Početna stranicaPretraľnikvn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike 610RegistracijaLogin

VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike

Go down 
+6
ica
stain
Safet(y)
cro.chopper
zed12
asy
10 posters
Autor/icaPoruka
asy
cro chopper forum
cro chopper forum
asy

Broj postova : 6364
Godina imam : 51
Prebivalište : Vodice
Vozim : kawasaki GTR1400
Na forumu od : 15.07.2008

vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Empty
PostajNaslov: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimeuto 29 lip 2010, 14:36

Moje iskustvo želim podijeliti sa vama jer je problem jednostavno rješiv ako ga uočiš na vrijeme ili još bolje preduhitriš.

Prije izvjesnog vremena primjetio sam nekakvo čudno "krckanje" iz predjela lijevog dijela motora. Taj čudni zvuk čuo se kad je motor bio ugašen i u leru dok bi okretao kolo ili gurao lagano motor, tako sam to i primjetija. Biću jako kratak i evo šta je bilo i šta treba napraviti da ne dođe do daljnjih oštećenja.

"Krckavi" zvuk koji me mučio dolazio je od opuštene remenice (šarafa na osovini koji drži prednju remenicu) zbog prenategnutosti remena. Sve što je trebalo napraviti je dotegnuti tu istu maticu na remenici i ponovno saviti šajbu-osigurač koja očito nije dobro odradila svoj posao.

Savjet za sve vlasnike VN 900 :

1. Podignite motor na štender ili ga gurajte lagano kako bi eventualno čuli ovaj neobični klikavi zvuk iz predjela prednje remenice
2. Ako ga čujete - obavezno skinite lijeva dekla (na par šarafa su) i dotegnite maticu remenice ( manual kaže 93,7 lb ili oko 13 kg mislim...)
3. obavezno kontrolirajte tj. opustite remen. Zbog prenategnutosti remena i dolazi do ovoga.
4. Nakon mijenjanja zadnje gume (kad najčešće i dolazi do prenatezanja remena od manje stručnih mehaničara) OBAVEZNO adekvatno nategnite remen kod ovlaštenog servisera ili makar dobrog meštra koji kuži stvari ili ima mali uređaj od 10 eura, kojim se remen nategne toliko da kad ga gurneš po sredini sa silom od 45 N (4,5 kg) on se miče 5 do 7 mm...

Preporučam svima, a naročito onima koji su minjali zadnju gumu da ovo preventivno prekontroliraju. Ja sam imao sreću da sam to primjetija i napravija na vrijeme. Posljedice ovakvog opuštanja remenice zbog prenapregnutosti remena nadalje mogu biti upropaštena remenica (1000 kuna), sam remen (košta oko 3 000 kuna) ili dalje i još gore, vanjski ležaj osovine što zahtjeva rastavljanje cijelog motora i puuno veće troškove....

Evo par slika jednog slučaja (ne na sreću moga) od kolege VN-ovca koji je isto tako imao sreće da mu nije stradala ni remenica niti ležaj, samo je na sreću trebao zategnuti kritičnu maticu i opustiti remen. Ovo je bija ekstreman slučaj opuštanja šarafa kojeg je od potpunog spadanja zaustavilo deklo....

vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike 1

vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike 3

vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike 2

To je za sada jedini veći "bug" VN 900 i nije tako strašan ako se otkrije na vrijeme ili još bolje preventivno kontrolira.

biker2

Zadnja promjena: asy; uto 29 lip 2010, 19:04; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
https://2img.net/h/oi33.tinypic.com/rclkdt.jpg
zed12
cro chopper forum
cro chopper forum
zed12

Broj postova : 1932
Godina imam : 50
Prebivalište : ni vrit ni mimo
Vozim : da
Na forumu od : 02.03.2010

vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Empty
PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimeuto 29 lip 2010, 16:14

Korisno, hvala
[Vrh] Go down
asy
cro chopper forum
cro chopper forum
asy

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesri 30 lip 2010, 08:55

dobar
[Vrh] Go down
cro.chopper
Tata foruma
Tata foruma
cro.chopper

Broj postova : 10959
Prebivalište : jaska
Vozim : Kawasaki VN 900 CLASSIC (2006)
Na forumu od : 31.10.2007

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesri 30 lip 2010, 08:59

super asy ...............
savkako pohvalna informacija, mada ja nisam to primjetio na svom motoru ....
thx
[Vrh] Go down
Safet(y)
cro chopper forum
cro chopper forum
Safet(y)

Broj postova : 6849
Godina imam : 57
Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :)
Vozim : V-Rod

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesri 30 lip 2010, 10:16

asy je napisao/la:
2. Ako ga čujete - obavezno skinite lijeva dekla (na par šarafa su) i dotegnite maticu remenice ( manual kaže 93,7 lb ili oko 13 kg mislim...)

Krivo mislis... 93,7 lb = 42,5016051 kg

Nadam se da je ovo samo greska prilikom pisanja, a da si maticu stegnuo na propisanu vrijednost, ma koliko ona bila.
[Vrh] Go down
https://www.flickr.com/photos/144415026@N07
stain
cro chopper forum
cro chopper forum
stain

Broj postova : 2947
Godina imam : 913
Prebivalište : Unknown
Vozim : Canyon Roadlite 7.0
Na forumu od : 15.04.2008

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesri 30 lip 2010, 10:30

Ja to ne bi nazvao bug-om, kako je Magna rekao. Mislim da bi taj bug trebao ici na obraz servisera koji servisira motor. Na svakom bi servisu trebao provjeriti nategnutost remena, koja ne bi trebala biti veca od one koja je potrebna, sta nadalje ne bi izazvalo ovakav kvar...
[Vrh] Go down
asy
cro chopper forum
cro chopper forum
asy

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesri 30 lip 2010, 12:05

Safet(y) je napisao/la:
asy je napisao/la:

Krivo mislis... 93,7 lb = 42,5016051 kg

Nadam se da je ovo samo greska prilikom pisanja, a da si maticu stegnuo na propisanu vrijednost, ma koliko ona bila.

Ne, to me Magna upozorija. Tako sam i ja preračuna doslovno LB u KG, ali to nije "torque" vrijednost.. Poslije sam pogleda u manual :

vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike 6ehfu9
[Vrh] Go down
asy
cro chopper forum
cro chopper forum
asy

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesri 30 lip 2010, 12:06

stain je napisao/la:
Ja to ne bi nazvao bug-om, kako je Magna rekao. Mislim da bi taj bug trebao ici na obraz servisera koji servisira motor. Na svakom bi servisu trebao provjeriti nategnutost remena, koja ne bi trebala biti veca od one koja je potrebna, sta nadalje ne bi izazvalo ovakav kvar...

u pravu si.
[Vrh] Go down
Safet(y)
cro chopper forum
cro chopper forum
Safet(y)

Broj postova : 6849
Godina imam : 57
Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :)
Vozim : V-Rod

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesri 30 lip 2010, 12:23

asy je napisao/la:
Ne, to me Magna upozorija. Tako sam i ja preračuna doslovno LB u KG, ali to nije "torque" vrijednost..

dobar zato uvijek treba biti oprezan i ne uzimati sve 'zdravo za gotovo'. Ili kad nesto pisemo, napisati jasno i bez ostavljanja mogucnosti za gresku. Ovdje umjesto samo 'kg' treba napisati kg/m itd... no, svejedno, oni koji se upustaju u rad moment kljucem trebali bi znati i kako se koristi. Ili, ne bas uvijek... scratch

U svakom slucaju, vrlo korisna informacija za sve koji voze VN-a 900. dobar
[Vrh] Go down
https://www.flickr.com/photos/144415026@N07
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesri 30 lip 2010, 13:01

Da se uključim, jer vozim isto remenjaša ..
Servisni manual kaže, kontrola zategnitosti remena se radi na svakih 1000 km.Znači u to ulazi o kontrola pogonske grupe, izgled zubaca na remenu, izgled zubaca na prednjem i zadnjem zupčaniku....
Ljudi često zaborave na taj podatak koji na kraju piše u korisničkoj knjižici.
Htio sam reći , da nije sve u vožnji, a da serviserima ide sve na dušu.Motor treba poznavati kako u vožnji tako i u mehaničkom smislu.
Pre nategnutost remena je uzrok pucanja remena, ali ne ovoga što se tebi dogodilo.
Ovakav kvar (popuštanje matice) se desio zbog:
1.nedovoljno pritegnute matice u tvornici
2.problem na osiguravajućoj podloški (ukoliko je ima)
3 ili ako se mora aplicirati ljepilo za navoj ( kod Vn. neznam da li se stavlja)
Matica ima tendenciju samo-dotezanja (smijer navoja+ vrtnja),ali kad dođe do granice da se odvoji zupčanik od osovine taj efekt izostaje i onda zahvaljujemo na poklopcu što postoji.. Very Happy
Vezano za mjerač napetosti remena..dobro bi ga bilo za imati, ali i nije toliko nužan.Kod mene je primjerice 4,5 kila pritisak na remen , a mora biti u razini 1 cm +/- na kontrolnoj rupi na štenderu, ili malo manji dok je kotač na zemlji.
Sva sreća pa ti se nije desio teži kvar. A u ostalom samo- kontrolom vitalnih stvari na motoru možeš pritisnuti servis ako je motor pod garancijom.Ja sam skoro sve riješio tako pod garancijom koja još uvijek traje, ......ali da je borba....Borba je...
[Vrh] Go down
asy
cro chopper forum
cro chopper forum
asy

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesri 30 lip 2010, 14:20

Citat :
Motor treba poznavati kako u vožnji tako i u mehaničkom smislu

Sve si dobro reka, naročito ovo gori... Kronični nedostatak dobrih meštara i servisera... Meni najbliži kojima virujem nalazi se u Karlovcu... Ostaje mi samo da proučavam manual i postanem sam svoj majstor makar za sitnije probleme poput ovog...
[Vrh] Go down
ica
cro chopper forum
cro chopper forum
ica

Broj postova : 3082
Godina imam : 44
Prebivalište : split
Vozim : Honda Hornet 600
Na forumu od : 18.10.2008

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesri 30 lip 2010, 14:55

Citat :
oni koji se upustaju u rad moment kljucem trebali bi znati i kako se koristi
.

...samo bi tija napomenut za one koji neznaju...
...da moment ključ nakon korištenja obavezno se treba vratit na 0 poziciju jer u suprotnom opruga u ključu se rastegne i ključ je neispravan tj. više nesteže na pravu kilažu...
..ako već treba radit s mom.ključom, a nemate ge onda ga posudite isključivo od mehaničara koji zna kako se radi i čuva mom. ključ..
[Vrh] Go down
http://ivica_radovanic@yahoo.com
rocky 61
cro chopper forum
cro chopper forum
rocky 61

Broj postova : 1738
Godina imam : 63
Prebivalište : Brčko BiH
Vozim : JL 250-5
Na forumu od : 01.05.2010

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesri 30 lip 2010, 15:27

Na osovini uz samu maticu probušiti rupu od 2-3 mm i ubaciti rascjepku(osigurač)i ista se nikad neće sama odvrnuti ,a rupica je dovoljno mala da ne oslabi osovinu.
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimepon 16 kol 2010, 13:17

Ispričavam se asy-ju što ću iskoristiti njegovu temu, ali ovih dana bavim se sličnom problematikom...

Po povratku iz Dalmacije skinuo sam poklopac prednjeg lančanika na Aquili i imam što vidjeti: matica je ispala sa osovine, i pala je na dno - zaustavila se u naslagama masti i nakupljene zemlje... Lančanik fino stoji na svojem mjestu, nikuda nije ispao - jer ga lanac u pogonu vuče u svoju os vrtnje, tj. drži ga na mjestu na osovini.

Podložna pločica za osiguranje (savija se preko matice) se izgubila, a navoj na matici je toliko razlokan da se matica može nataknuti na osovinu bez šarafljenja..

Tu maticu sam inače više puta provjeravao i dotezao,i uvijek je imala tendenciju da se malo otpusti, i dalje stoji u tom položaju (držala ju je šajbica). Izgleda da se je sad zbog vibracija polako izglodao navoj na matici, jer je navoj na (cementiranoj) osovini dosta tvrđi i u dobrome stanju.

https://www.youtube.com/watch?v=TrxuCDpOw-o

Išao sam malo potražiti na Google-u rasprave o tome, i došao sam do zaključka da je to vrlo često kvar, na najrazličitijim vrstama i tipovima motora. Mnogi vlasnici motora su do sada pogubili te matice, koje su osigurane (samo) sa takvim tipom šajbice.

http://www.google.hr/#hl=hr&source=hp&q=lost+sprocket+nut&btnG=Google+pretra%C5%BEivanje&aq=f&aqi=&aql=&oq=lost+sprocket+nut&gs_rfai=&fp=bb2f64b79ead621e

Što je najčudnije, Hyosung u svojem manualu nije predvidio osiguranje matice ljepljenjem, na pr. Locktite-om.

Ono što me sad zanima - ključ za tu maticu bio je 27, osovina je fi 16 sa finim metričkim navojem, a Hyosung tu maticu naziva "M21", ne znam po kakvim je to standardima... Vjerujem da postoji dosta drugih modela motora, koji imaju istu maticu?

vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike GT250frontsprocketnut.jpg

vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike 300-1814-2T
[Vrh] Go down
asy
cro chopper forum
cro chopper forum
asy

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimeuto 17 kol 2010, 12:33

Uf uf... scratch ako ti internet tu ne pomogne.. neznam...
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimeuto 17 kol 2010, 14:38

Ma već sam naručio nove matice s takvim (finim) navojem, a navoj na osovini srećom nije oštećen.. Stavit ću elastičnu podlošku, ili onu s krilcima, i dodatno ću osigurati vijak s Loctite-om...
[Vrh] Go down
asy
cro chopper forum
cro chopper forum
asy

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesri 18 kol 2010, 19:53

palomas je napisao/la:
Ma već sam naručio nove matice s takvim (finim) navojem, a navoj na osovini srećom nije oštećen.. Stavit ću elastičnu podlošku, ili onu s krilcima, i dodatno ću osigurati vijak s Loctite-om...

Kaže mi jedan meštar da nije dobro stavljat locktite na osovinu, već samo malo masti..
[Vrh] Go down
BADE
man
man
BADE

Broj postova : 16
Prebivalište : rijeka
Vozim : suzuki intruder 800
Na forumu od : 18.08.2010

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimesub 21 kol 2010, 18:14

Blago meni sa kardanom ! Cool
[Vrh] Go down
Carki
man
man
Carki

Broj postova : 164
Godina imam : 41
Prebivalište : Zagreb - Volovčica
Vozim : Kawasaki VN900 Classic 2008
Na forumu od : 29.06.2010

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitimepon 25 ruj 2017, 13:01

Ista stvar mi se dogodila. 15 minuta posla i kvar je otklonjen.

Nakon što sam dotegnuo maticu na prednjoj remenici plosnatim šarafcigerom sam stisnuo maticu koja je osigurač i nije bila prislonjena. Sada se više ne bi smjelo to dogoditi.

[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike   vn 900 za sve vlasnike - VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike Icon_minitime

[Vrh] Go down

VN 900 - važna tehnička informacija za sve vlasnike
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Uvoz, homologacja u Hrvatskoj, molim pojasnjenje
» Treba mi brza informacija!
» Informacija: Koliko ulja stanje u Dragstara 650
» za vlasnike DragStara 1100- novi kuplung alansera