|
|
| Antifriz za vodeno hlađene motore | |
|
+5Karlo Safet(y) saky00 klesoo asy 9 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Antifriz za vodeno hlađene motore čet 03 stu 2011, 00:10 | |
| Ja znam za jedino poznato masovno nagrizanje glava motora na Škodama Felicijama sredinom 90-ih. Švabe su razvijale neko smeće od "špijaltera" koje se pokazalo lošim kada je došao Antifriz u jačoj koncentraciji od 70% . Nešto slično kao sdi mašine...
da se vratimo..
Za mene naj bitnije da čitač se zafrlji u -35 i bokić.Svake 3-4 godine sve van, i nova tekućina u mašinu.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antifriz za vodeno hlađene motore čet 03 stu 2011, 00:14 | |
| - klesoo je napisao/la:
bas me zanima zsato se INA ne hvali da je preporucljivo trpati njihov antifriz u japanske i dr. aute, Ja oduvijek točim Ina antifriz i sve 5. E sad vanzemaljci Japanci vjerivatno imaju blokove koje ni teške vod iz Fukušime nemogu sjxxxti!!! |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Antifriz za vodeno hlađene motore čet 03 stu 2011, 08:43 | |
| I japanski i europski antifrizi koriste isto osnovno sredstvo - mono-etilen glikol. Razlika je u inhibitorima korozije, europski proizvođači koriste uglavnom silikate, pa je pH vrijednost takvih antifriza blago lužnata (pH = 8 - 9).
Japanci koriste neke druge (kompliciranije) inhibitore, njihovi antifrizi su daleko više lužnati (pH vrijednost cca. 14), po tome ispada da njihovi antifrizi imaju daleko bolju zaštitu od korozije. E sad, po tome ispada da bi japanski antifrizi trebali biti bolji, samo je pitanje jel se oni uopće kod nas mogu kupiti, i koja im je cijena... | |
| | | klesoo cro chopper forum
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: Antifriz za vodeno hlađene motore čet 03 stu 2011, 11:28 | |
| - palomas je napisao/la:
- I japanski i europski antifrizi koriste isto osnovno sredstvo - mono-etilen glikol. Razlika je u inhibitorima korozije, europski proizvođači koriste uglavnom silikate, pa je pH vrijednost takvih antifriza blago lužnata (pH = 8 - 9).
Japanci koriste neke druge (kompliciranije) inhibitore, njihovi antifrizi su daleko više lužnati (pH vrijednost cca. 14), po tome ispada da njihovi antifrizi imaju daleko bolju zaštitu od korozije. E sad, po tome ispada da bi japanski antifrizi trebali biti bolji, samo je pitanje jel se oni uopće kod nas mogu kupiti, i koja im je cijena... sve pet! ja sam se samo uhvatio za ono da us boje bez veze, onako kako se kome svidja, da se smiju mijesati (a postoje i neki za koje se to ne preporuca) i da ih ne treba mijenjati. Treba ih promijeniti, upravo zbog aditiva... I tko kaze da moderne slitine ne korodiraju???? Ne hrđaju kao zeljezo, ali jos kako mogu oksidirati... Pod pretpostavkom da se svi drze nekih osnovnih normi (proizvodjaci motocikala i proizvodjaci antifriza), sasvim su dostatni bilo koji antifrizi namijenjeni za motocikle. Znam da je to sve slican qrac, ali ne zamaram se previse... Promijenim SVE i miran sam! (hebo 2l antifriza!) my2c | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Antifriz za vodeno hlađene motore čet 03 stu 2011, 11:53 | |
| Što se boja tiče - pa valjda plavi antifriz od INE, i plavi antifriz od Lukolia nisu iste tekućine, ako ćemo se već ravnati po bojama? A što se zamjene antifrita tiče, još davnih dana su mi u OVLAŠTENOM auto-servisu preporučali da bez (velike) potrebe ne mijenjam antifriz, nego nek samo dotačem ono što se potroši. I kad su mi mijenjali zupčasti remen i vodenu pumpu, opet su samo dotočili onoliko antifriza koliko je iscurilo kod zamjene. Vjerujem da oni imaju najviše iskustva s korozijom bloka motora, i nije im teško ispustiti sav antifriz iz sistema. Ali oni sustavno to izbjegavaju, uz obrazloženje da svježi antifriz najviše nagriza brtve i crijeva... | |
| | | Safet(y) cro chopper forum
Broj postova : 6849 Godina imam : 57 Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :) Vozim : V-Rod Na forumu od : 31.10.2007
| Naslov: Re: Antifriz za vodeno hlađene motore čet 03 stu 2011, 12:15 | |
| - klesoo je napisao/la:
- ja sam se samo uhvatio za ono da us boje bez veze, onako kako se kome svidja, da se smiju mijesati (a postoje i neki za koje se to ne preporuca) i da ih ne treba mijenjati.
..nije dobro mijesati ni vina... evo ja sinoc pio dvije vrste od dva razlicita proizvodjaca i danas boli glava... @Maxart... 'ajd ne budi ti tesko i pogledaj sta je u onom mom klepetalu... pa ako kaze da je voda, nasipaj mu nesto... boju sam izaberi... | |
| | | maxart cro chopper forum
Broj postova : 3064 Godina imam : 64 Prebivalište : Calgary Vozim : H-D VRSCDX Na forumu od : 03.10.2010
| Naslov: Re: Antifriz za vodeno hlađene motore čet 03 stu 2011, 12:29 | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Antifriz za vodeno hlađene motore čet 03 stu 2011, 12:51 | |
| |
| | | maxart cro chopper forum
Broj postova : 3064 Godina imam : 64 Prebivalište : Calgary Vozim : H-D VRSCDX Na forumu od : 03.10.2010
| Naslov: Re: Antifriz za vodeno hlađene motore čet 03 stu 2011, 17:12 | |
| | |
| | | asy cro chopper forum
Broj postova : 6364 Godina imam : 51 Prebivalište : Vodice Vozim : kawasaki GTR1400 Na forumu od : 15.07.2008
| Naslov: Re: Antifriz za vodeno hlađene motore sri 09 stu 2011, 16:33 | |
| Nisam zna da postoje i aditivi za rashladni sustav...
http://ltbautosports.com/momocoad.html | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Antifriz za vodeno hlađene motore | |
| |
| | | | Antifriz za vodeno hlađene motore | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|