|
|
| proširivanje i zaštita rezervoara | |
|
+11fat boy calc69 Quirin Vladek tamigo barny Kum emirharley Felix Saba GIBO56 15 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 11:56 | |
| a koliko bi koštao takav poduhvat. ja imam rezervar od 14 litara koji mi je premalen i volio bi imati barem 20 ako ne i 40 litara | |
| | | StarBobo man
Broj postova : 385 Godina imam : 64 Prebivalište : Zagreb Vozim : Midnighstar XV 1900 Na forumu od : 17.02.2010
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 12:19 | |
| - magna je napisao/la:
- a koliko bi koštao takav poduhvat. ja imam rezervar od 14 litara koji mi je premalen i volio bi imati barem 20
ako ne i 40 litara O komerciajlnom dijelu nisam razmišljao... Samo o tehničkom... Ali mogu sjesti pa probati složitu kalkulaciju... Volumen koji se može postići u prvom redu ovisi o obliku rezervora... Nije problem staviti ni bačvu od 50 litara, ali nije baš esteski prihvatljivo... Koliko kilometara prolaziš s rezervoarom sad? Pa nije da smo baš u australiji gdje nema benzinskih pumpi na svakom koraku.... a ili ?? | |
| | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 12:49 | |
| ma ja sam malo čudan, nevolim stajati, tako da znam opaliti i po 5 sati bez stajanja (gorivo lijevam sa kacigom na glavi). s rezervarom pređem 200 km a volio bi barem 300 400 km. što se mene tiče mogu voziti i 10 sati bez stajanja ali nema tolike rute | |
| | | calc69 cro chopper forum
Broj postova : 1081 Godina imam : 55 Prebivalište : zagreb, sesvete Vozim : HONDAshadow VT750 Na forumu od : 09.11.2007
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 13:00 | |
| Kaj hočeš reć' da ponekad komad od 200 km voziš po 5 sati u jednom komadu... | |
| | | StarBobo man
Broj postova : 385 Godina imam : 64 Prebivalište : Zagreb Vozim : Midnighstar XV 1900 Na forumu od : 17.02.2010
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 13:50 | |
| Sad sam nešto mjerkao na svom motoriću... Moj rezervoar je 17 litara, ali nema mogućnosti proširivanja, zbog vilica koje u punom "ajnšlagu" dolaze na par milimetara od rezervoara... @ magna Obzirom da se radi o jednom komadu, cijena za proizvod do lakiranja bi bila cca 400€... Ako bi se našla dva tri ili više naručilaca, za JEDNAKE modele, mogla bi se spustiti na cca 350... Pri tome manje igra ulogu volumen, nego oblik... Trebalo bi izmjeriti i vidjeti da li se to uopće isplati... A osim toga, uvijek možeš metnuti i ovako nešto: I to je rješenje... | |
| | | magna cro chopper forum
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 13:55 | |
| - calc69 je napisao/la:
- Kaj hočeš reć' da ponekad komad od 200 km voziš po 5 sati u jednom komadu...
ne 200 ali 400 da ( a kad se putem zagubiš po planinama, napraviš 30 km u jedan sat) | |
| | | fat boy man
Broj postova : 337 Godina imam : 40 Prebivalište : Osijek Vozim : sve :P Na forumu od : 20.02.2008
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 16:52 | |
| - Star Bobo je napisao/la:
U proteklih dvadesetak i ponešto godina, napravio sam 100tinjak rezervoara za brodove... Na početku smo ih radili od običnog lčima, kasnije od inoxa...
Trik je u tome da mora polimerizirati bez dodira sa zrakom... Zato se u smolu dodaje mala količina parafinskog ulja, koje stvara film na površini, i ne dozvoljava direktan dodir sa zrakom
dakle, glasam za co2 + lanac + ivasol + aceton + epoksi.
Zašto ne napraviti kompletan rezervoar od stakloplastike? cijeli postupak je relativno "straitforward" .... Upotrijebi se postojeći rezervoar kao model, za dvije polovice... Ubaci se centralni dio koliko želiš / ti se sviđa, i sve što ti preostaje je lakiranje i montaža okova... A originalni rezervoar je ostao... netaknut... [u][i] hmmm dobro pianje prvo podvuceno...mi neznamo bas sve trikove "plasticcarenja" a drugo..ono boldano.. s odvajanjem i ubacivanje prema postojecem modelu dobili bi vanjski dio,ali kako ga onda spojiti sa donjim djelom,odnosno onim sto sjeda na sasiju?...to bi trebalo iz 2-3 komada raditi,nadalje,kako rijesiti nosace rezervara,ubacivati lim ili? i konkretno u koliko slojeva raditi ako nam je dostupan recimo samo 600 gramski roving ili tkanina?? cisti off: zasto se nekada stvaraju mjehurici prilikom stezanja ako je sloj podeblji? | |
| | | Felix cro chopper forum
Broj postova : 1270 Godina imam : 50 Prebivalište : požarevac,srbija Vozim : vzr1800,xs650,vespa160gs Na forumu od : 12.01.2010
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 17:02 | |
| -Predlog Star Bobo-a da se rezervoar napravi od staklo plastike može uspešno da se uradi i da ne pravi probleme,meni je plastičar to uradio na mojoj staroj hondi CB 750 jer je metalni bio mnogo propao i eno još se vozi bez problema,samo koliko je koštalo neznam jer mi je majstor plastičar prijatelj i nije ništa naplatio. | |
| | | StarBobo man
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 17:24 | |
| - fat boy je napisao/la:
a drugo..ono boldano.. s odvajanjem i ubacivanje prema postojecem modelu dobili bi vanjski dio,ali kako ga onda spojiti sa donjim djelom,odnosno onim sto sjeda na sasiju?...to bi trebalo iz 2-3 komada raditi,nadalje,kako rijesiti nosace rezervara,ubacivati lim ili? i konkretno u koliko slojeva raditi ako nam je dostupan recimo samo 600 gramski roving ili tkanina??
cisti off: zasto se nekada stvaraju mjehurici prilikom stezanja ako je sloj podeblji? redom... Tehnološki se jako razlikuje metoda rada na "muškom" modelu, koja se koristi kad se radi "one-off" (jedan primjerak)... Onda se model oblači u onoliko dijelova koliko je potrebno da se mogu rastaviti nakon polimerizacije... Minimum je tri... lijevi, desni, donji dio. Prednost ovog načina je to što je cijenom bitno prihvatljiviji, jer se ne radi kalup... Nedostatak je to, da je unutarnja strana glatka, a vanjska zahtijeva kitanje i brušenje da bi se dobila podloga za lakiranje... Ukoliko se pak radi serija, onda se skida kalup na isti način na koji se radi one off, ali s dodatnim ukručenjima s vanjske strane... kad se izvade gotovi uradci, zavisno od toga koliko smo si truda dali kod pripreme, imamo komad koji je spreman za lakiranje... Montažni dijelovi također mogu biti izrađeni od stakloplastike, s tim da metalna ojačanja ne mogu škoditi... Samo 600 gr mat, a pogotovo ne rowing nisu prikladni za ovu vrstu posla. Rowing se principijelno koristi na mjestima gdje se u jednom sloju želi dobiti velika strukturalna čvrstoća, a opterećenja su smjerno definirana. Za ovakve poslove je potrebno kombinirati mat (materijal u kojem su vlakna "razbacana" u svim smjerovima) od cca 250-450gr/m2 s rowingom jednake težine. Što finiji materijal, to bolje... Ukupna debljina sloja koji će biti samonosiv za ovakvu aplikaciju, je cca 3mm. može deblje, ali nema svrhe... cca dva sloja mata, pa rowing, pa dva sloja mata i rowing... Poliesterska smola prilikom polimerizacije razvija toplinsku energiju... Što je temperatura viša, to je proces polimerizacije brži... Stoga se mora raditi u nekoliko koraka, sloj po sloj, dozvoljavajući da se materijal hladi... Ukoliko to ne radimo, desit će se lančana reakcija, moguće je da on jednostavno "zakuha" pa čak i da se zapali, ukoliko je sloj predebeo ili okolna temperatura visoka. Upravo ta egzotermna reakcija je uzrok stvaranja mjehurića o kojima pričaš... najbolji je primjer kad zamješaš veću količinu smole, koju ne možeš potrošiti u roku od par minuta, a držiš je u relativno uskoj posudi... Vrlo često će rezultiirati eksplozijom... Stoga se uvijek koriste plitke i široke posude, kako bi s opmogućilo hlađenje... drugi uzrok stvaranja mjehurića je činjenica da je smola počela vezati prije no što smo je u potpunosti prilagodili podlozi, pa jednostavno staklo postane kruto i neprilagodljivo... U oba slučaja treba pustiti da smola postigne cca 70% čvrstoće, pa nožem izrezati mjehuriće... I kasnije odbrusiti... Bojim se da sam ponovo zabrazdio... Možda da otvorimo posebnu temu o izradi stakloplastičnih dijelova ukoliko postoji interes... da ne opterećujemo one koji nisu zainteresirani... | |
| | | fat boy man
Broj postova : 337 Godina imam : 40 Prebivalište : Osijek Vozim : sve :P Na forumu od : 20.02.2008
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 17:49 | |
| | |
| | | StarBobo man
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 19:04 | |
|
Zadnja promjena: Star Bobo; uto 09 oľu 2010, 10:52; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | | emirharley cro chopper forum
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 20:08 | |
| Netko vrlo blzak meni iz obitelji je stari profesionalac iz oblasti poliestera, odnosno stakloplastike, nekada davno i osnivac jedne fabrike u BiH iz ove oblasti, tako da imam "pristup" tehnologiji i materijalima ali mi se i dalje ne svidja ideja rezervoara od poliestera/stakloplastike. Sorry, ali hvala puno na ideji. | |
| | | fat boy man
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara pon 08 oľu 2010, 20:08 | |
| | |
| | | Felix cro chopper forum
Broj postova : 1270 Godina imam : 50 Prebivalište : požarevac,srbija Vozim : vzr1800,xs650,vespa160gs Na forumu od : 12.01.2010
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara uto 09 oľu 2010, 08:37 | |
| 2 emirharley probaj nećeš se pokajati a originalni staviš lepo u podrum i možeš kasnije da ga vratiš kad god to hoćeš | |
| | | ica cro chopper forum
Broj postova : 3082 Godina imam : 44 Prebivalište : split Vozim : Honda Hornet 600 Na forumu od : 18.10.2008
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara uto 09 oľu 2010, 10:06 | |
| ....također nisam pobornik tankova od poliestera naručito kada goli laminat ostaje s unutarnje strane tanka, istina šta Star Bobo kaže u gel-coat se uluje parafinska otopina kako bi se dobio top-coat (zaštotno -dekorativni premaz za zaštitu golog laminata).. ..međutim radio sam gumenjak Ris-700 kojem se rezervar od inoxa probio i cca 90L benzina se prolilo u santine i kompletan top-coat se rastopio... ...znam čemu služi rowing pletivo pa nekužim zašto stavljat rowing na rezervar??? ...površina rezervara je mala i obla, a 3mm su dovoljna da zadrže 15-17L goriva... ...osim toga priliokom udrca uvjek dolazi do delaminacije na spoju rowinga i mat pletiva.. | |
Broj postova : 3082 Godina imam : 44 Prebivalište : split Vozim : Honda Hornet 600 Na forumu od : 18.10.2008
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara uto 09 oľu 2010, 10:15 | |
| 2 fat boy: za pojačavanje ja bi koristio coromat od 2mm, puno jednostavnije za ugradnju, a vrhunska čvrstoća... | |
| | | StarBobo man
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara uto 09 oľu 2010, 10:43 | |
| - fat boy je napisao/la:
znam,s rovingom pojacavam tamo gdje dodju vijci,al su krupne kockibe
-to je visak materijal Kockice su krupne, jer je rowing prevelike težine... lakši rowing u dva sloja je bolje rješenje... Znam da je višak materijala, ali pokazuje koji je materijal korišten... - ica je napisao/la:
- ...također nisam pobornik tankova od poliestera naručito kada goli laminat ostaje s unutarnje strane tanka, istina šta Star Bobo kaže u gel-coat se uluje parafinska otopina kako bi se dobio top-coat (zaštotno -dekorativni premaz za zaštitu golog laminata)..
Zaštita epoxi primerom uvijek ostaje mogućnost dodatne sigurnosti... - ica je napisao/la:
- ..međutim radio sam gumenjak Ris-700 kojem se rezervar od inoxa probio i cca 90L benzina se prolilo u santine i kompletan top-coat se rastopio...
Ovo je vrlo nesretan primjer... Ris-ovi čamci su poznati po izrazito nekvaliteno izrađenoj školjci... Tipičan su primjer štednje na materijalu i nestručne proizvodnje... Osobno sam sudjelovao u procjeni štete na nekoliko njihovih plovila, i osim riječi katastrofa, nemam druge... - ica je napisao/la:
- ...znam čemu služi rowing pletivo pa nekužim zašto stavljat rowing na rezervar???
Budući da rowing iste težine kao mat ima otprilike 70% veće momente inercije, njime kompenziraš debljinu laminata, ne povećavajući težinu.
- ica je napisao/la:
- ...površina rezervara je mala i obla, a 3mm su dovoljna da zadrže 15-17L goriva...
I više, zavisno od oblika...
- ica je napisao/la:
- ...osim toga priliokom udrca uvjek dolazi do delaminacije na spoju rowinga i mat pletiva..
Kaj god... to se dešava isključivo u slučajevima kada se rowing stavlja na već polimeriziranu podlogu, a ne "mokro u mokro"... Dakle, ako je to slučaj, onda tehnologija nije bila pravilno primjenjena... - ica je napisao/la:
- za pojačavanje ja bi koristio coromat od 2mm, puno jednostavnije za ugradnju, a vrhunska čvrstoća...
Slažem se, ukoliko je čovjeku dostupan... s malim dodatkom... Coromat NIJE materijal koji se koristi na kompozitnim plohama (3d) jer dozvoljava minimalno deformiranje... Dakle, ravna ploha super, valjak super, kugla 0 bodova... osim s krojenjem...
Zadnja promjena: Star Bobo; uto 09 oľu 2010, 16:09; ukupno mijenjano 4 put/a. | |
| | | StarBobo man
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara uto 09 oľu 2010, 10:58 | |
| - emirharley je napisao/la:
- Netko vrlo blzak meni iz obitelji je stari profesionalac iz oblasti poliestera, odnosno stakloplastike, nekada davno i osnivac jedne fabrike u BiH iz ove oblasti, tako da imam "pristup" tehnologiji i materijalima ali mi se i dalje ne svidja ideja rezervoara od poliestera/stakloplastike. Sorry, ali hvala puno na ideji.
Nema na čemu, Emire... Slažem se da je limeni rezervoar više u "duhu" no stakloplastični... | |
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara uto 09 oľu 2010, 11:28 | |
| ...za Ris-a se slažem u potpunosti... ...rowing je stavljan mokro na mokro zato mi nije jasno... ...coromat nije za oble plohe jedino ako se isjecka u "zvjezdu" a to je već za*jebancija pa nema svrhe, imao sam priliku radit sa coromatom koji se tako fino da razvlačit....moglo se čuda radit s njim... | |
| | | lord cro chopper forum
Broj postova : 2497 Godina imam : 39 Prebivalište : ZG Vozim : GSF Na forumu od : 22.02.2008
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara uto 09 oľu 2010, 16:01 | |
| | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: proširivanje i zaštita rezervoara | |
| |
| | | | proširivanje i zaštita rezervoara | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|