|
|
| VN 900 - zamjena svjećica | |
|
+12Acyd mahun calc69 buba Safet(y) magna medo Zmija palomas klesoo lord asy 16 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
asy cro chopper forum
Broj postova : 6364 Godina imam : 51 Prebivalište : Vodice Vozim : kawasaki GTR1400 Na forumu od : 15.07.2008
| Naslov: VN 900 - zamjena svjećica sri 28 tra 2010, 10:26 | |
| Čitajući malo tuđa iskustva, a zamjena svijećica mi dolazi na red uskoro - saznao sam za mene nešto novo. To je da kod naših VN-a ipak izgleda nije potrebno skidati rezervorar za izmjenu "zadnje" svijećice (ili djelomično podizati) kao šta sam do sada mislija već se upotrebom onog ključa koji se dobije u alatu sa motorom to može napraviti bez diranja rezevoara.. Bumo videli, pokušaću... Ovo svi imamo ispod sica, to je taj ključ :
Zadnja promjena: asy; sri 28 tra 2010, 12:16; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | | lord cro chopper forum
Broj postova : 2497 Godina imam : 39 Prebivalište : ZG Vozim : GSF Na forumu od : 22.02.2008
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica sri 28 tra 2010, 10:31 | |
| ajde super sretno! | |
| | | klesoo cro chopper forum
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica sri 28 tra 2010, 12:41 | |
| nikada nisam zagledao kako to izgleda kod VN-a, ali kod (gotovo) svih ostalih je svjecica u rupi. Ipak bi bilo zgodno skinuti rezervar, ocistiti oko svjecice, ispuhati smece ili, ne daj Boze, kojekakve komade blata, kamenja i sl. Mislim da ti je jasno zasto... | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica sri 28 tra 2010, 14:14 | |
| Kod V-Twin motora je specifičnost u tome da im se zadnji cilindar nalazi smješten ispod rame, iznad koje je smješten tank... Ja na Aquili obavezno moram skidati tank, a to uopće nije teško (osim možda za početnika, koji to nikada nije radio). Skine se prvo crijevo za dovod goriva (i zatvori pipa), otpuste se dva vijka, i odšteka se "struja" od tanka. Svijećica je za razliku od drugih vrsta motora smještena duboko u poklopcu ventila, i potreban je ključ sa gumenim prstenom u sebi, koji će uhvatiti odšarafljenu svijećicu, i izvući je van. Ja sve to radim s jednom rukom, bitno je da se ne prolije pivo u drugoj ruci.. | |
| | | Zmija cro chopper forum
Broj postova : 3022 Godina imam : 50 Prebivalište : Zadar Vozim : uspomene Na forumu od : 10.12.2007
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica sri 28 tra 2010, 14:52 | |
| ma daj, ko je vidija imati više od jedne svjećice po cilindru...promini one dvi dostupne
:lol: | |
| | | medo cro chopper forum
Broj postova : 2710 Godina imam : 56 Prebivalište : selo kraj vestgejta Vozim : yamaha 650 classic Na forumu od : 01.01.2008
| | | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica sri 28 tra 2010, 17:25 | |
| - Zmija je napisao/la:
- ma daj, ko je vidija imati više od jedne svjećice po cilindru...promini one dvi dostupne
:lol: ja | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica sri 28 tra 2010, 18:14 | |
| | |
| | | Safet(y) cro chopper forum
Broj postova : 6849 Godina imam : 57 Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :) Vozim : V-Rod Na forumu od : 31.10.2007
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica sri 28 tra 2010, 21:15 | |
| Dok sam vozio Hondu, ni ja nisam imao problem promijeniti svjecice, mad je bio V- Twin.
Ali poprecno smjesten. | |
| | | buba cro chopper forum
Broj postova : 2353 Godina imam : 47 Prebivalište : Ozalj Vozim : Shadow VT 750 Na forumu od : 18.05.2008
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica sri 28 tra 2010, 21:27 | |
| - magna je napisao/la:
- Zmija je napisao/la:
- ma daj, ko je vidija imati više od jedne svjećice po cilindru...promini one dvi dostupne
:lol: ja i ja | |
| | | asy cro chopper forum
Broj postova : 6364 Godina imam : 51 Prebivalište : Vodice Vozim : kawasaki GTR1400 Na forumu od : 15.07.2008
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica sub 01 svi 2010, 21:56 | |
| Ne treba skidat rezervoar, zaminija sam ih jučer, sve je jednostavno sa onim njegovim gori ključem. Jedino s tim ključem je moguće. | |
Broj postova : 3022 Godina imam : 50 Prebivalište : Zadar Vozim : uspomene Na forumu od : 10.12.2007
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica sub 01 svi 2010, 22:17 | |
| bez veze, bolje bi ti se motor čuja sa dvi loše svjećice | |
| | | asy cro chopper forum
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica sub 01 svi 2010, 22:27 | |
| - Zmija je napisao/la:
- bez veze, bolje bi ti se motor čuja sa dvi loše svjećice
..viruj mi, nakon 18000km uopće nisu izgledale loše... | |
| | | calc69 cro chopper forum
Broj postova : 1081 Godina imam : 55 Prebivalište : zagreb, sesvete Vozim : HONDAshadow VT750 Na forumu od : 09.11.2007
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica ned 02 svi 2010, 10:11 | |
| Zato ja za sada svoje ne diram a isto su tu negdje oko 18.000 km... Ne diraj dok vozi... | |
| | | Safet(y) cro chopper forum
Broj postova : 6849 Godina imam : 57 Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :) Vozim : V-Rod Na forumu od : 31.10.2007
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica ned 02 svi 2010, 12:09 | |
| Prve sam promijenio na 13.700 i izgledale su ok. Sada imam 25k i mislim da cu se ovu sezonu jos odvoziti na njima, a nagodinu svakako nove. Mislim da ne vrijedi riskirati imati problema na putu zbog tih 138 kn (cijena izmjene u servisu). Jedino sto se moze eventualno provjeriti zazor da ne bi bilo iznenadjenja. | |
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica ned 02 svi 2010, 13:12 | |
| Ja se ne zamaram time. Kad mijenjam ulje, mijenjam i svjećice, znači svakih cca 5000 km. | |
| | | mahun man
Broj postova : 32 Godina imam : 49 Prebivalište : rijeka Vozim : naked a nadam se chopperu Na forumu od : 13.11.2008
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica ned 02 svi 2010, 15:47 | |
| - Zmija je napisao/la:
- Ja se ne zamaram time. Kad mijenjam ulje, mijenjam i svjećice, znači svakih cca 5000 km.
ma to je ipak malo pretjerano....pa normalno je da izdrže 12 000 a neki mijenjaju i na više....18 000...govorim za motore.... na autu ih nisam promijenio već preko 40 000 i nema problema....frend je na yarisu napravio preko 70 000,tako da ako su ngk japanke....samo gas | |
| | | Acyd cro chopper forum
Broj postova : 1429 Godina imam : 49 Prebivalište : Našice Vozim : Triumph Rocket 3r Na forumu od : 24.04.2010
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica ned 02 svi 2010, 19:12 | |
| NGK svjecice prelaze bez problema 30000 na autima,platinium 60000-90000 (ovisi o tipu auta),znaci barem 15000 na motorima nebi smjelo praviti probleme,ali za tih 26 kn koliko kostaju moje svjecice po komadu stvarno se neisplati zamarati.Barem jednom u dvije godine zamjeniti pa si miran.Rezervar malo ustranu,pa netreba nista raskapcati (barem je tako na Drag-u) | |
| | | dragger cro chopper forum
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| | | | cro.chopper Tata foruma
Broj postova : 10959 Godina imam : 51 Prebivalište : jaska Vozim : Kawasaki VN 900 CLASSIC (2006) Na forumu od : 31.10.2007
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica ned 02 svi 2010, 22:29 | |
| Uobičajeno stanje Glavna elektroda, gornja elektroda mase te tijelo ispravne svjećice moraju biti boje bijele kave, odnosno svijetlosivo-smeđeg tona. To stanje, osim da je svjećica ispravna, pokazuje i da je paljenje motora te spravljanje smjese goriva i zraka pravilno podešeno. Također, to je pokazatelj da toplinska vrijednost svjećice odgovara motoru, odnosno da svjećica nije ni „pretopla“ ni „prehladna“. Čvoraste naslage Izolator glavne elektrode i gornja elektroda mjestimice su presvučeni naslagama žuto-smeđe boje koje na nekim mjestima mogu prelaziti i u zelenkaste tonove. Mogući razlozi - dodaci ili sastojci u gorivu ili ulju koji ne mogu potpuno izgoriti talože se na svjećici Rezultat - pod naglim opterećenjem motora naslage se otkidaju i uzrokuju nenadano paljenje smjese ili loš električni luk svjećice Pomoć - pravilno podesiti spravljanje smjese i očistiti spremnik goriva ako je u njemu bilo neadekvatno gorivo Naslage Jake debele naslage nečistoća iz goriva i ulja na izolatoru glavne elektrode i elektrodi mase koje katkad imaju i oblik nataložene šljake. Mogući razlozi - nakupnine zaostale od prevelikog udjela aditiva u gorivu ili ulju ili nekog drugog naknadno dodanog sredstva Rezultat - moguća je gotovo normalna vožnja bez osjetnog gubitka snage uzrokovanog mogućim užarenjem elektrode svjećice Pomoć - provjeriti podešenje motora, promijeniti vrstu ulja za podmazivanje Otopljena glavna elektroda Glavna elektroda svjećice je rastopljena, a izolator oko nje pokriven je mjehurastom tvorevinom nastalom njenim otapanjem. Mogući razlozi - termičko preopterećenje zbog nepravilnog paljenja, primjerice kod „ranog“ paljenja smjese, eksplozivnog izgaranja u komori izgaranja kod siromašne smjese goriva i zraka, neispravnog ventila, neispravne bobine ili loše kvalitete goriva, niska toplinska vrijednost svjećice Rezultat - izostanak iskre na svjećici, gubitak snage Pomoć - provjeriti paljenje i spravljanje smjese te podešenost ventila, ugraditi novu svjećicu pravilne toplinske vrijednosti Puknuti izolator Izolator glavne elektrode djelomice ili sasvim slomljen Mogući razlozi - mehaničko oštećenje uzrokovano nestručnom ugradnjom ili oštećenjem svjećice prije ugradnje, u početnom stadiju se može primijetiti samo napuknuće izolatora, a razlog puknuća može biti i taloženje raznih naslaga, potom njihovo žarenje u radu i na kraju otkidanje od svjećice zajedno s izolatorom Rezultat - kvar paljenja, nepravilno preskakanje iskre za paljenje, nepravilan rad motora, oštećenja na glavi motora od udaraca odlomljenog dijela izolatora Pomoć - ugraditi novu svjećicu Velika potrošenost elektroda Glavna ili elektroda mase pokazuju veliku potrošenost i zaobljenost materijala. Mogući razlozi - agresivno gorivo ili ulje za mješavinu kod dvotaktnog motora, nepravilno izgaranje u komori izgaranja uvjetovano naslagama, termička preopterećenost, loša kvaliteta svjećice. Rezultat - loš hladni start i rad motora u praznom hodu zbog većeg zazora između elektroda negoli je propisano Pomoć - ugraditi novu svjećicu Crna čađa Glavna elektroda s izolatorom, elektroda mase i tijelo prekriveni su jednoličnim slojem crne čađi. Mogući razlozi - loše podešeni rasplinjači ili ubrizgavanje goriva daju prebogatu smjesu (višak goriva), filtar zraka jako zaprljan i nedovoljno protočan, neispravan automatski čok koji ostaje stalno uključen, svjećica „hladnija“ od propisane, korištenje motocikla na kratke relacije, toplinska vrijednost svjećice preniska Rezultat - zbog zaprljanosti svjećica dolazi do lošijeg hladnog starta, a neizgoreni dio goriva odlazi u auspuh i zadržava se u katalizatoru Pomoć - provjeriti podešenost smjese, rad automatskog čoka i protočnost zračnog filtra Zauljenost Izolator glavne elektrode, elektroda mase i tijelo svjećice pokriveni su debelim uljnim filmom. Mogući razlozi - previše ulja u prostoru izgaranja, prevelika razina ulja za podmazivanje, loše stanje klipnih prstena, cilindra ili ventila Rezultat - nepravilan rad svjećice ili njen potpuni kvar Pomoć - reparirati motor te provjeriti kompresiju kod četverotaktaša, provjeriti omjer mješavine goriva i ulja kod dvotaktaša Rastopljena elektroda Elektrode svjećice izgledaju kao gomila sivog karfiola, nepravilno zgrudane u jednu formu, a često i rastopljene po cijelom tijelu svjećice Mogući razlozi - termičko preopterećenje zbog nepravilnog paljenja, primjerice kod „ranog“ paljenja smjese, eksplozivnog izgaranja u komori izgaranja kod siromašne smjese goriva i zraka, neispravnog ventila, neispravne bobine ili loše kvalitete goriva Rezultat - kod potpunog taljenja elektroda dolazi do nepravilnog rada i gubitka snage motora Pomoć - provjeriti paljenje, spravljanje smjese i stanje ventila, svjećicu zamijeniti autor: Danijel Puljek foto: Motorevija | |
| | | cro.chopper Tata foruma
Broj postova : 10959 Godina imam : 51 Prebivalište : jaska Vozim : Kawasaki VN 900 CLASSIC (2006) Na forumu od : 31.10.2007
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica ned 02 svi 2010, 22:33 | |
| Svjećica se sastoji od kovinske glavne elektrode koja je u keramičkom izolatoru velike izolacijske vrijednosti; donji dio izolatora obuhvaća kovinsko kućište svjećice s navojem, kojim se svjećica učvrsti u glavu motora. Na nozi svjećice je zavarena druga, vanjska elektroda, koja je preko glave motora u električnom spoju s masom (što znači s negativnim polom) vozila. Udaljenost vanjske elektrode od glavne (razmak elektroda) je uvijek točno određen. Struja visokog napona teče od razvodnika paljenju kroz glavnu elektrodu i premosti razmak između elektroda u obliku iskre za paljenje. Da bi motor mogao postići odgovarajuću snagu, iskra mora biti dovoljno jaka da pouzdano zapali smjesu goriva i zraka. Zato razmak između elektroda mora biti relativno velik. Međutim, Ito veći razmak, to veći i napon paljenja. Svjećice suvremenih motora obično imaju razmak elektroda 0,4 do 0,8 mm. Razmak treba povremeno pregledati i po potrebi podesiti, jer se elektrode s vremenom troše. Ponekad se između elektroda nakupe ostaci izgaranja koji premoste razmak između elektroda. Tada iskra vrlo oslabi ili posve izostane. Nepravilan razmak između elektroda, međutim, nije jedini uzrok slabog ili neredovitog paljenja. Ogrebotina ili napuklina na izolatoru ili talog od ulja vode ili čađe na njegovoj površini mogu također uvjetovati gubljenje napona i slabu iskru. Presjek svjećice Kovinski brtvilni prsten iznad navoja sprečava izlaženje plinova između glave motora i svjećice, dok su izolator i kovinsko kućište zabrtvljem prstenima ugrađenim u svjećicu. S obzirom na to da su motori različitih osobina, treba upotrebljavati samo one svjećice koje za određeni motor propisuje proizvođač automobila. Svjećice su po svom obliku i sposobnosti odvođenja topline prilagođene opterećenjima, broju okreta, obliku prostora za izgaranje, omjeru kompresije, sastavu smjese i radnim temperaturama određenog motora. TOPLINSKA VRIJEDNOST SVJEĆICA Svjećice se dijele po svojoj toplinskoj vrijednosti. Što znaći po sposobnosti odvođenja topline s vrha glavne elektrode na glavu motora i odatle na sistem za hlađenje. Visoku toplinsku vrijednost ima svjećica s kratkom nogom izolatora. U tom slučaju je površina koja prima toplinu mala i svjećica brzo odvodi primljenu toplinu. Takva svjećica je primjerena za motore dobrih radnih karakteristika. Svjećica s dugom nogom izolatora ima nisku toplinsku vrijednost; površina izolatora, koja prima toplinu je velika a predavanje topline sporo. Takva svjećica je prikladna za motore s manjim toplinskim opterećenjima, jer bi se u motorima s velikim toplinskim opterećenjima pregrijala i uzrokovala samozapaljenje smjese. DUG I KRATAK NAVOJ SVJEĆICE Navoj kojim se svjećica učvršćuje u glavu motora je različite duljine, što ovisi o debljini glave. Nikad se ne smiju svjećice s dugim navojem učvrstiti u glavu koja je izrađena za ugrađivanje svjećice s kratkim navojem, jer bi onaj dio svjećice koji strci u prostor za izgaranje mogao oštetiti klip. Svjećica s kratkim navojem učvršćena u otvoru s dugim navojem bi međutim medu ostalim izložila izgaranju i dio navojnog otvora, tako da bi poslije bilo teško učvrstiti odgovarajuću svjećicu s dugim navojem. PREDNOSTI TRANZISTORSKOG PALJENJA Broj iskara koje uređaj za paljenje izazove u određenom vremenu, može postaviti granice okretima motora. Kapacitet običnog uređaja za paljenje je nekako do 20.000 iskara u minuti. Višecilindrični i trkaći motori koji se brzo okreću zahtijevaju međutim 60.000 i više iskara u minuti. Takve zahtjeve može zadovoljiti uređaj za paljenje kojim se upravlja tranzistorski, a koji besprijekorno djeluje i pri vrlo visokom broju okreta. Kod običnih uređaja za paljenje s indukcijskim svitkom je vrijeme za pripremu visokog napona u sekundarnom namotu svitka sve kraće kako raste broj okreta i iskara. Povećanje napona u primarnom namotu bi međutim bilo moguće samo na račun kraćeg vijeka trajanja kontakata prekidača koje bi kvarilo veće iskrenje. Prednost tranzistorskog paljenja je u tome da su kontakti prekidača izloženi samo slaboj struji kojom se njime upravlja, a koja ne uzrokuje iskrenje, dok indukcijski svitak dobiva znatno jaču struju i bez obzira na okrete motora osigurava besprijekornu iskru. Na tom načelu je izrađen tranzistorski uređaj za paljenje kojim se upravlja preko kontakata. Kontakti prekidača prekidaju samo struju koja njima upravlja a koja iznosi oko desetinu primarne struje u običnim uređajima za paljenje. Već ovi tranzistorski uređaji za paljenje u usporedbi s običnim imaju znatno dulji vijek trajanja, ali i on ima svoje granice. U trkaćim motorima, a u posljednje vrijeme i u nekim motorima osobnih automobila zato se upotrebljava tranzistotsko paljenje bez kontakata. Taj uređaj nema prekidač, nego mu napon potreban za rad daje induktivni davač u razvodniku u kojem se okreće magnet. Još veći napon, a to znači i više energije za paljenje u gornjem području okreta daju visokonaponski kondenzatorski uređaji za paljenje. prometna-zona.com | |
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica ned 02 svi 2010, 22:34 | |
| ....samo bih dodao croovom postu: prva je idealno stanje kakvo bi trebalo biti, no malo tamnija, boje pijeska, ništa ne smeta. | |
| | | Acyd cro chopper forum
Broj postova : 1429 Godina imam : 49 Prebivalište : Našice Vozim : Triumph Rocket 3r Na forumu od : 24.04.2010
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica ned 02 svi 2010, 23:11 | |
| | |
| | | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica pon 03 svi 2010, 07:28 | |
| na autu nisam zamjenio svićice već 110 000 km na drugom autu same traže zamjenu nakon 40 000 km. na motoru sam zamjenio nakon 20 000 iako neznam zašto | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: VN 900 - zamjena svjećica | |
| |
| | | | VN 900 - zamjena svjećica | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|