|
|
| VN900---POGONSKI REMEN | |
|
+14maxart emirharley GIBO56 mbani83 Zlac magna asy Karlo mrljo#2 cro.chopper dragger freshman zed12 saky00 18 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mbani83 cro chopper forum
Broj postova : 668 Godina imam : 55 Prebivalište : split Vozim : čong-čonga Na forumu od : 28.02.2010
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN sub 02 srp 2011, 00:22 | |
| - saky00 je napisao/la:
još jedno pitanje za znalce (mislim da je bila tema ovdje ali nemogu nać) održavanje remana jel ga nečim mazat ili ne u servisu vele da nema održavanja ...pitam zato što je ovaj novi na dodir lagano ljepljiv ?? Zigy je bio nešto pisao da je u luisa kupio neki lipljivi sprej za remen iako sam ja protiv toga (jer ni u autu se reme n ne podmazuje). Ja sam čuo da se remen u principu ne mijenja dok ne dođe do proklizavanja ... a isto tako da im je minimum 50tkm . | |
| | | GIBO56 cro chopper forum
Broj postova : 2513 Godina imam : 68 Prebivalište : SPLIT Vozim : XVS 950 A YAMAHA Na forumu od : 02.11.2008
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN sub 02 srp 2011, 01:17 | |
| oštećen,pohaban ili istegnut preko dozvoljenog.....minjaj. Inače nisam u ''manjualu'' našao na koliko odrađenih km se mijenja... znači može ''oho ho'' mislim da može debelih 100 tkm. Našao samo kako se nateže i kolika mora bit ''labavost''. Ima oznake do koliko se može natezat kad se dođe na zadnju crticu oznake minjat i to je to. Postoji sprej za remene na bazi smole ... ali ne služi za održavanje (malim dijelom da)nego prevenstveno za protuproklizavanje klinastih remena, nama su ''zubići'' prema tome najn, nada, NE. | |
Broj postova : 2513 Godina imam : 68 Prebivalište : SPLIT Vozim : XVS 950 A YAMAHA Na forumu od : 02.11.2008
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN sub 02 srp 2011, 01:35 | |
| - mbani83 je napisao/la:
- saky00 je napisao/la:
još jedno pitanje za znalce (mislim da je bila tema ovdje ali nemogu nać) održavanje remana jel ga nečim mazat ili ne u servisu vele da nema održavanja ...pitam zato što je ovaj novi na dodir lagano ljepljiv ?? Zigy je bio nešto pisao da je u luisa kupio neki lipljivi sprej za remen iako sam ja protiv toga (jer ni u autu se reme n ne podmazuje).
Ja sam čuo da se remen u principu ne mijenja dok ne dođe do proklizavanja ... a isto tako da im je minimum 50tkm . Taj ljeplivi je za klinaste obično su na autima pogon pumpe vode , struje šta već...(kad je došla vlaga ili masnoća onda cvile,poprskaju se tarne površine remena i remenice i to je to....mada danas počimaju stavljati zubčasti iako nije potreban veliki okretni momenat na male uređaje. Fazni koliko znam u autima se mijenjaju ovisno o tipu agregata... na mome 60 tkm....ne znam koliki je faktor sigurnosti ali na mome ''testirano'' do 70 tkm iza toga nisam imao ''želju'' provjeriti vijek trajanja . | |
| | | mbani83 cro chopper forum
Broj postova : 668 Godina imam : 55 Prebivalište : split Vozim : čong-čonga Na forumu od : 28.02.2010
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN sub 02 srp 2011, 08:32 | |
| - GIBO56 je napisao/la:
- ....ne znam koliki je faktor sigurnosti ali na mome ''testirano'' do 70 tkm iza toga nisam imao ''želju'' provjeriti vijek trajanja .
Mislio sam na proklizavanje pogonskog remena a zupčasti od auta sam uzeo za primjer( koji se mjenja prema intervalu) ... jer je ovdije riječ o pogonskom remenu motora. | |
| | | | asy cro chopper forum
Broj postova : 6364 Godina imam : 51 Prebivalište : Vodice Vozim : kawasaki GTR1400 Na forumu od : 15.07.2008
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN ned 03 srp 2011, 00:37 | |
| ništa špricat po remenu, samo ponavljam... dobro ga je samo oprat nakon vožnje po kiši ili po prašnjavom putu.. | |
| | | zed12 cro chopper forum
Broj postova : 1932 Godina imam : 50 Prebivalište : ni vrit ni mimo Vozim : da Na forumu od : 02.03.2010
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN uto 05 srp 2011, 17:40 | |
| Evo vratio se sa servisa, kaže majstor da on još nikad nije imao promjenu remena. Dolaze mu ljudi koji trenutno imaju i više od 70000 km na classicu. Također nema ni neki interval koji kawasaki preporučuje, prati se istrošenost remena i prema tome se odlučuje kad se mijenja. Kad se govori o istrošenosti , misli se na izlizanost zuba , napuknuća remena i slična oštećenja. U biti kako je i navedeno u service manualu za classica. Ukoliko neko treba isti mogu mu poslat na mail.
| |
| | | Karlo cro chopper forum
Broj postova : 4028 Godina imam : 74 Prebivalište : Sibinj Vozim : BMW R 1200 RT Na forumu od : 03.06.2010
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN uto 05 srp 2011, 19:05 | |
| Pričao sam majstoru koji održava moj motor o ovom slučaju . Kaže da on ne bi mjenjao ovaj remen , jer isti nije sto posto zaštićen i vjerovatno podnosi ovakva oštećenja .
Čovjek ima veliko iskustvo i nikad nije čuo da je netko mjenjao remen radi nekog oštećenja .
| |
| | | emirharley cro chopper forum
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN uto 05 srp 2011, 19:58 | |
| Pricali smo vise puta o sekundarnom prenosu putem remena, pa da ponovim da je za Harley-Davidson predvidjena zamjena na 100.000 milja, odnosno cca 160.000 km, pa vjerujem da je tako nekako i za druge motocikle, pod uvjetom da imaju kvalitetne remene, a nema razloga da ne bude tako. U svakom slucaju, 100.000 km nije problem za prosjecan bilo koji motocikl, ako nema ostecenja nastalih vanrednim djelovanjem "stranog" tijela. | |
| | | maxart cro chopper forum
Broj postova : 3064 Godina imam : 64 Prebivalište : Calgary Vozim : H-D VRSCDX Na forumu od : 03.10.2010
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN uto 05 srp 2011, 20:05 | |
| - emirharley je napisao/la:
- Pricali smo vise puta o sekundarnom prenosu putem remena, pa da ponovim da je za Harley-Davidson predvidjena zamjena na 100.000 milja, odnosno cca 160.000 km, pa vjerujem da je tako nekako i za druge motocikle, pod uvjetom da imaju kvalitetne remene, a nema razloga da ne bude tako. U svakom slucaju, 100.000 km nije problem za prosjecan bilo koji motocikl, ako nema ostecenja nastalih vanrednim djelovanjem "stranog" tijela.
toćno ,zbog toga je i ekonomićniji remen osim otalih prednosti u odnosu na lanac | |
| | | asy cro chopper forum
Broj postova : 6364 Godina imam : 51 Prebivalište : Vodice Vozim : kawasaki GTR1400 Na forumu od : 15.07.2008
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN uto 05 srp 2011, 21:17 | |
- Pricali smo vise puta o sekundarnom prenosu putem remena, pa da ponovim da je za Harley-Davidson predvidjena zamjena na 100.000 milja, odnosno cca 160.000 km, pa vjerujem da je tako nekako i za druge motocikle, pod uvjetom da imaju kvalitetne remene, a nema razloga da ne bude tako. U svakom slucaju, 100.000 km nije problem za prosjecan bilo koji motocikl, ako nema ostecenja nastalih vanrednim djelovanjem "stranog" tijela.
Da to je to, ovo se sićam da sam negdi pročita, baš ovu brojku od čak 160 000 km.... | |
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN uto 05 srp 2011, 21:24 | |
| - asy je napisao/la:
Da to je to, ovo se sićam da sam negdi pročita, baš ovu brojku od čak 160 000 km.... Da li se negdje spominju god. starosti kao kod zupčastih remena motora? | |
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN uto 05 srp 2011, 22:48 | |
- asy je napisao/la:
Da to je to, ovo se sićam da sam negdi pročita, baš ovu brojku od čak 160 000 km.... Da li se negdje spominju god. starosti kao kod zupčastih remena motora? Nisam siguran da se spominje ni za aute, kod mene je Passat i receno mi je da planiram na 90.000 km promjenu zupcastog remena, spanera i vodene pumpe, no niko nikada nije spominjao godine, samo kilometre, pa sukladno tome nisam cuo ni da se za motocikle spominju godine starosti, vec samo kilometraza, kazem - nisam cuo, sto ne znaci da nije moguce da se broj godina uzima u obzir, ali, kazem, ja za to nisam cuo. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN uto 05 srp 2011, 23:15 | |
| Mješate kruške i jabuke kad spominjete u bilo kakvom kontekstu fazno remenje na automobilima i prijenosima na korelaciji mjenjač-kotač.
Kolega je iz zeze si napravio remenice na Gpz900 .Remen je bio neki od Alfe (kao naj jači ..šta ti ja znam) koji je poderao za par-sto metara. Svaki remen za motocikl će prije poderati zubce i slično prije nego što će se zubci izhabati.
Ovaj slučaj sa kamenom inače nije tako rijetka pojava , i ona uvelike ovisi o tehnološkom rješenju zaštite remena i ono što bi mi znali nekad reći.... Bolj se rodit bez kxxxca nego bez sreće.. |
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN sri 06 srp 2011, 09:46 | |
Nisam siguran da se spominje ni za aute, kod mene je Passat i receno mi je da planiram na 90.000 km promjenu zupcastog remena, spanera i vodene pumpe, no niko nikada nije spominjao godine, samo kilometre, pa sukladno tome nisam cuo ni da se za motocikle spominju godine starosti, vec samo kilometraza, kazem - nisam cuo, sto ne znaci da nije moguce da se broj godina uzima u obzir, ali, kazem, ja za to nisam cuo. Ti sa remenom moš proć i duplo od propisanog ali ti nitko ne garantira ... Službeno ti ide - propisana kilometraža ili 6 god. pa šta prije istekne ... Tako i za ulje - možeš 6tkm u šest god. pa ćeš mijenjat onda ulje ili jednom godišnje što je pravilno ...(pa te ispada promjena ulja svakih 1000 km.) . | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN sri 06 srp 2011, 10:43 | |
- emirharley je napisao/la:
Nisam siguran da se spominje ni za aute, kod mene je Passat i receno mi je da planiram na 90.000 km promjenu zupcastog remena, spanera i vodene pumpe, no niko nikada nije spominjao godine, samo kilometre, pa sukladno tome nisam cuo ni da se za motocikle spominju godine starosti, vec samo kilometraza, kazem - nisam cuo, sto ne znaci da nije moguce da se broj godina uzima u obzir, ali, kazem, ja za to nisam cuo. Ti sa remenom moš proć i duplo od propisanog ali ti nitko ne garantira ...
Službeno ti ide - propisana kilometraža ili 6 god. pa šta prije istekne ... Tako i za ulje - možeš 6tkm u šest god. pa ćeš mijenjat onda ulje ili jednom godišnje što je pravilno ...(pa te ispada promjena ulja svakih 1000 km.) . Nije baš tako sa uljem zbog oksidacije.Idealno je da se poklopi termin zamjene prije recimo zimskog sna motora( naravno tko se ne vozi cca 6 mjeseci). A u strojarske tolerancije i dimenzioniranje ne bih ulazio jer nisam kompetentan.Ali činjenica je da se u manualima stavlja daleko češća kontrola koja nije za vraga. Recimo kao meni sa pločicom.Ljepo je pisalo kontrola na 6000 koju nisam napravio pa mi je na 9000 nestala feroda. |
| | | StarBobo man
Broj postova : 385 Godina imam : 64 Prebivalište : Zagreb Vozim : Midnighstar XV 1900 Na forumu od : 17.02.2010
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN sri 06 srp 2011, 10:45 | |
| - ZIGGY je napisao/la:
- Mješate kruške i jabuke kad spominjete u bilo kakvom kontekstu fazno remenje na automobilima i prijenosima na korelaciji mjenjač-kotač.
Kolega je iz zeze si napravio remenice na Gpz900 .Remen je bio neki od Alfe (kao naj jači ..šta ti ja znam) koji je poderao za par-sto metara. Svaki remen za motocikl će prije poderati zubce i slično prije nego što će se zubci izhabati.
Ovaj slučaj sa kamenom inače nije tako rijetka pojava , i ona uvelike ovisi o tehnološkom rješenju zaštite remena i ono što bi mi znali nekad reći.... Bolj se rodit bez kxxxca nego bez sreće.. Apsolutno se slažem. Pogonski remen za bregaste u glavi prenosi samo onaj zakretni moment koji je potreban da se bregaste okreću i pomiču ventile... Pogonski remen na sekundarnom prijenosu na motociklu, sasvim je druga priča. Materijali su neusporedivo čvršći, a sama konstrukcija bitno drugačija. Remen se kontrolira na pohabanost, ali paralelno treba obratiti pažnju i na remenice... one su češće izvorom problema no sam remen. Naravno da će svatko, kako bi bio siguran, reči: promijeniti ga treba, zbog sigurnosti... U praksi, taj je remen mogao proći još stotinu tisuća kilometara, bez greške i opasnosti. U svakom slučaju, trebalo ga je sačuvati za rezervu... Jer ni novi remen nije imun na kamenčiće... A možda, prema murphy-u, ovaj novi (nedaj bože) nađe i neki veći kamen... Osim toga, remen ne puca kao lanac... najčešće će se desiti da puknu neka vlakna, pa se počnu odvajati... što se čuje kao lupetanje... od tog trenutka pa na dalje, treba obratiti pažnju na remen... i ne kretati punim gasom ili naglo mijenjati opterećenje opčenito... i opet će ići... a kad pukne i 50% vlakana, još uvijek može, za silu... Što se pak omotavanja oko kotača tiče... šansa je i u astronomskim mjerilima mala, zanemariva... Rezimiram... Remen je mogao proći i ići još dugo. Ali promijenjen je, pa je lamentirati glupo. A što se sprayeva i zaštite tiče, ja osobno koristim silikonski spray, koji ne ostavlja ljepljivu površinu, ali štiti remen od vlage i smanjuje trenje između remena i remenice, a time i temperaturu samog remena. To je više moja želja no stvarna potreba. Jedino bitno potrebno održavanje je kontrola napetosti, jer je ispravno napet remen jedina garancija dugotrajnosti, koja sasvim sigurno ne smije biti manja od 100TKM. Ako vozimo pretežno po asfaltiranim cestama... | |
| | | StarBobo man
Broj postova : 385 Godina imam : 64 Prebivalište : Zagreb Vozim : Midnighstar XV 1900 Na forumu od : 17.02.2010
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN sri 06 srp 2011, 10:53 | |
| - ZIGGY je napisao/la:
- mbani83 je napisao/la:
- emirharley je napisao/la:
Nisam siguran da se spominje ni za aute, kod mene je Passat i receno mi je da planiram na 90.000 km promjenu zupcastog remena, spanera i vodene pumpe, no niko nikada nije spominjao godine, samo kilometre, pa sukladno tome nisam cuo ni da se za motocikle spominju godine starosti, vec samo kilometraza, kazem - nisam cuo, sto ne znaci da nije moguce da se broj godina uzima u obzir, ali, kazem, ja za to nisam cuo. Ti sa remenom moš proć i duplo od propisanog ali ti nitko ne garantira ...
Službeno ti ide - propisana kilometraža ili 6 god. pa šta prije istekne ... Tako i za ulje - možeš 6tkm u šest god. pa ćeš mijenjat onda ulje ili jednom godišnje što je pravilno ...(pa te ispada promjena ulja svakih 1000 km.) . Nije baš tako sa uljem zbog oksidacije.Idealno je da se poklopi termin zamjene prije recimo zimskog sna motora( naravno tko se ne vozi cca 6 mjeseci). A u strojarske tolerancije i dimenzioniranje ne bih ulazio jer nisam kompetentan.Ali činjenica je da se u manualima stavlja daleko češća kontrola koja nije za vraga. Recimo kao meni sa pločicom.Ljepo je pisalo kontrola na 6000 koju nisam napravio pa mi je na 9000 nestala feroda. Pa emir je i napisao: jednom godišnje što je pravilno... Ukoliko se ne nepravi predviđena kilometraža, onda bar jednom godišnje... A bolje je ulje mijenjati PRED sezonu, no posle sezone... Jer ako posle sezone promijeniš ulje, onda će ulje stajati u dodiru sa zrakom i okolinom šest mjeseci, te tako navući vlagu koju češ uredno muljati u motoru dok ne promijeniš ulje ili vlaga ne ispari... U svakom slučaju, ako se motor ne konzervira, onda je najsigurnije upaliti ga svakih dvadesetak dana, i pustiti da postigne radnu temperaturu... svi dijelovi će se podmazati, stvorit će se uljni sloj na stublinama, a eventualna mala količina vlage će ispariti... znam da je off... sorry. | |
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN sri 06 srp 2011, 12:02 | |
| Ne bih 100% podrzao teoriju o pucanju pogonskog remena (sekundarni), bilo bi divno da je tako, no ja sam osobno bio svjedokom kada je mom prijatelju pukao remen u sekundi, do tada je bilo sve u redu, u narednom trenutku se remen samo "odmotao", a obzirom da sam sve gledao jer sam bio iza, nema ni govora u umotavanju oko tocka, barem u ovome slucaju nije bilo nikakve sanse, ali nikad ne reci nikad, sto bi rekao Bond, James Bond. Doduse, motor je star k'o Grcka i da je imao imalo pameti ili mene poslusao, bio bi promijenio remen na vrijeme, ali nas poznati pristup "ma neće, pusti ba...."
Nadalje, ajd molim te napisi koji sprej koristis za remen, rado bih ga malo testirao, ako imas mozda slicicu? | |
| | | StarBobo man
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN sri 06 srp 2011, 12:17 | |
- Ne bih 100% podrzao teoriju o pucanju pogonskog remena (sekundarni), bilo bi divno da je tako, no ja sam osobno bio svjedokom kada je mom prijatelju pukao remen u sekundi, do tada je bilo sve u redu, u narednom trenutku se remen samo "odmotao", a obzirom da sam sve gledao jer sam bio iza, nema ni govora u umotavanju oko tocka, barem u ovome slucaju nije bilo nikakve sanse, ali nikad ne reci nikad, sto bi rekao Bond, James Bond. Doduse, motor je star k'o Grcka i da je imao imalo pameti ili mene poslusao, bio bi promijenio remen na vrijeme, ali nas poznati pristup "ma neće, pusti ba...."
Nadalje, ajd molim te napisi koji sprej koristis za remen, rado bih ga malo testirao, ako imas mozda slicicu? On pukne u trenu, jer jednom je gotovo. Pa dođe i taj tren... Ali sasvim sigurno nije ranije obratio pažnju na remen koji je popuštao... Da ga je pogledavao svakih 4-5 tkm, primijetio bi da se počeo "cufati"... znam da je to jedan lijep hrvatski izraz, ali ne mogu se sjetiti ni jednog drugog... evo, ovaj koristim... http://www.amsoil.com/storefront/als.aspx ali u osnovi bilo koji silikoski spray je OK... bitno da ne stvara ljepljivi film... | |
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN sri 06 srp 2011, 13:16 | |
- Ne bih 100% podrzao teoriju o pucanju pogonskog remena (sekundarni), bilo bi divno da je tako, no ja sam osobno bio svjedokom kada je mom prijatelju pukao remen u sekundi, do tada je bilo sve u redu, u narednom trenutku se remen samo "odmotao", a obzirom da sam sve gledao jer sam bio iza, nema ni govora u umotavanju oko tocka, barem u ovome slucaju nije bilo nikakve sanse, ali nikad ne reci nikad, sto bi rekao Bond, James Bond. Doduse, motor je star k'o Grcka i da je imao imalo pameti ili mene poslusao, bio bi promijenio remen na vrijeme, ali nas poznati pristup "ma neće, pusti ba...."
Ja koliko sam čuo prvo dolazi do pucanja zubaca tj. do proklizavanja remena nego da isti pukne ... | |
| | | asy cro chopper forum
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN pet 08 srp 2011, 13:47 | |
| Je*emu... Cvili i nakon šta sam ga pošprica silikonskim sprejem ... Zategnutost dobra i još našprican i ipak cvili na malim brzinama... svašta... Do sada me nikad nije ovoliko dugo ... | |
| | | StarBobo man
| | | | asy cro chopper forum
| | | | StarBobo man
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN pet 08 srp 2011, 15:03 | |
| - asy je napisao/la:
Hmm... Čuj, zvuk se pojavljuje samo prilikom laganog guranja motora u garažu ili okretanja kola na štenderu. Zvuk je baš onako "gumeni", kužiš baš nekako "cviiil - gnik-gniik-cviiiiL"... Šta misliš Bobo? Taj semering? Kako biti siguran? Igra li samo zamjena istog ili ima neki trik?.... Nažalost, ovakvi su problemi najveći problemi... Ali ako se to dešava bez opterećenja na motociklu, onda je ipak možda remen u pitanju... jer kad je neopterećen, možda je više napet nego kad je prazan... to ovisi o konstrukciji vilice, odnosno, da li je ležaj vilice ispod ili iznad visine ležaja prednje remenice... ne znam kako je to kod tvog motora... Ja sam riješio problem podmazivanjem semeringa izvana... špricanjem bijele masti za lance motocikala po semeringu... hoće li to biti rješenje i za tvoj problem? ne znam... Većina takvih trivijalnih problema, (nisu bitni ali idu na živce) se rješava korak po korak... eliminiranjem jednog po jednog mogućeg uzroka... provjeri da li je kotač u centru... odnosno da li je jednako podešen lijevo i desno... i vrlo malo odstupanje, unutar 2-3 %, može uzrokovati problem koji opisuješ. Naime, remen se na onoj strani koja je pomaknuta prema unutra, više "gnječi", a materijal je tvrd... to možeš provjeriti i tako da našpricaš wd 40 (recimo) na stražnju remenicu... ako ne cvili i dalje, onda je vrlo vjerovatno upravo to uzrok... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: VN900---POGONSKI REMEN | |
| |
| | | | VN900---POGONSKI REMEN | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|