|
|
| ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... uto 02 srp 2013, 07:52 | |
| Neki dan sam igrom slučaja otkrio da imam potencijani problem sa ovim dijelom strujnog kruga. Naime 3P konektor koji povezuje alternator i regler je počeo ugljenirati. Pipanjem žica na konektoru utvrđena je visoka temperatura, a konektor i pinovi su potamnili.
na blic testu, kod hladnog motora , temperatura se momentalno diže do te mjere da ne možeš držati u ruci.
Po service manualu napravio sam blic mjerenje i sve je u kako treba. Niti jedna žica nema proboj na masu, otpor u kraku prema statoru, a među žicama je isti i u propisanim granicama.
Nisam mjerio kakve su struje punjenja akumulatora, no trenutno nema problema sa punjenjem..
akumulator datira iz vremena prije mene pa ne znam u kakavom je on stanju, odnosno koliko je star.
Ono što me trenutno zanima je da li slab kontakt na ovom konektoru može uzrokovati zagrijavanje vodiča u cijeloj dužini. Jasno mi je da slab kontakt uzrokuje njegovo grijanje, zatim se plastični izolator grijanjem pomalo pretvara u ugljen koji počinje provoditi struju i tako pomalo zatvara kratki spoj, no to mi logično rezultira grijanjem kontakta i kućišta ali ne i vodiča cijelom njihovom dužinom ???? |
| | | mrljo#2 cro chopper forum
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... uto 02 srp 2013, 08:10 | |
| - .koshchall. je napisao/la:
…Ono što me trenutno zanima je da li slab kontakt na ovom konektoru može uzrokovati zagrijavanje vodiča u cijeloj dužini. Jasno mi je da slab kontakt uzrokuje njegovo grijanje, zatim se plastični izolator grijanjem pomalo pretvara u ugljen koji počinje provoditi struju i tako pomalo zatvara kratki spoj, no to mi logično rezultira grijanjem kontakta i kućišta ali ne i vodiča cijelom njihovom dužinom ???? …da, slabi kontakti na spoju uzrokuju konstantno preskakanje "iskrica", koje ti tope plastiku a onda ti se i kablovi počnu grijat...no pitanje je, što je dovelo do toga ili je možda sve i krenulo od slabog kontakta... … unimerom svakako provjeri napon punjenja! …a postoji i mogućnost da ti nekaj drugo u kratkomom spoju i viče veliku struju, no sve skupan se manifestiralo na trenutno najslabijoj karici! | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... uto 02 srp 2013, 10:12 | |
| Promjeni taj stari akumulator, prije nego ti on izazove daleko veće kvarove i troškove. Moguće je da se je počeo raspadati iznutra, tj. uprešane pločice olova ispadaju s noseče rešetke čelija, ili su se čelije deformirale od starosti, pa dolazi do kratkog spoja između čelija.
Zbog toga teku sve veće struje (kratkog spoja), koje će na kraju uništiti i namotaje i regler. Isto tako tretiraj s kontakt sprejem taj konektor. | |
| | | vroc-bobi cro chopper forum
Broj postova : 1317 Godina imam : 56 Prebivalište : dalmacija Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE Na forumu od : 09.10.2011
| Naslov: Re: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... uto 02 srp 2013, 12:13 | |
| - palomas je napisao/la:
- Promjeni taj stari akumulator, prije nego ti on izazove daleko veće kvarove i troškove. Moguće je da se je počeo raspadati iznutra, tj. uprešane pločice olova ispadaju s noseče rešetke čelija, ili su se čelije deformirale od starosti, pa dolazi do kratkog spoja između čelija.
Zbog toga teku sve veće struje (kratkog spoja), koje će na kraju uništiti i namotaje i regler. Isto tako tretiraj s kontakt sprejem taj konektor. Podrzavam | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... sri 03 srp 2013, 09:44 | |
| nema se para pa se sve nadam da je ACC prihvatljivo ispravan :-(
Mjerenja kažu :
ACC ( nije dopunjavan ) - ugašen = 12,2 DCV - ler 13 DCV - pod gasom = DCV 12,5
STATOR
- nema probaja na masu, otpor među krakovima isti - napon prema masi : - ler = 7,5V ACV - pod gasom = 3 ACV - napon među žicama - ler = 10 ACV - pod gasom = 5 ACV
Od opterečenja - rasvjeta pogašena Regler vruć Promjenio konektor između statora i reglera i više se ne grije, odnosno mlak je ali to pripisujem blizini grane, nije više onoliko vruć kao prije
Sve u svemu, očekivao sam rast napona na statoru, a on pada kod povečanja broja okretaja... ???
Stavim sad punit ACC pa da vidimo do koliko se može dignuti napon |
| | | mrljo#2 cro chopper forum
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... sri 03 srp 2013, 10:07 | |
| ,prema nekim manualima akumulatora, veli da je na 12.7 V na 100% 12.5 V na 50% 12.2 V prazan ,e sad napon punjenja je obično obrnutoproporcijalan struji punjenja pa ti samim time kod 12.5 V koje si naveo, akumulator vuče veliku struju i samim time ti se zagrijava cijeli sklop od alternatora preko reglera i žica! ..sami napon punjenja bi trebao biti između 13.5 - 14.2 V na nekim vozilima i veći. ..vrlo je moguće, kao što je i Palomas rekao, da ti je neka ćelija u aku u "šlusu". .moja preporuka ti jeda odeš do neke specijalizirane trgovine koja se bavi prodajom akumulatora da ti izmjere uređajem, za koji sam zabpravio ime, parametre akua... to obično ne košta ništa a znaćeš na čemu si! ..jer bi ti se moglo desit da ti usljed pregrijavanja prdne ispravljački sklop u regleru koji očito momentalno trpi velike struje! | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... | |
| |
| | | | ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|