Početna stranicaPretraľnikALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... 610RegistracijaLogin

ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku...

Go down 
3 posters
Autor/icaPoruka
Gost
Gost

ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... Empty
PostajNaslov: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku...   ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... Icon_minitimeuto 02 srp 2013, 07:52

Neki dan sam igrom slučaja otkrio da imam potencijani problem sa ovim dijelom strujnog kruga. Naime 3P konektor koji povezuje alternator i regler je počeo ugljenirati. Pipanjem žica na konektoru utvrđena je visoka temperatura, a konektor i pinovi su potamnili. 

na blic testu, kod hladnog motora , temperatura se momentalno diže do te mjere da ne možeš držati u ruci. 

Po service manualu napravio sam blic mjerenje i sve je u kako treba. Niti jedna žica nema proboj na masu, otpor u kraku prema statoru, a među žicama je isti i u propisanim granicama. 

Nisam mjerio kakve su struje punjenja akumulatora, no trenutno nema problema sa punjenjem..

akumulator datira iz vremena prije mene pa ne znam u kakavom je on stanju, odnosno koliko je star.  

Ono što me trenutno zanima je da li slab kontakt na ovom konektoru može uzrokovati zagrijavanje vodiča u cijeloj dužini. Jasno mi je da slab kontakt uzrokuje njegovo grijanje, zatim se plastični izolator grijanjem pomalo pretvara u ugljen koji počinje provoditi struju i tako pomalo zatvara kratki spoj, no to mi logično rezultira grijanjem kontakta i kućišta ali ne i vodiča cijelom njihovom dužinom ????
[Vrh] Go down
mrljo#2
cro chopper forum
cro chopper forum
mrljo#2

Broj postova : 1668
Godina imam : 52
Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I
Vozim : HD - FLHTCUI '97
Na forumu od : 14.08.2010

PostajNaslov: Re: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku...   ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... Icon_minitimeuto 02 srp 2013, 08:10

.koshchall. je napisao/la:

…Ono što me trenutno zanima je da li slab kontakt na ovom konektoru može uzrokovati zagrijavanje vodiča u cijeloj dužini. Jasno mi je da slab kontakt uzrokuje njegovo grijanje, zatim se plastični izolator grijanjem pomalo pretvara u ugljen koji počinje provoditi struju i tako pomalo zatvara kratki spoj, no to mi logično rezultira grijanjem kontakta i kućišta ali ne i vodiča cijelom njihovom dužinom ????

…da, slabi kontakti na spoju uzrokuju konstantno preskakanje "iskrica", koje ti tope plastiku a onda ti se i kablovi počnu grijat...no pitanje je, što je dovelo do toga ili je možda sve i krenulo od slabog kontakta...
… unimerom svakako provjeri napon punjenja!

…a postoji i mogućnost da ti nekaj drugo u kratkomom spoju i viče veliku struju, no sve skupan se manifestiralo na trenutno najslabijoj karici!
[Vrh] Go down
https://dragonflynsg.weebly.com
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku...   ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... Icon_minitimeuto 02 srp 2013, 10:12

Promjeni taj stari akumulator, prije nego ti on izazove daleko veće kvarove i troškove. Moguće je da se je počeo raspadati iznutra, tj. uprešane  pločice olova ispadaju s noseče rešetke čelija, ili su se čelije deformirale od starosti, pa dolazi do kratkog spoja između čelija.

Zbog toga teku sve veće struje (kratkog spoja), koje će na kraju uništiti i namotaje i regler. Isto tako tretiraj s kontakt sprejem taj konektor.
[Vrh] Go down
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

Broj postova : 1317
Godina imam : 56
Prebivalište : dalmacija
Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE
Na forumu od : 09.10.2011

PostajNaslov: Re: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku...   ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... Icon_minitimeuto 02 srp 2013, 12:13

palomas je napisao/la:
Promjeni taj stari akumulator, prije nego ti on izazove daleko veće kvarove i troškove. Moguće je da se je počeo raspadati iznutra, tj. uprešane  pločice olova ispadaju s noseče rešetke čelija, ili su se čelije deformirale od starosti, pa dolazi do kratkog spoja između čelija.

Zbog toga teku sve veće struje (kratkog spoja), koje će na kraju uništiti i namotaje i regler. Isto tako tretiraj s kontakt sprejem taj konektor.

Podrzavam
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku...   ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... Icon_minitimesri 03 srp 2013, 09:44

nema se para pa se sve nadam da je ACC prihvatljivo ispravan :-(

Mjerenja kažu :

ACC ( nije dopunjavan )
 - ugašen = 12,2 DCV
 - ler 13 DCV
 - pod gasom = DCV 12,5

STATOR 

- nema probaja na masu, otpor među krakovima isti
 - napon prema masi :
    - ler = 7,5V ACV
    - pod gasom = 3 ACV
 - napon među žicama
    - ler = 10 ACV
    - pod gasom = 5 ACV

Od opterečenja - rasvjeta pogašena
Regler vruć
Promjenio konektor između statora i reglera i više se ne grije, odnosno mlak je ali to pripisujem blizini grane, nije više onoliko vruć kao prije

Sve u svemu, očekivao sam rast napona na statoru, a on pada kod povečanja broja okretaja...  ???

Stavim sad punit ACC pa da vidimo do koliko se može dignuti napon
[Vrh] Go down
mrljo#2
cro chopper forum
cro chopper forum
mrljo#2

Broj postova : 1668
Godina imam : 52
Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I
Vozim : HD - FLHTCUI '97
Na forumu od : 14.08.2010

PostajNaslov: Re: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku...   ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... Icon_minitimesri 03 srp 2013, 10:07

,prema nekim manualima akumulatora, veli da je na
12.7 V na 100%
12.5 V na 50%
12.2 V prazan
,e sad napon punjenja je obično obrnutoproporcijalan struji punjenja pa ti samim time kod 12.5 V koje si naveo, akumulator vuče veliku struju i samim time ti se zagrijava cijeli sklop od alternatora preko reglera i žica!
..sami napon punjenja bi trebao biti između 13.5 - 14.2 V na nekim vozilima i veći.
..vrlo je moguće, kao što je i Palomas rekao, da ti je neka ćelija u aku u "šlusu".
.moja preporuka ti jeda odeš do neke specijalizirane trgovine koja se bavi prodajom akumulatora da ti izmjere uređajem, za koji sam zabpravio ime, parametre akua... to obično ne košta ništa a znaćeš na čemu si!
..jer bi ti se moglo desit da ti usljed pregrijavanja prdne ispravljački sklop u regleru koji očito momentalno trpi velike struje!
[Vrh] Go down
https://dragonflynsg.weebly.com
Sponsored content

PostajNaslov: Re: ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku...   ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku... Icon_minitime

[Vrh] Go down

ALTERNATOR-REGLER-AKUMULATOR // problemi u začetku...
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Dijagnostika - REGLER/AKUMULATOR/ALTERNATOR
» Regler
» regler virago 250
» Akumulator se ne puni
» regler/regulator