|
|
| Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Acyd cro chopper forum
Broj postova : 1429 Godina imam : 49 Prebivalište : Našice Vozim : Triumph Rocket 3r Na forumu od : 24.04.2010
| Naslov: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu uto 21 pro 2010, 19:54 | |
| ...prilikom podesavanja zazora ventila primjetio sam da mi je lancanik bregaste osovine prvog (prednjeg) cilindra pomaknut u odnosu na polozaj radilice za pola zuba spram oznake na poklopcu cilindra. Posto moj stari 'manual' nije vodio to kao mogucnost vec da treba biti oznaka na bregastoj tocno naspram oznake na poklopcu cilindra prilikom mjenjanja lamela kvacila 'ispravio sam' to misleci da je netko prtljao po lancu, medjutim u novom manualu vidim da su to naveli kao mogucnost kod nekih modela da oznaka nije tocno jedna spram druge vec da moze biti pomaknuta za pola zuba. E sad...posto se nesjecam tocno dali je to pola zuba naprijed od oznake ili je to pola zuba natrag (mislim da je natrag posto navodi 'retarded') od oznake pa ako se netko susreo s tim molio bih da odgovori. Drugo pitanje je dali se taj pomak odnosi samo na prvi cilinder posto mi je na drugom cilindru sve bilo u 'fazi' i nista nije pomicano ili znaci da bih i taj morao pomaknuti za pola zuba? Pomaknuti bregastu za pola zuba prema crvenoj crtici ili prema plavoj crtici na slici? Donji lančanik i zupčanik radilice su u fazi. Ovo kaze novi manual: When a cylinder is set to TDC on the compression stroke, the timing mark on the cam sprocket may not precisely align with pointer on the cylinder head. On some models, the mark could be off by as much as 1/2 tooth. Consult the notes made during removal.
Zadnja promjena: Acyd; uto 21 pro 2010, 20:23; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | | dragger cro chopper forum
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu uto 21 pro 2010, 20:22 | |
| Nažalost nikad nisam imao potrebu da se upuštam u takav ili slićan zahvat. Kad je zanotti minjao kunplug alnasera, vjerujem da mi je nešto pričao o tome, ali nisam 100% siguran, javit će se on. Ako ne budeš imao pravu informaciju, nazovi Grigića, on je veoma pristupačan čovjek i odličan serviser, siguran sam da će ti reći ono šro tražiš.
btw ....i ne zaboravi: kad god nešto radiš po motoru, obavezno poslikaj prije skidanja, slika govori više od rijeći. Mene je nekoliko puta spasilo od problema kao tvog. Sretno sa realizacijom. | |
| | | Acyd cro chopper forum
Broj postova : 1429 Godina imam : 49 Prebivalište : Našice Vozim : Triumph Rocket 3r Na forumu od : 24.04.2010
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu uto 21 pro 2010, 20:32 | |
| Hvala Dragger,i mislio sam da ces se prvi javiti za pomoc...vidio sam i nesto u Breedovom postu kada je mjenjao kuplung da je spominjao kako mu se ne poklapaju oznake ali nije definirao prema kuda...ako se nitko nejavi molio bih te za broj od Grigica ako mi mozes poslati na PM. Unaprijed hvala,a dobivenu informaciju postam ovdje naravno. Usput, imam obicaj slikati kada radim,ali ovo su stvari koje vjerujes uputstvima odnosno oznakama na motoru, medjutim vidim sad da od 'slike glava neboli' ! | |
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu uto 21 pro 2010, 20:50 | |
| - Acyd je napisao/la:
- Hvala Dragger,i mislio sam da ces se prvi javiti za pomoc...vidio sam i nesto u Breedovom postu kada je mjenjao kuplung da je spominjao kako mu se ne poklapaju oznake ali nije definirao prema kuda...ako se nitko nejavi molio bih te za broj od Grigica ako mi mozes poslati na PM. Unaprijed hvala,a dobivenu informaciju postam ovdje naravno.
Usput, imam obicaj slikati kada radim,ali ovo su stvari koje vjerujes uputstvima odnosno oznakama na motoru, medjutim vidim sad da od 'slike glava neboli' ! Ovo nije reklama, već info za pomoć; Motori Grigić, Tomislav - 01 6221 678, ovo je broj butige, radi on i neka gospođa (mislim da mu je žena), traži njega, jako pristupačan dečko. Jesi li gleda u Climer Yamaha? Idem vidit ima li išta preciznije...... Ovo ti je iz Climer manuala, možda pomogne: | |
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu uto 21 pro 2010, 21:12 | |
| ....sve sto sam vidio je da pise 'retarded' dakle 'zaostati' pa predpostavljam da je unatrag , ali mi je i dalje dvojba oko drugog cilindra mada na njemu nista nije pomicano. Nemoras se puno opterecivati...puno si mi pomogao ovom informacijom za Tomislava pa cu ga lako kontaktirati. kolega! (prebrz si pa je odgovor dosao u isto vrijeme s tvojim postom) ...u taj manual sam i ja gledao ali tko pita neskita pa ...!
Zadnja promjena: Acyd; uto 21 pro 2010, 21:15; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | | | zanotti cro chopper forum
Broj postova : 2142 Godina imam : 49 Prebivalište : Trogir Vozim : Harley Davidson CVO Limited Na forumu od : 10.03.2008
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu uto 21 pro 2010, 23:17 | |
| Hmmm kod mene su se oznake podudarale i mislim da se i trebaju podudarati jer zato i služe... Neznam dali sam ti pomoga ali svakako javi kad saznaš više... | |
| | | Virago535 man
Broj postova : 371 Godina imam : 51 Prebivalište : Daruvar Vozim : Honda Shadow 750 Spirit Na forumu od : 26.06.2009
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu sri 22 pro 2010, 10:05 | |
| Koliko ja vidim na prvoj slici lanac je u fazi i ne traba ga dirati i za pola zuba ne može lanac ni remen bježati. Uzmi ravnalo stavi na sredinu bregaste i poravnaj sa oznakom na bregastoj i vrh oznake na kučištu i kod tebe je na slici to u ravnini. | |
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu sri 22 pro 2010, 18:06 | |
| - Virago535 je napisao/la:
- Koliko ja vidim na prvoj slici lanac je u fazi i ne traba ga dirati i za pola zuba ne može lanac ni remen bježati. Uzmi ravnalo stavi na sredinu bregaste i poravnaj sa oznakom na bregastoj i vrh oznake na kučištu i kod tebe je na slici to u ravnini.
...da,lanac je u fazi nakon moje intervencije,ali je problem u tome sto donji lancanik (slika 2) nemoze biti u fazi ako gore naredis na oznaku. Uvijek bjezi za pola zuba lijevo ili desno. Valjda mu je to neki tvornicki fazni pomak na tom tipu i nemozes dobiti da se sve oznake poklapaju unatoc skidanju kompletnog lancanika paljenja (sve po PS-u,oznaka broj 3 ugravirana na njemu) i kako god ga pokusas poklopiti sa oznakom na zupcaniku radilice ili ces dobiti pomak dolje na radilici ili gore na bregastoj.Gornja slika je samo prikaz kada okrenem tocno na oznaku. Ovo je jako tesko opisati ovako preko foruma. ....zvao sam danas Tomislava Grigica i nazalost nije upoznat sa tom informacijom da je na nekim modelima tvornicki napravljen pomak za pola zuba. I sam je rekao da su oni taj pomak pripisivali istegnutom lancu ali i da gotovo nikad neskidaju poklopac bregaste prvog cilindra pa nisu to niti primjetili. Uglavnom,pomak treba svakako biti prema natrag,kontra kretanja kazaljke na satu. Sutra idem nekim poslom u Osijek , pa cu skreniti tamo do servisa i procavrljati sa deckima uzivo da vidimo dali ima neki dopis od Yamahe. | |
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu sri 22 pro 2010, 18:18 | |
| .... na zadnjem cilindru pomaka nema i sve oznake se tocno poklapaju , tako da nije obavezno da obadva cilindra imaju pomak u oznakama. When a cylinder is set to TDC on the compression stroke, the timing mark on the cam sprocket may not precisely align with pointer on the cylinder head. On some models, the mark could be off by as much as 1/2 tooth. Consult the notes made during removal. Ovo si moram isprintat da nemisle da ih sutra u servisu. | |
| | | Safet(y) cro chopper forum
Broj postova : 6849 Godina imam : 57 Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :) Vozim : V-Rod Na forumu od : 31.10.2007
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu sri 22 pro 2010, 18:42 | |
| pogledaj ovdje, ima zanimljivih stvari, mozda pronadjes odgovor http://www.pagaduan.org/xvs1100/starterclutch/starterclutch.pdf
i kreci vise... velebitsko nas ceka | |
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu uto 04 sij 2011, 19:49 | |
| Evo ovako sto se tice lanca. Kao sto sam i mislio konkretan odgovor nisam dobio niti od jednog majstora po nasim servisima. Samo veliki upitnik iznad glave i blijedi pogled u ocima. Naj bolji odgovor sam dobio od gospodina Tomislava na kojeg me Dragger uputio. Ako je na vasem tipu motora postojao pomak (u mom slucaju siguran sam 100%) onda taj pomak mora biti prema natrag. Nikako prema naprijed. Sto je i samo po sebi logicno posto lanac kada se isteze,spaner lanca pritisce lanac tocno u tu stranu. Tocan dopis od Yamahe nitko nije dobio, a posto u starim manualima nije ovo bilo navedeno kao mogucnost nisu niti vodili previse racuna o toj pojavi vec su to smatrali pomakom zbog istegnutog lanca (sto nije tocno). Na nekim slikama u novom manualu ako se bolje pogleda vidi se da je na prednjem cilindru i tu pomak za pola zuba (slika 18 u Draggerovom postu).
Uglavnom, kada stavljate lanac u fazu bitno je da se na doljnjem (lancaniku paljenja) oznake poklapaju (prednji cilinder tockica kraj broja 3,zadnji cilinder tockica kraj broja 2) sa oznakom na zupcaniku radilice ,a ako se onda lancanik od bregaste nemoze poklopiti sa oznakom na glavi motora (ili je pola zuba naprijed ili pola zuba nazad zbog odnosa zubaca gornjeg i donjeg lancanika) podesiti da bude pola zuba NAZAD. neovisno o kojem cilindru se radi.
Motor je sastavljen na taj nacin i radi lijepo i ujednaceno.Neku pretjeranu razliku nemogu primjetiti posto je taj pomak ionako minimalan i sam utjecaj na rad motora je vjerojatno zanemariv ali draze mi je da sve bude po PS-u.
Nadam se da ce ovo nekom pomoci u slucaju da se nadje u istoj dilemi kao ja. | |
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu uto 04 sij 2011, 20:29 | |
| .....plod uspješnosti rada kojeg si obavio je: nepromjenjen rad motora u odnosu kako je prije radio. Imaćemo u vidi savjet ako ikad zatreba. | |
| | | Vilko cro chopper forum
Broj postova : 2333 Godina imam : 51 Prebivalište : Podvinje Vozim : Yamaha Dragstar 650,1100, XJR 1300,Night Rod spec. Na forumu od : 08.10.2008
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu uto 04 sij 2011, 20:33 | |
| Acyd dali si bio u Slav.Brodu u ovlaštenom Yamahinom servisu.Pitam zato što tamo radi jedan kvalitetan majstor i vjerujem da bi ti i on to riješio.Inače momak je ok. | |
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu uto 04 sij 2011, 22:31 | |
| Vjerojatno mislis na Peru. Decko je inace iz Jaksica. Stvar je rjesena i nema problema. Hvala svima koji su se potrudili sudjelovati u temi. | |
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu sub 21 tra 2012, 23:41 | |
| - Acyd je napisao/la:
- Evo ovako sto se tice lanca.
Kao sto sam i mislio konkretan odgovor nisam dobio niti od jednog majstora po nasim servisima. Samo veliki upitnik iznad glave i blijedi pogled u ocima. Naj bolji odgovor sam dobio od gospodina Tomislava na kojeg me Dragger uputio. Ako je na vasem tipu motora postojao pomak (u mom slucaju siguran sam 100%) onda taj pomak mora biti prema natrag. Nikako prema naprijed. Sto je i samo po sebi logicno posto lanac kada se isteze,spaner lanca pritisce lanac tocno u tu stranu. Tocan dopis od Yamahe nitko nije dobio, a posto u starim manualima nije ovo bilo navedeno kao mogucnost nisu niti vodili previse racuna o toj pojavi vec su to smatrali pomakom zbog istegnutog lanca (sto nije tocno). Na nekim slikama u novom manualu ako se bolje pogleda vidi se da je na prednjem cilindru i tu pomak za pola zuba (slika 18 u Draggerovom postu).
Uglavnom, kada stavljate lanac u fazu bitno je da se na doljnjem (lancaniku paljenja) oznake poklapaju (prednji cilinder tockica kraj broja 3,zadnji cilinder tockica kraj broja 2) sa oznakom na zupcaniku radilice ,a ako se onda lancanik od bregaste nemoze poklopiti sa oznakom na glavi motora (ili je pola zuba naprijed ili pola zuba nazad zbog odnosa zubaca gornjeg i donjeg lancanika) podesiti da bude pola zuba NAZAD. neovisno o kojem cilindru se radi.
Motor je sastavljen na taj nacin i radi lijepo i ujednaceno.Neku pretjeranu razliku nemogu primjetiti posto je taj pomak ionako minimalan i sam utjecaj na rad motora je vjerojatno zanemariv ali draze mi je da sve bude po PS-u.
Nadam se da ce ovo nekom pomoci u slucaju da se nadje u istoj dilemi kao ja. .....ovo sam dugo čekao, jer nisam bio baš siguran da si napravi kako struka nalaže. Vjerujem da je dobro napravljeno (prvi dio) ali glavni dio (drugi) tj. kontrolu nisi napravio na način kako manual nalaže. Savjetujem ako nisi provjerija da provjeriš, motor može raditi bez problema sa jednim zubom naprijed ili nazad. ......kako sam jučer jednom prijatelju mjenjao kunplug alnasera....provjerio sam ovo šta te mučilo....ovih pola zuba su unazad za malo manje od pola zuba (kao što si i naveo) ali to nema veze sa ničim. To je orjentir gdje se otprilike nalazi GMT prednjeg i zadnjeg cilindra. Provjera ispravnosti faze se gleda kroz prozorčić dekla, tako da se poklope zarez sa oznakom ("TI" za zadnji i "I" za prednji cilindar) na zamašnjaku (isto i za štelanje ventila). Normalno da oznake na zupčanicima gdje je kvačilo (desno deklo) i zamašnjaka (lijevo deklo) moraju poklapti. U slučaju greške za JEDAN zub, razlika na zamašnjaku je oko dva cm (provjereno) Normalno da je motor nakon ugradnje (nažalost polovnog dijela, thanks zanotti) upali iz šuca. Naravno da klip mora biti u GMT. | |
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu ned 22 tra 2012, 08:38 | |
| Ma GMT je provjerena i u prvom i u drugom slučaju i uvijek se poklapalo "T" i "TI" tako da tu nije bilo problema. Znači faza je uvijek bila u redu inače nebih niti pokušavao paliti motor. Oznake koje sam ja naveo odnose se na "donje" lančanike koje pokreče radilica i koji nose oznaki "1" i "2" a za provjeru faze nisam niti pisao jer se podrazumjeva da ovo neće raditi netko tko nezna provjeriti fazumotora. | |
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu ned 22 tra 2012, 09:07 | |
| - Acyd je napisao/la:
- Ma GMT je provjerena i u prvom i u drugom slučaju i uvijek se poklapalo "T" i "TI" tako da tu nije bilo problema. Znači faza je uvijek bila u redu inače nebih niti pokušavao paliti motor. Oznake koje sam ja naveo odnose se na "donje" lančanike koje pokreče radilica i koji nose oznaki "1" i "2" a za provjeru faze nisam niti pisao jer se podrazumjeva da ovo neće raditi netko tko nezna provjeriti fazumotora.
... .....napisao si gori oznaka "TI", vjerojatno greškom. Ta oznaka ne postoji , postoji samo "I" oznaka. Postoji još oznaka "H" ali ona nema veze sa fazom, ona služi za provjeru kuta palenja "stroboskopom". Ako je sve ok poklapat će se, a ako nije, negdje je greška. Štelati se ne može. | |
| | | | Sponsored content
| Naslov: Re: Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu | |
| |
| | | | Dragstar 1100: namještanje lanca u fazu | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|