Bio bi red da i ja predstavim svoj motor.
Prvo slikice,skinula sam vjetrobran.
Napisala sam review za moj motor ranije,sad ću copy/paste pa pročitajte.
Za nadodat imam:
-voli trošiti puno ulja
-cajger za brzinu laže
-nove gume su gore
...i sad mi ništa više ne pada na pamet
REVIEW-Suzuki Marauder 250
…upustila sam se u avanturu osvrta na prve korake i dojmove moga ljubimca-
Suzuki Marauder 250
Bitno u mojoj priči je da nemam previše iskustva i smatram se „zelenom“…Za mene je presudni trenutak oživljavanja snova počeo prije četiri godine sa skuterom- Aprilijom SR 150.
Prošle godine stigao je Maruader 250….. prva registracija je bila 2004 i imao je 12 500 km kad sam ga kupila,jako uščuvan...uglavnom dobro sam kupila i mislim da ću ga lako i prodati za godinu,dvije kad se poželim voziti na nečem malo većem i kad steknem praksu.
Ako usporedim svoje dosadašnje iskustvo na skuteru s Marauderom razlika je velika,ono je bio mali,lagani skuter,“lak na obaraču“,brzo je ubrzavao i išao 120 km/h bez problema...ovo je inertan motor ,sporo ubrzava,al to je normalno za ovakav cruiser.
Od dodatne opreme ima vjetrobran,crash-bar,sissy-bar,bisage i tool-bar.
Nakon dugog previranja i razmišljanja koji motor kupiti moram reći da me je Marauder očarao na prvi pogled izgledom.Tko voli ovakav tip motora sigurno neće ostati ravnodušan na kopiranje linije većeg brata Maraudera.Razlika je ipak u njegovoj jednostavnosti izgleda koja više stavlja naglasak na sigurnost nego na izgled.
Sladak,crveni zavodnik obiluje kromiranim dijelovima(auspuh,jedna prednja lampa,pokazivači smjera,brzinomjer,….) ,retro stil prednjeg i stražnjeg blatobrana koji završava malo uzdignuto,odlično ukomponiran amblem Maraudera na spremniku goriva,vizualna ravnoteža prednjeg i zadnjeg dijela….
Retrovizori su mi odlična promjena nakon onih na skuteru gdje su služili više za ukras,a ovdje su stvarno i funkcionalni.
Jednostavnost kontrolne ploče je možda jedino ovdje što bih prigovorila.Sastoji se samo od brzinomjera,kontrolnih lampi,te pokazivača prijeđenih kilometara.Ovaj minimalizam zadovoljio bi me kada bi barem imao još pokazivač goriva.
Kapacitet spremnika za gorivo je 14 litara i to je dovoljno za 300-350 km vožnje,pa morate obraćati pažnju na prijeđene kilometre.Ovdje se vezano uz to mora spomenuti mala potrošnja od cc 3litre na 100 km,što nije zanemarivo za izdatke.
Kada sjednete na njega položaj vozača je više nego ugodan,pogotovo za vozače moje visine(169 cm).Možda bi veći vozači imali problema nakon dulje vožnje,ali ja sam prezadovoljna pozicijom i ne osjećam zamor.
Mala težina od 137 kg(bez goriva) je za početnika,pogotovo ženu dobra je odlika.
Visina sjedišta od 680 mm ulijeva mi sigurnost i osjećaj stabilnosti kada mogu sigurno stati sa obje noge na asfalt.
Udobno,mekano sjedište i položaj nogu pomaknut prema naprijed na prednjim kontrolama pružaju opuštenost u dugoj vožnji.
Sjedni,pali,vozi…..
Za paljenje elektrostarterom mora se obavezno stisnuti kvačilo kao i na ostalim Suzukijima…malo se zagrije uz nježno brundanje i spremni smo za vožnju.Zvuk motora se samo lagano pojačava okretanjem ručice gasa pa nema šanse da nekoga prestrašite,probudite ili pak impresionirate zvukom.
Snaga motora(15 kw;to jest oko 20,1 KS) se najbolje iskorištava pri nižim i srednjim okretajima,dok pri višim okretajima nastaje osjećaj naprezanja koji se može čuti ujednačavanjem zvuka i puno lošijim odgovorom na ubrzavanje.
Jedan cilindar sa dva ventila iz kojeg izlaze dvije ispušne grane i spajaju se u jedan top oblika lijevka.
Motor ima zračno hlađenje.Prijenos lancem.
Kao jedan mali cruiser osjeća se tromost i sporost….To sam možda najbolje doživjela u vožnji sa prijateljem u kretanju sa semafora.Treba puno više vremena za pokretanjem i ubrzavanjem,ali onda kao da se probudi i lagano dostigne putnu brzinu oko 70-80 km/h.
Maksimalna brzina trebala bi biti oko 110-120 km/h.Kratkom vožnjom na autoputu,prateći društvo i po noći,nisam imala prilike isprobati maksimalne mogućnosti brzine.Nedavno sam po ravnoj,osamljenoj cesti pokušala dobiti osjećaj,ali sam se razočarala kada je u petoj brzini s gasom do kraja došao na 100 km/h i dalje vrlo lagano micao kazaljku,lagano blijedio u nastojanju da postigne željenu brzinu….
Zamjetno je,zbog malog raspona snage dosta često mijenjanje brzina,ali je stiskanje kvačila i mijenjanje brzina glatko i motor dobro reagira na konstantne manevre.
Vibracije nisu posebno izražene.
Stil vožnje ne dopušta nikakva iznenađenja i vratolomije,već samo ugodnu,laganu vožnju kao što se i očekuje od cruisera.
Zaštita od vjetra je odlična zbog velikog vjetrobrana koji nije inače dio standardne opreme.
Ovjes motora je dosta mekan i osjećaju se neravnine na cesti.S obzirom na moje prijašnje iskustvo sa skuterom ovo je ipak znatni pomak u ujednačenosti vožnje.Skuter sa vrlo malim gumama osjetio je svaku rupicu i zakrpu,nestabilnost mu je bila srednje ime naspram Maraudera koji ipak ima znatno veće gume(prednja 110/90-16,zadnja 140/90-15)
Kočnice ,pogotovo zadnja,mu nisu kao što sam navikla od prije.Naprijed se nalazi jedan disk,a zadnja kočnica je bubanj…Mekane su i treba uložiti napor da se stane,ali koliko sam čula to je općenito boljka Maraudera.Uglavnom dosta lošije od SR-a.
Prošle godine u 11. mjesecu bilo je prisutno škripanje prednje kočnice,ali vjerojatno zbog vlage i materijala,jer škripanja više nema.
U sažetku mogu reći da je mali,lagani,upravljivi cruiser isplativa kupovina za ono što pruža,mala potrošnja i izdatci nisu zanemarivi,a po meni odličan je izbor za ulazak u svijet motora. Stvoren je za unapređivanje vozačkih sposobnosti, ulijeva mi povjerenje kroz praksu i idealan je za lagano krstarenje prirodom.
Uglavnom,za ono što mene i zanima…
Postavila sam si pitanje da li sam adekvatna za jedan ovakav osvrt na moj motor.Rezultat je ovaj tekst mojih zapažanja,koji je ujedno i prvi,pa nemojte oštro suditi ako sam nešto nejasno izložila.
Shvatite moj pokušaj predstavljanja Maraudera kao nepristranu analizu sa možda realističnijim doživljajem,jer za mene trenutno veće ne znači nužno i bolje.
Možda igračka za iskusne vozače,meni je ponos i užitak za početak.