Početna stranicaPretraľnikBušenje volana - Page 2 610RegistracijaLogin

Bušenje volana

Go down 
+4
Vladek
magna
Saba
HyperCube
8 posters
Go to page : Previous  1, 2
Autor/icaPoruka
magna
cro chopper forum
cro chopper forum
magna

Broj postova : 8672
Godina imam : 52
Prebivalište : Šibenik
Vozim : Hd Street Glide
Na forumu od : 06.12.2007

Bušenje volana - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Bušenje volana   Bušenje volana - Page 2 Icon_minitimeuto 30 oľu 2010, 08:45

ili još bolje nemoj uopće produživati žice, nego iz direktno lemi (ili spajaj) na prekidače s jedne te u konektor sa druge strane. dakle neka bude vodič iz komada, ne nastavlja.
što se tiče lemljenja , iskustvo me je naučilo (brodovi - daleko veće vibracije i utjecaj atmosferalija, velike oscilacije u temperaturama) lem je zakon. nakon njih ide termo bužir.
čak smo i kablove do 100 mm2 (debljina šake) lemili tj autogeno zavarivali
[Vrh] Go down
HyperCube
cro chopper forum
cro chopper forum
HyperCube

Broj postova : 601
Godina imam : 40
Prebivalište : Vrbovec
Vozim : Yamaha MT-01
Na forumu od : 06.05.2008

PostajNaslov: Re: Bušenje volana   Bušenje volana - Page 2 Icon_minitimeuto 30 oľu 2010, 08:46

Star Bobo je napisao/la:
HyperCube je napisao/la:
Saba je napisao/la:
samo koncetracije kad budeš spaja žice...dobro ih iznači tako da nebi falija pa tek onda sebi napraviš problem

Ma vec sam ja spojio zice sve ali van- sad sam ih odlemil i ponovo ih moram spojit poslije... a ja sam ti i neki strujic djelomicno po profesiji pa onda nije nesto problem...

Osobno me strašno veseli kako svi govorimo raznim dijalektima, ali se savršeno razumjemo i poštujemo to što svatko od nas tako govori i piše.... dancingbanana dancingbanana

Glede spajanja (štuklanja) žica... Na aplikacijama gde su prisutne vibracije (a motocikli to svakako jesu) nije preporučljivo lemiti spojeve, budući da na mjestu gdje lem prestaje, stvaramo točku naprezanja i potencijalnog pucanja... A puknut će onda kad nam to najmanje treba...

Stoga je preporuka žice spajati samo uvrtanjem, ili krimpanjem (stezanjem u cijevčici).

Kod uvrtanja, skini izolaciju u dužini od 2 cm, prekriži žice na polovici, uvrni jednu oko druge, te takav spoj koji je dugačak cca 2cm i NIJE deblji od žice s izolacijom, zaštiti termo bužirom, tako da on pokrije izolirane dijelove u dužini od bar 5mm. Traka za izolaciju nije optimalna, jer spoju nedaje mehaničku čvrstoću na razvlačenje. Ako imaš više žica u istom "buntu", razmakni sojeve za cca 3 cm, kako ne bi na istom mjestu drastično povećao opseg, a i imaš dodatnu sigurnost ukoliko ne radiš s termo bužirom već s trakom za izoliranje.

Žice sam sve pospajal unutar jednog "bubrega" onog kromiranog jel je on predviden kao razvodna kutija neka... Nekak mi se ideja samo uvrtanja ne svida , zato i jesam lemio i onda preko svega termo buzir. S time da zice imaju dovoljno duzine da ne budu napete niti najmanje, i na izlazu iz otg kucista budem postavio onaj gumeni čep kroz koji prolazi rasplet kako bi to jos dodatno ucvrstil... Valjda bu to sve dobro...

A kaj se dijalekta tice ja sam mjesavina svega i svacega: zagorec koji zivi u Vrbovcu a skolovao sam se u ZG-u tak da sam od svih po malo pokupil... Pa tak i pričam tj. pisem...

A ak moze gradonacelnik nas tu pricat kaj mogu bome i ja.... :-) Valjda nikome ne smeta- a ak i smeta bas me briga dancingbanana
[Vrh] Go down
http://www.mkeasyriders.hr
StarBobo
man
man
StarBobo

Broj postova : 385
Godina imam : 64
Prebivalište : Zagreb
Vozim : Midnighstar XV 1900
Na forumu od : 17.02.2010

PostajNaslov: Re: Bušenje volana   Bušenje volana - Page 2 Icon_minitimeuto 30 oľu 2010, 09:05

magna je napisao/la:
ili još bolje nemoj uopće produživati žice, nego iz direktno lemi (ili spajaj) na prekidače s jedne te u konektor sa druge strane. dakle neka bude vodič iz komada, ne nastavlja.

Ovo je daleko najbolje rješenje... Ako imaš konektore koji ti pašu na originalne instalacije.
magna je napisao/la:

što se tiče lemljenja , iskustvo me je naučilo (brodovi - daleko veće vibracije i utjecaj atmosferalija, velike oscilacije u temperaturama) lem je zakon. nakon njih ide termo bužir.
čak smo i kablove do 100 mm2 (debljina šake) lemili tj autogeno zavarivali

Ne tvrdim da se ne može, ali tvrdim da nije dobro. Govorim o profesionalnom pristupu, i o načinu na koji struka gleda na tehnički problem.

Što se brodova tiče, ni jedan registar brodova u svijetu ne predviđa meko lemljenje kao opciju, već ISKLJUČIVO mehaničko spajanje, krimpanjem, vijčanjem ili stezanjem. Na brodovima je najveći problem galvanska struja, koja će u slanoj atmosferi razgraditi cink iz materijala za lemljenje, te će spoj jednostavno nestati. Tvrdo lemljenje (srebrom) je uvjetno dopustivo, isključivo na kabelskim stopicama a na mjestima gdje je moguće osigurati da kabel koji se spaja na električni uređaj, nema pomaka u odnosu na uređaj, dakle da je mehanički pričvršćen na njega posebnim nosačima.

Da je inspektor registra koji je pregledavao instalaciju o kojoj govoriš, radio svoj posao kako treba, instalaciju biste radili ponovo...

Znam da je Off. ali morao sam... NHF :lol:

Zadnja promjena: Star Bobo; uto 30 oľu 2010, 09:24; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
http://www.startouringcroatia.net
Saba
cro chopper forum
cro chopper forum
Saba

Broj postova : 2433
Godina imam : 42
Prebivalište : Split - Croatia
Vozim : Virago 1100
Na forumu od : 18.03.2008

PostajNaslov: Re: Bušenje volana   Bušenje volana - Page 2 Icon_minitimeuto 30 oľu 2010, 09:50

Lemljenje dosta ovisi i o položaju konektora samih, meni recimo žice nemaju opterećenja jer su svi konektori u faru, pa sve šta ide od volana do fara se nikad ne zateže niti minja položaj u odnosu na one instalacije koje idu iz fara prema elektronici
[Vrh] Go down
magna
cro chopper forum
cro chopper forum
magna

Broj postova : 8672
Godina imam : 52
Prebivalište : Šibenik
Vozim : Hd Street Glide
Na forumu od : 06.12.2007

PostajNaslov: Re: Bušenje volana   Bušenje volana - Page 2 Icon_minitimeuto 30 oľu 2010, 10:01

Star Bobo je napisao/la:

Da je inspektor registra koji je pregledavao instalaciju o kojoj govoriš, radio svoj posao kako treba, instalaciju biste radili ponovo...

da je inspektor pregledava brod neko bi iša u zatvor. nama je izgorio kabel koji je dog oko 200 metara i napaja proveni dio broda uključujući sidra i mooring vinčeve. trebalo je pristati ili se usidriti. izgoreni dio kablea je bio oko metra. ja i mehaničar smo za jedan dan u plovidbi osoposobili kabel koji je vjerojatno još uvik u istom stanju kao i prije 15 godina kad se to desilo. stezanje vijcima je dobro ali ostavlja prostor odvidavanju uslijed vibracija. krimpanje je dobro ako imaš alat za kvalitetno krimpanje.
neznam jeli pričamo o istim brodovima, ja mislim na prekooceanske kontejnerske brodove 200 metara i više
[Vrh] Go down
StarBobo
man
man
StarBobo

Broj postova : 385
Godina imam : 64
Prebivalište : Zagreb
Vozim : Midnighstar XV 1900
Na forumu od : 17.02.2010

PostajNaslov: Re: Bušenje volana   Bušenje volana - Page 2 Icon_minitimeuto 30 oľu 2010, 10:20

magna je napisao/la:
Star Bobo je napisao/la:

da je inspektor pregledava brod neko bi iša u zatvor. nama je izgorio kabel koji je dog oko 200 metara i napaja proveni dio broda uključujući sidra i mooring vinčeve. trebalo je pristati ili se usidriti. izgoreni dio kablea je bio oko metra. ja i mehaničar smo za jedan dan u plovidbi osoposobili kabel koji je vjerojatno još uvik u istom stanju kao i prije 15 godina kad se to desilo. stezanje vijcima je dobro ali ostavlja prostor odvidavanju uslijed vibracija. krimpanje je dobro ako imaš alat za kvalitetno krimpanje.
neznam jeli pričamo o istim brodovima, ja mislim na prekooceanske kontejnerske brodove 200 metara i više

O tome i pričam... Jedno je intervencija i spašavanje glave, a drugo je posao koji se radi po struci. Da su ga napravili kako treba, ne bi morao intervenirati... Svaka čast za interventno rješavanje, o tome nema govora... Ali i opet je netko neodgovorno propustio trajno riješiti problem...

Ja oduvijek tvrdim da privremena rješenja traju najduže::: :lol: :lol:

Brodovi su brodovi, standardi su standardi. Ali ja ipak govorim s pozicije male brodogradnje, jer s velikim brodovima svo moje iskustvo se svodi na plovidnu u svojstvu putnika :lol: :lol:

e sad smo stvaaaarno of of of of
[Vrh] Go down
http://www.startouringcroatia.net
HyperCube
cro chopper forum
cro chopper forum
HyperCube

Broj postova : 601
Godina imam : 40
Prebivalište : Vrbovec
Vozim : Yamaha MT-01
Na forumu od : 06.05.2008

PostajNaslov: Re: Bušenje volana   Bušenje volana - Page 2 Icon_minitimesri 31 oľu 2010, 08:15

A evo sad i mene... Rupe izbusene 4 komada 9 mm i sve fino provučeno kroz njih. Prednja kočnica sa crijevom iz VEP hidraulike radi ko savrsena i skroz je drugi osjecaj na njoj nego na onom gumenom crijevu.

Skuzio sam da volan ima neka ojacanja jos u sebi nutra bar mi se cini tak na pregibima. i to je sve super cvrsto tak da mislim da nece biti problema.

Što se žica tiče meni je isto lemljenje nekak draže. Radio sam ponešto i auto akustike čisto onak iz hobija frendovima i uvijek sam gledao da lemim žice jel mi izgleda čvršće nego šarafit to ili krimpat. doduše ako je krimpano sa nečim kvalitetnim i kak spada onda je to mozda i bolje rješenje jel su i smetnje vanjske manje ali to za moj slučaj sad nije bitno.

Uglavnom hvala na podršci- dužan sam pivu
[Vrh] Go down
http://www.mkeasyriders.hr
Saba
cro chopper forum
cro chopper forum
Saba

Broj postova : 2433
Godina imam : 42
Prebivalište : Split - Croatia
Vozim : Virago 1100
Na forumu od : 18.03.2008

PostajNaslov: Re: Bušenje volana   Bušenje volana - Page 2 Icon_minitimesri 31 oľu 2010, 10:13

Daj ti nama slike da vidimo dancingbanana dancingbanana
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Bušenje volana   Bušenje volana - Page 2 Icon_minitime

[Vrh] Go down

Bušenje volana
[Vrh] 
Stranica 2 / 2.Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Prodajem Yamaha Star risere,podizace volana