|
|
| Bušenje volana | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 08:45 | |
| ili još bolje nemoj uopće produživati žice, nego iz direktno lemi (ili spajaj) na prekidače s jedne te u konektor sa druge strane. dakle neka bude vodič iz komada, ne nastavlja. što se tiče lemljenja , iskustvo me je naučilo (brodovi - daleko veće vibracije i utjecaj atmosferalija, velike oscilacije u temperaturama) lem je zakon. nakon njih ide termo bužir. čak smo i kablove do 100 mm2 (debljina šake) lemili tj autogeno zavarivali | |
| | | HyperCube cro chopper forum
Broj postova : 601 Godina imam : 40 Prebivalište : Vrbovec Vozim : Yamaha MT-01 Na forumu od : 06.05.2008
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 08:46 | |
| - Star Bobo je napisao/la:
- HyperCube je napisao/la:
- Saba je napisao/la:
- samo koncetracije kad budeš spaja žice...dobro ih iznači tako da nebi falija pa tek onda sebi napraviš problem
Ma vec sam ja spojio zice sve ali van- sad sam ih odlemil i ponovo ih moram spojit poslije... a ja sam ti i neki strujic djelomicno po profesiji pa onda nije nesto problem...
Osobno me strašno veseli kako svi govorimo raznim dijalektima, ali se savršeno razumjemo i poštujemo to što svatko od nas tako govori i piše....
Glede spajanja (štuklanja) žica... Na aplikacijama gde su prisutne vibracije (a motocikli to svakako jesu) nije preporučljivo lemiti spojeve, budući da na mjestu gdje lem prestaje, stvaramo točku naprezanja i potencijalnog pucanja... A puknut će onda kad nam to najmanje treba...
Stoga je preporuka žice spajati samo uvrtanjem, ili krimpanjem (stezanjem u cijevčici).
Kod uvrtanja, skini izolaciju u dužini od 2 cm, prekriži žice na polovici, uvrni jednu oko druge, te takav spoj koji je dugačak cca 2cm i NIJE deblji od žice s izolacijom, zaštiti termo bužirom, tako da on pokrije izolirane dijelove u dužini od bar 5mm. Traka za izolaciju nije optimalna, jer spoju nedaje mehaničku čvrstoću na razvlačenje. Ako imaš više žica u istom "buntu", razmakni sojeve za cca 3 cm, kako ne bi na istom mjestu drastično povećao opseg, a i imaš dodatnu sigurnost ukoliko ne radiš s termo bužirom već s trakom za izoliranje. Žice sam sve pospajal unutar jednog "bubrega" onog kromiranog jel je on predviden kao razvodna kutija neka... Nekak mi se ideja samo uvrtanja ne svida , zato i jesam lemio i onda preko svega termo buzir. S time da zice imaju dovoljno duzine da ne budu napete niti najmanje, i na izlazu iz otg kucista budem postavio onaj gumeni čep kroz koji prolazi rasplet kako bi to jos dodatno ucvrstil... Valjda bu to sve dobro... A kaj se dijalekta tice ja sam mjesavina svega i svacega: zagorec koji zivi u Vrbovcu a skolovao sam se u ZG-u tak da sam od svih po malo pokupil... Pa tak i pričam tj. pisem... A ak moze gradonacelnik nas tu pricat kaj mogu bome i ja.... :-) Valjda nikome ne smeta- a ak i smeta bas me briga | |
| | | StarBobo man
Broj postova : 385 Godina imam : 64 Prebivalište : Zagreb Vozim : Midnighstar XV 1900 Na forumu od : 17.02.2010
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 09:05 | |
| - magna je napisao/la:
- ili još bolje nemoj uopće produživati žice, nego iz direktno lemi (ili spajaj) na prekidače s jedne te u konektor sa druge strane. dakle neka bude vodič iz komada, ne nastavlja.
Ovo je daleko najbolje rješenje... Ako imaš konektore koji ti pašu na originalne instalacije. - magna je napisao/la:
što se tiče lemljenja , iskustvo me je naučilo (brodovi - daleko veće vibracije i utjecaj atmosferalija, velike oscilacije u temperaturama) lem je zakon. nakon njih ide termo bužir. čak smo i kablove do 100 mm2 (debljina šake) lemili tj autogeno zavarivali Ne tvrdim da se ne može, ali tvrdim da nije dobro. Govorim o profesionalnom pristupu, i o načinu na koji struka gleda na tehnički problem. Što se brodova tiče, ni jedan registar brodova u svijetu ne predviđa meko lemljenje kao opciju, već ISKLJUČIVO mehaničko spajanje, krimpanjem, vijčanjem ili stezanjem. Na brodovima je najveći problem galvanska struja, koja će u slanoj atmosferi razgraditi cink iz materijala za lemljenje, te će spoj jednostavno nestati. Tvrdo lemljenje (srebrom) je uvjetno dopustivo, isključivo na kabelskim stopicama a na mjestima gdje je moguće osigurati da kabel koji se spaja na električni uređaj, nema pomaka u odnosu na uređaj, dakle da je mehanički pričvršćen na njega posebnim nosačima. Da je inspektor registra koji je pregledavao instalaciju o kojoj govoriš, radio svoj posao kako treba, instalaciju biste radili ponovo... Znam da je Off. ali morao sam... NHF :lol:
Zadnja promjena: Star Bobo; uto 30 oľu 2010, 09:24; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | | Saba cro chopper forum
Broj postova : 2433 Godina imam : 42 Prebivalište : Split - Croatia Vozim : Virago 1100 Na forumu od : 18.03.2008
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 09:50 | |
| Lemljenje dosta ovisi i o položaju konektora samih, meni recimo žice nemaju opterećenja jer su svi konektori u faru, pa sve šta ide od volana do fara se nikad ne zateže niti minja položaj u odnosu na one instalacije koje idu iz fara prema elektronici | |
| | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 10:01 | |
| - Star Bobo je napisao/la:
Da je inspektor registra koji je pregledavao instalaciju o kojoj govoriš, radio svoj posao kako treba, instalaciju biste radili ponovo...
Znam da je Off. ali morao sam... NHF :lol: da je inspektor pregledava brod neko bi iša u zatvor. nama je izgorio kabel koji je dog oko 200 metara i napaja proveni dio broda uključujući sidra i mooring vinčeve. trebalo je pristati ili se usidriti. izgoreni dio kablea je bio oko metra. ja i mehaničar smo za jedan dan u plovidbi osoposobili kabel koji je vjerojatno još uvik u istom stanju kao i prije 15 godina kad se to desilo. stezanje vijcima je dobro ali ostavlja prostor odvidavanju uslijed vibracija. krimpanje je dobro ako imaš alat za kvalitetno krimpanje. neznam jeli pričamo o istim brodovima, ja mislim na prekooceanske kontejnerske brodove 200 metara i više | |
| | | StarBobo man
Broj postova : 385 Godina imam : 64 Prebivalište : Zagreb Vozim : Midnighstar XV 1900 Na forumu od : 17.02.2010
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 10:20 | |
| - magna je napisao/la:
- Star Bobo je napisao/la:
Da je inspektor registra koji je pregledavao instalaciju o kojoj govoriš, radio svoj posao kako treba, instalaciju biste radili ponovo...
Znam da je Off. ali morao sam... NHF :lol: da je inspektor pregledava brod neko bi iša u zatvor. nama je izgorio kabel koji je dog oko 200 metara i napaja proveni dio broda uključujući sidra i mooring vinčeve. trebalo je pristati ili se usidriti. izgoreni dio kablea je bio oko metra. ja i mehaničar smo za jedan dan u plovidbi osoposobili kabel koji je vjerojatno još uvik u istom stanju kao i prije 15 godina kad se to desilo. stezanje vijcima je dobro ali ostavlja prostor odvidavanju uslijed vibracija. krimpanje je dobro ako imaš alat za kvalitetno krimpanje. neznam jeli pričamo o istim brodovima, ja mislim na prekooceanske kontejnerske brodove 200 metara i više O tome i pričam... Jedno je intervencija i spašavanje glave, a drugo je posao koji se radi po struci. Da su ga napravili kako treba, ne bi morao intervenirati... Svaka čast za interventno rješavanje, o tome nema govora... Ali i opet je netko neodgovorno propustio trajno riješiti problem... Ja oduvijek tvrdim da privremena rješenja traju najduže::: :lol: :lol: Brodovi su brodovi, standardi su standardi. Ali ja ipak govorim s pozicije male brodogradnje, jer s velikim brodovima svo moje iskustvo se svodi na plovidnu u svojstvu putnika :lol: :lol: e sad smo stvaaaarno | |
| | | HyperCube cro chopper forum
Broj postova : 601 Godina imam : 40 Prebivalište : Vrbovec Vozim : Yamaha MT-01 Na forumu od : 06.05.2008
| Naslov: Re: Bušenje volana sri 31 oľu 2010, 08:15 | |
| A evo sad i mene... Rupe izbusene 4 komada 9 mm i sve fino provučeno kroz njih. Prednja kočnica sa crijevom iz VEP hidraulike radi ko savrsena i skroz je drugi osjecaj na njoj nego na onom gumenom crijevu.
Skuzio sam da volan ima neka ojacanja jos u sebi nutra bar mi se cini tak na pregibima. i to je sve super cvrsto tak da mislim da nece biti problema.
Što se žica tiče meni je isto lemljenje nekak draže. Radio sam ponešto i auto akustike čisto onak iz hobija frendovima i uvijek sam gledao da lemim žice jel mi izgleda čvršće nego šarafit to ili krimpat. doduše ako je krimpano sa nečim kvalitetnim i kak spada onda je to mozda i bolje rješenje jel su i smetnje vanjske manje ali to za moj slučaj sad nije bitno.
Uglavnom hvala na podršci- dužan sam pivu | |
| | | Saba cro chopper forum
Broj postova : 2433 Godina imam : 42 Prebivalište : Split - Croatia Vozim : Virago 1100 Na forumu od : 18.03.2008
| | | | Sponsored content
| Naslov: Re: Bušenje volana | |
| |
| | | | Bušenje volana | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|