Broj postova : 643 Godina imam : 44 Prebivalište : Medulin Vozim : Midnight star 1300, CB400 four Na forumu od : 28.10.2013
Naslov: Kako legalizirati volan/motor sri 28 oľu 2018, 08:10
Nedavno je na motor "sjeo" novi volan, ape hanger 14". Kako ne želim imati problema sa mogućim "upitima", odlučio sam isti legalizirati i upisati u prometnu. To sam i napravio. A postupak je sljedeći:
Prije svega - sa volanom je poželjno imati bilo kakav atest ili papire u kojima se navodi i Vaš tip volana. Kod mene je bio TUV certifikat, Njemački ili Austrijski, nisam siguran.
korak 1. - na mail nadogradnja@cvh.hr poslati slike montiranog volana (ili što već želite legalizirati) i scan atesta ili papira koje imate.
korak 2. - nakon nekoliko dana (ja sam čekao tjedan dana) nazvati na broj: 01/637-9200 i pitati za g. Tomislava Friganovića. Kad dobjete g. Friganovića, kažete mu da bi atestirali volan, ili šta vas već zanima, te da ste poslali slike i scan papira na mail nadogradnja@cvh.hr. Gospodin potraži mail, te Vam da svoje mišljenje, dali sve izgleda u redu, na što se treba paziti i što se kontroliza prilikom pregleda. Nakon toga upućuje vas da idete na stanicu za tehnički pregled, napraviti pregled. Zamolite ga da se u slučaju bilo kojeg problema (ako ne žele obaviti pregled ili slično) pozovete na njegovo ime.
korak3. - svakako provjerite dali je sve u skladu sa mišljenjem g. Friganovića i ako sve štima (da sajle nisu pre nategnute, da imaju lufta, da se ne "lome" prilikom okretanja volana, ...)
korak 4. - dođete na tehnički pregled ili ih nazovete, te ih pitate ako se potrebno naručiti za pregled vozila u slučaju nadogradnje na istom. U mom slučaju, bio je taj slučaj, dakle naručio sam se za pregled motora sa napomenom "promjena volana na motoru"
korak 5. - doći u zakazano vrijeme u stanicu za tehnički pregled (STP) i obaviti pregled, slikanje, mjerenje i sve potrebno (obavezno im dajte papire koje imate, a tiču se volana ili već što želite legalizirati). Svakako sam se pozvao na g. Friganovića, sa kojim su se iz STP konzultirali. Naravno da će vas djelatnici STP-a "olakšati" za cifru od 425 kn. Mjerenja i sve obavljeno STP šalje u centar za vozila Hrvatske (CVH), uz napomenu da će Vam se isti javiti mail-om, kojeg ste prethodno ostavili djelatnicima STP-a.
korak 6. - nakon što Vam se CVH javi mail-om i napiše da "predmet možete preuzeti u bilo kojoj STP" (u mojem slučaju su se javili za tjedan dana), odete u STP, predočite im mail koji ste dobili od CVH i čekate daljnje upute. U mojem slučaju, bilo je potrebno napraviti novu prometnu (namojte zaboraviti ponijeti i knjižicu vozila ako je imate), u koju se upisao broj atesta kao i nove izmjere (zbog volana, visina i širina motora). To će Vas dodatno "olakšati" za 100 kn, ali time je stvar riješena.
To je to. Uživajte!
mariocerina9@gmail.com likes this post
strelicar man
Broj postova : 259 Godina imam : 45 Prebivalište : Zagreb - dubrava Vozim : yamaha xvs 950 Na forumu od : 07.09.2016
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor sri 28 oľu 2018, 14:36
I sad slikicu stavi da vidimo kako sad yamahica izgleda....
zed12 cro chopper forum
Broj postova : 1932 Godina imam : 50 Prebivalište : ni vrit ni mimo Vozim : da Na forumu od : 02.03.2010
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor sri 28 oľu 2018, 16:14
Medevelin je napisao/la:
Jučer izveo ljubimce iz garaže na popodnevnu i večernju vožnjicu. Ukupno stotinjak km, ali čovjeka veseli.
strelicar man
Broj postova : 259 Godina imam : 45 Prebivalište : Zagreb - dubrava Vozim : yamaha xvs 950 Na forumu od : 07.09.2016
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor sri 28 oľu 2018, 18:13
Safet(y) cro chopper forum
Broj postova : 6849 Godina imam : 57 Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :) Vozim : V-Rod Na forumu od : 31.10.2007
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor sri 28 oľu 2018, 22:16
Siguran sam da ce ovo posluziti mnogima koji pokusavaju slicno
Medevelin cro chopper forum
Broj postova : 643 Godina imam : 44 Prebivalište : Medulin Vozim : Midnight star 1300, CB400 four Na forumu od : 28.10.2013
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor čet 29 oľu 2018, 10:20
Na motor je stavljeno još par stvari, tako da prilikom legalizacije i one budu zabilježene.
Karlo cro chopper forum
Broj postova : 4028 Godina imam : 74 Prebivalište : Sibinj Vozim : BMW R 1200 RT Na forumu od : 03.06.2010
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor čet 29 oľu 2018, 11:00
Super izgleda , a i super si objasnio.
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor pet 30 oľu 2018, 07:33
..koshchall.. man
Broj postova : 154 Godina imam : 51 Prebivalište : ZD Vozim : V-Rod Muscle... Na forumu od : 09.08.2015
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor sub 31 oľu 2018, 19:59
Fino opisano, fino izgleda..
Dakle volan je imao taj neki TUV atest. I na to sve još dat 500 kn da se legalizira, odnosno da se našarafi atestiran volan...
Jesi li se možda propitao kako bi išlo da si sam smotao/napravio volan.
Taj postupak atesta mi je donekle poznat no nikako da dođem do informacije iz prve ruke dali su tom cijenom obuhvaćene sve izmjene na motoru ili samo po jednoj izmjeni... Recimo da si montirao volan i sissy bar... jel bi to bilo 500 ili 500+500kn ?
El Nino man
Broj postova : 231 Godina imam : 38 Prebivalište : Čakovec Vozim : HD FLSTC Na forumu od : 25.08.2012
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor sub 31 oľu 2018, 20:19
500 kn. Atest se placa bez obzira dali upisujes jednu ili vise stvari, jednakim iznosom.
Acyd cro chopper forum
Broj postova : 1429 Godina imam : 49 Prebivalište : Našice Vozim : Triumph Rocket 3r Na forumu od : 24.04.2010
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor ned 01 tra 2018, 11:09
Jedan od korisnijih postova u zadnje vrijeme foruma. Bravo.
cro.chopper Tata foruma
Broj postova : 10959 Godina imam : 51 Prebivalište : jaska Vozim : Kawasaki VN 900 CLASSIC (2006) Na forumu od : 31.10.2007
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor pon 02 tra 2018, 09:49
Bravo i hvala
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor pon 02 tra 2018, 11:35
Kao što je El Nino napisao, meni je bila želja upisati volan, ali napravili su atest za cjeli motor, uključujući bisage, sissy bar, engine bar i sve šta je na motoru. Zato sam i morao raditi novu prometnu. Za homemade volan je legalizacija puno teža i to su mi naglasili više puta.
..koshchall.. man
Broj postova : 154 Godina imam : 51 Prebivalište : ZD Vozim : V-Rod Muscle... Na forumu od : 09.08.2015
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor pon 02 tra 2018, 14:21
E super, THX na info.
Jesi možda pitao što kada odlučiš vratiti original volan ? Jel moraš opet cijeli postupak ili samo našarafiš...
mislim da je ovaj postupak čista glupost.
Ok, sam si nešto napravio pa to učvrstio na motor, logično da tu treba nekakav atest izrade, ali ako je tvoj volan imao TUV atest što su ti onda to trebali atestirati ? Eventualno je trebao kao kod normalnog godišnjeg teh. pregleda provjeriti sajle, lokere i slično što inače gledaju.
Ovako ispada da staviš kutiju na motor da treba to legalizirati... Ubijaju nam gušt prerade....
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor uto 03 tra 2018, 13:46
Glupost ili ne, tako je, kako je. Nitko nikome ne brani da se vozi kako tko hoće, želi ili može, pitanje je samo ako u konačnici imaš sreće, jer je ona jedina koja te dijeli između 525 kn za legalizaciju ili eventualnih N kn za kaznu i prekršajnu prijavu.
Logično mi je da se povratkom original volana ne mora ponovno raditi atest, obzirom da će tada dimenzije vozila biti unutar sada izmjerenih. Ali eto, to je samo moje mišljenje.
Karlo cro chopper forum
Broj postova : 4028 Godina imam : 74 Prebivalište : Sibinj Vozim : BMW R 1200 RT Na forumu od : 03.06.2010
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor uto 03 tra 2018, 14:50
Kad jednom staviš ape ne misliš više na original guvernal.
Drifter cro chopper forum
Broj postova : 1541 Godina imam : 52 Prebivalište : Zagreb Vozim : HD Ironhead 1972., HD Road King 107 Na forumu od : 28.09.2012
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor uto 03 tra 2018, 15:49
...da se malo nadovežem na temu....ja sam A-testirao ili homologizirao bočnu tablicu na Fat Boy-u i prošao gotovo isto kako je objašnjeno osim što mi je nosač i tablicu radio Kamba i nisam imao apsolutno nikakav papir osim zahtjeva. Također je napravljena homologizacije tj. pregledan je cijeli motor i provjereno da li je tablica vidljiva iz svih potrebnih kuteva i da li svjetlo na tablici ima "E" oznaku. Nikakav papir samog nosača nisu tražili i sve je prošlo ok. Dobio potvrdu i u prometnu upisan broj potvrde - bočna tablica legalna ..
mariocerina9@gmail.com cro chopper forum
Broj postova : 1 Godina imam : 48 Prebivalište : Split Vozim : Harley Davidson Na forumu od : 22.06.2022
Naslov: Re: Kako legalizirati volan/motor sri 22 lip 2022, 11:33
Pozdrav, Može li se doći do tog certifikata? Hvala
Medevelin je napisao/la:
Nedavno je na motor "sjeo" novi volan, ape hanger 14". Kako ne želim imati problema sa mogućim "upitima", odlučio sam isti legalizirati i upisati u prometnu. To sam i napravio. A postupak je sljedeći:
Prije svega - sa volanom je poželjno imati bilo kakav atest ili papire u kojima se navodi i Vaš tip volana. Kod mene je bio TUV certifikat, Njemački ili Austrijski, nisam siguran.
korak 1. - na mail nadogradnja@cvh.hr poslati slike montiranog volana (ili što već želite legalizirati) i scan atesta ili papira koje imate.
korak 2. - nakon nekoliko dana (ja sam čekao tjedan dana) nazvati na broj: 01/637-9200 i pitati za g. Tomislava Friganovića. Kad dobjete g. Friganovića, kažete mu da bi atestirali volan, ili šta vas već zanima, te da ste poslali slike i scan papira na mail nadogradnja@cvh.hr. Gospodin potraži mail, te Vam da svoje mišljenje, dali sve izgleda u redu, na što se treba paziti i što se kontroliza prilikom pregleda. Nakon toga upućuje vas da idete na stanicu za tehnički pregled, napraviti pregled. Zamolite ga da se u slučaju bilo kojeg problema (ako ne žele obaviti pregled ili slično) pozovete na njegovo ime.
korak3. - svakako provjerite dali je sve u skladu sa mišljenjem g. Friganovića i ako sve štima (da sajle nisu pre nategnute, da imaju lufta, da se ne "lome" prilikom okretanja volana, ...)
korak 4. - dođete na tehnički pregled ili ih nazovete, te ih pitate ako se potrebno naručiti za pregled vozila u slučaju nadogradnje na istom. U mom slučaju, bio je taj slučaj, dakle naručio sam se za pregled motora sa napomenom "promjena volana na motoru"
korak 5. - doći u zakazano vrijeme u stanicu za tehnički pregled (STP) i obaviti pregled, slikanje, mjerenje i sve potrebno (obavezno im dajte papire koje imate, a tiču se volana ili već što želite legalizirati). Svakako sam se pozvao na g. Friganovića, sa kojim su se iz STP konzultirali. Naravno da će vas djelatnici STP-a "olakšati" za cifru od 425 kn. Mjerenja i sve obavljeno STP šalje u centar za vozila Hrvatske (CVH), uz napomenu da će Vam se isti javiti mail-om, kojeg ste prethodno ostavili djelatnicima STP-a.
korak 6. - nakon što Vam se CVH javi mail-om i napiše da "predmet možete preuzeti u bilo kojoj STP" (u mojem slučaju su se javili za tjedan dana), odete u STP, predočite im mail koji ste dobili od CVH i čekate daljnje upute. U mojem slučaju, bilo je potrebno napraviti novu prometnu (namojte zaboraviti ponijeti i knjižicu vozila ako je imate), u koju se upisao broj atesta kao i nove izmjere (zbog volana, visina i širina motora). To će Vas dodatno "olakšati" za 100 kn, ali time je stvar riješena.