|
|
| Održavanje lanca i lančanika | |
|
+50poč85 Sos Karlo pinky Hedo maxart Mačak nikomil1 mbani83 Hellcat rocky 61 medo Jack pegasus GIBO56 free riderica Meštra Kum lord A13N ebobovni bero73 mungos ica duba oluja buba gusgus bananajoe swileni stain klesoo freshman Vladek Varga-GF magna huš custom rider palomas jazz zanotti calc69 merla cro.chopper Tomo-vz Safet(y) dragger Munja Zmija necchi 54 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
dragger cro chopper forum
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| | | | freshman cro chopper forum
Broj postova : 2151 Godina imam : 57 Prebivalište : zgb-dubrava Vozim : regal raptor spyder cb 450, bmw f 650, HD sportster xl 1200c Na forumu od : 13.04.2008
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 05:15 | |
| 30 eura novi lanac????....ma uzimam odmah 2-3 pa da se nađe.....malo nafte,četkica za zube i pola sata zanimacije..
| |
| | | nikomil1 man
Broj postova : 326 Godina imam : 45 Prebivalište : Skopje Vozim : regal raptor dd50e-2 i dd350e-6 Na forumu od : 18.01.2011
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 09:12 | |
| - freshman je napisao/la:
- 30 eura novi lanac????....ma uzimam odmah 2-3 pa da se nađe.....malo nafte,četkica za zube i pola sata zanimacije..
da da 30-tak ali kvaliteta je upitna ... ko i za sve drugo sto nije paradajz, grozdje, paprika. samo su te stvari dobre kod nas inace sto se tice cetkice cetkao sam ja jedno sat vremena samo da bude cisto .. jedino su me finansije hebali jer je onaj sprej za ciscenje skup ko zlato ali ok ...sledeci put probat cu sa benzinom/naftom to je bar 1.36 euro po litru za razlike od bocice spreja koja je 0.4litre i kosta 10 eura. bilo kako bilo za sad smo ok ... maziva ima za jos jedno-dve prsknja jedino ostaje kupiti sredstvo za ciscenje (ovaj put benzin/nafta) | |
| | | Mačak cro chopper forum
Broj postova : 607 Godina imam : 57 Prebivalište : NOVA GRADIŠKA Vozim : DL 650A L4 V-STROM Na forumu od : 12.03.2008
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 09:22 | |
| - nikomil1 je napisao/la:
- freshman je napisao/la:
- 30 eura novi lanac????....ma uzimam odmah 2-3 pa da se nađe.....malo nafte,četkica za zube i pola sata zanimacije..
da da 30-tak ali kvaliteta je upitna ... ko i za sve drugo sto nije paradajz, grozdje, paprika. samo su te stvari dobre kod nas
inace sto se tice cetkice cetkao sam ja jedno sat vremena samo da bude cisto .. jedino su me finansije hebali jer je onaj sprej za ciscenje skup ko zlato ali ok ...sledeci put probat cu sa benzinom/naftom to je bar 1.36 euro po litru za razlike od bocice spreja koja je 0.4litre i kosta 10 eura.
bilo kako bilo za sad smo ok ... maziva ima za jos jedno-dve prsknja jedino ostaje kupiti sredstvo za ciscenje (ovaj put benzin/nafta) Ne benzin, koristi naftu, a ako misliš mjenjati samo lanac ni to ti nije dobra investicija, pošto se uz lanac troše i zupčanici i novi lanac na starim zupčanicima ne sjeda dobro, razmisli još ne jednom nego nekoliko puta o održavanju lanca svakih 500 km ti je sasvim ok. I da kada ga podmazuješ neka ti netko okreće kotač a ti nasprejaj jednoličan sloj po cijeloj dužini lanca i nemoj pretjerivati dovoljan je tanki film ulja i vozi miško. | |
| | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 10:16 | |
| LANAC PODMažem svakih cca 1000 km jer ne vozim po kiši ni po makadamu, a ni brzine mi nisu velike. podmazujem u tankom sloju pa mi sprey za lanac (castrol cca 15 eura) traje godinu i po dana. svakih 3000 km lanac operem četkicom i dieselom | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 10:33 | |
| Što se čišćenja lanca tiče, nikad nisam kupio ni koristio nekakav poseban sprej za čišćenje... Ako se čišćenje radi relativno često, dovoljno je uzeti malo deblju krpu, koja će skinuti većinu naslaga - mješavinu ulja i prašine. Ako baš postoje zasušene naslage, malo dizela (nafte) nanesenih na lanac kistom, će otopiti naslage s lanca bez većih problema...
Nedavno sam kod Peveca slučajno naletio na novi sprej za lanac, za 30 kn dobije se velika doza tog spreja:
http://www.kgzelina.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=66&Itemid=79
S rezultatima sam više nego zadovoljan, sprej ujedno i otapa stare naslage, i dobro podmazuje (penetrira u članke lanca). Za malo novaca ovo je do sada najbolji sprej, kojeg sam isprobao. | |
| | | maxart cro chopper forum
Broj postova : 3064 Godina imam : 64 Prebivalište : Calgary Vozim : H-D VRSCDX Na forumu od : 03.10.2010
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 11:16 | |
| - magna je napisao/la:
- LANAC PODMažem svakih cca 1000 km jer ne vozim po kiši ni po makadamu, a ni brzine mi nisu velike. podmazujem u tankom sloju pa mi sprey za lanac (castrol cca 15 eura) traje godinu i po dana.
svakih 3000 km lanac operem četkicom i dieselom šparamo aaaaaaaaa . U pricinpu postoje neka pravila koja svatko treba prilagoditi svom naćinu eksploatacije | |
| | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 11:33 | |
| | |
| | | Hedo cro chopper forum
Broj postova : 3302 Godina imam : 37 Prebivalište : Santa Domenica Vozim : Cruisera Na forumu od : 16.07.2009
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 12:40 | |
| imam pitanje - Jel treba skidat lanac dok se pere? Tj. je li štetno da nafta s lanca ulazi tamo u dekl btw nije li ovo tema za glavni forum već ima tema o ovome al eto...just askin | |
| | | pinky cro chopper forum
Broj postova : 2862 Godina imam : 56 Prebivalište : Banja Luka Vozim : Keeway Cruiser 250 Na forumu od : 23.01.2010
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 13:11 | |
| Što se mene lično tiče, prošle sedmice radio drugo generalno čišćenjne lanca, a to podrazumijeva skidanje, dekla, lanca na spojnicu i zupčanika, sve sam oprao u benz. 95-om .Postupak je vrlo jednostavan. Uzeo sam stari pvc kanister od 3.litre presjek isti uduž,nasuo 3 deci bezolovnog, potopio lanac u isti , okreuoo 2-3 puta, prosuo benzin, ulio novi i četkicom za zube prešao komplet lanac,sve to je trajalo 10-tak minuta , a zatim rastresao isti, obrisao krpom i po čišćenju lančanika i kućišta, sve fino posušio, posložio nazad i sklopio. Lanac sam posprejao silikonskim sprejom kupljenim u moto-šopu, i to je to. Saglasan sam da lanac treba održavati i redovno podmazivati, ja konkretno između 400-5oo km. Nije mi se dalo fotkati ali je učinak jako uočljiv-............. | |
| | | Karlo cro chopper forum
Broj postova : 4028 Godina imam : 74 Prebivalište : Sibinj Vozim : BMW R 1200 RT Na forumu od : 03.06.2010
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 13:17 | |
| - pinky je napisao/la:
- Što se mene lično tiče, prošle sedmice radio drugo generalno čišćenjne lanca, a to podrazumijeva skidanje, dekla, lanca na spojnicu i zupčanika, sve sam oprao u benz. 95-om .Postupak je vrlo jednostavan. Uzeo sam stari pvc kanister od 3.litre presjek isti uduž,nasuo 3 deci bezolovnog, potopio lanac u isti , okreuoo 2-3 puta, prosuo benzin, ulio novi i četkicom za zube prešao komplet lanac,sve to je trajalo 10-tak minuta , a zatim rastresao isti, obrisao krpom i po čišćenju lančanika i kućišta, sve fino posušio, posložio nazad i sklopio. Lanac sam posprejao silikonskim sprejom kupljenim u moto-šopu, i to je to. Saglasan sam da lanac treba održavati i redovno podmazivati, ja konkretno između 400-5oo km. Nije mi se dalo fotkati ali je učinak jako uočljiv-.............
Bravo Pinky , dobro si to napravio i još bolje opisao . | |
| | | medo cro chopper forum
Broj postova : 2710 Godina imam : 56 Prebivalište : selo kraj vestgejta Vozim : yamaha 650 classic Na forumu od : 01.01.2008
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 13:21 | |
| Mene je sram reć Da nikad nisam oprao lanac a pdmazivanje jedno 5,6 puta dosad ,prvi trajao 21000,sad sam na 25 pa kad ovo čitam dođem u napast da i ja počnem mazat | |
Broj postova : 3302 Godina imam : 37 Prebivalište : Santa Domenica Vozim : Cruisera Na forumu od : 16.07.2009
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 13:22 | |
| I sam sam mislio tako napravit ali svejedno Pinky na detaljima | |
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 13:34 | |
| Ovo što Pinky piše odnosti se (vjerojatno) na standardni lanac (bez gumenih brtvi ili ringova), i to onaj koji ima spojnicu, dakle nije zakovan...
Većina boljih (kvalitetnijih) lanaca ima gumene O ili X ringove (brtve), kojima je funkcija spriječiti prodor vode i prljavšitine unutar članaka lanca. Za takve lance se ne preporuča pranje s benzinom, jer on može "pojesti" te gumene ringove... Osim toga, unutrašnjost članaka napunjena je (tvornički) sa mašću, i što se takvi lanci više peru s otapalima, brže se ispire mast iz članaka... A lanac koji je suh iznutra (u člancima) troši se ubrzano, što se na kraju detektira kao parcijalno istegnuti lanac.
Zato je najbolje krpu natopiti u nafti, i prevući je nekoliko puta po lancu. Iza toga lanac se naspreja, ostavi se da maziivo uđe u unutrašnjost, a višak maziva izvana može se kasnije lagano obrisati sa krpom. | |
Broj postova : 4028 Godina imam : 74 Prebivalište : Sibinj Vozim : BMW R 1200 RT Na forumu od : 03.06.2010
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 13:48 | |
| Evo kako sam ja to radio dok sam imao VN 800 . Lanac je bio zakovan ( nije imao spojnicu ) . Prao sam ga Ivasolom i kistom za bojanje radijatora , zatim dobro isprao minivošem , provozao se na kavu i nazad i po povratku našpricao motulovim sprejem . Prodao sam ga Šošu sa više od 40 tisuća kilometara u super stanju .Šoš je kasnije mjenjao cijeli set , ali ne znam na koliko kilometara . Možda on , ako ovo pročita , napiše . | |
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 14:08 | |
| U svakom manualu od motora koji ima lanac (s O-Ringovima) jasno piše da treba izbjegavati korištenje nagrizajućih sredstava, koja mogu uništiti gumene brtve. Ivasol je izuzetno agresivan, to je odmaščivač koji nagriza gumene brtve.
http://www.didchain.com/chainMaintenance.html
Ovdje je prikazana sva mudrost oko održavanja lanca:
https://www.youtube.com/watch?v=80CESYb6bbM | |
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 14:23 | |
| Ivasol je agresivan tamo gdje treba , a to je masnoća . Da je agresivan kad je u pitanju guma ne bi se njime prali automobilski motori . A vijek lanca na mome bivšem motoru to i dokazuje . | |
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 14:32 | |
| Vidio sam dosta aluminijskih blokova motora (i jedan BMW motor prošloga ljeta), kojima je površina doslovno uništena od Ivasola.. Tek u novije vrijeme pojavio se Ivasol CS, koji je nešto blaži oog starog Ivasola. Od nega je i boja pobijelila, nagrizao je i plastiku, i gumu, i sve mekše metalne legure.... | |
| | | nikomil1 man
Broj postova : 326 Godina imam : 45 Prebivalište : Skopje Vozim : regal raptor dd50e-2 i dd350e-6 Na forumu od : 18.01.2011
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 14:55 | |
| | |
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 15:12 | |
| Ja to nikad nisam vidio , a imam dosta godina na plećima i puno iskustva s tim sredstvom . I sada kolega i ja ponekad motore , kad su jako prljavi , peremo ivasolom ( on ima Hondu VFR 800 staru dvije godine ) . Ivasol dobijemo u jednom servisu građevinskih strojeva i neznam koja mu je oznaka . Čovjek ga natoči iz bureta ( kad šef nije u blizini ) . I još nešto , bijeli zid na gumama perem njime . Više neću pisat , jer vidim da se udaljavamo od teme . | |
| | | Safet(y) cro chopper forum
Broj postova : 6849 Godina imam : 57 Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :) Vozim : V-Rod Na forumu od : 31.10.2007
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 16:58 | |
| | |
| | | dragger cro chopper forum
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika čet 18 kol 2011, 23:36 | |
| [quote="nikomil1 slobodno prebaci gde mislis da spada druze! ja sam cisto onako iz dosade reko ajde da se pohvalim kako sam izribao lanac :-) zato sam i bacio u bircuz.[/quote]
.......ne mogu virovati, postoje četiri teme i ti otvaraš petu. Kako je safet-y našao te četiri tako si mogao i ti. Ovako je sve zbrda-zdola, nepregledno.
Evo ja sam spojio sve u jednu, ima 9 stranica......... pobrisao nebitne stvari a ima za brisanje puno toga. Kad uvatim vrimena, cijelu naslovnu temu ću proanalizirati i pobrisati sve ono što nije vezano za istu. Mislim da je sa lancem sve rečeno i svatkoće nači ono što mu je potrebno. | |
| | | Sos man
Broj postova : 268 Godina imam : 52 Prebivalište : Velika Gorica Vozim : Kawasaki VN 800 Na forumu od : 16.06.2011
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika sri 24 kol 2011, 12:28 | |
| - Karlo je napisao/la:
- Evo kako sam ja to radio dok sam imao VN 800 . Lanac je bio zakovan ( nije imao spojnicu ) . Prao sam ga Ivasolom i kistom za bojanje radijatora , zatim dobro isprao minivošem , provozao se na kavu i nazad i po povratku našpricao motulovim sprejem . Prodao sam ga Šošu sa više od 40 tisuća kilometara u super stanju .Šoš je kasnije mjenjao cijeli set , ali ne znam na koliko kilometara .
Možda on , ako ovo pročita , napiše . i izgleda da si super radio...kad sam ga kupio od tebe sa nekih 41.500km po zimi,ja napravio nekih 1000km,i u 5.mjesecu otišo u KMS sa znači nekih 42.500km...frajeri su ostali zapanjeni kako su mašina i lanac i lančanici u odličnom stanju...ja pito jel treba mjenjat lanac i lančanike,a oni rekli da iako super izgleda(kao novi),da bi bilo dobro promijeniti zbog same sigurnosti tj. zamora materijala,za svaki slučaj...sad imam 53.500km,znači sa novim lancem sam prešao 11 000km,i kad ga gledam(iako ga redovito čistim naftom,kistom i podmazujem ga),onaj stari prvobitni Karlin lanac mi je izgledao 10x bolje.Zato Karlo svaka ti čast | |
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika pon 05 ruj 2011, 19:45 | |
| - pinky je napisao/la:
- Što se mene lično tiče, prošle sedmice radio drugo generalno čišćenjne lanca, a to podrazumijeva skidanje, dekla, lanca na spojnicu i zupčanika, sve sam oprao u benz. 95-om .Postupak je vrlo jednostavan. Uzeo sam stari pvc kanister od 3.litre presjek isti uduž,nasuo 3 deci bezolovnog, potopio lanac u isti , okreuoo 2-3 puta, prosuo benzin, ulio novi i četkicom za zube prešao komplet lanac,sve to je trajalo 10-tak minuta , a zatim rastresao isti, obrisao krpom i po čišćenju lančanika i kućišta, sve fino posušio, posložio nazad i sklopio. Lanac sam posprejao silikonskim sprejom kupljenim u moto-šopu, i to je to. Saglasan sam da lanac treba održavati i redovno podmazivati, ja konkretno između 400-5oo km. Nije mi se dalo fotkati ali je učinak jako uočljiv-.............
evo danas obavio sve na identičan način, ...nakon 15 500 km lanac je igledao katastrofalno, pun naslaga, čak je bilo i tragova hrđe... lanac i lančanici su sad kao novi, ja prezadovoljan | |
| | | swileni cro chopper forum
Broj postova : 2540 Godina imam : 34 Prebivalište : 53nja Vozim : Suzuki sv650s Na forumu od : 13.06.2009
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika pon 05 ruj 2011, 22:04 | |
| meni se lanac razvukao podosta,ovo je vec 2 put da je tako,pa me zanima dal bi mogao skratit lanac za kariku..? | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Održavanje lanca i lančanika | |
| |
| | | | Održavanje lanca i lančanika | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|