|
|
| zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera | |
|
+6Easy rider merla vroc-bobi mrljo#2 Tarze Bosqeto 10 posters | Autor/ica | Poruka |
---|
Bosqeto cro chopper forum
Broj postova : 3849 Godina imam : 40 Prebivalište : Ljubuski Vozim : Yamaha MT-01 i Suzuki B-King Na forumu od : 16.11.2010
| Naslov: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera pet 07 vel 2014, 13:42 | |
| prije koji dan sa bio u djiru i svratio do jarana biker u birtiju, izmedju ostalih tema povukla se i ta o chopperima koji imaju vodeno i zracno hladjenje... koje je je bolje za masinu, koje kako utice na rad motora,potrosnju,da li se kod vodenog dogadjaju kvarovi samog sustava, cuo sam tvrdnje pojedinih mestara da je odrzavanje makine sa zracnim hladjenjem, u smislu nekih zahvata mnogo jednostavnije nego kod vodenog sta misli svekolika forumska ekipa | |
| | | Tarze cro chopper forum
Broj postova : 781 Godina imam : 41 Prebivalište : Dalmacija Vozim : Kymco Zing chopper ; Vespa PX Na forumu od : 22.07.2012
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera pet 07 vel 2014, 14:32 | |
| Nisam mehaničar i godine su me prilično udaljile od makina ( faks, posao, žena, obaveze, you name it...) ali davno dok sam sam znao prtljati po Tomosima, MZ-ima i inim istočnim uradcima moram reći da su to jako,jako jednostavne makine za održavanje i ako je kvaliteta materijala dobra nema se tu puno što raditi. Tako i sa zračnim hlađenjem, smatram da je definitivno vodeno puno ( da se tako izrazim ) uglađenije i primjerenije današnjem dobu, posebno 4T mašinama ali zračnjak je čudo, to su obično nepoderive makine i kod kojih i nema nešto posebno za raditi.
Ja sam uvijek za dobru staru osnovnu mehaniku, ali to sam ja.
Kao što uvijek govorim, nije da meni nije novi 911 dobar, nego mu ja ne vjerujem.
Ono što sam ne mogu napraviti u najkraćem mogućem roku je meni već fantastika i ne volim se petljati u to. | |
| | | mrljo#2 cro chopper forum
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera pet 07 vel 2014, 14:52 | |
| ...svaka vrsta ima, svoje prednosti i nazovimo, svoje mane.. ..dok vodeno bolje podnosi gradske vožnje pri visokim temperaturama od zračnog zbog stalne temperature agregata, s druge strane ima više mehaničkih sklopova i dijelova koji mogu biti mogućnost eventualnog kvara ... kao npr pucanje brtve i mješanje fluida, zatajenje vodene pumpe, zatajenje termostata dok to kod zrčnog nije slučaj.... no tu je pak rizik od pregrijavanja u kreni-stani vožnji, te širenje prekomjerne topline na sve elemente mašine i šasije te njihovo slabljenje usljed većih diletacijskih promjena kao što su širenje i skupljanje materijala ... drugi dio mehanike je više manje isti, i sve je stvar ukusa... ..a agregati koji su dobro proračunati u smislu tolerancija posebice kod zračnih neće imat većih problema niti u extremnim režimima... uvjek se može stati!... ista je stvar i kod vodenog hlađenja redovito održavanje i kvalitetni dijelovi i potrošni materijal, problemi će biti svedeni na minimum. | |
| | | vroc-bobi cro chopper forum
Broj postova : 1317 Godina imam : 56 Prebivalište : dalmacija Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE Na forumu od : 09.10.2011
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera pet 07 vel 2014, 19:07 | |
| Big B , je li ovo isto kao i ona za razliku izmedju EFi i Carb Nema ti od takvih spika nista , pogotovo u kaficu ili na zidicu , i pogotovo kad pocnu sa " nisam strucnjak , ali mogu pogledat " Vozi sta mozes i sta ti se svidja , uvijek ce bit za i protiv i neces bit nista pametniji nakon ovoga Kao sto mrljo rece , odrzavaj kako treba i hebe te se za hladjenje , to je jedna od stavki o kojoj bi trebalo razmisljat jedanput godisnje , a ostatak vremena vrooom ... Ali hladjenje tekucinom je bolje | |
| | | merla cro chopper forum
Broj postova : 3774 Godina imam : 53 Prebivalište : Zg Vozim : road star warrior, honda valkyrie interstate Na forumu od : 13.12.2007
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera pet 07 vel 2014, 19:17 | |
| | |
| | | Tarze cro chopper forum
Broj postova : 781 Godina imam : 41 Prebivalište : Dalmacija Vozim : Kymco Zing chopper ; Vespa PX Na forumu od : 22.07.2012
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera pet 07 vel 2014, 19:33 | |
| Da vodeno Samo zrak, samo zrak Kad čujem starog Boxera zračno hlađenog | |
| | | Easy rider cro chopper forum
Broj postova : 1021 Godina imam : 63 Prebivalište : World wide Vozim : Gold Wing, Piaggio X10 Na forumu od : 11.04.2008
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera pet 07 vel 2014, 20:35 | |
| Zračno hlađenje na Intruderu nekoliko puta mi je u ljetnoj stani/kreni vožnji zaista dobrano skuvalo jaja, a jedan put sam u defileu zbog pregrijavanja ostao bez kvačila. Jednostavno *propalo*, stao sa strane,ohladio 15-ak minuta i posle se kroz vožnju van defilea uz normalno zračno strujanje sve vratilo u normalu. To bi po meni bila možda i jedina zamjerka zračnom hlađenju.
Vodeno hlađenje svakako je moderniji i kudikamo bolji način održavanja temperature,te ciljanog odvođenja topline sa kritičnih dijelova agregata što samo može dodatno pomoći u dugotrajnosti upotrebe. Uz sve već prethodno navedene dobre i loše karakteristike,kao ona loša u usporedbi sa zračnim hlađenjem,može se dodati i povećana težina motocikla hlađenog vodom, što isto tako u konačnici nepovoljno utječe na vozna svojstva.
HD je na novim agregatima za 2014-u čak uspio ukomponirati neku kombinaciju zračnog i ciljanog vodenog hlađenja u prostoru oko ispušnih ventila. Drugačije nisu mogli zadovoljiti norme o ispušnim plinovima. Pa su išli u kompromisno rješenje. Dok ih ne pritisnu nove,još strože norme...
Kako stvari trenutno stoje, zračno hlađenje bi ubrzo moglo postati samo povijesna epizoda u razvoju agregata za motocikle. Isto im se dogodilo i u automobilima...
| |
| | | vroc-bobi cro chopper forum
Broj postova : 1317 Godina imam : 56 Prebivalište : dalmacija Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE Na forumu od : 09.10.2011
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera pet 07 vel 2014, 22:17 | |
| Bas me briga na 400 kg jos 5 kila za vodeno hladjenje ima konja , pa neka trce Ovo ja samo pumpam , dosadno mi na brodu | |
| | | crocopzmaj cro chopper forum
Broj postova : 946 Godina imam : 42 Prebivalište : matulji Vozim : Yamaha XVS 1300a midnightstar Na forumu od : 08.12.2011
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera pet 07 vel 2014, 22:47 | |
| | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera sub 08 vel 2014, 17:53 | |
| Što se zahtjeva moderne tehnologije (i ekologije) tiče, čak je i legendarni BMW Boxer motor prije nekoliko godina prešao na vodeno hlađenje... Svako vrijeme nosi svoje, nekad je jednostavnost zračnjaka bila presudna. Za bolje rezultate dodan je kasnije hladnjak ulja. Ali u međuvremenu su dopuštene emisije plinova i eko norme učinile svoje, niti rasplinjači više ne mogu zadovoljiti sve više norme.
Voda najbolje odvodi toplinu s kritičnih djelova motora, a motor s hlađenjem vodenim godinama može raditi bez nekog posebnog održavanja. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera sub 08 vel 2014, 20:45 | |
| |
| | | Easy rider cro chopper forum
Broj postova : 1021 Godina imam : 63 Prebivalište : World wide Vozim : Gold Wing, Piaggio X10 Na forumu od : 11.04.2008
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera sub 08 vel 2014, 21:32 | |
| | |
| | | Acyd cro chopper forum
Broj postova : 1429 Godina imam : 49 Prebivalište : Našice Vozim : Triumph Rocket 3r Na forumu od : 24.04.2010
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera sub 08 vel 2014, 22:29 | |
| Svako hladjenje je zracno hladjenje... | |
| | | Karlo cro chopper forum
Broj postova : 4028 Godina imam : 74 Prebivalište : Sibinj Vozim : BMW R 1200 RT Na forumu od : 03.06.2010
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera sub 08 vel 2014, 22:32 | |
| | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera | |
| |
| | | | zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|