|
|
| Opruge prednjih amortizera | |
|
+5custom rider magna mungos klesoo dragger 9 posters | Autor/ica | Poruka |
---|
dragger cro chopper forum
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| Naslov: Opruge prednjih amortizera sri 24 vel 2010, 17:57 | |
| Molio bih mišljenje poznavaoca rada prednjih amortizera, kao i onih šta imaju mogučnost podešavanja preloada. Naime, radi s eosljedećem: Kako su na mom motoru (a mislim i na većini) prednji amortizeri (opruge) ne baš zavidno konstruirane (iz raznoraznih razloga) i prednji kraj je nekako muljav (premekan, duboko propadaju pri kočenju, pri naglom koćenju nestabilan prednji kraj, itd.) postoje renomirane tvrtke koje se bave specijalno sa izradom opruga za prednje amortizere svih motocikla. Iste sam nabavio i prikazane su na slici. Lijevo je originalna opruga i plastićni nastavak, a desno zamjenska sa nastavkom. U principu prema preporuci proizvođaća, ukupna dužina opruge i nastavka mora biti iste dužine kao i originalna. To je OK. E sad šta mene interesira, što bi se desilo da plastićni nastavak koji mora biti dužine 65 mm (da bi ukupna dužina bila kao kod originalnih) stavim na dužinu 55 mm? Ono što mogu iz moje perspektive zakljućiti je: - da bi preload bio manji, - da bi prednji kraj bio niži cca 10mm - i da bi amortizeri bili mekši neki 10ak posto. Šta vi mislite? | |
| | | klesoo cro chopper forum
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera sri 24 vel 2010, 19:52 | |
| Ovo sto si kupio su "progresivne" opruge i rade tako da sto ih vise tlacis, jace se odupiru. jelda, , prvo ti odradi ovaj gusti dio, a poslije tlaci ovaj rijetki. Kad se vozis po cesti, onda radi ovaj gusti i fino kupi sve treskavice od asfalta. Kad sidjes na makadam, onda ovaj gusti brzo odradi, pa nastavak pteuzima ovaj rijetki ....... Ma kuzis sto pricam. Podmetanjem vece plastike (plocice) pojacavas prednabijenost opruge, a ukoliko bi stavio manju od minimuma... ???? nemam pojma! Ove progresivne ce ti odlicno smanjiti jaka propadanja pri kocenju i mislim da bi trebapo zadrzati propisanu ukupnu duzinu. U protivnom bi ti moglo klaparati (imati lufta) kad dignes na zadnjaka! LOL | |
| | | mungos cro chopper forum
Broj postova : 1332 Godina imam : 53 Prebivalište : Zagreb,Gornja Kustošija Vozim : Regal Raptor Hawk DD250 Na forumu od : 07.02.2009
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera sri 24 vel 2010, 19:57 | |
| Mislim da bi sama težina motora poništila tih 10 mm u kretanju prema dolje tj sabijanju, dok kod izduživanja opruge mislim da bi tih 10 mm falilo, ali ne vidim kako bi to moglo negativno utjecati kad postoji graničnik. | |
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera sri 24 vel 2010, 21:06 | |
| - dstimac je napisao/la:
- Mislim da bi sama težina motora poništila tih 10 mm u kretanju prema dolje tj sabijanju, dok kod izduživanja opruge mislim da bi tih 10 mm falilo, ali ne vidim kako bi to moglo negativno utjecati kad postoji graničnik.
nece ti ispasti vilice, ali kad dignes prednji kotac u zrak, onda ce opruga imati lufta u vilama. I faliti ce ti taj cm prednabijanja opruge. Motor svojom tezinom mora stisnuti i taj cm. Koliko sam shvatio ti zelis tvrdje opruge. Onda ti ne treba taj luft. Ukoliko ti fali komad plastike, daj istokariti neki komad finog celika, slicne plastike ili tako nesto. | |
Broj postova : 1332 Godina imam : 53 Prebivalište : Zagreb,Gornja Kustošija Vozim : Regal Raptor Hawk DD250 Na forumu od : 07.02.2009
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera sri 24 vel 2010, 21:13 | |
| Moraš priznati da prednji kotač na ovim motorima rijetko ide u zrak. Najčešće se radi o naglom propadanju zbog neke rupe ili zbog prebrzog silaska sa policajca (mislim ležečeg) i tu ne bi smjelo imati nikakvog uticaja. 10 mm na ovu dužinu, po mome mišljenju ne igra ulogu. Radi se o teškom motoru koji bez obzira na sve sigurno stlači u startu ovu oprugu za 1/3.
Samo moje mišljenje!!! | |
| | | dragger cro chopper forum
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera sri 24 vel 2010, 21:39 | |
| - klesoo je napisao/la:
- dstimac je napisao/la:
- Mislim da bi sama težina motora poništila tih 10 mm u kretanju prema dolje tj sabijanju, dok kod izduživanja opruge mislim da bi tih 10 mm falilo, ali ne vidim kako bi to moglo negativno utjecati kad postoji graničnik.
nece ti ispasti vilice, ali kad dignes prednji kotac u zrak, onda ce opruga imati lufta u vilama. I faliti ce ti taj cm prednabijanja opruge. Motor svojom tezinom mora stisnuti i taj cm. Koliko sam shvatio ti zelis tvrdje opruge. Onda ti ne treba taj luft. Ukoliko ti fali komad plastike, daj istokariti neki komad finog celika, slicne plastike ili tako nesto. Neće imati lufta, opruga izlazi van cijevi 5-6 cm i treba je pritisnuti da bi je sa vijkom učvrstio na cijev. | |
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera sri 24 vel 2010, 23:34 | |
| - dragger je napisao/la:
- klesoo je napisao/la:
- dstimac je napisao/la:
nece ti ispasti vilice, ali kad dignes prednji kotac u zrak, onda ce opruga imati lufta u vilama. I faliti ce ti taj cm prednabijanja opruge. Motor svojom tezinom mora stisnuti i taj cm. Koliko sam shvatio ti zelis tvrdje opruge. Onda ti ne treba taj luft. Ukoliko ti fali komad plastike, daj istokariti neki komad finog celika, slicne plastike ili tako nesto. Neće imati lufta, opruga izlazi van cijevi 5-6 cm i treba je pritisnuti da bi je sa vijkom učvrstio na cijev. u tom slucaju slozi tako i sve 5. Mislim da ces biti zadovoljan efektom progresivnih opruga | |
| | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera čet 25 vel 2010, 07:03 | |
| na mom su motoru već preko godinu dana. razlika je drasična, ali ne talo da se sad očekuje tvrdoća kamena. po meni bi se trebale ugraditi tvornički. kao što je već neko reka , prilikom montaže prednje kolo mora biti u zraku , tj skroz ispruženo. opruga viri nekoliko centimetara vanka tako da ni u jednom trenutku u vožnji ne može ostati pez potisne sile. sad igranje sa veličinom ovog teflonskog nastavka nije nikakvi problem niti veliki posao, ali mislim da jedan centimetar nećeš baš osjetiti u vožnji | |
| | | custom rider cro chopper forum
Broj postova : 3324 Godina imam : 45 Prebivalište : Pula Vozim : vozim crni motor Na forumu od : 18.03.2008
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera čet 25 vel 2010, 09:23 | |
| ...buduči da je tvoj motor tvornički nanješten da bude mekši nemoj eksperimentirat sa raznoraznim stvarčicama,nego stavi gušče ulje u vilice i osjetiti češ razliku,opruge pusti nego mjenjaj ulje... | |
| | | emirharley cro chopper forum
Broj postova : 3466 Prebivalište : Sarajevo Vozim : Harley-Davidson Road King Classic Na forumu od : 30.11.2007
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera čet 25 vel 2010, 09:30 | |
| - custom rider je napisao/la:
- ...buduči da je tvoj motor tvornički nanješten da bude mekši nemoj eksperimentirat sa raznoraznim stvarčicama,nego stavi gušče ulje u vilice i osjetiti češ razliku,opruge pusti nego mjenjaj ulje...
Ovo je OK, tako sam ja rijesio identican problem na jednom mome proslom motoru: gusce ulje rjesava ovaj problem efikasno. | |
| | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera čet 25 vel 2010, 10:09 | |
| - custom rider je napisao/la:
- ...buduči da je tvoj motor tvornički nanješten da bude mekši nemoj eksperimentirat sa raznoraznim stvarčicama,nego stavi gušče ulje u vilice i osjetiti češ razliku,opruge pusti nego mjenjaj ulje...
i ja sam probao taj jeftiniji trik, pa sam probao i naboliti još malo ulja ali dok nisu došle progresivke nije bilo kruha | |
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera čet 25 vel 2010, 14:20 | |
| To je istina kod ovako teških motora. Moj je lagan tako da je meni serviser nakon one zgode sa psom stavio malo više gušćeg ulja i motor je na prednjem kraju sad super miran. | |
| | | dragger cro chopper forum
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera čet 25 vel 2010, 15:42 | |
| Progresivne opruge su instalirane, i to po uputama proizvođaća (nisam htio ništa eksperimentirati). Tvrdoća (na mjestu) sa normalnim-laganim pritiskom je skoro ista, ali sa maximalnim pritiskom ne može se doći u dno nikako, što je bio slučaj sa starim. Vozio nisam tako da neznam kakav je osječaj u vožnji.
Hvala svima na sugestiji i savjetima.
Tema može pod ključ.
Hvala | |
| | | Vladek cro chopper forum
Broj postova : 5251 Godina imam : 42 Prebivalište : Velika Gorica Vozim : sve kaj i kad stignem... Na forumu od : 05.11.2007
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera čet 25 vel 2010, 18:24 | |
| Po meni nema smisla da se zaključava ako će netko imati sličan problem neka nastavi ovu temu... | |
| | | mrljo#2 cro chopper forum
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera pet 22 tra 2011, 21:13 | |
| Evo prošlo je poprilično vremena od zadnjeg posta, no da ne otvaram novi. Kako i sam imam određenih problema s amortizacijom kad sam sa suvozačem/icom a spremam se u Biograd na Moru starom cestom, malo sam kemijao prvo oko zadnjih amortizera koji su se na ovim našim prekrasnim cestama, sabijale do kraja na svakoj malo oštrijoj izbočini. Kako sam prvo pregledavao sve žive stranice s oprugama dobio sam informaciju od HD Bikera da bi me federi došli 1000kn oriđiđi Progressive Suspension. Malo sam Googlao i pronašao neke tablice opruga s dimenzijama i drugim parametrima bitnim za opruge kao što je debljina žice i pritisak po jedinici (N/mm). I gle vraga pronađem ja firmu u V Gorici koja mota federe već 30g i pošaljem upit s dimenzijama. Stigo odgovor vrlo žurno i kaže 80kn/kom po točnim dimenzijama iz tablice jamstvo 12 mjeseci. Prvo malo nevjerica, ali ja odlučio da ih naručim, pa jebiga feder je feder, žica je žica, termička obrada je termička obrada....valjda Sve je riješeno u istom tjednu, isporuka pouzećem 40 kn. Federi stigli i odmah namontirani. Odmah pri rastavljanju starih i stavljanja novih osjetio sam razliku u sili pritiska poluge. Danas je pala probna vožnja ja "und majne frau" obučeni komplet cca 180 kg. Moram naglasiti da su stari federi bili na 4.tom nivou podešavanja, a nove sam stavio na 1. nivo. I niš gas, e sad 'ko pozna Karlovac zna kakva je Banija za vožnju (fleka na fleki, rupa na rupi) aprelaz na semaforima ispred naplatnih za ZG , ali......niš plovili smo ko na zračnom jastuku!!! Znam mnogi će reći nije to to, no vidjet ću dal budu opruge " legle" nakon nekog vremena iako čovjek daje garanciju 12 mj. i veli da je broj zavoja taman na granici da se to ne dogodi, vrijeme će pokazati. Sada ozbiljno razmišljam i o promjeni prednjih, ulje sam promjenio no pod teretom kod kočenja dolazi do propadanja. Stavio sam podlošku 15 mm i stvar je nešto bolja, no.... Uštedio sam koju kunu, angažirao domaće majstore, pa ćemo vidit dali vrijedi ona stara .... nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino...ili je nekaj drugo u pitanju | |
| | | ST_Johnny man
Broj postova : 149 Godina imam : 35 Prebivalište : Split Vozim : VN 800A Na forumu od : 27.01.2009
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera pet 22 tra 2011, 22:19 | |
| Jesu ti napravili progresivne opruge ili obične koje imaju linearnu karakteristiku što znači veća sila veći progib? Jedina razlika je šta progresvine imaju različite korake između namotaja a ove linearne imaju uvijek isti razmak. | |
| | | mrljo#2 cro chopper forum
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera pet 22 tra 2011, 22:31 | |
| - ST_Johnny je napisao/la:
- Jesu ti napravili progresivne opruge ili obične koje imaju linearnu karakteristiku što znači
veća sila veći progib? Jedina razlika je šta progresvine imaju različite korake između namotaja a ove linearne imaju uvijek isti razmak. ...da linearne su, da budem iskren nije mi palo na pamet da ih pitam dali izrađuju i progresivne, vjerojatno da.... .baš ću ih priupitat... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Opruge prednjih amortizera | |
| |
| | | | Opruge prednjih amortizera | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|