|
|
| Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow | |
|
+5oktalz505 pinky cro.chopper Safet(y) srdjan 9 posters | Autor/ica | Poruka |
---|
srdjan man
Broj postova : 29 Godina imam : 55 Prebivalište : Beograd Vozim : Kawasaki vn800 clasic Na forumu od : 15.10.2012
| Naslov: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow uto 23 lis 2012, 13:50 | |
| Da se i ja upišem u ekipu bilo bi sebično da ovo nepodelim sa vama . Motor smo oslonili na zadnji štender i po sredini postavili dizalicu koju verujem da prepoznajete , potrebno je dvoje jer je motor nestabilan kada se odvoji prednji točak od zemlje . Od alata za početak ključ 19 i produžetak Pažljivo odvijati jer je napeta opruga još uvek i jedva čeka da petardira čauru koja je odmah ispod šrafa lagano odvijajte i pridržavajte ( nije tako strašno napeta ) Zatim vadimo čauru izvađeni šrafovi i čaure Nakon toga vadimo oprugu i šajbnu ( podlošku sa bakarnom žicom sam izvukao ) treba voditi računa šta je gore a šta dole . Uzeli smo set za infuziju i najveći špric koji je bio dostupan , dužina creva odgovara za ovu viljušku . Spustili motor da sabije viljušku skroz i lagano izvlačili ulje , pritom smo iz jedne izvukli 125 ml. Možete sabiti i izvući štap više puta ( možda izbaci još koju kap ) kod mene su Kinezi štedeli maksimalno tako da sam iz oba izvukao 250 ml. a toliko malte ne staje u jedan ( tačnije 240 ml. ) Zatim je sipano novo ulje gradacije 10 w vraćeno obrisano i spremno , nadam se da sam pomogao i drugima koji bi to radili ali nisu smeli ili nisu znali kako Još skica čaure sa originalnim merama , ko voli može povećati dužinu i podići malo viljuške jer je ovaj model poznat po mekanoj viljušci i velikom propadanju iste . Zahvaljujem se i sinu Igoru koji je pomogao oko cele operacije | |
| | | Safet(y) cro chopper forum
Broj postova : 6849 Godina imam : 57 Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :) Vozim : V-Rod Na forumu od : 31.10.2007
| | | | cro.chopper Tata foruma
Broj postova : 10959 Godina imam : 51 Prebivalište : jaska Vozim : Kawasaki VN 900 CLASSIC (2006) Na forumu od : 31.10.2007
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow uto 23 lis 2012, 13:56 | |
| | |
| | | pinky cro chopper forum
Broj postova : 2862 Godina imam : 56 Prebivalište : Banja Luka Vozim : Keeway Cruiser 250 Na forumu od : 23.01.2010
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow sri 24 lis 2012, 22:01 | |
| | |
| | | oktalz505 man
Broj postova : 168 Godina imam : 53 Prebivalište : Sladojevci - SL Vozim : Keeway Supershadow 250 Na forumu od : 26.06.2009
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow sri 07 stu 2012, 11:58 | |
| Super, dobro je zanti... | |
Broj postova : 2862 Godina imam : 56 Prebivalište : Banja Luka Vozim : Keeway Cruiser 250 Na forumu od : 23.01.2010
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow ned 16 oľu 2014, 15:26 | |
| Ovako, juče sam odlučio servisirati prednje amortizere, jer sam u poslednje vrijeme prilikom kočenja prednjom kočnicom počeo osječati kako daje odraz valovitosti prilikom kočenja, (nešto popust ABS-a).
Kako je već opisao Srđan u ovome postu podigao sam prednji točak i izvrnuo vijke na vilama. Izvadio sam čaure, šajbu a potome i opruge. Kada sam počeo sa izvlačenjem ulja iz lijevog amortizera izvukao 2o-tak ml. a iz desnog nešto oko 40 ml. ulja. Očito je da je bilo nedostatka ulja u šoljama jer je lijeva čaura imala na sebi znakove oksidacije.
Očistio sam sve čak i unutrašnjost šolje i usuo u obe po 24o ml. Motul-ovog ulja 10 W za amortizere.
Kada sam sve vratio na svoje mjesto odmah sam izašao na probnu vožnju. Međutim osjetio sam da su mi amortizeri pretvdi te da prednji točak poskakuje i da amortizer uopšte nema rad kakav bih trebao da ima.
Prilikom izvrtanja viijaka, jer sam htio izvući po 4o ml. ulja , kako bi smekšao pritisak, došlo je do zajeba, nisam mogao izvrnuti jedan vijak, već sam isti totalno sjebao...
Tako da mi je sad ostala demontaža kompletne vile i nošenje nekome da na bilo koji način izvrne i naravno potraga za novim vijcima.
Ostaje pitanje da li neko od Vas zna koja je to tačna zapremina ulja u vilama? Mislim da sam napravio zajeb te da ulje nisam smio sipati do kraja već samo onoliko koliko bi prekriilo opruge u šoljama.
Imao sam još jedan maler, odem prekjuče i kupim nov akumulator jer ovaj dosadašnji je star 6.god. Lik mi je isti formirao i rekao da sačekam jedan čas, te potome isti ubacim i palim. Nakon navedenog izvršio sam montažu i sve je bilo OK. Sutradan sam pošao do grada i nakon prvog zaustavljanja nisam mogao upaliti. ponovo odem u trgovinu-servis, i nakon ispitivanja uvaže mi reklamaciju govoreći da je crkla ćelija. Ponovo istim redoslijedom dobijem novi akumulator, opet formiraju oni, ja stavim nakon 1,5 čas i nakon 1o-tak pređenih km, ugasim motor i kada sam pokušao ponovo upaliti opet ćorak akumulator crko. Sutra ostaje ponovo ići reklamirati i tražiti drugu trgovinu.
Jbg iako sam imao neke planove za vikend sve je otpalo!
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow ned 16 oľu 2014, 19:05 | |
| a jes tebe krenulo,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, kolicina ulja mozda zavisi od nečega, velicine motora,a a akumiulatori su kino, za ovog mog garova original japanac sa nekim gelom vnutra je oko 120eura. od kad je kod mene pali iz prve. cak je i na -7 zimus u garazi odrezao kao pravi............... u srijedu sam u BL,drzim predavanje do 16.00 pa onda moremo i na ČAJ otići |
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow ned 16 oľu 2014, 20:01 | |
| - intruderprofa je napisao/la:
- a jes tebe krenulo,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
kolicina ulja mozda zavisi od nečega, velicine motora,a
a akumiulatori su kino, za ovog mog garova original japanac sa nekim gelom vnutra je oko 120eura.
od kad je kod mene pali iz prve. cak je i na -7 zimus u garazi odrezao kao pravi...............
u srijedu sam u BL,drzim predavanje do 16.00 pa onda moremo i na ČAJ otići jbg Profo, prvo posao, sad ovo, al' ne gubim nadu kako kažu poslije kiše dolazi sunce... Moj stari akumulator je star 6.godina i služio do neki dan.. Svakako mi se javi pa možemo i očajavati! | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow pon 17 oľu 2014, 07:30 | |
| Količina ulja je jedna od najbitnijih stavki, i za svaki motor tvornički je točno određena. Taj podatak treba se saznati prije nego se krene s tim poslom.. Treba samo imati menzuru s precizno ucrtanom skalom, ili neku sličnu posudu za odmjeravanje količine..
Meni je Labaš Darko prošlog ljeta mijenjao ulje u vilicama Versysa, staro ulje ispustio je kroz rupice na dnu viljuški. Skine se prednji kotač (tj. izvuče se prednja osovina), ispod osovine nalaze se vijci, koji se odšarafe, oni služe za drenažu ulja. | |
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow pon 17 oľu 2014, 10:08 | |
| - palomas je napisao/la:
- Količina ulja je jedna od najbitnijih stavki, i za svaki motor tvornički je točno određena. Taj podatak treba se saznati prije nego se krene s tim poslom.. Treba samo imati menzuru s precizno ucrtanom skalom, ili neku sličnu posudu za odmjeravanje količine..
Meni je Labaš Darko prošlog ljeta mijenjao ulje u vilicama Versysa, staro ulje ispustio je kroz rupice na dnu viljuški. Skine se prednji kotač (tj. izvuče se prednja osovina), ispod osovine nalaze se vijci, koji se odšarafe, oni služe za drenažu ulja. Ma i ja sam provjerio prije nego sam krenuo u ovaj zahvat, čitajući Srđanov post, a obzirom da su isti amortizeri, time sam se i rukovodio. Najveći mi je problem što sam zajeb. vijak, ali sada idem ponovo u rasklapanje ali kompletne vilice pa ću vidjeti šta će biti. Pozz. | |
| | | mrljo#2 cro chopper forum
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow pon 17 oľu 2014, 13:39 | |
| ...kao što je već rečeno staro ulje iz amortizera se ispušta u menzuriranu posudu, kako bi ukoliko neznaš podatak o točnoj količini ulja pod uvjetom da nigdje ne "sline", imao barem predodžbu o količini istog... no to kod tebe ionako nije slučaj obzirom da si u svakoj imao drugačiju količinu ulja... mislim da se količina kreće bliže oko 2.5dcl nego 4!! ..taj podatak svakako potraži. .kažeš da si išao izvaditi nešto ulja iz vilica kako bi omekšao amortizaciju,… amortizacija se regulira pomoću gustoće ulja i opruge a nikako manjom količinom ulja !! … znači opet je potreban podatak iz manuala o količini i gustoći ulja koje imaš u rasponu od 5W pa na dalje po 5.... od kuda ti podatak da moraš točiti 10W ulje ili su ti ga jednostavno takvog prodali jer su ga imali!? ...inače kada ispustiš ulje iz teleskopa vilica a prije no što izvadiš opruge, sabij ih još nekoliko puta kako bi istisnuo sve ulje iz cilindra teleskopa i klipića... ..što se tiče akumulatora, ukoliko ne misliš vozit malo dužu rutu nakon što se isti formira, ipak bi ga bilo dobro priključiti na punjač da ga napuniš u potpunosti... ovako ćeš imati zadovoljavajuće očitanje napona (V) no ne i upotpunosti akumuliranu struju (I), bi rekli do "vrha". .. mnogi će reći da to nije potebno, no meni funkcionira.... tako se kaže da su i noviji akumulatori bez održavanja no svejedno ih je poželjno svakih par mjeseci napuniti do kraja, ... posebice u vozilima s kraćim relacijama.. | |
| | | Medevelin cro chopper forum
Broj postova : 643 Godina imam : 44 Prebivalište : Medulin Vozim : Midnight star 1300, CB400 four Na forumu od : 28.10.2013
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow pon 17 oľu 2014, 15:30 | |
| Točna količina ulja bi trebala biti navedena u manualu o održavanju motora, ima ih skuinuti i sa net-a.
Preporuka na uradak s youtuba, a vezan za tu problematiku:
https://www.youtube.com/watch?v=0TCYIEcDcts | |
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow pon 17 oľu 2014, 19:57 | |
| - mrljo#2 i Medevelin, zahvaljujem na pomoći, a ujedno da obavijestim da sam danas uspio riješiti probleme. Naime, jutros sam ustao i onako opušteno sišao u garažu i otpočeo sa radom. -podigao sam prednji dio motora, skinuo točak, a potome demontirao jedan pa drugi amortizer, -obzirom da sam sjebao vijak, onaj gornji koji služi kao čep-poklopac, uzeo sam turpiju i paralelno oturpijao dvije strane i uspjeo izvrnuti vilastim ključem. Pošto sam izvukao ulje koje sam predhodno juče nasuo, naravno prije izvadivši cijev, šajbu i oprugu, uočio sam da je u donjem dijelu još ulja koje je crne boje, (prerađeno). Došao sam do zaključka da je to zapravo ulje koje nisam mogao izvući špricom, tako da sam isto izlio i par puta izvlačeći šipku osjetio da je prazan spremnik. Kada sam sve ponovio i sa drugim amortizerom, sve sam očistio potome usuo po 2,4 dl ulja u jedan i u drugi amortizer, sve ponovo vratio obrnutim redosljedom i probao rad. Zaključak, to je to. Sve ponovo posložio. namontiraoo, još iskoristio i dotegao vijak na vilici, i onda proba. Stanje je OK, problem riješen. Što se tiče akumulatora ponovo sam reklamirao drugi i potome dobio treći akumulator koji je iz predposlednje nabavke. Serviiser mi je rekao da prekonrtrolišem kakav mi je regler i je li dobro punjenje, što sam učinio i ustanovio da je sve OK- Tako da bi to bilo to. Usledila je probna od oko 30-tak km i sve je proteklo . Ja sam jer sam uspio riješiti saam problem bez da sam morao davati novce nekome ko je i onakio ne bih odradio n išta bolje od mene, jer sam predhodno raspitavši se odlučio i da krenem u radove. Hvala još jednom i | |
| | | martinx cro chopper forum
Broj postova : 1107 Godina imam : 59 Prebivalište : Amsterdam Vozim : VN900 custom Na forumu od : 28.11.2012
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow pon 17 oľu 2014, 20:17 | |
| | |
| | | | Sponsored content
| Naslov: Re: Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow | |
| |
| | | | Izmena ulja u prednjim viljuškama Supershadow | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|