Početna stranicaPretraľnikVIRAGO 535 FAZNI LANAC 610RegistracijaLogin

VIRAGO 535 FAZNI LANAC

Go down 
+3
HD Biker
rocky 61
zeljmond
7 posters
Autor/icaPoruka
zeljmond
man
man
zeljmond

Broj postova : 25
Godina imam : 42
Prebivalište : rab
Vozim : virago 535
Na forumu od : 21.11.2008

VIRAGO 535 FAZNI LANAC Empty
PostajNaslov: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimesub 13 stu 2010, 16:45

POZDRAV!
Imam pitanje u vezi faznog lanca i španera.
Vozam virago 535 1995. god
Prešao je 67000 km.
Mašinu su mi rastavili i sastavili.(bilo problema)
Sad sve super, ali su primjetili da trebam promjenit fazne lance.
E sad, mene zanima da li se i špeneri faznog lanca trebaju mijenjat.Da li je netko upoznat s time.
Fala u naprijed.
UZDRAVLJE I BISTRO
[Vrh] Go down
rocky 61
cro chopper forum
cro chopper forum
rocky 61

Broj postova : 1738
Godina imam : 63
Prebivalište : Brčko BiH
Vozim : JL 250-5
Na forumu od : 01.05.2010

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimened 14 stu 2010, 06:11

Ista stvar kao i kog zopčastog remena u automobila , ne nužno ali bi bilo poželjno.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimened 14 stu 2010, 12:17

Ja ne bih ni za živu glavu dirao španer..šta se tu ima pokvariti!!! dobar3
[Vrh] Go down
HD Biker
cro chopper forum
cro chopper forum
HD Biker

Broj postova : 520
Godina imam : 48
Prebivalište : EU
Vozim : HD Police Road King Screaming Eagle
Na forumu od : 03.12.2007

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimened 14 stu 2010, 12:45

KAMIKAZU PITAJ !
[Vrh] Go down
http://www.bikermotoshop.com
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimened 14 stu 2010, 13:07

Naravno da se fazni lanci i njihovi zatezači (španeri) mijenjaju u kompletu! Čak bih rekao da se više teških lomova na agregatima dogodilo zbog neispravnih zatezača, nego zbog pucanja lanaca.

Dovoljno je da je lanac prelabav (zbog zatezača) - kad on preskoči, dolazi do "sudara" klipova i ventila... Zatezače bi trebalo kontrolirati u servisu svakih par godina, jer ako se dogodi da oni zakažu... by by mašina.

[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimened 14 stu 2010, 18:36

Ma tko je vidio to mjenjati nakon 67 000 hehehee

Kada lanac pročeše kućište van , e tad ga fino promjeni , i daj Zuli gajbu da ti zavari blok.

Samo se šalim ...Naravno da se mjenja u kompletu ako misliš napraviti sa njim još toliku kilometražu.
[Vrh] Go down
boki
man
man
boki

Broj postova : 44
Godina imam : 44
Prebivalište : sl. brod
Vozim : Yamaha Wildstar
Na forumu od : 04.03.2009

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimepon 15 stu 2010, 11:03

Ljudi to su besmislice i ti Zeljo pitaš gluposti pa jel si kad mjenjao lanac na biciklu nakon 10 godina? Mjenjaš ga samo kad pukne a dotle ga samo podmazuj Very Happy lol!
[Vrh] Go down
zeljmond
man
man
zeljmond

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimepon 15 stu 2010, 11:05

heh
ja glupan čekam odgovor ko ozebo misleči da će mi se pojavit obavjest na emajlu
kad ono medžutim
mislim da mi treba malo manje veštačkih osmeha
hehe
rokenrol
HVALA CAREVI
sad valja ganjat gdje nabavit i to sve
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimepon 15 stu 2010, 11:09

zeljmond je napisao/la:
heh
ja glupan čekam odgovor ko ozebo misleči da će mi se pojavit obavjest na emajlu
kad ono medžutim
mislim da mi treba malo manje veštačkih osmeha
hehe
rokenrol
HVALA CAREVI
sad valja ganjat gdje nabavit i to sve

Ali prije to riješi , pa onda kasnije ćemo riješavati Evil death vilicu
[Vrh] Go down
zeljmond
man
man
zeljmond

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimepon 15 stu 2010, 11:13

naranvo
to je prioritet
džaba evil death vilica i točak ukoliko mašina ne funkcioniše
goddamn
taman ću se do tad vratit u brod jebemu trunje, valjda puca1
[Vrh] Go down
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

Broj postova : 3466
Prebivalište : Sarajevo
Vozim : Harley-Davidson Road King Classic
Na forumu od : 30.11.2007

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimepon 15 stu 2010, 18:24

Spaneri faznog lanca, ili lanca bregaste osovine, uz treci elemanat - klizac, su najcesse, gotovo uvijek, od balekita, pa da bi se izracunalo koliko vremena treba da se TO izlize radi stalnog i stalnog klizanja lanca po tome, ne treba puno pameti. Palomas je to perfektno opisao i sve do zadnjeg slova je u pravu. Spaner bi se trebao mijenjati sa najvise oko 35.000 km, ali nikako nakon 40.000. No, moze i bez toga, mnogi ga nisu promijenili, samo u tom slucaju se moze dogoditi scenario opisan u palomasovom postu.

I ovo je - ustvari - jedna od PODVALA moto industrije, kao POTROSNI materijal su nabrojane plocice kocnica, ulja, filter, lancanici, lanci, remeni sekundanog prenosa, lageri, brtve i slicne stvari, ali nikada, ama bas nikada moto ptoizvodjaci ne nabrajaju spanere kao potrosni matrijal. Npr. na Passatu se zna da se MORA promijeniti zupcasti remen na 90.000 km - znaci, potrosni matrijal, no za spanere na motociklima se mudro suti i onaj koji to ne zna (da ih mora promijeniti), dobice po glavi stanovnika, prije ili kasnije!

Just sayin'...... Rolling Eyes
[Vrh] Go down
http://www.sarajevobikersclub.ba
Acyd
cro chopper forum
cro chopper forum
Acyd

Broj postova : 1429
Godina imam : 49
Prebivalište : Našice
Vozim : Triumph Rocket 3r
Na forumu od : 24.04.2010

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimepon 15 stu 2010, 18:48

Kad je emir vec spomenuo Passata tj. automobil pravilo je da se prilikom izmjene zupcastog remena mjenjaju svi djelovi koji posjeduju lezaj pa to znaci španer,klizač,rolnica,pumpa vode, a ostaju remenica-ce bregaste i radilice ali ako španer odnosno ležaj španera potiskuje hidro španer npr. kod mazde,nekih Vw,honde i sl. spaner nije potrebno mjenjati vec samo lezaj koji se okrece. Kod lanca je ista stvar osim sto se tu mjenjaju i lancanici posto nema lezajeva (u vecini slucajeva). Hidro spaner se mjenja svaki drugi puta ali se klizaci i lancanici obavezno mjenjaju u kompletu s lancem. Na mojoj Yamahi spaner je na oprugu i navoj koji ga popusta samo prema naprijed i potiskuje klizac na lanac tako da se kod samog spanera u pravilu nema sta potrositi ali klizac bih mjenjao svakako. Eto,samo moj prijedlog Wink
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimepon 15 stu 2010, 19:32

Evo Zeljo bili smo danas u BigBike-u..
Cijene su paprene, ali trebalo bi kontaktirati Sinišu u Novemi-Nova jer on ima čini mi se i te stvari u ponudi.Ako je i tamo isto ..A onda E-bay ili slično..
Znači čisto okvirno da se možeš orjentirati.

Španer: 667 Kn ( X2)

Lanac: 659 Kn ( X2)

Klizač 1: 325 KN (X2)

Klizač 2: 168 Kn (x2)

Po cilindru ti ide klizač 1+2.

What a Face
[Vrh] Go down
zeljmond
man
man
zeljmond

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimepon 15 stu 2010, 19:47

o bog te jebo
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimepon 15 stu 2010, 19:54

zeljmond je napisao/la:
o bog te jebo

Aha...i ja sam se šokirao..cca 3700 da se to sve dotjera, ali sad španeri se mogu naknadno uzeti ali ovo unutar kućišta je tako kako je.
Poslao sam upit u Novemu ..pa ćemo vidjeti sutra .
Na e bayu imaju polovnih sa kao 9000 milja, što može biti kao novo , a opet i ne mora..
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimeuto 16 stu 2010, 09:02

Acyd je napisao/la:
Na mojoj Yamahi spaner je na oprugu i navoj koji ga popusta samo prema naprijed i potiskuje klizac na lanac tako da se kod samog spanera u pravilu nema sta potrositi ali klizac bih mjenjao svakako. Eto,samo moj prijedlog Wink

Zatezač je ugrađen na takvome mjestu na kojem se zagrijava (zajedno sa zagrijavanjem motora), a opruga koja gura polugicu prema van s vremenom SIGURNO i nepovratno izgubi svoju elastičnost. S time joj opada i potrebna sila kojom gura ili zateže lanac.

Kod istrošenih zatezača čak se zna dogoditi da se izližu zupci na toj polugici, i polugica preskoči prema unutra, što se nikako ne bi smjelo dogoditi. Tad nastaje krš i lom. Najmanja moguća šteta su samo svinuti ventili, iza toga dolazi oštećenje vodilica ventila, nekad se mora promjeniti i kompletna glava cilindra. Mogu se oštetiti i klipovi, svinuti ili puknuti klipnjača, probiti cilindar, i t.d.

Prije cca. mjesec dana moja Aquila bila je na prvom velikom servisu, jer sam se nakon 47.000 km odlučio na promjenu tih lanaca i zatezača. Vodilice lanaca bile su u jako dobrome stanju, tako da sam naručio samo dva nova fazna lanca i dva zatezača.

Pošto sam neke dijelove ionako naručio već unaprijed (brtve glave, poklopaca ventila i cilindra), rekao sam serviseru nek skine dolje i cilindre i pogleda stanje klipova, stublina i t.d. Serviser je nakon ispekcije rekao doslovno: klipovi i cilindri izgledaju kao novi, kao da nisu ni korišteni. Ali kad je to već otvoreno, najbolje je staviti nove karike (makar motor uopće nije trošio ulje).

Dijelovi za Hyosung nabavljaju se po vrlo povoljnim cijenama, i ja sam to prihvatio kao investiciju u budućnost. Jedino što se sad zbog novih karika moram voziti malo opreznije, kao da razrađujem motor.
[Vrh] Go down
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimeuto 16 stu 2010, 09:07

Imas li kojim slucajem fotke skinutih zatezaca lanca, ili ako ih nisi bacio, mozes li ih uslikati i postaviti ovdje, da vidimo kako izgledaju nakon 47.000 km?
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimeuto 16 stu 2010, 09:18

emirharley je napisao/la:
Imas li kojim slucajem fotke skinutih zatezaca lanca, ili ako ih nisi bacio, mozes li ih uslikati i postaviti ovdje, da vidimo kako izgledaju nakon 47.000 km?

Nažalost, došao sam preuzeti motor nakon radnog vremena, kad je servis već bio zaključan, serviser je otišao kući, radila je samo trgovina. Tak da su svi rabljeni dijelovi ostali u servisu, nisam ih još podigao. Ali ono što je bitno - na osnovu (samo) vanjskog izgleda zatezača, ne može se procjeniti koliko je on pouzdan.

To je mali i prilično precizni mehanizam, u kojem ne smije biti zračnosti ili istrošenosti, opruga mora stvarati određeni pritisak, polugica mora biti čvrsto osigurana od vraćanja, i t.d.
[Vrh] Go down
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimeuto 16 stu 2010, 10:07

H-D cam chain tensioners/zatezaci lanca bregasete osovine:

VIRAGO 535 FAZNI LANAC 21465471

VIRAGO 535 FAZNI LANAC 65808404

VIRAGO 535 FAZNI LANAC Tensioner2

....nestao/ polomljen!!! affraid

VIRAGO 535 FAZNI LANAC 76530989

......istrošeni !!! affraid

VIRAGO 535 FAZNI LANAC 31546242

Prva slika (dolje) je neistrosen, druge dvije su neprihvatljivo istroseni zatezaci lanca bregaste:

VIRAGO 535 FAZNI LANAC 16552362

[Vrh] Go down
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimeuto 16 stu 2010, 10:54

P.S.

Ako bi netko pomislio da je tema otisla u off topic, nije tako, iako se je krenulo od Viraga, ja ovu temu shvatam kao mali kurs o tome sta je to zatezac bregaste, kao izglesda nov ili istrosen, uloga i rizici neodrzavanja................ Rolling Eyes
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimeuto 16 stu 2010, 11:54

emirharley je napisao/la:
P.S.

Ako bi netko pomislio da je tema otisla u off topic, nije tako, iako se je krenulo od Viraga, ja ovu temu shvatam kao mali kurs o tome sta je to zatezac bregaste, kao izglesda nov ili istrosen, uloga i rizici neodrzavanja................ Rolling Eyes

Ma kakav off , samo pucajte.. Palomas, Emir, hvala na sudjelovanju.Nisam primjetio da postoji tema specijalizirana za dijelove koje ne vidimo ali na svojim ramenima nose veliki dio posla.

Novema kaže u opširnom mailu: C/P
Štovani
Navedene artikle ne drzimo u ponudi
Lp
S.

Ooooookeeeeejjj... Rolling Eyes iako mi se čini da sam baš sa Sinišom zadnji puta pregledavao katolog od Afama i ustanovili kako je za Hyosunga sve nabavljivo po povoljnim cijenama..nešto si mislim da on nije ni pisao ovaj mail...ali dobro..
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimeuto 16 stu 2010, 12:03

Kod H-D-a ti zatezači izgledaju bitno drugačije od večine drugih.. Evo zatezača za Virago:

http://shop.ebay.com/i.html?_kw=tensioner&_kw=yamaha&_kw=virago&_kw=cam&_kw=chain&_dmpt=Motorcycles_Parts_Accessories
[Vrh] Go down
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimeuto 16 stu 2010, 12:20

Ali ja mislim da mogu prouzrociti slican - veliki - problem ako riknu, a mnogi i ne znaju kako je vazno taj dio redovno mijenjati, ustvari mnogi i ne znaju da uopce postoji zatezac faznog lanca/bregaste osovine i da je veoma opasan po cijelu masinu ako otkaze.......
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimeuto 16 stu 2010, 12:39

palomas je napisao/la:
Kod H-D-a ti zatezači izgledaju bitno drugačije od večine drugih.. Evo zatezača za Virago:

http://shop.ebay.com/i.html?_kw=tensioner&_kw=yamaha&_kw=virago&_kw=cam&_kw=chain&_dmpt=Motorcycles_Parts_Accessories

Da na H-D su nešto kao 2 u 1, ali opet mi se čine nekako mali za mašine kapaciteta kao H-D.
Površina naljeganja mala ( kompromis sa debljinom ) ali ako drže vodi do 40 00 -50 000 onda tko sam ja da
sumnjam u teh.izvedbu.

@Palomas
Vidio sam to na E-bayu , čak mislim da 1 seler ima sve u kompletu, ali opet polovno ..hm hmm
Zeljo mora odlučiti šta mu je najpametnije.Kod njega je situacija takva da su španeri na max a koliko se sjećam da se još nije počelo čuti lupanje lanca od blok..

[Vrh] Go down
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitimeuto 16 stu 2010, 16:12

Na H-D-u se mijenjaju dva španera i jedan klizac: sa prednje strane ploče se nalazi jedan španer, jedan lanac i jedan klizač, a sa druge strane ploče se nalazi drugi lanac i drugi španer, a tu je je prikljucena i uljna pumpa.

VIRAGO 535 FAZNI LANAC 25130379

Broj 11 - primarni zatezac lanca

Broj 20 - sekundarni zatezac lanca

Broj 19 - ploča

Broj 16 - klizač

Broj 30 - uljna pumpa
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: VIRAGO 535 FAZNI LANAC   VIRAGO 535 FAZNI LANAC Icon_minitime

[Vrh] Go down