Početna stranicaPretraľnikosnove fotografiranja - Page 2 610RegistracijaLogin

osnove fotografiranja

Go down 
+17
EvolutionEngine
medo
asy
gusgus
biso
necchi
slaboum
dragger
palomas
Saba
skorpac
buletov
drabotic
fat boy
stain
HyperCube
magna
21 posters
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
Autor/icaPoruka
stain
cro chopper forum
cro chopper forum
stain

Broj postova : 2947
Godina imam : 913
Prebivalište : Unknown
Vozim : Canyon Roadlite 7.0
Na forumu od : 15.04.2008

osnove fotografiranja - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimečet 28 kol 2008, 22:33

2 Magna: Vezano za onu gore fotku, ovako od oka bi rekao da je snimljena oko 11h, a zanimljivo je i to što nije korišteno ono pravilo da ti je sunce iza leđa, već skoro pa obrnuto, bočno pa čak blago iz kontre što je super sjelo na netom spolirani krom. Jedina zamjerka mi je što se u kombinaciji širokog objektiva i "čudno" okrenutog volana motor malo "polomio"
[Vrh] Go down
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum

Broj postova : 3977
Prebivalište : Mali Japan
Vozim : Da, fala bogu
Na forumu od : 17.01.2008

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimečet 28 kol 2008, 22:53

stain je napisao/la:
2 dragger, jesam li negdje vidio da ti koristiš G5? Ako da, na njemu možeš koristiti opciju AV, i pri tome izabrati najveći otvor blende što je 3.0 na tom aparatu u tele izvlaci. Znaći kao što sam i rekao, najviše što možeš zumirat u optićkom zumu, pa odeš toliko daleko koliko treba da ti motor popuni kadar i to je to.

Napravi sliku, pa je stavi tu, na taj će mi naćim biti lakše te ispravit ako bude potrebe.

Što je veći otvor blende (manji broj blende) to je dubinska oštrina manja (veće je zamućenje)

Da, imam G5 i ćesto koristim AV-manualno podešavanje otvora blende. Najveći otvor je 2,0 i ne mogu dobiti malu dubinsku oštrinu-veće zamućenje. ISO koji koristim je 50 jer sa večim je slika maglovita. Upotrebu optičkog zuma sam napisao u prethodnom postu tj. što dobivam, isto kao da sam udaljen 10 met. od motora , približi/zumiram ga i okinem.Tu nešto ne štima ili ja ne kužim. Sutra ću eksperimentirati i staviti sliku.
[Vrh] Go down
necchi
cro chopper forum
cro chopper forum
necchi

Broj postova : 2778
Prebivalište : New York
Vozim : metlu u warp pogonu
Na forumu od : 02.05.2008

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimečet 28 kol 2008, 22:53

evo jedna brzinska obrade magnine pile u PShopu
nisam majstor za fotografiranje, al nisam ni loša u PShopu
korišteni alat: mothion blur

osnove fotografiranja - Page 2 Mlrzb9
[Vrh] Go down
stain
cro chopper forum
cro chopper forum
stain

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimečet 28 kol 2008, 22:57

Ajde pokušaj napravit par varijanti pa stavi da vidimo. Največi otvor je 2.0, ali samo na najširoj izvlaci, kad zumiraš taj otvor se mjenja. Kod kompaktnih kamera je malo teže dobiti tu neoštrinu, jer ona ovisi osim o objektivu(teleobjektiv) i otvoru blende, još i o velićini senzora, odnosno nekada filma. Što je chip manji to je dubinska oštrina veća.
Kod kompakt aparata taj chip je dosta mali, pa je u skladu s tim i dubinska oštrina veća.

Zadnja promjena: stain; pet 29 kol 2008, 07:10; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimečet 28 kol 2008, 23:06

necchi je napisao/la:
evo jedna brzinska obrade magnine pile u PShopu
nisam majstor za fotografiranje, al nisam ni loša u PShopu
korišteni alat: mothion blur

Bravo necchi ali vidi se da je umjetno kao i ovo što je netko stavio na net, naša plitvička jezera kao da su paućina, volim prirodnu/izvornu sliku po potrebi vrlo malo obrađenu.

osnove fotografiranja - Page 2 51v6rp
[Vrh] Go down
stain
cro chopper forum
cro chopper forum
stain

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimečet 28 kol 2008, 23:09

dragger je napisao/la:

Bravo necchi ali vidi se da je umjetno kao i ovo što je netko stavio na net, naša plitvička jezera kao da su paućina, volim prirodnu/izvornu sliku po potrebi vrlo malo obrađenu.

osnove fotografiranja - Page 2 51v6rp

Ovo nažalost nije obrada, već snimljeno sa stativa sa jako dugom expozicijom.
[Vrh] Go down
stain
cro chopper forum
cro chopper forum
stain

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimečet 28 kol 2008, 23:15

Evo još jedan primjer kratke i duge expozicije.

osnove fotografiranja - Page 2 Plitvi10

osnove fotografiranja - Page 2 Plitvi11
[Vrh] Go down
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimečet 28 kol 2008, 23:15

stain je napisao/la:
Ajde pokušaj napravit par varijanti pa stavi da vidimo. Največi otvor je 2.0, ali samo na najširoj izvlaci, kad zumiraš taj otvor se mjenja.
Sutra stavljam.
Molim objašnjenje što je najšira izvlaka i kad zumiram na 2,0 otvor blende se mjenja dali u mani ili veći broj ?
[Vrh] Go down
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimečet 28 kol 2008, 23:19

stain je napisao/la:
Evo još jedan primjer kratke i duge expozicije.

Za mene je prva slika , prava slika a ova druga, naše je oko ne vidi pa je niti sklop naše memorije ne može prihvatiti, nije prirodna.
[Vrh] Go down
stain
cro chopper forum
cro chopper forum
stain

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimečet 28 kol 2008, 23:29

To je ok, samo sam želio reci da je napravljena bez upotrebe PS, čistom fotografskom tehnikom.
Što se najšire izvlake tiće nespretno sam to napisao. Kad imaš zoom objektiv imaš "točku" u kojoj vidiš široko, i točku u kojoj vidiš uski kut. E sad zoom ovjektivi jako često imaju promjenjivi otvor blende (ne svaki) dok ti je kod širokokutnog polja objektiva otvor blende veći (2.0) pelaskom na uski kut zoomiranjem (u područje teleobjektiva) mjenja se i otvor blende, u slućaju G5 na otvor 3.0. Što je manji broj otvora blende to je otvor veći i to je bolje, kako se broj povećava otvor je manji.

Nadam se da sam sad bio jasniji.
[Vrh] Go down
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimečet 28 kol 2008, 23:51

Da ali uz još jedno objašnjenje.
I dali je onda bolje (za dobiti manju dubinsku oštrinu) staviti na 2,0 i slikati izbliza bez zumiranja ili upotrijebiti tehniku koju si naveo na početku rasprave?
[Vrh] Go down
stain
cro chopper forum
cro chopper forum
stain

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 06:46

Stavi na 2.0 i slikaj iz daleka sa zumiranjem.
[Vrh] Go down
magna
cro chopper forum
cro chopper forum
magna

Broj postova : 8672
Godina imam : 52
Prebivalište : Šibenik
Vozim : Hd Street Glide
Na forumu od : 06.12.2007

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 07:26

stain je napisao/la:
2 Magna: Vezano za onu gore fotku, ovako od oka bi rekao da je snimljena oko 11h, a zanimljivo je i to što nije korišteno ono pravilo da ti je sunce iza leđa, već skoro pa obrnuto, bočno pa čak blago iz kontre što je super sjelo na netom spolirani krom. Jedina zamjerka mi je što se u kombinaciji širokog objektiva i "čudno" okrenutog volana motor malo "polomio"

bravo još da pogodiš i datum jer nije svaki dan u 11 sati sunce na istoj točki geek . svitlo sam bira da što više osvjetli motor a ne udara u objektiv te nema nekih odbljesaka. a lomljenje motora je neimovno kad je u igri blackberry. moje je oko ipak bolje pa kad ga pogledam iz tog kuta nema lomljennja. inače preferiram slikavati kad je oblačno jer s tim izbjegavam efekte upada svitla, ali ako se želi istaknuti blještavilo chroma onda je sunce neophodno
[Vrh] Go down
stain
cro chopper forum
cro chopper forum
stain

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 07:42

Kraj 4-tog početak 5 mjeseca?
[Vrh] Go down
stain
cro chopper forum
cro chopper forum
stain

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 07:55

Sat sam pogađao od oka, a mjesec malo prema suncu, ali pomoglo mi je i sta se sjecam kad si postao sliku. A sve se to skupa može i provjerit u "file info"

osnove fotografiranja - Page 2 Pictur11
[Vrh] Go down
stain
cro chopper forum
cro chopper forum
stain

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 09:24

2Dragger: Evo malo o "dubinskoj oštrini"

http://www.fot-o-grafiti.hr/nauci/opce-osnove/kontrola-dubinske-ostrine
[Vrh] Go down
skorpac
cro chopper forum
cro chopper forum
skorpac

Broj postova : 597
Godina imam : 49
Prebivalište : Zagreb
Vozim : Aquila custom
Na forumu od : 19.06.2008

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 09:34

magna je napisao/la:
stain je napisao/la:

bravo još da pogodiš i datum jer nije svaki dan u 11 sati sunce na istoj točki geek . svitlo sam bira da što više osvjetli motor a ne udara u objektiv te nema nekih odbljesaka. a lomljenje motora je neimovno kad je u igri blackberry. moje je oko ipak bolje pa kad ga pogledam iz tog kuta nema lomljennja. inače preferiram slikavati kad je oblačno jer s tim izbjegavam efekte upada svitla, ali ako se želi istaknuti blještavilo chroma onda je sunce neophodno

Mada ja uz to preporučujem cirkularni polarizacijski filter koji skida sve odsjaje sa nemetala.
Te samim time dobije se veći i jeći efek sjajnosti metala ... a uz to nebo je plavije, a trava i krošnje zelenije.

Polarizacija skida i odsjaj sa površine vode, pa je stoga voda prozirnija.

osnove fotografiranja - Page 2 0000248360_l_0_0S9BtH
[Vrh] Go down
http://skorpac.daportfolio.com/
magna
cro chopper forum
cro chopper forum
magna

Broj postova : 8672
Godina imam : 52
Prebivalište : Šibenik
Vozim : Hd Street Glide
Na forumu od : 06.12.2007

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 10:52

ali ga nemogu staviti na mobitel lol!
[Vrh] Go down
buletov
man
man
buletov

Broj postova : 80
Godina imam : 42
Prebivalište : Rijeka
Vozim : Hyosung GV 250
Na forumu od : 23.08.2008

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 10:56

magna je napisao/la:

Heh, ja optimist sam na Plitvicama preko objektiva od ovog IXUS-a pokušao staviti
polarizirajuće naočale da uslikam ribe u vodi. Čak su se i vidjele, ali fokusirao ih je...NOT!
[Vrh] Go down
stain
cro chopper forum
cro chopper forum
stain

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 10:58

magna je napisao/la:
Oteo si mi riječ iz usta!

2 skorpac: Mislim da se ovdje ljudi ipak vecinom koriste kompaktnim kamerama ili čak mobitelima pa im je teže našarafit filter gore.
[Vrh] Go down
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 11:07

Nemojte me tjerat u nove investicije jer mi ne padaju na pamet. Kao što je rećeno, pomognite nam da uslikamo dobru fotku sa aparatima niže klase pa čak i sa mobitelima! Te filtere i raznorazne objektive, uskokutne, širokokutne, tele ... od kojih cjenovno boli glava, ostavljamo vama na upotrebu a mi ćemo se zadovoljiti onim što imamo.
[Vrh] Go down
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 11:11

stain je napisao/la:

To sam davno proućio ali ne ide. Zato ide da ja bacim đir i probam nešto uslikati mada je neko tmurno vrijeme. :harley: moramgibat
[Vrh] Go down
stain
cro chopper forum
cro chopper forum
stain

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 11:31

dragger je napisao/la:
stain je napisao/la:

To sam davno proućio ali ne ide. Zato ide da ja bacim đir i probam nešto uslikati mada je neko tmurno vrijeme. :harley: moramgibat

Ovo sam ti stavio da vidiš tehnički kako to izgleda i o čemu ovisi dubinska oštrina odnosno neoštrina. Nažalost dio ovisi i o tehnici. Danas cu napravit istu fotku sa "idiotom" i sa velikom kamerom pa cu ti stavit da vidiš razliku.
[Vrh] Go down
skorpac
cro chopper forum
cro chopper forum
skorpac

Broj postova : 597
Godina imam : 49
Prebivalište : Zagreb
Vozim : Aquila custom
Na forumu od : 19.06.2008

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 12:42

stain je napisao/la:
magna je napisao/la:
Oteo si mi riječ iz usta!

2 skorpac: Mislim da se ovdje ljudi ipak vecinom koriste kompaktnim kamerama ili čak mobitelima pa im je teže našarafit filter gore.

... pa gle, na mobitel se nemre našerafiti, a o njima se u ovoj temi ne bi trebalo niti pričati... pa kaj ovo nije tena osnove fotografije? .... jer mobitel nema veze sa fotografijom .. a kaj se kompakta tiće tu nema problema.. za svaki pojedini model se može nabaviti filter.

.. jasno mi je da neki ljudi imaju samo mobi.. ali o tome nemam kaj pisati ...

.. zato sam već i napisao... neka netko tko želi nekaj "pošteno" pofotkati kaže imam taj i taj fotić kaj da radim ako želim pofotkati to....

... nekaj pošteno pofotkati nije posao od minute.. stati pred nekaj i okinuti... kaj ne?

... ako želite nešto istaknuti na fotografiji, tada birajte što jednostavniju pozadinu, sa što manje detalja.... ( tipa ljudi... čamaca, parkirališta) pokušajte recimo motor odvesti na neku vangradsku vožnjicu pa stati uz neku livadu, polje.... naglancajte ga i pazite na slijedeće... da vam je glavni izvor svijetla iza vas.... kleknite, lezite .... nemojte cijeli motor fotkati odozgora... pokušajte fotić namjestiti tako da je negdje oko sredine njegove visine..... i ostalo polako.. tražite kut koji se vama najviše zdopada...

Pokušajte što manje hvatati cestu, nebo... pokušajte se usmjeriti i usredotočiti na sam motor te ga postaviti u sam centar fotografije, ali tako da je cijela fotka puna motora, te da je sa svih ostalih strana priblišno isto zahvačeno pozadne... znaći lijevo, desno, gore, dolje.... malo praznog sa svih strana, ali fokus je na sam motor.

.. nemam tu na poslu fotke motora... ali evo jedne motrnih sanjki... fokus je ne sanjke i vozaća... pozadina nije prenapadna, ali je lagano zamućena.

osnove fotografiranja - Page 2 Breaktv3

Ovo iznad je primjer izvlačenja objekta u fokus bez obzira na jako pozadinsko svijetlo...

... takve stvari se mogu raditi i sa kompaktima, ali je potrbno malo više znanja i vježbe, te je potrebno raditi sa ručnim postavkama.

.. ako bacite oko po cijeloj fotki možete vidjeti da je gpavni objetk snimanja.. sanjke i vozać ... odprilike sve isto udaljeno od krajnjeg ruba fotografiije... eto na takve "sitnice" valja isto paziti...
[Vrh] Go down
http://skorpac.daportfolio.com/
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitimepet 29 kol 2008, 14:49

Kao što sam i obečao, evo nekoliko slika. Znam da nisu profi ali za mene su trenutno dobre ( falalepa stain) dok me netko ne uputi kako bolje. Samo ću napomenuti da su slike bez ikakvog upljuvka softvera osim što su pojedine malo cropane i smanjena je rezolucija. Što se tiće dubinske oštrine, blenda ne može ići ispod 3,5 do 4,0. Neke su snimljene sa upotrebom zuma manje ili više ali nikako u digitalu. Molim sve znalce za savjet kako poboljšati. Nemojte sada kritike, primjer; pa nije u centru kako skorpac kaže. Znam da tu može i bolje. Nije mi se dalo nositi stativ pa je sve slikano iz ruke a nisam toliko gledao ni položaj motora u odnosu na sunse. Tako je diktirala priroda.. Vrijeme je bilo poluoblačno, malo sunca ispod i pored oblaka. Nadam se da se cro neće ljutiti na rezoluciju tim više što je ova tema posvećena fotografiji. Ako da, najmanji je problem smanjiti ili izbrisati. Još jednom, hvala stain.

osnove fotografiranja - Page 2 15n6jo9

osnove fotografiranja - Page 2 15nwpxk

osnove fotografiranja - Page 2 1tr5zs

osnove fotografiranja - Page 2 Faagbd

osnove fotografiranja - Page 2 S5xsg6

osnove fotografiranja - Page 2 309tst5

P.S. Volio bih da sam mogao na pojedinim slikama još malo smanjiti dubinsku oštrinu, a šta ću kad neznam bolje.
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: osnove fotografiranja   osnove fotografiranja - Page 2 Icon_minitime

[Vrh] Go down

osnove fotografiranja
[Vrh] 
Stranica 2 / 4.Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next