Početna stranicaPretraľnikRazmišljanja savjeti 610RegistracijaLogin

Razmišljanja savjeti

Go down 
+2
Kicho
Retard
6 posters
Autor/icaPoruka
Retard
man
man

Broj postova : 17
Godina imam : 65
Prebivalište : Samobor
Vozim : '83 Suzuki GSX1100 Es
Na forumu od : 09.06.2013

Razmišljanja savjeti Empty
PostajNaslov: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimesri 12 lip 2013, 23:00

Pozdrav svima! Ovo je moja prva tema na ovom forumu. Trebam par konstruktivnih savjeta-mišljenja. Vjerovatno ću se najesen upustiti u preradu (čoperizaciju)   starog Suzukija GSX1100 iz '83. Glavna mana tog motora je visoko težište u kombinaciji sa preko 250 Kg suhe težine. Htio bih mu povećati međuosovinski razmak za kakvih umjerenih 10CM. prvo izbacivanjem prve vilice za neki kut prema naprijed  tako da tu dobijem cca. 5 do 10cm u dužinu i izgubim koji cm u visinu ( i to je poželjno). Eventualna prerada zadnje vilice rezanjem i ubacivanjem par cm u dužinu i spuštanje zadnjeg kraja za cca. 3cm. Estetski možda nešto kao križanac čoper/bober. (ako uspije, ako bude ružno onda rađe čoper. trebam dvosjed) Hard tail je preradikalan za mene a neko skrivanje amortizera možda presloženo (za moju vještinu bravarije) iako bi to najrađe. možda na kraju ostanu obični amortizeri ako nebude znanja vremena i novaca za neku skrivenu varijantu. Detalji, obrada i sitnice..pa sviđa mi se Wrenchmonkeys pristup iako to naravno nisu čoperi. Sviđa mi se kod njih minimalizam oko prekidača i svega na guvernalu, pa mat crna sa određenom količinom ofucanih djelova itd. Pokušao bih učiniti par nestandardnih sitnica kao skrivanje glavnog(prvog) kočionog cilindra pod tank i povezivanje sa sajlom (ala BMW /5,6 na modelima sa diskom. oko '69-73) zatim potpuno izbacivanje kontakt brave (samo bočna nogara koja da kontakt kad je sklopljena. stari trkači motori i englezi itd). potpuno skrivena instrument tabla ( dobro možda samo mali digitalni instrument dobro skriven) i na kraju bi pokušao eksperimentirati sa kočnicom tako da nožna koči jedan prvi disk i zadnji a ručna drugi disk na prvom kotaču.  tu treba regulator koji djeli u nekom postotku npr 60/40% ili dva kočiona cilindra koji se pritiskaju sa podešavajućom i nesimetričnom vagicom.To se povremeno pojavljuje već puno godina. koliko znam neki veliki Guzziji iz '70 itd. Jeli netko od vas razmišljao o sličnim teh. detaljima ili ima konkretnih saznanja-riješenja
[Vrh] Go down
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

Broj postova : 2249
Godina imam : 53
Prebivalište : Vukovar/Vinkovci
Vozim : Honda Shadow 750 ACE; BMW R 1200 RT, Moto Guzzi Mille GT
Na forumu od : 24.05.2011

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 00:49

Retard je napisao/la:
Pozdrav svima! Ovo je moja prva tema na ovom forumu. Trebam par konstruktivnih savjeta-mišljenja. Vjerovatno ću se najesen upustiti u preradu (čoperizaciju)   starog Suzukija GSX1100 iz '83. Glavna mana tog motora je visoko težište u kombinaciji sa preko 250 Kg suhe težine. Htio bih mu povećati međuosovinski razmak za kakvih umjerenih 10CM. prvo izbacivanjem prve vilice za neki kut prema naprijed  tako da tu dobijem cca. 5 do 10cm u dužinu i izgubim koji cm u visinu ( i to je poželjno). Eventualna prerada zadnje vilice rezanjem i ubacivanjem par cm u dužinu i spuštanje zadnjeg kraja za cca. 3cm. Estetski možda nešto kao križanac čoper/bober. (ako uspije, ako bude ružno onda rađe čoper. trebam dvosjed) Hard tail je preradikalan za mene a neko skrivanje amortizera možda presloženo (za moju vještinu bravarije) iako bi to najrađe. možda na kraju ostanu obični amortizeri ako nebude znanja vremena i novaca za neku skrivenu varijantu. Detalji, obrada i sitnice..pa sviđa mi se Wrenchmonkeys pristup iako to naravno nisu čoperi. Sviđa mi se kod njih minimalizam oko prekidača i svega na guvernalu, pa mat crna sa određenom količinom ofucanih djelova itd. Pokušao bih učiniti par nestandardnih sitnica kao skrivanje glavnog(prvog) kočionog cilindra pod tank i povezivanje sa sajlom (ala BMW /5,6 na modelima sa diskom. oko '69-73) zatim potpuno izbacivanje kontakt brave (samo bočna nogara koja da kontakt kad je sklopljena. stari trkači motori i englezi itd). potpuno skrivena instrument tabla ( dobro možda samo mali digitalni instrument dobro skriven) i na kraju bi pokušao eksperimentirati sa kočnicom tako da nožna koči jedan prvi disk i zadnji a ručna drugi disk na prvom kotaču.  tu treba regulator koji djeli u nekom postotku npr 60/40% ili dva kočiona cilindra koji se pritiskaju sa podešavajućom i nesimetričnom vagicom.To se povremeno pojavljuje već puno godina. koliko znam neki veliki Guzziji iz '70 itd. Jeli netko od vas razmišljao o sličnim teh. detaljima ili ima konkretnih saznanja-riješenja
ijojj... ambiciozno. Very Happy lako je zamislit, treba sve to i završit. 

Što se tiče tipa kočenja koji spominješ, to su imali mnogi od Guzzi modela također i u osamdesetima. Konkretno znam za Le mans i Californiu. Bilo bi možda najbolje nabaviti njihove elemente za raspodjelu kočenja. 

Što se tiče ove vrste prerade, da bi od svog motora dobio chopper moraš izmijeniti gotovo sve. Koštat će te vremena i novca. Zašto radije ne bi nabavio neki odgovarajući motor? Tada bi mogao proći s puno manje izmjena, a cijena bi u konačnici bila približna. 

Bilo bi mi i žao izrezat taj motor, to je lijep Suzukijev model.
[Vrh] Go down
http://www.hr-moto.com
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

Broj postova : 2249
Godina imam : 53
Prebivalište : Vukovar/Vinkovci
Vozim : Honda Shadow 750 ACE; BMW R 1200 RT, Moto Guzzi Mille GT
Na forumu od : 24.05.2011

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 00:55

Evo, baš gledam slike tog motora... Osim što nemaš liniju za choppera, nemaš na njemu baš ništa što bi potpuno odgovaralo. Nemaš kotače, nemaš blatobrane, nemaš tank, nemaš sic, nemaš guvernal, nemaš... 

Nemaš, nemaš i nemaš. 

Ne može to biti ni lako, ni povoljno na kraju. 

Što želiš - voziti choppera, ili provesti 5 godina u garaži?
[Vrh] Go down
http://www.hr-moto.com
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

Broj postova : 1317
Godina imam : 56
Prebivalište : dalmacija
Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE
Na forumu od : 09.10.2011

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 07:08

Nisam . Nemam .
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 07:52

Povećanje udaljenosti između osovina kotača za 10cm jako će ti promijeniti ciklistiku motora, u smislu da ćeš u zavoje morati ulaziti puno sporije, nadam se (ustvari znam) da si i ti svjestan toga. Nije bez razloga većina motora konstrurana s razmakom cca. 1400-1500 mm..
[Vrh] Go down
Retard
man
man

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 08:29

znam ja da to nije šala od posla. Ovog proljeća sam radio teh. gneralku na njemu (bez estetike) i onako gol mi je baš pokazao finu liniju za preradu. ostavio bi prvi kotač veliki (19"). ja sam to i tako zamislio kao neki long term projekt. možda kupim kakvu staru ramu za 200-300 E pa šarafim i fleksam po njoj a sa svojim motorom se vozim i kad dođe vrijemem samo prebacim mašinu i eventualni ostatak. vrag koji me kopka je taj što sam ovog proljeća sjeo na njega onako golog i provozao se malo okolo (sa plastičnom flašom umjesto tanka i krpom preko rame umjesto sica). čuđenju nije bilo kraja. tako se fino vozio da sam ostao paf, drugi motor totalno. naravno to je bilo bez tanka, velikog sica, nosača kofera, repa i plastike iza itd. time je bio lakši za otprilike 25Kg i to skinuto sa gornje strane. i da je još 2-3 cm niži i malo duži....gdje bi mi kraj bio. kako god bilo mora ostati praktičan i funkcionalan za putovanja. A što se tiče brzine u zavojima....haha bez brige i tako ga tretiram i tako se vozim kao da imam kruzera od 300kg. Low and slow is way to go! Zašto ne kupim gotov motor kakvog želim?  Samo stare pile dolaze u obzir. ništa ajnšpric, kompjuter i te džiže. ja mu moram biti gazda u teh. i vozačkom smislu. hoću motor po kojem ja mogu kopati do kraja i da sve kužim a ne da mi trebaju tri dodatna kompjutera za poštelati paljenje. dok imam jedan ispravan u garaži po drugom mogu kopati i deset god ako treba. sjednem ljepo u garažu i lječim živce turpijajući
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 09:03

Pa dobro, svak znam svoje želje i prohtjeve... Koliko sam shvatio, tebe najviše muči visoko težište i velika težina toga motora, ali bojim se da bi se moglo dogoditi da ni sve te prerade ne donesu neko značajno ili željeno poboljšanje.

A što se tiče ubrizgavanja, ja sam vozio motore s rasplinjačima, a sad imam ubrizgavanje.  Moje iskustvo - sto puta bolja stvar od rasplinjača, manja potrošnja goriva, ledeno hladan motor će upaliti na prvi dodir gumba za paljenje, nema sinhronizacije rasplinjača, nema gumenih manđeti na usisu, koje ispucaju s vremenom..

Ubrizgavanje je tvornički programirano, ja sam s time zadovoljan, ne mislim ništa kemijati niti mijenjati mape paljenja. Auto s ubrizgavanjem prošao je cca. 150.000 km bez ikakvih problema, a na motoru je ugrađena još bolja verzija. Koliko sam skužio iz uputstva, ako se pojavi neka greška u tom sistemu, elektronika (ECU) se automatski resetira i vrati na početne tvorničke postavke, tak da vozač niti ne primjeti da se nešto događa. U servisu mogu zaštekati dijagnostički uređaj i očitati kodove memoriranih grešaka, i to je to.
[Vrh] Go down
Retard
man
man

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 09:46

Bilo kako bilo ali ja nemogu izaći na kraj sa elektronikom i ubrizgavanjem. sa karburatorima znam i mogu bilo gdje i bilo kako i izvući ću se nekako. za auto me boli kukuruz. ne osjećam ga kao da je moj pa može biti štogod hoće. glavno da pali i ide i fućka mi se. motor je drugo. nemora značiti da je ubrizgavanje loše, ja samo tvrdim da nije za mene
Moj GSX je još ona varijanta sa manjim oklopom (bikini fairing) pa i tu ima koja kila. to je vrijeme prije karbona i sličnih stvari pa je nosač od čelika npr. motor je prekrasan kad se dočepaš barem 2. a pogotovo treće sa 3000okretaja naviše. onda leti i stabilan je ali u prvoj po parkingu ili benzinskoj je prava katastrofa. dugo godina sam vozio stare airhead BMW (ex police) kojeg zbog niskog težišta i relativno male težine možeš tretirati kao pony bicikl a ovo čudovište je grozno uspoređujući sa BMW-om. Imam ga već treću godinu i dosad nisam pao (kuckuc u drvo) pri brzini većoj od 3km/h. ali sam ga tri put ispustio ili pao praktično na stajanju. svaki put kad se zaboravim i probam ga tretirati na kakvom parkingu kao starog BMW-a. Suh i prazan po tvornici ima 255 kg. plus ulje gorivo i nosači za tri kofera i ta tri kofera itd. i eto skoro 300kg. respektabilno i za nekog kruzera koji je ipak puno niži i sa nižim težištem.
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 10:09

Ako ćemo baš ići u detalje, može ti bilo gdje na putovanju puknuti usisna manđeta, ili gumena membrana u rasplinjaču, otkačiti se igla u dizni... i motor će ti stati. 

Te stvari rješavaju se članstvom u HAK-u, za 200kn godišnje imaš pravo na besplatnu pomoć na cesti ili odvoz vozila (bilo kojeg) u slučaju kvara. Dok sam vozio motor s rasplinjačima, i ja sam bio uvjeren da je to sigurnija i pouzdanija varijanta, sad mislim sasvim drugačije.

U nedalekoj budućnosti motori više neće imati niti gas sajle, nego potenciometar na ručici gasa, i žicu prema ECU (elektronici). I dodatnu preklopku na guvernalu, gdje biraš modove vožnje kiša-normal-sport.

Znam da je ovo CCF forum, i da smo svi mi ljubitelji klasične tehnike i motora, s ovim samo želim reći da tehnika nezaustavljivo napreduje iz dana u dan... To ne mora značiti ništa lošega.
[Vrh] Go down
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

Broj postova : 1317
Godina imam : 56
Prebivalište : dalmacija
Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE
Na forumu od : 09.10.2011

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 10:24

Je li sigurno da HAK pokriva i motore ?
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 10:48

vroc-bobi je napisao/la:
Je li sigurno da HAK pokriva i motore ?

Članstvo u HAK-u više nije vezano uz broj tablice vozila, nego uz ime osobe. Znači, ako se voziš u susjedovom autu, oni opet moraju doći na intervenciju, isto tak vrijedi i za motor, traktor (jedini je uvjet da je vozilo registrirano u momentu intervencije).. Smile

Na to ih je natjerala konkurencija. Prvo su zastupnici određenih marki vozila uveli svoju pomoć na cesti, iza toga su banke u svojim paketima usluga također osigurale plaćanje troškova popravka, šlepanja i ostalog.

HAK  je rapidno počeo gubiti članove, pa su to promjenili. Smile
[Vrh] Go down
Retard
man
man

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 11:45

Haha, meni pričaš o napretku tehnike! po struci sam informatičar i cijeli život me ljudi plaćaju da kopam po nekim skupim sustavima upravljanim računalno. imam hrpicu razno raznih certifikata pa najbolje znam kako tehnika ide naprijed. (položim neki skupi i zajebani certifikat a on za godinu više ne vrijedi jer je nešto zastarjelo) Kompići su moja profesija i moj kruh svagdanji (a i zabava još uvijek) ali im nije mjesto u MOM motoru. Inače sam poznat kao manijak koji nosi sa sobom puno alata i rez dijelova između ostalog i rez bobinu i membranu karburatora i nešto alata da to mogu promijeniti i najvažnije znanje kako to napraviti. Tko nosi ne prosi kažu stari. naravno da na cesti nemogu pobrusiti radilicu niti povariti glavu (to mi inače rade majstori), za primjer, ali skoro sve ostalo mogu i bez nekog Hakovca. svaka čast ljudima ali 99% njih nije nikad niti sjelo na motor. Npr. kompletna struja na mom motoru je ove zime napravljena nova(doslovno) sve stare žice počupane do amena i hajdmo iz početka. sad vrlooo dobro poznam struju svog motora i nema tu iznenađenja.   ove godine imam namjeru barem do Makedonije (ako bude prilike možda čak i do turske). nisam siguran kako taj sistem HAK-a šljaka dole. jel postoji neki reciprocitet ili se mora dodatno platiti. Uf ovo je 100% off topic pa neću više. tema je prerada i moje uvrnute ideje
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 14:47

Imaš na stranicama HAK-a i međunarodnu pomoć, naravno to je skuplje...

http://www.hak.hr/clanstvo/europa/
[Vrh] Go down
ica
cro chopper forum
cro chopper forum
ica

Broj postova : 3082
Godina imam : 44
Prebivalište : split
Vozim : Honda Hornet 600
Na forumu od : 18.10.2008

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 22:02

...a kako planiraš registrirat nakon prerade????...
[Vrh] Go down
http://ivica_radovanic@yahoo.com
Lars_Viking
cro chopper forum
cro chopper forum
Lars_Viking

Broj postova : 1379
Godina imam : 36
Prebivalište : Matulji
Vozim : Kawa VN 800
Na forumu od : 09.06.2012

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 22:03

ica je napisao/la:
...a kako planiraš registrirat nakon prerade????...

Bicikla s pomoćnim pogonom sex

Ne, šalim se ... Po mojem mišljenju možda malkice pre-ambiciozni projekt. Unutar nekoliko godina možda bi se i dalo tako sve složit.

Ako se odlučiš za takav projekt želim puno sreće i da te ne *ebu sitnice. dobar
[Vrh] Go down
http://lazarusboink.webs.com/
Retard
man
man

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 22:05

Uh....nemam pojma. to ide u rubriku "već budem nekako"
[Vrh] Go down
Retard
man
man

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitimečet 13 lip 2013, 22:19

postoje poslovi za koje sam svjestan da nisam"na nivou" kao rezanje i ponovno varenje rame da bi dobio drugi kut vilice. Umjesto da se na takvim poslovima "iskrvim" i da na kraju ispadne kilavo u startu idem profićima koji znaju i mogu. ponekad je bolje platit pa čiča miča. dakle uz izdašnu pomoć profića mislim da bi to realno moglo biti završeno za cca dvije godine ili malo manje. može se to sve i za mjesec dana ali puno toga ovisi o meni pa je i pitanje koliko imam vremena. Generalku na GSX-u sa wiseco klipovima i kompletnim rastavljanjem mašine i komplet nove kočnice (samo su čeljusti stare) plus plastifikacija rame itd. sam rastegnuo na 5 mjeseci. da i naravno ja sam organizirao strojnu obradu i nosio okolo i nabavljao ali finalno slaganje mašine je napravio jedan profić na glasu kao dobar za to. od cijele mašine meni su ostali za pošarafiti dekli i ljeva strana sa statorom itd. Komplet struju sam također ja. Moj zaključak je da nije loše 20% najvažnijih poslova prepustiti onima koji znaju i time riješiti 80% pizdarija koje se dešavaju amaterskim pristupom
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Razmišljanja savjeti   Razmišljanja savjeti Icon_minitime

[Vrh] Go down

Razmišljanja savjeti
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» podkapa - savjeti i prijedlozi
» savjeti za moto gume