Broj postova : 3082 Godina imam : 44 Prebivalište : split Vozim : Honda Hornet 600 Na forumu od : 18.10.2008
Naslov: 1. brzina u vožnji.. čet 17 lip 2010, 09:28
...neki dan upadnem u priču o motorima sa jednim likom( 56god )kupija je Virago 1100, prvi motor u životu(kriza srednji godina) kako sam mlađi i ipak nešo iskusniji počne o mene ispitivat neke osnove, kočenje u zvaoju,putanja kroz zavoj, vožnja po gradi itd. sa zadovoljstvom podjelim svoje skromno iskustvo sa "mlađim" bajkerom i onda mi lupi pitanje na koje nisam očekiva.......šaltavanje 1. u vožnji, pritom da je brznina jednaka ljudskom hodu??? pa reko ako nema krčanja getribe, neugodnih udaraca na motor i ako sve ide glatko nevidim da može doć do nekakvih oštećenja bilo getribe ili kardana, ali u stvari ni sam nisam siguran ... ...šta vi mislite???...
Beatnik cro chopper forum
Broj postova : 2135 Godina imam : 39 Prebivalište : Rovinj Vozim : Dragstar 1100 Na forumu od : 11.04.2008
Naslov: Re: 1. brzina u vožnji.. čet 17 lip 2010, 09:38
Ne vidim u cemu je problem, ili ja ne kuzim
custom rider cro chopper forum
Broj postova : 3324 Godina imam : 45 Prebivalište : Pula Vozim : vozim crni motor Na forumu od : 18.03.2008
Naslov: Re: 1. brzina u vožnji.. čet 17 lip 2010, 09:46
valjda čovik mislija u kojoj brzini može vozit kad ide jaaako sporo...
ica cro chopper forum
Broj postova : 3082 Godina imam : 44 Prebivalište : split Vozim : Honda Hornet 600 Na forumu od : 18.10.2008
Naslov: Re: 1. brzina u vožnji.. čet 17 lip 2010, 10:17
custom rider je napisao/la:
valjda čovik mislija u kojoj brzini može vozit kad ide jaaako sporo...
.... kad staje na semafor zna se dogodit da ubode u prvu, pa ga zanima može li doć do nekakvih oštećenja...
lord cro chopper forum
Broj postova : 2497 Godina imam : 39 Prebivalište : ZG Vozim : GSF Na forumu od : 22.02.2008
Naslov: Re: 1. brzina u vožnji.. čet 17 lip 2010, 10:51
Nisam baš upućen kako se te poluautomatske getribe ponašaju, jer nikad nisam raskapao takvu, osim od APN-a, ali mislim da nisu nešto puno drugačije.
Što se tiće oštećenja nebi trebalo biti ništa ako motor ne zatrza, ako on taj mjenjač ne mora zakucat u prvu, i ako to nije popraćeno zvukovima. Ali prva nije za kočenje mašinom, i to neka izbjegava. Ista stvar se događa kad je motor hladan pa on cukne kad ubaciš u prvu jer su lamele zaljepljene.
Domagoj man
Broj postova : 229 Godina imam : 56 Prebivalište : Zagreb Vozim : Yamaha YBR 125 Custom, Honda SH150i, Tomos APN6 Na forumu od : 23.02.2009
Naslov: Re: 1. brzina u vožnji.. čet 17 lip 2010, 11:40
Ono što ja znam o getribama je općenito i otprilike ide ovako: da bi se lakše prebacilo iz brzine u brzinu, tj. da bi se uskladio br. okr. pogonske i gonjene strane, služe sinkroni. Neka vozila nemaju sinkrone na 1. brzini jer se uglavnom koristi za pokretanje. Međutim, ima li 1. brzina sinkrone ili ne, ne vidim problem da se iz vožnje prebaci u 1. ako se uskladi br. okr. motora i brzina vozila. Naravno, ako nema sinkrona, onda treba steći osjećaj za to, jer se inače čuje neugodan zvuk i ako se pretjera moglo bi doći do oštećenja. Ali stvarno treba pretjerati. Vozio sam vozila koja nemaju sinkrone ni u jednoj brzini, čak ni brojač okretaja i uz malo vježbe ide to bez problema. Sinkroni služe upravo tome da sinkroniziraju brzinu vrtnje zupčanika odabrane brzine prijenosa prilikom ulaska u zahvat, kada zubi zupčanika ulaze jedni u druge.
lord cro chopper forum
Broj postova : 2497 Godina imam : 39 Prebivalište : ZG Vozim : GSF Na forumu od : 22.02.2008
Naslov: Re: 1. brzina u vožnji.. čet 17 lip 2010, 12:20
Je, ali na motoru je poluautomatska sekvencijalna getriba i može se sasvim normalno vozit i bez kvačila. Ne znam da li getribe na motociklima imaju sinkrone, stvar funkcionira tako da jedan mali pipak koji je u osovini na kojoj su pogonski zupčanici (piramida) šeće između zupčanika i tako upogonjuje određeni zupčanik (brzinu) sa drugom piramidom koja ima fiksne zupčanike (osim neutralnog). Napamena je da se svi zupčanici stalno vrte jer nemaju nikakve distance između njih.
Dugo je prošlo od kad sam raskapao zadnje getribe, pa ako sam u nečemu pogriješio neka me netko ispravi.
Zadnja promjena: lord; čet 17 lip 2010, 12:28; ukupno mijenjano 1 put.
lord cro chopper forum
Naslov: Re: 1. brzina u vožnji.. čet 17 lip 2010, 12:23
Zgodan video sa glupom glazbom o radu mjenjača u automobilu
Jack cro chopper forum
Broj postova : 3028 Godina imam : 58 Prebivalište : Zagreb Vozim : više ne vozim Na forumu od : 29.04.2008
Naslov: Re: 1. brzina u vožnji.. čet 17 lip 2010, 15:09
2 Lord... mislim da si u krivu...
glasba je glavna guba
pa nek proba koristiti medjugas... iako naravno nisam siguran jel to na mAtoru pomaze... a trebalo bi...
calc69 cro chopper forum
Broj postova : 1081 Godina imam : 54 Prebivalište : zagreb, sesvete Vozim : HONDAshadow VT750 Na forumu od : 09.11.2007
Naslov: Re: 1. brzina u vožnji.. čet 17 lip 2010, 18:09
Pa 1. brzina se na motoru može razstegnuti puno više od "brzine hoda"...
Ako mi se u nekoj situaciji 2.brzina učini pretroma za brzu reakciju a motor se ipak kreće nekom sporom brzinom, odvrnem gas pod kuplungom s osjećajem, brum brum, pritisak pod nogom mjenjača zbog toga popusti jer su se zupčanici uskladili i noga sama propadne u prvu, bez krčanja...
Gas, kuplung, šlajsanje, kontrola upravljačem, guza malo otklizi, noga đonom o asfalt na unutarnju stranu za sigurnost, zadnja guma hvata, motor se ispravlja, akceleracija, prva do vrha, klik, druga, gassss...
I nestao u 3 sekunde na obzoru... :lol:
I onda stanem na semaforu, crveno... Prilazi motor, V-max, pozdravim čovjeka, on diže vizir, gleda u motor s nevjericom i pita...
A kolko' je to kubika...
Meni sasvim dovoljno...
Žuto, zeleno, gass, ponavljanje je majka znanja... U retrovizoru V-max tek' krenuo...
dragger cro chopper forum
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
Naslov: Re: 1. brzina u vožnji.. čet 17 lip 2010, 18:49
ica je napisao/la:
...šaltavanje 1. u vožnji, ...šta vi mislite???...
....ako sam dobro razumio, vozim 10 km u drugoj i hoću ubaciti u prvu brzinu !!!!
....to radima redovitu uz mali medjugas....i ne vidim nikakvih problema...
ica cro chopper forum
Naslov: Re: 1. brzina u vožnji.. pet 18 lip 2010, 17:42
...thx dragger to je ono na šta sam mislija. 2calc: šta je bilo kad si se probudija??? ...hvala svima na odgovorima
klesoo cro chopper forum
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
Naslov: Re: 1. brzina u vožnji.. pet 18 lip 2010, 23:36
ma u 1, moze bez icega. Bar na pravim strojevima. Nema nikakvog klanganja, lupanja, trganja..... Ukoliko je covjek iskusniji, onda medjugas i opici po prasini. Sigurno je veci problem naglo otpustanje kvacila. To bi lako moglo zavrsiti s nekakvim pisanjem gume po asfaltu (ili prasini ) i eventualnim zanosenjem.