|
|
| drag star 1100 i K&N filter | |
|
+10custom rider Karlo rocky 61 mbani83 zed12 magna emirharley zanotti breed dragger 14 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
dragger cro chopper forum
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| Naslov: drag star 1100 i K&N filter uto 14 ruj 2010, 19:35 | |
| Čitajući razne moto-forume, naišao sam na dvojbena mišljenja, pojedinci već prilikom zamjene auspuha obave i rekalibraciju (rejetting) karburatora, neki kad ugrade samo K&N filter, neki nakon otvorenog auspuha i K&N filtera a neki nikako. Što je ispravno i što kaže struka, neznam, ali mišljenja sam da ako se dodaje više zraka (K&N) da triba i više goriva (šire dizne).
Stoga upit svim znalcima navedene problematike:
- dali je potrebna (obavezna) rekalibracija karburatora prilikom zamjene originalnog filtera zraka sa K&N filterom (otvoreni auspuh je već gore)?
Molim Vaša mišljenja!
.......hvala lipa...... | |
| | | breed cro chopper forum
Broj postova : 512 Godina imam : 45 Prebivalište : Rijeka Vozim : Kawasaki VN2000 Na forumu od : 14.08.2008
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter uto 14 ruj 2010, 19:39 | |
| | |
| | | zanotti cro chopper forum
Broj postova : 2142 Godina imam : 49 Prebivalište : Trogir Vozim : Harley Davidson CVO Limited Na forumu od : 10.03.2008
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter uto 14 ruj 2010, 20:17 | |
| Po meni... Ako se stavlja samo K&N filter u originalno kučište tj,zamijenski umetak K&N netreba ništa raditi jer on u biti puno ni ne daje. Isto tako ni kod otvorenih auspuha nije potrebno mijenjati dizne je auspuh i filter samo pomognu motoru da "lakše diše" i postoječe dizne to podnose(odnosi se na motore sa karburatorima). E ako se več ide na extremniju modifikaciju tipa Hypercharger ili konusni otvoreni filteri onda je poželjno mijenjati i dizne i uštelati karburatore. Ja kad sam stavio Hypercharger u kitu su mi došle dvije vrste dizni,za otvorene i poluotvorene auspuhe ali svakako je trebalo zamijeniti tvorničke. Isto tako sam štelao karburatore sa vakumetrima i to je to... Svakao me zanima i mišljenje iskusnijih. | |
| | | emirharley cro chopper forum
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter sri 15 ruj 2010, 08:37 | |
| O tome smo pricali 100 puta, evo 101 put:
Stavljanjem zamjenskih auspuha nije neophodno mijenjati dizne (rejetting) ili raditi rekalibraciju, ali bi bilo dobro to uraditi radi povecanog zagrijavanja masine. Samo dodavanje otvorenijeg auspuha (mufflers) dobija se povecanje snage koja ovisi o vrsti motocikla, a ona iznosi cca 5 pa i vise ks.
Stavljanjem dodatno, pored zamjene aupuha, veceg filtera zraka, koji propusta vise tog istog zraka, OBAVEZNO se mora uraditi rejetting ili rekalibracija jer se desava situacija da sada imamo ogroman protok zraka, a malo goriva (lean), sto direktno vodi pregrijavanju SVIH sistema, od masine, do stublina, klipova, karika i svakako ventila. Najmanje sto ce vam se SIGURNO dogoditi je diskolorizacija mufflera (promjena boje na zuto ili plavo) sto je estetski ruzno, a nadalje to vodi i progorijevanju tih istih aupuha. No, to je najmanje sto se moze dogoditi, problem je u pregrijavanju masine radi siromasne smjese, dakle, puno zraka, malo goriva. Kombinacija otvorenog zracnog filtera i otvorenijih aupuha donosi na velikim motorima i do 15 ks dodatne snage.
Pucanje je jedan o logicnih posljedica neujednacene smjese, no pucanje moze nastati i jos zbog mnogo drugih razloga, a najcesci je ilegalni ulazak zraka izmedju manifolda i cilendera, kao i na losim spojevima cijevi auspuha sa cilnederima ili na kraju balade, radi progorjelih auspuha. Ovo se moze testirati upotrebom spreja WD40, odnosno prskanjem po ocekivanim losim spojevima.
Ajd zivjeli. | |
| | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter sri 15 ruj 2010, 11:05 | |
| ako od tri elementa (zrak gorivo i ispuh) povecas dva , treci mora patiti. povecati dizne pod obavezno te podesiti smjesu ( pilot screw) | |
| | | breed cro chopper forum
Broj postova : 512 Godina imam : 45 Prebivalište : Rijeka Vozim : Kawasaki VN2000 Na forumu od : 14.08.2008
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter sri 15 ruj 2010, 16:09 | |
| - emirharley je napisao/la:
- O tome smo pricali 100 puta, evo 101 put:
Stavljanjem zamjenskih auspuha nije neophodno mijenjati dizne (rejetting) ili raditi rekalibraciju, ali bi bilo dobro to uraditi radi povecanog zagrijavanja masine. Samo dodavanje otvorenijeg auspuha (mufflers) dobija se povecanje snage koja ovisi o vrsti motocikla, a ona iznosi cca 5 pa i vise ks.
Stavljanjem dodatno, pored zamjene aupuha, veceg filtera zraka, koji propusta vise tog istog zraka, OBAVEZNO se mora uraditi rejetting ili rekalibracija jer se desava situacija da sada imamo ogroman protok zraka, a malo goriva (lean), sto direktno vodi pregrijavanju SVIH sistema, od masine, do stublina, klipova, karika i svakako ventila. Najmanje sto ce vam se SIGURNO dogoditi je diskolorizacija mufflera (promjena boje na zuto ili plavo) sto je estetski ruzno, a nadalje to vodi i progorijevanju tih istih aupuha. No, to je najmanje sto se moze dogoditi, problem je u pregrijavanju masine radi siromasne smjese, dakle, puno zraka, malo goriva. Kombinacija otvorenog zracnog filtera i otvorenijih aupuha donosi na velikim motorima i do 15 ks dodatne snage.
Pucanje je jedan o logicnih posljedica neujednacene smjese, no pucanje moze nastati i jos zbog mnogo drugih razloga, a najcesci je ilegalni ulazak zraka izmedju manifolda i cilendera, kao i na losim spojevima cijevi auspuha sa cilnederima ili na kraju balade, radi progorjelih auspuha. Ovo se moze testirati upotrebom spreja WD40, odnosno prskanjem po ocekivanim losim spojevima.
Ajd zivjeli. Negdje sam propustio prijasnjih 100 puta, ali u svakom slučaju hvala 101 put na odličnom objašnjenju Bolje svakako od mog mehaničara... | |
| | | zed12 cro chopper forum
Broj postova : 1932 Godina imam : 50 Prebivalište : ni vrit ni mimo Vozim : da Na forumu od : 02.03.2010
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter sub 26 vel 2011, 12:52 | |
| Evo da ne otvaram novu temu, pitanje- ako samo stavim K&N zamjenski filter na motor, da li moram još šta raditi i ukoliko je netko stavio filter i ništa drugo nije dirao ( ispuh, commander...) kakva su iskustva.
Filter za VN 900 košta 60USD + poštarina 20USD i vjerojatno carina i davanja , zastupnik za HR mi daje ponudu 541 kuna.
Još čekam da mi se javi HD biker sa svojom ponudom.
| |
| | | dragger cro chopper forum
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter sub 26 vel 2011, 18:42 | |
| - zed12 je napisao/la:
- Evo da ne otvaram novu temu, pitanje- ako samo stavim K&N zamjenski filter na motor, da li moram još šta raditi i ukoliko je netko stavio filter i ništa drugo nije dirao ( ispuh, commander...) kakva su iskustva.
...za K&N filter ne treba ništa, ali ako diraš ispuh, obavezna nava mapa palenja... | |
Broj postova : 1932 Godina imam : 50 Prebivalište : ni vrit ni mimo Vozim : da Na forumu od : 02.03.2010
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter sub 26 vel 2011, 18:44 | |
| | |
| | | | zed12 cro chopper forum
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter sub 26 vel 2011, 20:10 | |
| | |
| | | mbani83 cro chopper forum
Broj postova : 668 Godina imam : 55 Prebivalište : split Vozim : čong-čonga Na forumu od : 28.02.2010
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter sub 26 vel 2011, 20:12 | |
| Pitanje ?
Da li kada oslobodiš ispuh kod EFI modela tj injectiona treba šta dorađivat ili se on sam prilagodi pošto lambda sonda očitava i šalje parametre goriva i smjese iz ispuha ?
Negdje sam čitao kada se igraš sa ispuhom da dobiješ nepravilan rad motora i tzv. rupe u gasu, te da se to može riješit sa pomicanjem lambda sonde ? | |
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter sub 26 vel 2011, 20:26 | |
| - mbani83 je napisao/la:
- Pitanje ?
Da li kada oslobodiš ispuh kod EFI modela tj injectiona treba šta dorađivat ili se on sam prilagodi pošto lambda sonda očitava i šalje parametre goriva i smjese iz ispuha ?
Negdje sam čitao kada se igraš sa ispuhom da dobiješ nepravilan rad motora i tzv. rupe u gasu, te da se to može riješit sa pomicanjem lambda sonde ? ....za VN900 mogu potvrditi da je na nekoliko modela stavljan otvoreni ispuh i sve je ok, za neke (mislim Hyosung novi) ne šljaka....... | |
| | | rocky 61 cro chopper forum
Broj postova : 1738 Godina imam : 63 Prebivalište : Brčko BiH Vozim : JL 250-5 Na forumu od : 01.05.2010
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter ned 27 vel 2011, 01:42 | |
| Zašto mijenjati dizne?Zar nije dovoljno podesiti postojeće?Zar dizna ne služi tomu da se smanji/poveča protok nečega? Ajd' sad da vas čujem. | |
| | | Karlo cro chopper forum
Broj postova : 4028 Godina imam : 74 Prebivalište : Sibinj Vozim : BMW R 1200 RT Na forumu od : 03.06.2010
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter ned 27 vel 2011, 06:14 | |
| Ja sam nedavno stavio K&N filter , malo izbušio auspuhe i sve je OK . Potrošnja goriva ostala ista , a zvuk posato malo dublji .
Kupio u Bikermotoshopu 540 kn . | |
| | | custom rider cro chopper forum
Broj postova : 3324 Godina imam : 45 Prebivalište : Pula Vozim : vozim crni motor Na forumu od : 18.03.2008
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter ned 27 vel 2011, 18:41 | |
| Ja sam na svojem motoru stavio KN filter al uložak takozvani unutarnji i motor radi bez problema dobio je nijansu veču snagu al ništa spektakularno,osjeti se u preticanju da je malo agilniji,ostalo nisam niš radio. | |
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter ned 27 vel 2011, 18:51 | |
| Evo Kristijan ponudio najbolju cijenu, naručeno, kad dođe i padne par stotki km javim dojmove. | |
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter ned 27 vel 2011, 18:57 | |
| - rocky 61 je napisao/la:
- Zašto mijenjati dizne?Zar nije dovoljno podesiti postojeće?Zar dizna ne služi tomu da se smanji/poveča protok nečega?
Ajd' sad da vas čujem. .....očito nisi upućen u tu teoriju....dobro pročitaj ovo: https://cro-chopper.forumcroatian.com/t10005-dragstar-vstar-1100-odrisite-vezanu-kobilu .....pa će ti biti jasnije, a ako i nakon toga imaš pitanje, slobodno pitaj. ....eh da, a kako bi ti podesio promjer rupe dizne sa 1,10mm na 1,22mm ?????? | |
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter pon 14 oľu 2011, 08:40 | |
| Evo stigao filter, u petak i subotu sam napravio cca 450 km. Motor kao da lakše ubrzava kako kod kretanja i nižim brzinama tako i između 100-130. Potrošnja na ovih prvih 300 km je bila 4,8 litara na 100 km, s time da nije bilo gradske vožnje. Otprilike 100 km autoceste, 100 km lagane vožnje i 100 onako ko da mi se žuri. Napominjem da je orginal filter zraka prošao 11500 km, te je po meni bio spreman za izmjenu. Sve u svemu ja sam zadovoljan. | |
| | | sef-sale man
Broj postova : 210 Godina imam : 41 Prebivalište : zagreb Vozim : drag star xvs 1100 custom Na forumu od : 17.04.2008
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter pon 11 lip 2012, 10:40 | |
| Imam ja jedno pitanje u vezi filtera i dizni, ali obratnog redosljeda, dakle na motoru je bio nekakav otvoreni filter, ali ja sam vratio orginalni zbog j.... problema kad kiša pada. Jel se trebaju i dizne vratit na orginal kad se vrati orginalni filter? Sad su proširene na njemu, al mi se nekako čudno počeo ponašat, malo štucka i ko da gubi snagu kad odvrnem gas, malo primi malo ne . | |
| | | zanotti cro chopper forum
Broj postova : 2142 Godina imam : 49 Prebivalište : Trogir Vozim : Harley Davidson CVO Limited Na forumu od : 10.03.2008
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter pon 11 lip 2012, 12:19 | |
| - sef-sale je napisao/la:
- Imam ja jedno pitanje u vezi filtera i dizni, ali obratnog redosljeda, dakle na motoru je bio nekakav otvoreni filter, ali ja sam vratio orginalni zbog j.... problema kad kiša pada.
Jel se trebaju i dizne vratit na orginal kad se vrati orginalni filter? Sad su proširene na njemu, al mi se nekako čudno počeo ponašat, malo štucka i ko da gubi snagu kad odvrnem gas, malo primi malo ne . Mislim da si sam sebi dao ogdovor ...al evo da ti i ja kažem...treba ih vratiti na orginalne mjere | |
| | | StarBobo man
Broj postova : 385 Godina imam : 64 Prebivalište : Zagreb Vozim : Midnighstar XV 1900 Na forumu od : 17.02.2010
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter uto 26 lip 2012, 21:19 | |
| Sva igranja promjenama, bez mjerenjarezultata, su sistem pokušaja i pogrešaka... S upitnim, i često skupim rezultatima...
Osnovno je, da ako se promjeni bilo koji od dva parametra (ispuh i usis) kao što je čini mi se magna napisao, treba promijeniti i količinu goriva. Emir je odlično objasnio posljedice... diskoloracija ispuha zbog povišene temperature... A upravo je temperatura ispušnih plinova (odnosno, lakše mjerljivo glave motora) je najrelevantniji pokazatelj odnosa smjese...
Na avionskim motorima (klipnim) se smjesa podešava u letu, kako bi se postigao optimum. JEDINA kontrola je temperatura ispušnih plinova...
Rezime: Ako se poveća protok zraka na usisu, potreebno je prilagoditi količinu goriva, kako bi bi smjesa bila optimalna... Nije moguće odgovoriti na pitanje, koliko je to u mm ili %...
Treba slijediti upute proizvođača filtera ili ispuha, koji su potrošili dane i dane na ispitnim stolovima... Tako je mogućnost greške najmanja...
| |
| | | emirharley cro chopper forum
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter sri 27 lip 2012, 10:09 | |
| - Star Bobo je napisao/la:
- Sva igranja promjenama, bez mjerenjarezultata, su sistem pokušaja i pogrešaka... S upitnim, i često skupim rezultatima...
Evo posto se je Star Bobo ponovno ukljucio, ohrabren sam da i ja kazem svoje REVIDIRANO misljenje: smatram i u to sam APSOLUTNO siguran (sto ne znaci da je moje misljenje relevantno) da se NE treba ici u modifikacije bilo koje vrste, osim mozda samo malo "slobodnijeg" auspuha, a apsolutno sam PROTIV raznih K&N filtera, Power Commandera i aftermarket izmjena (mada i ja imam taj K&N filter, ali vjerujte mi, nije neka sreca imati ga), znaci da zavrsim misao, nista od ovoga ne raditi ukoliko ne zivite u nekoj zapadno-europskoj zemlji gdje postoji savrsen servis, sa savrsenim kalibracionim masinama i sa savrseno obucenim osobljem, sa savrsenim iskustvom......sve ostalo je sranje! I igranje i cackanje po motoru, uz molbu dragom Bogu da se svi ti parametri uspiju ustimati i posloziti. Mnogi ce se HVALITI da su sve to postimali, no vjerujte, sretniji su oni koji nisu nista dirali. Osim ako nemaju - kako rekoh - pristup savrsenoj opciji savrsenog ustimavanja, a razmislite ti koji vam se kunu da to znaju uraditi, stavite ruku u vatru da li ste sigurni da oni to znaju? Ja sam imao srecu, pa sam par puta putovao motorom u Holandiju gdje imam prijatelja koji je stari biker i vlasnik H-D servisa, a dolazio je i u Sarajevo, no da mi nije bilo toga, slabo bih sa opcijama ustimavanja i podesavanja u BiH, HR, SLO ili SRB izasao na zelenu granu. Nemojte me oderati radi moga stava, no on je takav, kakav je i ja ga otvoreno i najpostenije kazem. Just sayin'...... | |
| | | asy cro chopper forum
Broj postova : 6364 Godina imam : 51 Prebivalište : Vodice Vozim : kawasaki GTR1400 Na forumu od : 15.07.2008
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter sri 27 lip 2012, 14:04 | |
| | |
| | | Bosqeto cro chopper forum
Broj postova : 3849 Godina imam : 40 Prebivalište : Ljubuski Vozim : Yamaha MT-01 i Suzuki B-King Na forumu od : 16.11.2010
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter sri 27 lip 2012, 17:41 | |
| - emirharley je napisao/la:
- Star Bobo je napisao/la:
- Sva igranja promjenama, bez mjerenjarezultata, su sistem pokušaja i pogrešaka... S upitnim, i često skupim rezultatima...
Evo posto se je Star Bobo ponovno ukljucio, ohrabren sam da i ja kazem svoje REVIDIRANO misljenje: smatram i u to sam APSOLUTNO siguran (sto ne znaci da je moje misljenje relevantno) da se NE treba ici u modifikacije bilo koje vrste, osim mozda samo malo "slobodnijeg" auspuha, a apsolutno sam PROTIV raznih K&N filtera, Power Commandera i aftermarket izmjena (mada i ja imam taj K&N filter, ali vjerujte mi, nije neka sreca imati ga), znaci da zavrsim misao, nista od ovoga ne raditi ukoliko ne zivite u nekoj zapadno-europskoj zemlji gdje postoji savrsen servis, sa savrsenim kalibracionim masinama i sa savrseno obucenim osobljem, sa savrsenim iskustvom......sve ostalo je sranje! I igranje i cackanje po motoru, uz molbu dragom Bogu da se svi ti parametri uspiju ustimati i posloziti. Mnogi ce se HVALITI da su sve to postimali, no vjerujte, sretniji su oni koji nisu nista dirali. Osim ako nemaju - kako rekoh - pristup savrsenoj opciji savrsenog ustimavanja, a razmislite ti koji vam se kunu da to znaju uraditi, stavite ruku u vatru da li ste sigurni da oni to znaju?
Ja sam imao srecu, pa sam par puta putovao motorom u Holandiju gdje imam prijatelja koji je stari biker i vlasnik H-D servisa, a dolazio je i u Sarajevo, no da mi nije bilo toga, slabo bih sa opcijama ustimavanja i podesavanja u BiH, HR, SLO ili SRB izasao na zelenu granu.
Nemojte me oderati radi moga stava, no on je takav, kakav je i ja ga otvoreno i najpostenije kazem.
Just sayin'...... uz duzno postovanje prema cijenjenim forumasima, a pri tome najvise mislim na Draggera,Magnu i Zanottija i Vstarridera iz Sarajeva, koji su odradili sami cijeli posao sa Hyperchargerom, apsolutno postujem i cijenim Emirovo misljenje, jer ko je imao srecu da se druzi sa Emirom i postane njegov prijatelj, taj zna da Emir nista ne prica bezveze i svaki savjet daje dobronamjerno , i uvijek mu je drago spasiti nekoga da ne ponovi gresku koju je sam napravio, a iza njega stoji ogromno iskustvo tako da je zaledje svakako veliko tako da ja odustajem od HC-a,a mislio sam ga iduci mjesec naruciti, iako sam bio u velikoj dilemi, jer nisam pobornik *diranja* tvornicki regula, osim za toliko da postignem neki rezultat,a da nista bitno nisam poremetio, tipa ugradnja otvorenih auspuha svejedno vam hvala svima na savjetima i za i protiv | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: drag star 1100 i K&N filter | |
| |
| | | | drag star 1100 i K&N filter | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|