Početna stranicaPretraľnikKalup za izradu blatobrana 610RegistracijaLogin

Kalup za izradu blatobrana

Go down 
4 posters
Autor/icaPoruka
Kum
cro chopper forum
cro chopper forum
Kum

Broj postova : 3481
Godina imam : 45
Prebivalište : Osijek
Vozim : Yamaha XVS650 Dragstar
Na forumu od : 07.03.2008

Kalup za izradu blatobrana Empty
PostajNaslov: Kalup za izradu blatobrana   Kalup za izradu blatobrana Icon_minitimepon 07 srp 2008, 14:03

Ajmo iskusnjaci.... kako napraviti kalup za izradu zadnjeg blatobrana. Radi se o tome da ne bih pravio serijsku kopiju. Razmisljam da na Venoxu maknem ovaj odsjeceni blatobran i napravim onaj "klasicni" sto ide skroz oko tocka. Jedino sto me u svemu tome muci je kako napraviti kalup? Jedna varijanta je da se dokopam nekog blatobrana tog oblika i da otprilike pase na venoxa pa preko njega napravim kalup. Ali ako to ne uspijem naci, koja mi je alternativa? Da kazem da se tu radi o stakloplastici (fiberglass).
Hvala na svim idejama i savjetima.
[Vrh] Go down
magna
cro chopper forum
cro chopper forum
magna

Broj postova : 8672
Godina imam : 52
Prebivalište : Šibenik
Vozim : Hd Street Glide
Na forumu od : 06.12.2007

PostajNaslov: Re: Kalup za izradu blatobrana   Kalup za izradu blatobrana Icon_minitimepon 07 srp 2008, 14:10

daj majci dijete, vidi sa djubretom u bjelovaru, vjerojatno će te ispasti jeftinije nego da sam izmišljaš toplu vodu. btw zašto stakloplastika a ne metal
[Vrh] Go down
Kum
cro chopper forum
cro chopper forum
Kum

PostajNaslov: Re: Kalup za izradu blatobrana   Kalup za izradu blatobrana Icon_minitimepon 07 srp 2008, 14:12

magna je napisao/la:
daj majci dijete, vidi sa djubretom u bjelovaru, vjerojatno će te ispasti jeftinije nego da sam izmišljaš toplu vodu. btw zašto stakloplastika a ne metal

Zato sto je imam i zato sto znam s njom raditi. I zato sto mi je gust sam raditi preinake. Ali ako nema alternative... Bjelovar! (volio bi da je netko blize Osijeku) A i prije bih koristio karbon nego metal, samo opet je problem kalupa.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Kalup za izradu blatobrana   Kalup za izradu blatobrana Icon_minitimepon 07 srp 2008, 15:16

probaj naći neloga tko se bavi drvetom modelstolarija takvi su ljudi u stanju od drveta napraviti što poželiš pa ti mogu napraviti i kalup za blaztobran . ona prva opcija da skineš kalup sa nekog postoječeg blatibrana pomoću gipsa je najlakša i najprihvatljivija .
[Vrh] Go down
Kum
cro chopper forum
cro chopper forum
Kum

PostajNaslov: Re: Kalup za izradu blatobrana   Kalup za izradu blatobrana Icon_minitimepon 07 srp 2008, 15:29

deep je napisao/la:
probaj naći neloga tko se bavi drvetom modelstolarija takvi su ljudi u stanju od drveta napraviti što poželiš pa ti mogu napraviti i kalup za blaztobran . ona prva opcija da skineš kalup sa nekog postoječeg blatibrana pomoću gipsa je najlakša i najprihvatljivija .

Kalup po postojecem modelu se takodjer radi od stakloplastike. Presprica se prvo voskom da se stakloplastika ne bi lijepila, zatim se presprica sa gelcoatom da bi dobili savrsenu glatkocu i onda se predje sa stakloplastikom. Kada se osusi stakloplastika se makne i dobije se kalup. Zatim se istim postupkom nanosi sve isto (gelcoat po zelji) u unutrasnju stranu tog kalupa i dobijemo identican model postojecem.
Kada bih samo znao gdje mogu nabaviti (posuditi) neki blatobran koji bi otprilike odgovarao na venoxa... dodatne manje modifikacije nisu veliki problem.
[Vrh] Go down
custom rider
cro chopper forum
cro chopper forum

Broj postova : 3324
Prebivalište : Pula
Vozim : vozim crni motor
Na forumu od : 18.03.2008

PostajNaslov: Re: Kalup za izradu blatobrana   Kalup za izradu blatobrana Icon_minitimepon 07 srp 2008, 20:39

ooooooo krc krc(to sam si namjestio prste)

Prvo i osnovno: trebaš znat kako želiš da ti izgleda finalni proizvod

Pokušat ču ti što detaljnije objasnit princip izrade kalupa odnosno blatobrana
kalup se može napravit od čega god hočeš,karton,vata,pur pjena gips,fim masa,za izradu nekih kalupa treba imat i malo kiparskog iskustva.

Pa krenimomo:
1 korak Buduči da želiš blatobran oko gume nailakše ti je skinut kalup sa gume scratch . nađeš si staru gumu(kod vulkanizera),al terba pazit da je iste veličine kao i orginal širina ti nije toliko bitna.
2 korak
uzmeš si običnu traku za pakiranje kartona(selotejp),cijelu gumu obljepiš sa trakom al pazi da ne bude previše pregiba(bit če ih puno al gledaj da bude što manje),za tako zaljepljenu gumu ti ne treba odvoivač.
3 korak
uzmeš geal coat(koristi se za izradu barka odnosno prva podloga koja se maže u kalup),namažeš gel coat po gumi do kud želiš da ti bude novi blatobran,nakon toga počinješ sa stavljanjem mate sa smolom,koristi što rijeđu i što mekšu matu.
4korak
kad ti se to osušilo odvoiš od gume,ako ti ne odgovara širina prereži ga na pola i izmjeri si koliko bi ti odgovaralo,napraviš si rigete od nekog lima i zavidaš ih na jednu stranu uzmeš metar i vidiš koliko ti treba bit širina,sad če sredina bit šuplja tj imat če prazninu od 2, 3 ili više cm,preko te praznine zaljepiš traku (selotejp) i ponovno zasmolaš
5 korak
kad ti se to osušilo razvidaš one vide i možeš početi sa šlajfanjem po kalupu uz obilno štukanja,kalup treba izgledat kao što če izgledat i finalni prouzvod
6 korak
kad je kalup ošmirglan dobro bi bilo ga bacit u špric kit i samo ga prefarbat sa obilčnim sprejom
7 korak izrada kalupa(do sad je bila priprema za kalup)
na model dobro utrljaš ovoivač,namažeš sa gel coatom i počinješ sa smolanjem,dobro bi bilo da bude malo više slojeva jer če bit puno čvršči
8 korak
odvoiš kalup od modela i malo se diviš svome radu pa nastavljaš sa svoim planom.u kalup ponovno namažeš odvoivač i sad počinješ sa izradom svoga zadnjeg kraja,namažeš ga malo tanje(vidit češ zašto)
9 korak izvadiš iz kalupa novi zadnji kraj(ponovo se malo diviš),stavljaš ga na motor i označavaš di treba bušit di če ga se zavidat.
prije si si več napravio pojačanje koje češ stavit sa strane kroz koje prolze vide,sad ta pojaćanja stavljaš u unutarnju stranu blatobrana i sve to ljepo zasmolaš,i napraviš si kukice ili nešto što če ti držat instalaciju za zadnje svjetlo i žmigavce
10korak sve to ljepo stavljaš na motor i gledaš kako to izgleda i obavezno OBAVEZNO svaki korak prikaziješ na forumu da te komentiramo

11 korak pripremiš za farbanje i odneseš na lakiranje

12 korak sve to ljepo složiš i pokažeš se svima i blistaš od sreče jer si sve sam to napravio i na taj račun dobivaš runde

ugodan rad.
[Vrh] Go down
klesoo
cro chopper forum
cro chopper forum
klesoo

Broj postova : 5077
Godina imam : 63
Prebivalište : ZG
Vozim : paKLEnu masinu
Na forumu od : 04.11.2007

PostajNaslov: Re: Kalup za izradu blatobrana   Kalup za izradu blatobrana Icon_minitimepon 07 srp 2008, 21:37

aaaaaaaaa, nemam zivaca citati biblije..... ali ideja sa starom gumom je super!
Wink
[Vrh] Go down
http://motovizija.wordpress.com/
Kum
cro chopper forum
cro chopper forum
Kum

PostajNaslov: Re: Kalup za izradu blatobrana   Kalup za izradu blatobrana Icon_minitimeuto 08 srp 2008, 01:52

Eeeeee stari, to sam trazio. Ideja je super. Jest da zbog gume i selotejpa (nesavrsenosti) trazi puuuno vise posla, ali i to je jedan od nacina. Najvise mi se svidio onaj dio sa rezanjem popola i prilagodjavanjem sirine. Jedina stvar koja mi tu ne stima je ta sto je guma malo preobla za onaj oblik koji bih ja zelio. Ali moze i to proci.

Hvala.
[Vrh] Go down
Kum
cro chopper forum
cro chopper forum
Kum

PostajNaslov: Re: Kalup za izradu blatobrana   Kalup za izradu blatobrana Icon_minitimeuto 08 srp 2008, 02:03

Evo neki primjeri onoga sto bih ja htio napraviti. Nesto slicno ovome:

Kalup za izradu blatobrana P1010177zj0

Kalup za izradu blatobrana 13bh4tf0

Kalup za izradu blatobrana 2005081820275gr3
By zubejan
[Vrh] Go down
custom rider
cro chopper forum
cro chopper forum

Broj postova : 3324
Prebivalište : Pula
Vozim : vozim crni motor
Na forumu od : 18.03.2008

PostajNaslov: Re: Kalup za izradu blatobrana   Kalup za izradu blatobrana Icon_minitimesri 09 srp 2008, 14:33

ma moreš napravit ča god češ samo treba imat volje
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Kalup za izradu blatobrana   Kalup za izradu blatobrana Icon_minitime

[Vrh] Go down

Kalup za izradu blatobrana
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» projekti za izradu rama
» trebao bi zadnji blatobran za hondu vt500...hvala
» izrada blatobrana po osobnoj zelji i dizajnu