|
|
| Problem sa ventilima Intruder VN51B VS600 | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
blackcode man
Broj postova : 54 Godina imam : 40 Prebivalište : Bihać, BiH Vozim : Kawasaki Vulcan 1600 Nomad Na forumu od : 27.12.2011
| Naslov: Problem sa ventilima Intruder VN51B VS600 uto 18 ruj 2012, 14:24 | |
| Pozdrav, nedavno prije mjesec dva motor mi je počeo da puca (backfire), a kad sam ga kupio sa 14.500,00 kilometara nisam radio nikakav servis, osim promjenja ulja, filtera i ostalo. No, onda na 23.000,00 kilometara nastali problemi prvo sa backfire, a onda i gubljenje snage. Prijatelj mi predloži da odem kod majstora kod kojeg je on radio sinhronizaciju karburatora i da mi pregleda sve ostalo. Majstor mi je naštelovao karburatore, ventile (zazor valjda) i hajde ja da ga probam opet isti problem puca kao lud, ali na jedan auspuh (ljevi). Opet mu vratim isti taj dan da pogleda, kaže ventil jedan zeza uspio je napraviti nešto i haj reko super, ali kaže da je povećao zazor rada da ne bi pucao više?!?! No motor mi se ponaša skroz čudno, posebno ujutru, upalim ga, sjedem na njega dok se zagrije ali lupa ispod njega kao da me hoće dignuti sa sjedala i nakon kraćeg vremena prestane, ventili se čuju kao nikad prije.Sada ima na satu 25.000,00 kilometara, a ponekad mi se vrati i pucanje na auspuh ono kad pustim gas. Ja sada stvarno ne znam šta da radim, kaže ako kupim nove ventile treba onda štelati ih, a ako ove stare koristim valjda treba će ih ispolirat ili šta već. Da napomenem da na manjoj brzini 20-40 km/h kad vozim kao da koči, odnosno gubi snagu, pa mu se vrati što mi se nikad prije nije dešavalo. Razmišljam da ga odvezem u Novema Nova u Draganiću u njihov servis pa da mi oni to odrade, iako trenutno nemam para za takav poduhvat, jer to će me koštati previše sigurno. Da li imate neki savjet šta da uradim slijedeće? Da kupim čitav taj set za ventile, od dihtunga pa i ostalo sve i na zimu skinem mašinu i odnesem nekom da mi to zamjeni ili da izvadim stare? Čak gledam po ebayu novu mašinu da uzmem koliko me ovo pojede, jer baš sam bio prezadovoljan motorom, ali sada je sav usran (da izvinete). Danas ću poslije posla snimiti zvuk mašine, pa postaviti na youtube i ovdje linkati da čujete. | |
| | | pinky cro chopper forum
Broj postova : 2862 Godina imam : 56 Prebivalište : Banja Luka Vozim : Keeway Cruiser 250 Na forumu od : 23.01.2010
| Naslov: Re: Problem sa ventilima Intruder VN51B VS600 uto 18 ruj 2012, 18:40 | |
| Baš mi je žao, ali najbolje bi bilo da odeš kod nekog ko zaista ima iskustva sa takvim stvarima, pa da ti da svoje mišljenje, ne znam za Bihać ali mislim da imaš u Cazinu lika koji je dobar majstor. Malo se raspitaj sa nekim od frendova a ako bude trebalo imam ja prijatelja u Cazinu pa ti se mogu raspitati, a u Ponedeljak sam u Cazinu.Pozz | |
| | | ica cro chopper forum
Broj postova : 3082 Godina imam : 44 Prebivalište : split Vozim : Honda Hornet 600 Na forumu od : 18.10.2008
| Naslov: Re: Problem sa ventilima Intruder VN51B VS600 uto 18 ruj 2012, 22:04 | |
| ...mislim da e-mail od lika u Cazinu, jednom sam ga kontaktira za neke dijelove i ako sam ga dobro skužija trenutno živi u Amsterdamu i odtamo nabavlja djelove, a žena iz Cazina šalje dalje.... ...nezman kakav s engleskima, al na ovom forumu ćeš sigurno nač rješenje svog problema... http://www.intruderalert.com/cafe/index.cfm ...sretno .. | |
| | | emirharley cro chopper forum
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: Problem sa ventilima Intruder VN51B VS600 uto 18 ruj 2012, 22:37 | |
| Ima mnogo razloga za pucanje auspuha, NO 90% RAZLOGA JE ILEGALNI ULAZAK ZRAKA U SISTEM!!!
Ne dozvoli da ti cackaju po motoru, sjebace ti sve, PRVO I OSNOVNO, provjeri da li imas ilegalni ulazak zraka u sistem, i to:
1. Na spojevima cijevi i cilidera 2. Na spojevima manifolda i cilindera, tu je najcesci ulazak zraka (manifold ti je onaj Y razdjeljnik, gdje se sa jedne strane nalazi karburator sa filterom, a na drugoj strani ona dva kraja ulaze u dva cilindra (ovdje govorim o V-Twin masini) 3. Na spojevima muflera (auspuha) sa cijevima 4. Vrlo cesto se desava da auspuh ili cijev PUKNE na nekom spoju i da na tom mjestu ulazi zrak
Postoji vise nacina da se provjeri ulazak ilegalnog zraka u sistem, jedan od nacina je da dobro ugrijes masinu, pa da onda PAZLJIVO sprejas sa WD-40 po svim spojevima, ocekujuci reakciju kao kada šupalj djeciji šlauf gurneš pod vodu.....
Da, pogresno nastelovani ili rastelovani ventili MOGU uzrokovati pucanje, da pogresan odnos gorivo-zrak MOZE uzrokovati pucanje, sto bi rekao Palomas - a u pravu je - lose ulje moze uzrokovati pucanje, pa cak i niska oktanska vrijednost, ali ja ne vjerujem da je ista od ovoga (ukoliko netko nije nesto sjebao u medjuvremenu, pokusavajuci da "popravi")
ZA KRAJ: PREGLEDAJ ILEGALNI ULAZAK ZRAKA U SISTEM, AKO NISI NASAO NISTA - A NACI CES - NE DOZVOLI DA TI RAZNO-RAZNI MESTRI CACKAJU PO MOTORU, VOZI MOTOR U AUTORIZIRANI SERVIS, GDJE IMAJU SVE SOFTVERE, PROGRAME I MANUALE ZA PRAVILNO STELOVANJE TVOGA MOTORA, NEMOJ DA TI BUDE SKUPLJA PITA NEGO TEPSIJA, NE BACAJ NOVAC I VRIJEME, JER CES NA KRAJU IPAK MORATI ICI U AUTORIZIRANI SERVIS, GDJE JE - DA JE!
Sretno. | |
| | | blackcode man
Broj postova : 54 Godina imam : 40 Prebivalište : Bihać, BiH Vozim : Kawasaki Vulcan 1600 Nomad Na forumu od : 27.12.2011
| Naslov: Re: Problem sa ventilima Intruder VN51B VS600 sri 19 ruj 2012, 11:58 | |
| Hvala vam na savjetima, poslao sam upit za ovaj gore navedeni servis i rekli su mi da je 1 radni sat njihov 230,00 kuna, a za štelanje ventila im treba 5 radnih sati, a za sinhronizaciju karbova 1 radni sat odnosno 230,00 kuna.
Uglavnom uradit ću prvo što mi je Emir predložio nadam se da je do toga, pa da ću to riješiti. Što se tiče ulja ovaj put sam nasuo Motulovo 20w-50 iako je za njega preporučeno 10W-40, no pucanje se je pojavilo čak i prije promjene ulja, iako sam ga promjenio na pređenih 5.000,00 kilometara.
No sve se svodi na to da ću ga na kraju morati voziti u jedan ovlašteni servis i ostaviti da ljudi naprave. Volio bih da mi na PP pošaljete neke od servisa sa kojima ste imali pozitivna iskustva, ali da nisu predaleko bar u krugu od 150 kilometara.
Hvala još jednom. | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Problem sa ventilima Intruder VN51B VS600 sri 19 ruj 2012, 12:58 | |
| Badava su i novi ventili, i podešavanje zazora, ako nije sigurno u kakvom su stanju razvodni lanci i zatezači tih lanaca.. Čest je slučaj da neispravni zatezači lanaca uzrokuju tešku havariju motora, kad se ventili i klipovi "poljube", pa dođe do takvih šteta da se više niti ne isplati popravak motora...
Moj savjet bi bio - neka prvo neki dobar i iskusni serviser izvadi i provjeri stanje zatezača, pa tek ako su oni ispravni, nek ide dalje s provjerom ostalih dijelova. Neispravan zatezač omogućuje da lanac koji okreće bregastu osovinu bude labav, zbog toga se ventili otvaraju prekasno, predugo su otvoreni, pa dolazi i do pucanja iz auspuha, gubitaka snage, i td.. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Problem sa ventilima Intruder VN51B VS600 | |
| |
| | | | Problem sa ventilima Intruder VN51B VS600 | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|