|
|
| Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Kicho cro chopper forum
Broj postova : 2249 Godina imam : 53 Prebivalište : Vukovar/Vinkovci Vozim : Honda Shadow 750 ACE; BMW R 1200 RT, Moto Guzzi Mille GT Na forumu od : 24.05.2011
| Naslov: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 02:33 | |
| Dakle, na pitanje o ulju korisnika Rocker13 malo ste osuli drvlje i kamenje po mojim leđima na priču o mom planiranom sipanju kamionskog ulja u Hondu Shadow. Recimo da sam spreman poslušati iskusnije od sebe, pa ne iskušavati sreću. Ili ipak? Možda da u ovim večernjim satima kad ne šarafam motor još malo o tome pročitam? PREVIŠE tih tekstova ima po netu i čini se da ljudi znaju o čemu pišu. PRIJE SVEGA: KAMIONSKA ULJA I AUTOMOBILSKA ULJA NISU ISTA STVAR. NI BLIZU.Tema je u krajnjem slučaju vrijedna barem diskusije. Prvi članak - lik piše o razgovoru s čovjekom koji na Hondi GoldWing ima 350.000 prijeđenih milja, a tvrdi da je koristio kamionsko 15w40 ulje. Link je ovdje (svi linkovi vode na tekstove pisane engleskim jezikom, na žalost... ali nekolicina vas njime dobro barata, uvjerio sam se već): http://www.hondashadow.net/forum/72-technical-discussion/102058-well-my-mechanic-says-2.html#post1099268 Ista je tema i drugog članka (pri dnu stranice, ali dobro ga je pročitati cijelog) kojeg sam čitao večeras: http://www.vfrworld.com/tex_vfr/tech/oil.htm Jedno od navedenih ulja u ovom posljednjem članku jest i Valvoline All Fleet 15w40. Ja sam nabavio tu istu marku, ali 10w40 s ciljem vađenja na 3000-4000 km, po cijeni od ISPOD 100 kn za dvije i pol litre. A ovaj članak pročitajte cijeli: http://ezinearticles.com/?Regular-Automotive-Oil-in-Motorcycles?&id=256734 Našlo bi se toga još. Na dosta mjesta po internetu se može pročitati tvrdnja da su heavy-duty motorna ulja dobra za motocikle, kažu čak I BOLJA od onih koje nam za tu namjenu skupo prodaju. Naravno, ne sva... Čovjek u trećem članku spominje ulje koje je bilo dobro za moto-svrhe, ali su mu još dodali aditiv koji ga je učinio nepogodnim za to. Postoje liste pogodnih moto-ulja. (update-ispravak: pogodnih kamionskih za uporabu u motociklima) Dakle, dečki - nije li tema vrijedna barem razmatranja?
Zadnja promjena: Kicho; uto 20 oľu 2012, 12:24; ukupno mijenjano 4 put/a. | |
| | | Kicho cro chopper forum
Broj postova : 2249 Godina imam : 53 Prebivalište : Vukovar/Vinkovci Vozim : Honda Shadow 750 ACE; BMW R 1200 RT, Moto Guzzi Mille GT Na forumu od : 24.05.2011
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 02:58 | |
| U ovom članku odskrolajte do poglavlja "Commercial (diesel) oil":
http://motorcycleinfo.calsci.com/Oils1.html
Uglavnom, čovjek je uložio oko 75 sati na proučavanje standarda i certifikata o različitim vrstama ulja, tražeći pravo ulje za svoj motor i piše o aditivima koje sadrže takva ulja za komercijalna vozila, a koji sprječavaju pojavu štetnih kiselina u motoru i slično. Govori i o skupoći kamionskih motora, o visokim cijenama generalki za njih, te o opsežnim istraživanjima koja velike prijevozničke tvrtke i proizvođači ulja poduzimaju kada su u pitanju ulja za teretna vozila.
Ulja za kamione su predviđena za MAKSIMALNU zaštitu SKUPIH motora. To nisu obična automobilska ulja!
Za sve one koji će sad opet spomenuti kvačilo - samo ulja s grafitnim ili molibdenskim aditivima nisu pogodna za "mokra" kvačila, kažu moji internetski izvori.
Napominjem opet, postoje liste kamionskih ulja koja su pogodna za motocikle, provjereno u praksi mnogih bikera.
Koga zanima malo će istražiti i sam.
Ja ću vjerojatno postupiti po planu: sipat ću to što sam nabavio. Od sad pa nadalje, bezbrižno. | |
| | | mrljo#2 cro chopper forum
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 09:20 | |
| ....cinjenica je da je bilo kakvo ulje bolje nego nikakvo!!...tako da sipas li mineralno ulje odredjenih karakteristika ili polusinteticko istih karakteristika ili pak isto takvo sinteticke osnove, najvise ces utjecati na intervale promjene tog ulja.... ....pa ce se tako mineralno morati promjeniti recimo na 5000km, jer ce izgubiti svoja svojstva, dok ce se s polusintetikom prijeci 10000, bas radi cinjenice da ima u sebi sintetickih spojeva koji to ulje cuvaju od trosenja...tako cemo sa sintetikom proci 150000+ do intervala izmjene.... ....normalno treba obratiti paznju na norme koje predvidja proizvodjac motocikla ii one koje su navedene na motornom ulju.... ....mi smo ovdje pomalo cudni ljudi pa se povodimo cinjenicom da je samo ono skupo najbolje, ali zasto trositi novac kao da ga nalzimo na cesti..... ..slazem se s cinjenicom da je dobro staviti nesto bolje ne nuzno skuplje!......a upravo na tu nasu tastinu lakovjernost pucaju proizvodjaci ii trgovci, slozit ce nam pricu da je upravo to najskuplje najbolje za nas motor jer je bas radjeno za takav tip motora.... ...kad pogledam s svog aspekta zasto da ulijem ulje koje je predvidjeno za 15000+ km kad prelazim godisnje 5000km, po meni bacanje novaca. Znaci svatko treba razluciti kolko godisnje prijedje dali ce imati dvije izmjene jeftinijeg ulja ili jednu skupljeg motornog ulja....to je moje misljenje po tom pitanju ...bas sam citao o slicnoj temi na dva strana foruma iznendio sam se kako ljudi razmisljaju po pitanju stednje, ...primjerice ulje iznad 10-12$/quarat (56-68kn/cca L) je vec "vrlo skupo" ...isto je s gumama i svim ostalim stvarima vezanim za motocikle sve ostalo....hocu reci da ljudi dobro paze kako ce potrositi svoj zaradjeni novac, dok sticem dojam da se mi ponasamo k'o pijani bogatasi.... ...no isto tako je cinjenica da nasi trgovci imaju bolesne marze i da nas deru "k'o mlade majmune"... ...zato ako postoji alternativa za nesto a da zadovoljava sve kriterije......ja sam uvijek za!!! | |
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 09:43 | |
| ljetos sam kupio Motulovo sintetičko ulje, cijena oko 100 kn/l . Nakon cca. 8000 km promijenio mi se osjećaj pri šaltanju, postalo je osjetno tvrđe iliti grublje.
S ovim kamionskim koje sam nabavio mislim prijeći max. 4000. Znat ću da li je to dobar posao po njegovom stanju kad ga izvadim iz motora. Ako ne bude razbijeno, mislim ga koristiti stalno i mijenjati u tom intervalu.
Mislim da ljudi previše vjeruju marketinškim patkama. Spominje se stalno taj mjenjač i kvačilo. Što se tiče mjenjača, koje god od motornih ulja mi sipali, to je i dalje samo motorno ulje, nije hipenol.
A što se tiče kvačila, ako ne kliže - dobro je. Bar tu nema neke mudrosti. | |
| | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 09:48 | |
| znaš li kako ćeš izmiriti viskoznost ulja. ja znam. | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 09:56 | |
| - Kicho je napisao/la:
- Spominje se stalno taj mjenjač i kvačilo. Što se tiče mjenjača, koje god od motornih ulja mi sipali, to je samo motorno ulje, nije hipenol.
A što se tiče kvačila, ako ne kliže - dobro je. Bar tu nema neke mudrosti. Isto tako se na netu dosta često spominju iskustva ljudi, koji su isprobali takva "zamjenjska ulja", pa su im proklizala kvačila... Zašto ne vjerovati i njima, posebno ako se zna da upravo paketi aditiva (protiv klizanja lamele kvačila i ostali) čine bitnu razliku između ulja za motocikle, i ulja za drugačija vozila. Mobil 4T 10W40 - polusintetičko motorno ulje za motocikle ima index viskoznosti 161, a Valvoline All Fleet 10W40 oko 140. To znači da Mobil 1 bolje i duže drži viskoznost, što je važno znati uz činjenicu da se to ulje neprestano "melje" u zupčanicima mjenjača, i zbog toga dosta brže gubi viskoznost, nego u vozilima gdje ono ne podmazuje mjenjač. http://www.valvoline.com/pdf/all_fleet_plus.pdf | |
| | | klesoo cro chopper forum
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 10:28 | |
| eh, svak' je tu pametan na svoj nacin.... Prije 30 god. su se trpala totalno drugacija ulja, mislim na kvalitetu, pa je sve funkcioniralo. Najvaznija je pravodobna izmjena i kolicina, tj. da ga uopce ima! Spominjete "iskustva drugih...", pa me zanima tko je to vozio 200-300 TISUCA km jednake agregate u slicnim uvjetima - i to onda usporedio!? Naravno, ne mislim na trkace agregate, vec ovo sto mi vozimo... Ja osobno vjerujem marketinskim podvalama, pa u svoj motor trpamm Motul. Ne brinem i vozim, a razlika u cijeni je ionako 2-3 litre benzina!!!!!!!!!!! Znaci, u cijeloj sezoni cu baciti 100kn i boli me briga! | |
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 10:34 | |
| - magna je napisao/la:
- znaš li kako ćeš izmiriti viskoznost ulja. ja znam.
Ne znam, ali bi se i to dalo istražiti. Razliku između skroz razbijenog i novog ulja čovjek osjeti pod prstima. Nakon 4000 km očekujem ulje koje još poprilično nalikuje novome. Isti odgovor ide i za palomasov post ispod... Voljan sam jednom probati, pa ako budem imao dobre dojmove, vjerovat ću im. Ako kvačilo ne bude klizalo, a ja izvadim još žuto ulje, uopće neću razmišljati već nastaviti sa istim, puno jeftinijim, ali s češćim intervalima izmjene. | |
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 10:40 | |
| klesoo, nije zapravo u uštedi stvar. Nije mi se svidio Motul kojeg sam koristio. Možda ne paše mom motoru, ne znam. Uglavnom, na njegovu cijenu - očekivao sam 10.000 bez osjetnih promjena. | |
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 11:01 | |
| - klesoo je napisao/la:
- Spominjete "iskustva drugih...", pa me zanima tko je to vozio 200-300 TISUCA km jednake agregate u slicnim uvjetima - i to onda usporedio!?
Naravno, ne mislim na trkace agregate, vec ovo sto mi vozimo... Ponovit ću ono što sam napisao još prije 5 godina, moje iskustvo s uljima za motor, koje me se najviše dojmilo.. Trebao sam zamjeniti ulje u Aquili, i u najbližem moto servisu "toplo su mi preporučili" Shell, mineralno ulje za motore, koje je "upravo idelano za takve motore" (naravno, natočili su ga iz bačve, u plastične boce koje su već bile otvarane. Nakon svega par stotina prijeđenih kiometara, motor je odjednom počeo pucati iz auspuha, kod svakog oduzimanja gasa, kočenja s mašinom, na nizbrdicama i slično... Osim toga se je i mjenjač teže šaltao, pronalazio ler, svaki put čim se je ulje malo jače zagrijalo. Već sam bio siguran da moram s motorom hitno u servis, na jedno dobro podšavanje rasplinjača, ventila i ostalog. Ipak sam kupio Silkolene sintetiku, i zamjenio Shell ulje nakon manje od 500 km. Pucanje je nestalo "kao rukom odnešeno", mjenjač se šaltao kao nikad do tad, potrošnja goriva pala je za više od 10%. Nisam mogao vjerovati sam sebi, kako izmjena ulja može donijeti tako dramatične promjene"? A pošto sam se puno vozio i radio veliku kilometražu, računica je pokazala da manja potrošnja benzina daje veću uštedu, od toga koliko je Silkolene u startu bio skuplji. | |
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 11:16 | |
| I na kraju, kao rezime mojih iskustava sa Silkolene uljem - nakon 47.000 km dao sam u servisu mijenjati razvodne lance u motoru, i njihove španere. Usput sam rekao serviseru nek "zaviri" malo u mašinu, i vidi što bi još trebalo promjeniti (dijelova je na Hyosungsourceu bilo u izobilju, po vrlo povoljnim cijenama).
Serviser, koji je u svojoj karijeri valjda popravljao nekoliko stotiina motora, quadova i svega ostalog, rekao je doslovno: "klipovi i cilindri izgledaju kao novi, kao da nikad nisu ni korišteni".. E sad, litra takvog ulja obično je minimalno 120 kn ili više, ali na kraju se (barem kod mene) pokazalo kao odlična investicija u budućnost i trajnost motora... | |
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 11:49 | |
| Korisno za pročitati. Inače, ja u svoju staru Škodurinu koja mi sigurno nije draža od motora sipam sintetiku i dan danas, a imam 200.000 na satu i motor ne troši ulje od izmjene do izmjene niti dovoljno da bi tražio dosipavanje. I kad dođem kod majstora s tim uljem, oni me čudno gledaju... "Šta će ti takvo ulje za TAJ auto??". Ali sam i kroz to iskustvo shvatio da je INTERVAL zamjene najbitniji. Jer ni sintetika nije ličila na ulje kad je izvađena nakon 16-17 tisuća km (dogodilo se jednom). Dakle, ako ne naletim na TOTALNO smeće od ulja kao iz tvoje priče, Palomas, interval je ono zbog čega mi je ta moja ideja tako inspirativna. ) | |
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 12:03 | |
| Interval izmjene ulja u motorima je za jednu posebnu raspravu... Obično u karter motora ne ide velika količina ulja, u Aquilu je išlo svega 1,5 litra, u Versysa idu 2,4 litre, ako se zamjeni filter, i sve ulje uspije se istočiti van...
Ulja se kontaminiraju sa čađom, pepelom, ostacima sagojevanja, finim metalnim česticama od uporabe motora, i t.d. Zato ja podržavam mišljenja svih onih koji tvrde da treba striktno poštovati preporuke tvornice, o kilometraži kad ulje treba svakako zamjeniti. Kawasaki ima relativno dugačke preporučene intervale zamjene ulja, ja sam odlučio u Versysa točiti Mobil 1 polusintetiku, i mijenati ga dosta češće od preporuka. Nekih 4-5-6 tisuća maksimalno. | |
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 12:12 | |
| eto, da... O tome pričamo. Likovi čije sam članke i postove linkao pišu o KVALITETI tih ulja. Po njihovom, to su ulja kojima oni 100% vjeruju. Ja sam odlučio vjerovati im djelomično, pa bitno skratiti interval zamjene. Cilj mi nije ušteda, jer ako umjesto planirane dvije izmjene skupljih ulja za sveukupno 15-16 tisuća km ja napravim 4 s duplo jeftinijim uljem, nisam ništa uštedio. Ali... Mislim da će to biti zdravije za motor, jer imam šanse izvaditi još dobro ulje. Koje iole normalno ulje može otić u k*** nakon svega 4000 km? Osim ovog iz priče od maloprije. To je ziher bilo rabljeno ulje iz friteze. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 12:20 | |
| - klesoo je napisao/la:
- eh, svak' je tu pametan na svoj nacin....
Prije 30 god. su se trpala totalno drugacija ulja, mislim na kvalitetu, pa je sve funkcioniralo. Najvaznija je pravodobna izmjena i kolicina, tj. da ga uopce ima!
Spominjete "iskustva drugih...", pa me zanima tko je to vozio 200-300 TISUCA km jednake agregate u slicnim uvjetima - i to onda usporedio!? Naravno, ne mislim na trkace agregate, vec ovo sto mi vozimo...
Ja osobno vjerujem marketinskim podvalama, pa u svoj motor trpamm Motul. Ne brinem i vozim, a razlika u cijeni je ionako 2-3 litre benzina!!!!!!!!!!! Znaci, u cijeloj sezoni cu baciti 100kn i boli me briga!
MOTUL 7100 4T 10W-40 4L =440 kn+ slanje poštom, 500 kuna8 Ne žele nabaviti u većini dućana kantu od 4 l ) MOBIL EXTRA 4T 10W-40 1L = 61 kuna bez pp ( na litru) 244 kn u razliku kupim uljni , i zračni filter i hladni Pan nakon zamijene |
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 12:31 | |
| - Kicho je napisao/la:
- Koje iole normalno ulje može otić u k*** nakon svega 4000 km? Osim ovog iz priče od maloprije. To je ziher bilo rabljeno ulje iz friteze.
Varaš se, Shell je jedna od najstarijih i najvećih naftnih kompanija na svijetu, po količini proizvedenih motornih ulja, oni sigurno ne proizvode smeće. Ulje koje sam ja dobio bilo je originalno, taj serviser zastupa i prodaje njihova ulja, jedino što je meni natočio iz bačve, i tako zaradio dodatno na manjem pakovanju. http://www.epc.shell.com/Docs/GPCDOC_X_cbe_24855_key_140002334581_1F81.pdf Motor je radio "normalno" s tim uljem, samo je počeo pucati na auspuhe. Očito je jako brzo došlo do degradacije viskoziteta. A svega litru i pol ulja u karteru nije teško ni kontaminirati u motoru. | |
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 13:12 | |
| Dobro, zezam se malo. Shell je Shell, malo bolji ili malo lošiji od drugih. Shell je brand koji si sigurno ne bi dozvolio nešto tako ekstremno loše. Prije bih povjerovao da je serviser nabavio baš sumnjivu robu. Neku ŽNj klasu, tko zna od kuda. | |
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 14:00 | |
| Shellovo ulje iz linka zadovoljava (samo) standarde SF i SG, pa ispada da je to zastrajelo ulje, za motore iz 80-tih, i početka 90-tih godina.
SG - Zastarjelo - Za automobilske motore proizvedene 1993. i ranije.
SF - Zastarjelo - Za automobilske motore proizvedene 1988. i ranije.
http://www.epc.shell.com/Docs/GPCDOC_X_cbe_24855_key_140002334581_1F81.pdf | |
| | | emirharley cro chopper forum
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 17:29 | |
| Nisam citao odgovore, a napisati cu ponovno, jer sam o ovome pisao jedno 100 puta: Harley-Davidson Motor Company manual kaze da se sipa H-D ulje (što li?), a ukoliko u nekom odredjenom trenutku ustreba ulja, a nema se pri ruci H-D ulje, sipati bilo koje ulje za dizel masine (kamioni, traktori, autobusi....). Ovdje se misli na minerlna ulja 20W50 za motocikle koji imaju masine odvojene od mjenjaca i primara. Ulja 40 ili 50 su samo za uvjete visokih temperatura, dok je pomenuta opcija 20W50 za +4 stupnja i vise. Za druge opcije mehanike, pitajte Palomasa. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? uto 20 oľu 2012, 17:47 | |
| Ja sam jednom dobio ispod žita shell u rinfuzi preko pumpaša...,
Majko mila pa ti ni Yugo nije svario... Osmah mi se napravio kajmak od ulja i bijela smegma na čepu...( bila je zima), počeo pušit..
Izbacio van , i problem nestao.
|
| | | klesoo cro chopper forum
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? sri 21 oľu 2012, 00:48 | |
| - emirharley je napisao/la:
- Nisam citao odgovore, a napisati cu ponovno, jer sam o ovome pisao jedno 100 puta: Harley-Davidson Motor Company manual kaze da se sipa H-D ulje (što li?), a ukoliko u nekom odredjenom trenutku ustreba ulja, a nema se pri ruci H-D ulje, sipati bilo koje ulje za dizel masine (kamioni, traktori, autobusi....). Ovdje se misli na minerlna ulja 20W50 za motocikle koji imaju masine odvojene od mjenjaca i primara. Ulja 40 ili 50 su samo za uvjete visokih temperatura, dok je pomenuta opcija 20W50 za +4 stupnja i vise. Za druge opcije mehanike, pitajte Palomasa.
nismo ni ocekivali da ce reci da sipas jinlun ulje! A sad nam reci tko proizvodi HD ulje!? | |
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? sri 21 oľu 2012, 08:31 | |
| Ne znam tko proizvodi H-D ulje, sigurno ne H-D MoCo, sto je i definirano mojom prostom upitnom recenicom ("Što li?"). Kada se kaze H-D ulje, to znaci da je to ulje pakirano u ambalazu sa oznakom "Harley-Davidson", proizvedeno po standardima koje trazi i predlaze H-D MoCo, ma sta god to bilo, i mudro je to postivati. Vjerujem da to ulje proizvode masine firme AMSOIL Co.
Jednako tako ni mlijeko nije mlijeko one firme koja je na pakiranju, obzirom da je u vecini slicajeva to smjesa stvarnog mlijeka koje je doslo od krave tih dana uz datum prerade i mlijecnog praha, odnosno mlijeka u prahu sa lagera, ili je cak, sto je vjerojatnije RECIKLIRANO mlijeko, a za one koji ne znaju, mlijeko kome je istekao rok upotrebe, se vraca i reciklira i mislim da se moze do tri puta reciklirati. I vracati u prodavnice.
Dake, sve je relativno, pa tako i H-D ulje.
Ja po svojoj savjesti. Kada sam u prilici, kupujem ISKLJUCIVO H-D ulje kao preporuceni brand, a apsolutno me nije briga cije masine su ga smiksale. Na zalost u BiH nema H-D ulja, odnosno onoga pakiranja na kojem pise preporuceni brand H-D, pa kupujem Motul. | |
| | | mrljo#2 cro chopper forum
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? sri 21 oľu 2012, 10:29 | |
| - emirharley je napisao/la:
- ..... odnosno onoga pakiranja na kojem pise preporuceni brand H-D, pa kupujem Motul.
...Motul 3000 4T mineralno ili....? | |
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? čet 22 oľu 2012, 08:09 | |
| Da, da: Motul 3000 mineral 20W50. Samo pazi: ovo je opcija i ulje za slucajeve kada je masina odvojena od mjenjaca i primara sa kvacilom. Nisam 100% siguran, mislim da to na Sportsteru nije takav slucaj povezanosti/nepovezanosti jednoga sa drugim, ali opet se vracamo na poznatu pricu: pogledati manual. | |
| | | Gost Gost
| | | | Sponsored content
| Naslov: Re: Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? | |
| |
| | | | Heavy-duty kamionska ulja u motociklima? | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|