| izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 | |
|
+7Jack Vladek Zlac pinky Bosqeto webrider zdravko 11 posters |
Autor/ica | Poruka |
---|
zdravko man
Broj postova : 264 Godina imam : 56 Prebivalište : Zagreb Vozim : keeway supershadow 250 (palim ga na guranje) Na forumu od : 02.07.2009
| Naslov: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 čet 30 kol 2012, 11:06 | |
| Izmjena ulja Evo sjetio sam se tek kad mi je ručica kočnice počela propadati i neravnomjerno kočiti da mi je instruktor u autoškoli pokazao na indikator kočionog ulja koji se nalazi na desnoj ručki. Radi se o kutijici, spremniku ulja, sa stakalcem kroz koji ako je ulje ispravno vidi pločica zlatne boje. Ako je ulje staro ono je crno i nećete vidjeti tu pločicu. Par dana po internetu i u obilasku stručnjaka za kočiono ulje, te posjet ovlaštenim dućanima koji dilaju razno razna ulja. Posjet sveučilišnoj biblioteci te posuđivanje knjiga o ulju, hidraulici, viskozitetu i ostalim stvarima i za kraj ugovaranje sastanka sa injginerom kemije u ini radi konzultacija te posjetu pogona za proizvodnju ulja i maziva. Heheheh, ajd malo sam pretero. Uglavnom zbog prvog susreta malo sam se informirao, ali postupak je isti kao i kod automobila. Izmjena ulja, a nakon toga ozračivanje. Pa krenimo redom. Postavljanje motora na štender kućne radinosti. U bauhausu sam kupio gumenu cjevčicu promjera koji odgovara „sisi“ na kočniku. Pa sam ju natakao. Sa druge strane stavio sam bočicu u koju će staro ulje istjecati. Nakon toga križnim odvijačem odvijao sam dva vijka sa poklopca spremnika ulja te maknu i gumu koja se nalazi ispod. Zatim sam otpustio „sisu“ na kočniku ključem 10, ali malo samo otpustio tek da ulje može istjecati. Pumpanje ručice kočnice i pazim da ne izađe baš sve pa da sustav ne povuče zrak. Nadolijevam novo ulje i gledam na cjevčicu dali je počelo izlaziti novo, žuto ulje. Staro je crno ko ugljen. Nisam mogao snimati izlazak ulja jer sam radio sam. Jebiga jedino se sam nisam rodio. Hehehe Evo kada je počelo izlaziti novo ulje. Zategnuo sam „sisu“ i nadolio još novog ulja u spremnik do vrha da je pun. Ovo je staro ulje. Sada slijedi ozračivanje kočionog sustava. Postupak je sljedeći. Pumpate ručicu i nakon par puta pumpanja zadržite položaj stisnuto i onda otpustite „sisu“ te poteče ulje i mjehurići zraka. To kratko traje, sekunda – dva. Zategnete „sisu“ pa ponovite postupak pumpanja, stisnuta kočnica, odvijati „sisu“, pustiti ulje sa zrakom, pritegnuti „sisu“. Kada ste se uvjerili da ulje ističe bez prekida tj. Bez zraka onda „sisu“ zategnete . Nadolijete ulje u spremnik . Stavite gumu te poklopac. Dva vijka i to je to. Ulje sam koristio ono od automobila za kočnice UK4. Pazite da vam ne padne na karoseriju motora jer je vrlo nagrizajuće. Napomena: ne alkoholizirajte se do besvijesti dok mijenjate ulje za kočnice na motociklu jer možete ostati bez kočenja dok vozite ili bez očiju dok mijenjate. Koristite zaštitne rukavice i zaštitne naočale. Vrag ne spava. Ne koristite stara ulja koje je ostalo frendu izneznanionizkojegodine. Ne pušite opojne droge niti običan duhan. Od marice buš videl dvostruko više ulja, a od cigarete bu ti opal pepel u kočioni sustav pa buš dreku pljusku dao. Ovoliko sam ulja potrošio. Ja sam popio dva radlera, a u jednom trenutku sam umjesto pivske boce primio ulje u ruke. Zato oprez. Ne držite pivske boce u blizini kantice ulja. Evo sada se pločica vidi. Dok sam to sve radio slušao sam Iron Maiden. I to je to. Kočnica radi super. Napravio sam putovanje od 300km i isprobao kočnicu. Sve je super i sve je za pet kad imaš Internet. Hehehehe. Ajd vidimo se na mojim putovanjima. Ćao! p.s. jel vidite kako lanac visi, e to je sljedeći servis koji sam napravio i koji me omeo da ova dva tjedna napravim putovanja. | |
|
| |
webrider cro chopper forum
Broj postova : 2802 Godina imam : 55 Prebivalište : Vtc Vozim : Suzuki Intruder VL 800 Na forumu od : 07.01.2008
| |
| |
zdravko man
Broj postova : 264 Godina imam : 56 Prebivalište : Zagreb Vozim : keeway supershadow 250 (palim ga na guranje) Na forumu od : 02.07.2009
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 čet 30 kol 2012, 12:03 | |
| | |
|
| |
Bosqeto cro chopper forum
Broj postova : 3849 Godina imam : 40 Prebivalište : Ljubuski Vozim : Yamaha MT-01 i Suzuki B-King Na forumu od : 16.11.2010
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 čet 30 kol 2012, 15:43 | |
| Zdravkec ovo si odlicno odradio uz slikovni prikaz i obrazlozenje, nema sta | |
|
| |
zdravko man
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 čet 30 kol 2012, 17:21 | |
| - Bosqeto je napisao/la:
- Zdravkec ovo si odlicno odradio uz slikovni prikaz i obrazlozenje,
nema sta dali će ti pomoci kada češ mijenjati ulje u kočnicama? crni li ti se indikator ulja na spremniku? | |
|
| |
pinky cro chopper forum
Broj postova : 2862 Godina imam : 56 Prebivalište : Banja Luka Vozim : Keeway Cruiser 250 Na forumu od : 23.01.2010
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 čet 30 kol 2012, 18:53 | |
| | |
|
| |
Zlac cro chopper forum
Broj postova : 3127 Godina imam : 44 Prebivalište : Zaprešić Vozim : Suzuki M 1800 R Na forumu od : 08.11.2010
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 čet 30 kol 2012, 21:33 | |
| Ovo za pivo i ulje ok al dobro da nisi ulio pivo umjesto ulja svaka čast . | |
|
| |
Vladek cro chopper forum
Broj postova : 5251 Godina imam : 42 Prebivalište : Velika Gorica Vozim : sve kaj i kad stignem... Na forumu od : 05.11.2007
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 pet 31 kol 2012, 08:12 | |
| Nakon dugo vremena koristan i zanimljiv post... | |
|
| |
Jack cro chopper forum
Broj postova : 3028 Godina imam : 58 Prebivalište : Zagreb Vozim : više ne vozim Na forumu od : 29.04.2008
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 pet 31 kol 2012, 11:22 | |
| već sam htio napisati ' evo ti ime majstora za to ' - ali si sve sam napravio krucijalan je trenutak ' dotočiti da ti ne uđe zrak ' - na taj način imaš vrlo malo odzračivanja... | |
|
| |
srdjan man
Broj postova : 29 Godina imam : 55 Prebivalište : Beograd Vozim : Kawasaki vn800 clasic Na forumu od : 15.10.2012
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 uto 16 lis 2012, 15:10 | |
| Pozdrav , imam isti motor ali razlika je u tečnosti za kočnice koja nije promenjena od 2007 god. Do prošle godine nisam vodio računa o tome jer je motor redovno servisiran u zvaničnom servisu , nikada nisam ni gledao u knjižicu šta i kada je menjano , dođem platim i vozi Sve je bilo uredu dok ručica kočnice nije postala tvrda i sve teža za rukovanje i doziranje , pogledam u knjižicu kada je menjano ulje i padnem u nesvest ( predpostavljate ) nikada ... .Garancija je istekla pre godinu dana i od tada se servisira u sopstvenoj režiji , nije mi palo napamet da proveravam kočiono ulje računajući da je sa redovnim servisima to bilo podrazumevano da se menja . Možete li zamisliti scenu kada sam odvio ona dva šrafčića to je više bio gel i melasa , nigde ulja ... čitavo popodne sam čistio i strugao posudu gde se nalazi ulje . Sreća da nije bilo potrebno rasturati i čeljust jer nije stiglo da se stegne i u donjoj zoni , posle dosipavanja i pumpanja kočnice uspelo je da se probije i novo ulje koje je bilo pravo otkrovenje Ručica je ponovo dobila svoj normalan hod i mekoću , tako da se opet dozira kako valja i koči kako valja . Tako iskustvo sa serviserima nebih poželeo nikome ali je i velika školica za ubuduće , eto to je moje iskustvo koje bi moglo poslužiti i drugima Zdravko svaka čast na slikama i opisu koraka . | |
|
| |
zdravko man
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 uto 16 lis 2012, 23:17 | |
| eto Srdjane dobro da nisi poginuo. Moglo je zakazat u najkritičnijem trenutku, kad je kočnica najpotrebnija. Sada možeš bezbrižno po Dunavskoj magistrali | |
|
| |
asy cro chopper forum
Broj postova : 6364 Godina imam : 51 Prebivalište : Vodice Vozim : kawasaki GTR1400 Na forumu od : 15.07.2008
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 sri 17 lis 2012, 11:05 | |
| I ja tako minjam fluid u kočnicama | |
|
| |
palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 sri 17 lis 2012, 11:36 | |
| Pa to se tako i radi, s time da najviše treba paziti na pravovremeno dolijevanje ulja gore u čašicu ili posudicu, kako se zrak ne bi upumpao u sistem. I dobro je ispumpati nešto više ulja nego što je zapremina sustava, jer s tim uljem ispumpa se i većina nečistoča, vlage, taloga i sl. | |
|
| |
asy cro chopper forum
Broj postova : 6364 Godina imam : 51 Prebivalište : Vodice Vozim : kawasaki GTR1400 Na forumu od : 15.07.2008
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 sri 17 lis 2012, 11:48 | |
| Sad imam i ulje u kvačilu, jel isti postupak kao i za kočnicu? Kolko kužim, mislim da je.. | |
|
| |
palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 sri 17 lis 2012, 12:02 | |
| - asy je napisao/la:
- Sad imam i ulje u kvačilu, jel isti postupak kao i za kočnicu? Kolko kužim, mislim da je..
Ako postoji pipac ili vijak za ispuštanje/odzračivanje ulja (a mora postojati), onda je postupak isti. Čak je i ulje (vjerojatno) isto? | |
|
| |
nenad barinić cro chopper forum
Broj postova : 2936 Godina imam : 52 Prebivalište : vukovar Vozim : Kawasaki VN2000 2005. Na forumu od : 30.07.2009
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 pon 22 lis 2012, 12:35 | |
| | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 | |
| |
|
| |
| izmjena ulja u kočionom sustavu keeway supershadow 250 | |
|