| Bušenje volana | |
|
|
|
Autor/ica | Poruka |
---|
HyperCube cro chopper forum
Broj postova : 601 Godina imam : 40 Prebivalište : Vrbovec Vozim : Yamaha MT-01 Na forumu od : 06.05.2008
| Naslov: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 09:22 | |
| Bok,
znači pitanje je da li smijem probušiti volan na dva mjesta kako bih provukao kablove kroz njega...
Nisam vodio računa o tome a sad mi kablovi vani ružno izgledaju pa bi ja to lagano probušil.
bojim se da ne narušim integritet volana i neka svojstva..
zaboravih napomenuti da je volan ape od 16" highway hawk 1" promjera....
hvala unaprijed
Zadnja promjena: HyperCube; pon 29 oľu 2010, 09:46; ukupno mijenjano 1 put. | |
|
| |
Saba cro chopper forum
Broj postova : 2433 Godina imam : 42 Prebivalište : Split - Croatia Vozim : Virago 1100 Na forumu od : 18.03.2008
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 09:30 | |
| Možeš...ja sam na 22 mm volanu izbušio 4 rupe od 10 mm i nikakvih problema dvi su između raisera i po dvi ispod komandi | |
|
| |
magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 11:02 | |
| imam i ja 16" HH volan koji je već imao tvornički izbušene rupe tako da nema beda | |
|
| |
Vladek cro chopper forum
Broj postova : 5251 Godina imam : 42 Prebivalište : Velika Gorica Vozim : sve kaj i kad stignem... Na forumu od : 05.11.2007
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 11:07 | |
| - Saba je napisao/la:
- Možeš...ja sam na 22 mm volanu izbušio 4 rupe od 10 mm i nikakvih problema dvi su između raisera i po dvi ispod komandi
Kolike si rupe izbušio?? Meni nešto i ne preporučuju bušenje volana.... | |
|
| |
Broj postova : 601 Godina imam : 40 Prebivalište : Vrbovec Vozim : Yamaha MT-01 Na forumu od : 06.05.2008
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 11:08 | |
| - Vladek je napisao/la:
- Saba je napisao/la:
- Možeš...ja sam na 22 mm volanu izbušio 4 rupe od 10 mm i nikakvih problema dvi su između raisera i po dvi ispod komandi
Kolike si rupe izbušio?? Meni nešto i ne preporučuju bušenje volana.... Nisam niš još bušil.... mislim da bi prošao sa rupom od 6-7 mm ali to je opet znatni dio površine volana... | |
|
| |
buralee cro chopper forum
Broj postova : 974 Godina imam : 35 Prebivalište : Velika Gorica Vozim : uskoro(ponovo) Na forumu od : 02.11.2008
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 12:36 | |
| - HyperCube je napisao/la:
- Vladek je napisao/la:
- Saba je napisao/la:
Kolike si rupe izbušio?? Meni nešto i ne preporučuju bušenje volana....
Nisam niš još bušil....
mislim da bi prošao sa rupom od 6-7 mm ali to je opet znatni dio površine volana... izmedju risera nema nikakvih problema, jer ne utjece na voznju. kod rucki neznam, ali misilim da nebi trebalo biti nikakvih problema, jer to nije neka povrsina i ne busis kroz cjelu cijev, nego samo jedan dio | |
|
| |
Saba cro chopper forum
Broj postova : 2433 Godina imam : 42 Prebivalište : Split - Croatia Vozim : Virago 1100 Na forumu od : 18.03.2008
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 12:45 | |
- Saba je napisao/la:
Kolike si rupe izbušio?? Meni nešto i ne preporučuju bušenje volana.... 10 mm dvije između raisera i dvije ispod zgloba volana tako da nema opterećenja na rupi koje bi bilo na zglobu vidiš ove dvi na dnu i gdje su izašle gori | |
|
| |
Saba cro chopper forum
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 12:46 | |
| P.S. nemoj gledat samo da je površina 22mm to je opseg volana, a ne ravna ploha nakon koje ostaje samo 12 mm i ostaje malo više mesa nego šta si izbušija | |
|
| |
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 13:12 | |
| - Saba je napisao/la:
- Vladek je napisao/la:
- Saba je napisao/la:
Kolike si rupe izbušio?? Meni nešto i ne preporučuju bušenje volana.... 10 mm dvije između raisera i dvije ispod zgloba volana tako da nema opterećenja na rupi koje bi bilo na zglobu
vidiš ove dvi na dnu i gdje su izašle gori Koliko se sjecam ja gore i imam ali mi te ne pasu jel su skroz male... znači bušim između raisera i gore na mjestu gdje dolaze kućišta prekidača.... Konzultirao sam i El Tora pa čekamo njegov odgovor... | |
|
| |
Saba cro chopper forum
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 13:25 | |
| Samo pazi da nije nigni na zglobi, moj ti je savijet da napraviš kao ja | |
|
| |
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 13:31 | |
| - Saba je napisao/la:
- Samo pazi da nije nigni na zglobi, moj ti je savijet da napraviš kao ja
Pa rupe donje idu gdje i tebi a gornje rupe idu ispod kućišta ovih signala znači idu na sredinu skoro ovog roga volana da to tak nazovem.... Uf koje muke.... stalno neke sitnice za radit ne tome motoru.... :-) al u tome je gušt | |
|
| |
jebiki cro chopper forum
Broj postova : 1627 Godina imam : 44 Prebivalište : kaštel sućurac Vozim : Suzuki Volusia Na forumu od : 22.04.2008
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 13:42 | |
- Koliko se sjecam ja gore i imam ali mi te ne pasu jel su skroz male... znači bušim između raisera i gore na mjestu gdje dolaze kućišta prekidača....
Konzultirao sam i El Tora pa čekamo njegov odgovor... A što ne proširiš te iste ako su ti male | |
|
| |
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 14:04 | |
| - jebiki je napisao/la:
- HyperCube je napisao/la:
- Koliko se sjecam ja gore i imam ali mi te ne pasu jel su skroz male... znači bušim između raisera i gore na mjestu gdje dolaze kućišta prekidača....
Konzultirao sam i El Tora pa čekamo njegov odgovor... A što ne proširiš te iste ako su ti male Ne paše mi pozicija tih.... mora mi kabel direkt doci ispod kucista... da se uopce ne vide kablovi.... kompliciran sam znam... al jbg | |
|
| |
lord cro chopper forum
Broj postova : 2497 Godina imam : 39 Prebivalište : ZG Vozim : GSF Na forumu od : 22.02.2008
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 16:32 | |
| Samo pazi kao što ti je Saba rekao da ti nije rupa na zglobu. | |
|
| |
StarBobo man
Broj postova : 385 Godina imam : 64 Prebivalište : Zagreb Vozim : Midnighstar XV 1900 Na forumu od : 17.02.2010
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 16:47 | |
| - Saba je napisao/la:
- P.S. nemoj gledat samo da je površina 22mm to je opseg volana, a ne ravna ploha nakon koje ostaje samo 12 mm i ostaje malo više mesa nego šta si izbušija
Ako je volan 1" (25.4mm) onda mu je opseg 49mm. 20% opsega je maksimalna preporučena poprečna dimenzija rupe, dakle u ovom slučaju je to cca 10mm promjera. Ukoliko je ta rupa premala, možeš izbušiti rupu do nje u uzdužnom smjeru cijevi, (ili bijaksom izbrusiti) kako bi dobio kvazi elipsu. Rubove obavezno obrusiti kako ne bi bili oštri i "glodali" žicu. Onaj rub koji gleda prema ručkama izvana, a suprotan iznutra... Volani su hladno savijani, tako da nema veze da li je rupa na savijenom ili ravnom dijelu. Žice obavezno provući kroz bužir (može i termo bužir (schrumpfschlauch) ali ne duži od par centimetara, da ti dozvoli savijenje) na onom mjestu gdje žice ulaze u volan... - HyperCube je napisao/la:
Te male rupe služe za točno pozicioniranje prekidača i ručki. Njih ne diraj... nadam se da sam ti pomogao... | |
|
| |
Vladek cro chopper forum
Broj postova : 5251 Godina imam : 42 Prebivalište : Velika Gorica Vozim : sve kaj i kad stignem... Na forumu od : 05.11.2007
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 18:58 | |
| 2 StarBobo: Radi se o volanu 7/8" ili 22mm. Kolika je tu max.veličina rupe? 8mm? | |
|
| |
StarBobo man
Broj postova : 385 Godina imam : 64 Prebivalište : Zagreb Vozim : Midnighstar XV 1900 Na forumu od : 17.02.2010
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 19:31 | |
- 2 StarBobo: Radi se o volanu 7/8" ili 22mm. Kolika je tu max.veličina rupe? 8mm?
U prvom postu piše 1"... Da li se u medju vremneu smanjio ili se radi o drugom volanu???? 7,6 mm, ali 8 prolazi sigurno na 22m promjera... | |
|
| |
Vladek cro chopper forum
| Naslov: Re: Bušenje volana pon 29 oľu 2010, 19:41 | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 07:26 | |
| Ma 1" je volan... I probusio sam 10 mm rupe (al je tvrd taj volan da boli glava).
Nego sad vi meni pojasnite tehniku provlacenja zica kroz to- poludio sam jucer... pa nebi ih provukao da me ubijes... stalno negdje zapne nekaj i stane... | |
|
| |
StarBobo man
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 07:46 | |
- Ma 1" je volan... I probusio sam 10 mm rupe (al je tvrd taj volan da boli glava).
Nego sad vi meni pojasnite tehniku provlacenja zica kroz to- poludio sam jucer... pa nebi ih provukao da me ubijes... stalno negdje zapne nekaj i stane... Prvo provučeš jednu žicu, tvrđu, koja na oba kraja ima malu omču u obliku slova "U". Dužina neka bude bar tridesetak centimetara više od razmaka medju rupama. Kad dodješ DO izlazne rupe, u izlaznu rupu gurneš drugu presavijenu žicu i kroz nju proguraš vrh žice s omčom, te je drugom, presavijenom žicom izvučeš. Nježno i polako. Ovisno o tome s koje strane provlačiš žice, s te strane trakom za izoliranje omotaš instalacije i žicu uza provlačenje dužini od par centimetara. Onda POLAAAAKO povlačiš suprotnu stranu, dok instalacija ne prođe... Nemože štetiti ako instalaciju namažeš deterdžentom za ručno pranje suđa... Lakše klizi, i ne ostavlja tragove... eto... pis of kejk...
Zadnja promjena: Star Bobo; uto 30 oľu 2010, 07:55; ukupno mijenjano 1 put. | |
|
| |
magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 07:49 | |
| uvuci najprije ili malo jaču žicu ili još bolje komad sajle. kad je imaš na dva kraja, uzmi žice koje provlačiš i zalijepi ih sa jednim krajem sajle. neka se žice i sajla preklapaju bar 5 cm. i onda lagano vučeš slobodni kraj sajle i pratiš gurkajući žice . pazi da ti bridovi izbušenih rupa ne zagule izolaciju sa žica. žice tj kablovi nebi smjeli biti veći od 0,75 mm2, sa tanjom izolacijom. ja sam koristio kabel od alarma 6+1x0,75 (šest crnih + 1 žuto zelena) | |
|
| |
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 07:56 | |
| Vidis ovo sa deterdzentom se nebi nikad sjetio.... dobra ideja
Svaka čast...
Danas kad se vratim s posla moram to provuc, i cekam sajle jos da mi lik napravi duze i gotov sam... uf al se oduzilo | |
|
| |
Saba cro chopper forum
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 07:57 | |
| samo koncetracije kad budeš spaja žice...dobro ih iznači tako da nebi falija pa tek onda sebi napraviš problem | |
|
| |
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 08:09 | |
| - Saba je napisao/la:
- samo koncetracije kad budeš spaja žice...dobro ih iznači tako da nebi falija pa tek onda sebi napraviš problem
Ma vec sam ja spojio zice sve ali van- sad sam ih odlemil i ponovo ih moram spojit poslije... a ja sam ti i neki strujic djelomicno po profesiji pa onda nije nesto problem... Malo me muci to kaj ja nekaj napravim pa onda mi se to ne svidi pa idem razmontiravat i onda opet slagat ponovo... Mislim da nema dijela koji nisam bar na 3 načina probao postaviti... | |
|
| |
StarBobo man
| Naslov: Re: Bušenje volana uto 30 oľu 2010, 08:24 | |
- Saba je napisao/la:
- samo koncetracije kad budeš spaja žice...dobro ih iznači tako da nebi falija pa tek onda sebi napraviš problem
Ma vec sam ja spojio zice sve ali van- sad sam ih odlemil i ponovo ih moram spojit poslije... a ja sam ti i neki strujic djelomicno po profesiji pa onda nije nesto problem...
Osobno me strašno veseli kako svi govorimo raznim dijalektima, ali se savršeno razumjemo i poštujemo to što svatko od nas tako govori i piše.... Glede spajanja (štuklanja) žica... Na aplikacijama gde su prisutne vibracije (a motocikli to svakako jesu) nije preporučljivo lemiti spojeve, budući da na mjestu gdje lem prestaje, stvaramo točku naprezanja i potencijalnog pucanja... A puknut će onda kad nam to najmanje treba... Stoga je preporuka žice spajati samo uvrtanjem, ili krimpanjem (stezanjem u cijevčici). Kod uvrtanja, skini izolaciju u dužini od 2 cm, prekriži žice na polovici, uvrni jednu oko druge, te takav spoj koji je dugačak cca 2cm i NIJE deblji od žice s izolacijom, zaštiti termo bužirom, tako da on pokrije izolirane dijelove u dužini od bar 5mm. Traka za izolaciju nije optimalna, jer spoju nedaje mehaničku čvrstoću na razvlačenje. Ako imaš više žica u istom "buntu", razmakni sojeve za cca 3 cm, kako ne bi na istom mjestu drastično povećao opseg, a i imaš dodatnu sigurnost ukoliko ne radiš s termo bužirom već s trakom za izoliranje. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Bušenje volana | |
| |
|
| |
| Bušenje volana | |
|