Broj postova : 2249 Godina imam : 53 Prebivalište : Vukovar/Vinkovci Vozim : Honda Shadow 750 ACE; BMW R 1200 RT, Moto Guzzi Mille GT Na forumu od : 24.05.2011
Naslov: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 01:10
O ovom se već pisalo (vroc je stavljao i linkove), no uglavnom u odgovorima na neke druge teme, pa je teško pronaći.
Daklem, sviđa mi se ideja snimanja video-zapisa vožnje motora, bilo da se snima neka lijepa brdovita, šumovita, zavojita cesta, ili npr. grupne vožnje... A ne bi baš da me taj hobi puno košta. Ljetos sam na Dalmatini pričao s Vrocom o tome, nedavno nabavio nosač po njegovoj preporuci, a na nosaču bih izmjenjivao dva poluispravna fotoaparata koja posjedujem (ne radi foto, ali mogu još snimati video što je super za ovu namjenu, a ako ga i izgubiš nije šteta)
Jučer sam to napokon probao. Prvo sa Canon A460, jer mi se činilo da taj manje skače i vibrira kad se motor upali, jer mu je prihvat za nosač bliže sredini aparata:
No, ispostavilo se da ga ubijaju sitne vibracije, zbog kojih je snimak gotovo neiskoristiv. Dakle, u praksi to izgleda ovako:
Nakon toga, na nosač sam montirao Pentax Optio H90. Njegov je prihvat skroz s lijeve strane aparata, te se golim okom vidi kako to skakuće kad se motor upali.
No, rezultat je puno bolji. Kamera skakuće, ali je manje osjetljiva na sitne vibracije i rezultat je gledljiv.
Rekoše mi da ni od Canona ne odustajem, već da probam isključiti autofocus. Pokušat ću. Jer, ako bi pobijedio to njegovo vibriranje, dobio bih još bolji video, jer taj aparat dosta mirno stoji na nosaču.
Kicho cro chopper forum
Broj postova : 2249 Godina imam : 53 Prebivalište : Vukovar/Vinkovci Vozim : Honda Shadow 750 ACE; BMW R 1200 RT, Moto Guzzi Mille GT Na forumu od : 24.05.2011
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 01:12
Još da napomenem: oba aparata dobila su stakleni krug nalijepljen na objektiv, kao zaštitu od mušica, a pokušao sam i sa samoljepljivom folijom ispred mikrofona (na maloj udaljenosti), ne bi li pobijedio šuštanje vjetra, no to nije uspjelo.
Nosač je ovaj: http://www.ebay.com/itm/200652271228?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649
buba cro chopper forum
Broj postova : 2353 Godina imam : 47 Prebivalište : Ozalj Vozim : Shadow VT 750 Na forumu od : 18.05.2008
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 08:41
predpostavljam da Pentax ima stabilizaciju slike i zato je slika bolja, makar meni obadvije snimke izgledaju gledljivo, nesmijesh bit prezahtjevan
Gost Gost
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 09:41
po mom mišljenju nosač previše strši i to povećava vibracije koje su v-tvin velike (longitude ? )
Da bi stabilizirao sliku imaš dvije solucije:
Kvalitetan aparat koji ima dobru stabilizaciju slike ili na neki način, mehanički, stabilizirati kameru, a to se postiže praktičnim radom :-)
vibre dobro upija tijelo veće tromosti (mase) na elastičnom nosaču. Kako cigla na federima nije praktična na motoru :-) moraš pribjeći drugom načinu '' otromljivanja '' nosača - žiroskop, odnosno rotacijskom stroju koji okreče centrirano tijelo (recimo disk) veće mase većom brzinom. Što je masa, veličina i brzina veća to je tijelo tromije :-)
Probavao sam svojedobno napraviti nekakav stabilizator od običnih HDD. Namjera je bila staviti 2-3 diska ( ploće ) koje su u HDD jednu na drugu i to zavrtiti na 12 V. Stari maxtori od 20G i manje imaju deblje i teške diskove ( ne znam od čega su ) i vezani su šarafma na osovinu motorića. No projekt je stao jer nisam znao kako pokrenut motor na 12V.
Što se tiče nosača kamere, jednostavna i brzopravljiva verzija ( ne znam gdje sam to vidio, možda i na CCF ) je napraviti sam od vodovodne plastične cijevi - element oblika T račve koja na okomitom dijelu ima navoj. Prereže se po pola, uzdužno ravna cijev, omota se spužvicom i šelnama pričvrasti na volan ( koji je načelno na nekakvim selenima) Kraći dio s navojem okrene se gore i tu se ušarafi pripadajući metalni čep. U čepu se izbuši rupa i stavi šaraf na koji se montira kamera. Možeš okretati vertikalno i vodoravno što je bitno, na spužvicama je pa se tu, koliko toliko rješavaju sitne vibre, a visina dna kamere od volana je cca 2 cm....
Gost Gost
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 09:58
Ovo je kamerica montirana privremeno na zavareni šaraf na privremenom i dosta izbačenom nosaču farova. :
https://www.youtube.com/watch?v=tXSx3qJwyso
I vidi se da kod određene turaže ima problema sa stabilizacijom. Smanjila bi se ona da je montirana na volan koji je amortiziran i da je nosač što manji...
Kicho cro chopper forum
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 13:23
buba je napisao/la:
predpostavljam da Pentax ima stabilizaciju slike i zato je slika bolja, makar meni obadvije snimke izgledaju gledljivo, nesmijesh bit prezahtjevan
Vjerojatno nisi razvukao na full screen.
Kicho cro chopper forum
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 13:46
.koshchall. je napisao/la:
po mom mišljenju nosač previše strši i to povećava vibracije koje su v-tvin velike (longitude ? )
Da bi stabilizirao sliku imaš dvije solucije:
Kvalitetan aparat koji ima dobru stabilizaciju slike ili na neki način, mehanički, stabilizirati kameru, a to se postiže praktičnim radom :-)
vibre dobro upija tijelo veće tromosti (mase) na elastičnom nosaču. Kako cigla na federima nije praktična na motoru :-) moraš pribjeći drugom načinu '' otromljivanja '' nosača - žiroskop, odnosno rotacijskom stroju koji okreče centrirano tijelo (recimo disk) veće mase većom brzinom. Što je masa, veličina i brzina veća to je tijelo tromije :-)
Probavao sam svojedobno napraviti nekakav stabilizator od običnih HDD. Namjera je bila staviti 2-3 diska ( ploće ) koje su u HDD jednu na drugu i to zavrtiti na 12 V. Stari maxtori od 20G i manje imaju deblje i teške diskove ( ne znam od čega su ) i vezani su šarafma na osovinu motorića. No projekt je stao jer nisam znao kako pokrenut motor na 12V.
Što se tiče nosača kamere, jednostavna i brzopravljiva verzija ( ne znam gdje sam to vidio, možda i na CCF ) je napraviti sam od vodovodne plastične cijevi - element oblika T račve koja na okomitom dijelu ima navoj. Prereže se po pola, uzdužno ravna cijev, omota se spužvicom i šelnama pričvrasti na volan ( koji je načelno na nekakvim selenima) Kraći dio s navojem okrene se gore i tu se ušarafi pripadajući metalni čep. U čepu se izbuši rupa i stavi šaraf na koji se montira kamera. Možeš okretati vertikalno i vodoravno što je bitno, na spužvicama je pa se tu, koliko toliko rješavaju sitne vibre, a visina dna kamere od volana je cca 2 cm....
Drugi mi je snimak dovoljno dobar, tako da se neću zaj****** sa izradom improviziranih nosača, jedino ću probati još čačkati po podešenjima aparata, te izvaditi gumu nosača kojom je volan omotan, možda se i tu dogodi nešto čudno (iliti suprotno od očekivanog).
A ovaj tvoj snimak je meni sasvim OK.
izigoing cro chopper forum
Broj postova : 733 Godina imam : 39 Prebivalište : Split / Dugopolje Vozim : HD Low Rider S(T) Na forumu od : 18.08.2012
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 13:51
a jeli bas mora bit na motoru, kad je već obični aparat pa se slika trese, da probas ga "zavezat" oko vrata i oko prsa, nesto kao Ironman.. namistiš dobar kadar, mislim da tu nebi bilo vibracija
buba cro chopper forum
Broj postova : 2353 Godina imam : 47 Prebivalište : Ozalj Vozim : Shadow VT 750 Na forumu od : 18.05.2008
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 15:08
Kicho je napisao/la:
buba je napisao/la:
Vjerojatno nisi razvukao na full screen.
da, nisam, puno je gore na cijelom ekranu , makar mene puno vishe smeta slika koja vibrira nego neizostrenost, barem na ovim snimkama.
Kicho cro chopper forum
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 15:57
izigoing je napisao/la:
a jeli bas mora bit na motoru, kad je već obični aparat pa se slika trese, da probas ga "zavezat" oko vrata i oko prsa, nesto kao Ironman.. namistiš dobar kadar, mislim da tu nebi bilo vibracija
Aj ti to probaj namjestit da gađa gdje treba...
Još jedna opcija je montaža na kacigu, to bi bilo super, ali ne uspijevam po eBayu naći nosač kojem bi vjerovao. Ili su samoljepljivi, a takvima ne vjerujem, ili su vakumski, to bi možda i prošlo, ali ne bez da se uvjerim uživo, prije kupnje.
Kicho cro chopper forum
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 16:32
Danas probao s onim Canon A460 (koji je jučer dao lošiji rezultat), ali s fokusom namještenim na "infinity". Ispalo je bolje.
Doduše, kažu mi znalci da je bolje možda i zato što je ljepši dan, ima više svjetlosti pa automatika sve odrađuje efikasnije.
Karlo cro chopper forum
Broj postova : 4028 Godina imam : 74 Prebivalište : Sibinj Vozim : BMW R 1200 RT Na forumu od : 03.06.2010
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 17:23
Samo se ti zajebavaj s kamerom , a na 0,20 ti je neka životinja prešla cestu i nisi vidio .
vroc-bobi cro chopper forum
Broj postova : 1317 Godina imam : 56 Prebivalište : dalmacija Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE Na forumu od : 09.10.2011
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 17:34
Ovo je dobro , odma sam isa na 0.20 i bome istina Stari , reci ti nama kakva je kvaliteta videa kad gledas na racunalu , bez YTuba ...Sad je meni malo krivo kad me toliko spominjes , mislim da si ocekivao previse , pa i da ti suvozac drzi kameru u ruci treslo bi se ...A sto se tice i kvalitete videa , ne znam za te tvoje kamere , ali moja sigurno nije HD pa sam zadovoljan onim sto napravi . Pozdrav
EDIT - evo sad gledam - The Canon A460 offers a 10 frames-per-second VGA video mode - 10 u sekundi VGA , to je do kamere , a ne do nosaca , ta kvaliteta , tj nedostatak iste .
Ova druga je malo bolja : The Optio H90 captures beautiful, high-definition-TV-quality movie clips (1280 x 720 pixels).* It also comes equipped with the sophisticated Movie SR (Shake Reduction) mode, - dakle 720 p HD video , iako ne kaze koliko okvira u sekundi , i auto uklanjanje tresnje ...
Mozda malo proprckat po postavkama kamere ?
Kicho cro chopper forum
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 17:48
vroc je napisao/la:
Ovo je dobro , odma sam isa na 0.20 i bome istina Stari , reci ti nama kakva je kvaliteta videa kad gledas na racunalu , bez YTuba ...Sad je meni malo krivo kad me toliko spominjes , mislim da si ocekivao previse , pa i da ti suvozac drzi kameru u ruci treslo bi se ...A sto se tice i kvalitete videa , ne znam za te tvoje kamere , ali moja sigurno nije HD pa sam zadovoljan onim sto napravi . Pozdrav
Ma nisam očekivao previše. Samo pokušavam uštimat to da izvučem maksimum.
Od onog tvog videa je već bolje.
Kicho cro chopper forum
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 17:50
Karlo je napisao/la:
Samo se ti zajebavaj s kamerom , a na 0,20 ti je neka životinja prešla cestu i nisi vidio .
Vidio. Da je disciplinirana i da zna kud je krenula.
Kicho cro chopper forum
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima ned 03 oľu 2013, 17:53
vroc je napisao/la:
EDIT - evo sad gledam - The Canon A460 offers a 10 frames-per-second VGA video mode - 10 u sekundi VGA , to je do kamere , a ne do nosaca , ta kvaliteta , tj nedostatak iste .
Ova druga je malo bolja : The Optio H90 captures beautiful, high-definition-TV-quality movie clips (1280 x 720 pixels).* It also comes equipped with the sophisticated Movie SR (Shake Reduction) mode, - dakle 720 p HD video , iako ne kaze koliko okvira u sekundi , i auto uklanjanje tresnje ...
Mozda malo proprckat po postavkama kamere ?
Prčkao sam, no bolje ne može. Ona ima fizički nedostatak koji se tiče mjesta prihvata, može se vidjet na slici gdje je na nosaču. I to jednostavno MORA skakati. Da je prihvat bliže sredini, ona bi nesumnjivo bila bolja.
A još radi na izvrsnih 30 fps.
Sponsored content
Naslov: Re: Snimanje videa na motoru običnim fotoaparatima