Početna stranicaPretraľnikzracno vs. vodeno hladjenje kod choppera 610RegistracijaLogin

zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera

Go down 
+6
Easy rider
merla
vroc-bobi
mrljo#2
Tarze
Bosqeto
10 posters
Autor/icaPoruka
Bosqeto
cro chopper forum
cro chopper forum
Bosqeto

Broj postova : 3849
Godina imam : 40
Prebivalište : Ljubuski
Vozim : Yamaha MT-01 i Suzuki B-King
Na forumu od : 16.11.2010

zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Empty
PostajNaslov: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimepet 07 vel 2014, 13:42

prije koji dan sa bio u djiru i svratio do jarana biker u birtiju,
izmedju ostalih tema povukla se i ta o chopperima koji imaju vodeno i zracno hladjenje...

koje je je bolje za masinu,
koje kako utice na rad motora,potrosnju,da li se kod vodenog dogadjaju kvarovi samog sustava,
cuo sam tvrdnje pojedinih mestara da je odrzavanje makine sa zracnim hladjenjem,
u smislu nekih zahvata mnogo jednostavnije nego kod vodenog  Rolling Eyes 

sta misli svekolika forumska ekipa  Question 
[Vrh] Go down
Tarze
cro chopper forum
cro chopper forum
Tarze

Broj postova : 781
Godina imam : 41
Prebivalište : Dalmacija
Vozim : Kymco Zing chopper ; Vespa PX
Na forumu od : 22.07.2012

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimepet 07 vel 2014, 14:32

Nisam mehaničar i godine su me prilično udaljile od makina ( faks, posao, žena, obaveze, you name it...) ali davno dok sam sam znao prtljati po Tomosima, MZ-ima i inim istočnim uradcima moram reći da su to jako,jako jednostavne makine za održavanje i ako je kvaliteta materijala dobra nema se tu puno što raditi. Tako i sa zračnim hlađenjem, smatram da je definitivno vodeno puno ( da se tako izrazim ) uglađenije i primjerenije današnjem dobu, posebno 4T mašinama ali zračnjak je čudo, to su obično nepoderive makine i kod kojih i nema nešto posebno za raditi.

Ja sam uvijek za dobru staru osnovnu mehaniku, ali to sam ja.

Kao što uvijek govorim, nije da meni nije novi 911 dobar, nego mu ja ne vjerujem.

Ono što sam ne mogu napraviti u najkraćem mogućem roku je meni već fantastika i ne volim se petljati u to.
[Vrh] Go down
mrljo#2
cro chopper forum
cro chopper forum
mrljo#2

Broj postova : 1668
Godina imam : 52
Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I
Vozim : HD - FLHTCUI '97
Na forumu od : 14.08.2010

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimepet 07 vel 2014, 14:52

...svaka vrsta ima, svoje prednosti i nazovimo, svoje mane..
..dok vodeno bolje podnosi gradske vožnje pri visokim temperaturama od zračnog zbog stalne temperature agregata, s druge strane ima više mehaničkih sklopova i dijelova koji mogu biti mogućnost eventualnog kvara ... kao npr pucanje brtve i mješanje fluida, zatajenje vodene pumpe, zatajenje termostata dok to kod zrčnog nije slučaj.... no tu je pak rizik od pregrijavanja u kreni-stani vožnji, te širenje prekomjerne topline na sve elemente mašine i šasije te njihovo slabljenje usljed većih diletacijskih promjena kao što su širenje i skupljanje materijala
... drugi dio mehanike je više manje isti, i sve je stvar ukusa...
..a agregati koji su dobro proračunati u smislu tolerancija posebice kod zračnih neće imat većih problema niti u extremnim režimima... uvjek se može stati!... ista je stvar i kod vodenog hlađenja redovito održavanje i kvalitetni dijelovi i potrošni materijal, problemi će biti svedeni na minimum.
[Vrh] Go down
https://dragonflynsg.weebly.com
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

Broj postova : 1317
Godina imam : 56
Prebivalište : dalmacija
Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE
Na forumu od : 09.10.2011

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimepet 07 vel 2014, 19:07

Big B , je li ovo isto kao i ona za razliku izmedju EFi i Carb  Cool Nema ti od takvih spika nista , pogotovo u kaficu ili na zidicu , i pogotovo kad pocnu sa " nisam strucnjak , ali mogu pogledat "  Cool  Vozi sta mozes i sta ti se svidja , uvijek ce bit za i protiv i neces bit nista pametniji nakon ovoga  Cool Kao sto mrljo rece , odrzavaj kako treba i hebe te se za hladjenje , to je jedna od stavki o kojoj bi trebalo razmisljat jedanput godisnje , a ostatak vremena vrooom ... Ali hladjenje tekucinom je bolje  Cool 
[Vrh] Go down
merla
cro chopper forum
cro chopper forum
merla

Broj postova : 3774
Godina imam : 53
Prebivalište : Zg
Vozim : road star warrior, honda valkyrie interstate
Na forumu od : 13.12.2007

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimepet 07 vel 2014, 19:17

vroc-bobi je napisao/la:
Big B , je li ovo isto kao i ona za razliku izmedju EFi i Carb  Cool Nema ti od takvih spika nista , pogotovo u kaficu ili na zidicu , i pogotovo kad pocnu sa " nisam strucnjak , ali mogu pogledat "  Cool  Vozi sta mozes i sta ti se svidja , uvijek ce bit za i protiv i neces bit nista pametniji nakon ovoga  Cool Kao sto mrljo rece , odrzavaj kako treba i hebe te se za hladjenje , to je jedna od stavki o kojoj bi trebalo razmisljat jedanput godisnje , a ostatak vremena vrooom ... Ali hladjenje tekucinom je bolje  Cool 

potpisujem sve
osim onog zadnjeg. Zračno je bolje  dancingbanana

nemoj me 
[Vrh] Go down
http://www.mkfireriders.com/
Tarze
cro chopper forum
cro chopper forum
Tarze

Broj postova : 781
Godina imam : 41
Prebivalište : Dalmacija
Vozim : Kymco Zing chopper ; Vespa PX
Na forumu od : 22.07.2012

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimepet 07 vel 2014, 19:33

Da vodeno  Razz Bohmann 

Samo zrak, samo zrak  cheers 

Kad čujem starog Boxera zračno hlađenog  cuga 
[Vrh] Go down
Easy rider
cro chopper forum
cro chopper forum
Easy rider

Broj postova : 1021
Godina imam : 63
Prebivalište : World wide
Vozim : Gold Wing, Piaggio X10
Na forumu od : 11.04.2008

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimepet 07 vel 2014, 20:35

Zračno hlađenje na Intruderu nekoliko puta mi je u ljetnoj stani/kreni vožnji zaista dobrano skuvalo jaja, a jedan put sam u defileu zbog pregrijavanja ostao bez kvačila. Jednostavno *propalo*, stao sa strane,ohladio 15-ak minuta i posle se kroz vožnju van defilea uz normalno zračno strujanje sve vratilo u normalu. To bi po meni bila možda i jedina zamjerka zračnom hlađenju.

Vodeno hlađenje svakako je moderniji i kudikamo bolji način održavanja temperature,te ciljanog odvođenja topline sa kritičnih dijelova agregata što samo može dodatno pomoći u dugotrajnosti upotrebe. Uz sve već prethodno navedene dobre i loše karakteristike,kao ona loša u usporedbi sa zračnim hlađenjem,može se dodati i povećana težina motocikla hlađenog vodom, što isto tako u konačnici nepovoljno utječe na vozna svojstva.

HD je na novim agregatima za 2014-u čak uspio ukomponirati neku kombinaciju zračnog i ciljanog vodenog hlađenja u prostoru oko ispušnih ventila. Drugačije nisu mogli zadovoljiti norme o ispušnim plinovima. Pa su išli u kompromisno rješenje. Dok ih ne pritisnu nove,još strože norme...

Kako stvari trenutno stoje, zračno hlađenje bi ubrzo moglo postati samo povijesna epizoda u razvoju agregata za motocikle.
Isto im se dogodilo i u automobilima...
[Vrh] Go down
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

Broj postova : 1317
Godina imam : 56
Prebivalište : dalmacija
Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE
Na forumu od : 09.10.2011

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimepet 07 vel 2014, 22:17

Bas me briga na 400 kg jos 5 kila za vodeno hladjenje  Cool  ima konja , pa neka trce  Cool Ovo ja samo pumpam , dosadno mi na brodu  Cool 
[Vrh] Go down
crocopzmaj
cro chopper forum
cro chopper forum

Broj postova : 946
Godina imam : 42
Prebivalište : matulji
Vozim : Yamaha XVS 1300a midnightstar
Na forumu od : 08.12.2011

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimepet 07 vel 2014, 22:47

vroc-bobi je napisao/la:
Bas me briga na 400 kg jos 5 kila za vodeno hladjenje  Cool  ima konja , pa neka trce  Cool Ovo ja samo pumpam , dosadno mi na brodu  Cool 

bolje pumpat forum, nego vodu u brodu...
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimesub 08 vel 2014, 17:53

Što se zahtjeva moderne tehnologije (i ekologije) tiče, čak je i legendarni BMW Boxer motor prije nekoliko godina prešao na vodeno hlađenje... Svako vrijeme nosi svoje, nekad je jednostavnost zračnjaka bila presudna. Za bolje rezultate dodan je kasnije hladnjak ulja. Ali u međuvremenu su dopuštene emisije plinova i eko norme učinile svoje, niti rasplinjači više ne mogu zadovoljiti sve više norme.

Voda najbolje odvodi toplinu s kritičnih djelova motora, a motor s hlađenjem vodenim godinama može raditi bez nekog posebnog održavanja.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimesub 08 vel 2014, 20:45

love is in the AIR...... roker roker roker 
[Vrh] Go down
Easy rider
cro chopper forum
cro chopper forum
Easy rider

Broj postova : 1021
Godina imam : 63
Prebivalište : World wide
Vozim : Gold Wing, Piaggio X10
Na forumu od : 11.04.2008

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimesub 08 vel 2014, 21:32

tekući problem je napisao/la:
love is in the AIR...... roker roker roker 

....through the WATER cooler.... roker roker roker 
[Vrh] Go down
Acyd
cro chopper forum
cro chopper forum
Acyd

Broj postova : 1429
Godina imam : 49
Prebivalište : Našice
Vozim : Triumph Rocket 3r
Na forumu od : 24.04.2010

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimesub 08 vel 2014, 22:29

Svako hladjenje je zracno hladjenje... guza 
[Vrh] Go down
Karlo
cro chopper forum
cro chopper forum
Karlo

Broj postova : 4028
Godina imam : 74
Prebivalište : Sibinj
Vozim : BMW R 1200 RT
Na forumu od : 03.06.2010

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitimesub 08 vel 2014, 22:32

Acyd je napisao/la:
Svako hladjenje je zracno hladjenje... guza 
 dobar dobar 
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera   zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera Icon_minitime

[Vrh] Go down

zracno vs. vodeno hladjenje kod choppera
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Sklepavanje choppera
» samo za cro-choppera
» Uvoz choppera