:31 | |
| - Snaefell je napisao/la:
- Izgorila mi žarulja na dodatnim farovima.
Pošto nigdje ne mogu naći te H3 25 W, zanima me mogu li umjesto 2x25 W staviti 2x55 W (koje sam našao u skoro svakoj trgovini)? Radi se o cobra lightbaru na VN 900 koji je spojen na front auxiliary napajanje. Možeš . Ja sam stavio ovo . http://www.ebay.com/itm/2x-New-Pure-White-Car-H3-3528-SMD-28-LED-Head-Light-Headlight-Bulb-Lamp-L45-W22-/221146558044?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item337d5cae5c&vxp=mtr | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) | |
| |
| | | | Dugo ili kratko svjetlo (ugradnja dodatnih farova) | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|