Početna stranicaPretraľnikStartujete li motor zimi? 610RegistracijaLogin

Startujete li motor zimi?

Go down 
+16
Bosqeto
Acyd
izigoing
cro.chopper
palomas
vroc-bobi
Bart
Zlac
rifireman
crocopzmaj
birkan
merla
Kicho
lunaroid
freddie
markovic000000
20 posters
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
markovic000000
man
man
markovic000000

Broj postova : 33
Godina imam : 45
Prebivalište : Srbija, Novi Sad
Vozim : Honda shadow 750 cs
Na forumu od : 20.12.2012

Startujete li motor zimi? Empty
PostajNaslov: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 13:35

Dosta sam se raspitao oko toga da li je potrebno povremeno startovati agregat zimi ako ga necete voziti i misljenja su podeljena tako da sam opet na nuli. Jedni kazu pali da protera klipove i ulje, jedni kazu ni slucajno jer steti, stvara kondenzaciju hladeci se pa rdja.... Zato sam poslao mail serviserima u Mass Company u Beograd i odgovorili su da nema potrebe paliti vec ga samo povremeno ubaciti u brzinu i okrenuti zadnji tocak. Ipak me zanima misljenje kolega koji imaju motore dugo godina, ja sam moju shadowku kupio pre pola godine... Svako misljenje mi je dobro doslo, hvala.
[Vrh] Go down
freddie
cro chopper forum
cro chopper forum
freddie

Broj postova : 1076
Godina imam : 62
Prebivalište : Ne tamo di bi htio
Vozim : Vozim
Na forumu od : 07.07.2008

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 14:09

Nemam pojima ,al ja povremeno upalim svoj .
[Vrh] Go down
lunaroid
cro chopper forum
cro chopper forum
lunaroid

Broj postova : 547
Godina imam : 50
Prebivalište : Zagabria
Vozim : Harley Davidson
Na forumu od : 29.08.2009

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 14:44

Paljenje preko zime...više štete nego koristi po mom mišljenju. Hladano stisnuto željezo, ulje gusto kao mast, pa kondenzacija na kraju priče...

Uglavnom, ja ga ne palim kad je u zimskom snu...trebao bi mu samo staviti pametni punjač da ga provjerava i po potrebi dopuni.

Navodno je dobro dići ga od zemlje, da se gume ne deformiraju od stajanja na istom mjestu...
[Vrh] Go down
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

Broj postova : 2249
Godina imam : 53
Prebivalište : Vukovar/Vinkovci
Vozim : Honda Shadow 750 ACE; BMW R 1200 RT, Moto Guzzi Mille GT
Na forumu od : 24.05.2011

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 14:48

palim ga svakih tjedan-dva. Jedan od razloga je i taj što trenutno nemam punjač akumulatora s programom zimskog "održavanja", pa je plan povremeno ga upaliti da sve to skupa radi, a jednom mjesečno nadopuniti akumulator.
Akumulator je sigurno dio koji bi oslabio za 3-4 mjeseca potpunog mirovanja.

A vjerujem da ni mašini ne škodi povremeno razbacivanje ulja.
[Vrh] Go down
http://www.hr-moto.com
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 14:52

lunaroid je napisao/la:
Paljenje preko zime...više štete nego koristi po mom mišljenju. Hladano stisnuto željezo, ulje gusto kao mast, pa kondenzacija na kraju priče...

Uglavnom, ja ga ne palim kad je u zimskom snu...trebao bi mu samo staviti pametni punjač da ga provjerava i po potrebi dopuni.

Navodno je dobro dići ga od zemlje, da se gume ne deformiraju od stajanja na istom mjestu...

Ovih dana je temperatura bitno iznad nule i paljenje nije nikakav problem. Možda ga ni ja ne bih palio na -15.

što se guma tiče, može ga se povremeno i pomaknuti. Obilježiš kredom gdje je stajao trenutno, pa ga malo pomakneš.
[Vrh] Go down
lunaroid
cro chopper forum
cro chopper forum
lunaroid

Broj postova : 547
Godina imam : 50
Prebivalište : Zagabria
Vozim : Harley Davidson
Na forumu od : 29.08.2009

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 15:02

...nije ti to s guranjem loša ideja...već sam ga mislio parkirati na tepih...

pljuga
[Vrh] Go down
markovic000000
man
man
markovic000000

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 15:27

Akumulator je jeftina stavka tako da je naj manji problem, drzim ga u sobi i mogu da ga dopunim ako je potrebno mada sumnjam jer je nov. Ostalo je ok, napravio sam nekakav stender koji podbacim pod ram i dignem zadnji tocak a tako se ni prednji ne oslanja svom tezinom, gorivo sam nasuo do cepa i to je to. Znam da mu nista nece faliti palio ga ne palio ali me je zanimalo sta mu koristi a sta ne. I sta je pravilno na kraju krajeva.
[Vrh] Go down
merla
cro chopper forum
cro chopper forum
merla

Broj postova : 3774
Prebivalište : Zg
Vozim : road star warrior, honda valkyrie interstate
Na forumu od : 13.12.2007

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 15:32

to je vječna rasprava u moto krugovima...
kao i da li se motor gasi na kill switch?
ili koje je ulje bolje, mineralno ili sintetika?
šta je bilo prije - kokoš ili jaje?

Wink
[Vrh] Go down
http://www.mkfireriders.com/
birkan
man
man
birkan

Broj postova : 135
Godina imam : 44
Prebivalište : ZG / posvuda
Vozim : opet ništa
Na forumu od : 17.09.2012

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 16:12

na štenderu je koš uvijek od kvara novčanika
[Vrh] Go down
crocopzmaj
cro chopper forum
cro chopper forum

Broj postova : 946
Godina imam : 42
Prebivalište : matulji
Vozim : Yamaha XVS 1300a midnightstar
Na forumu od : 08.12.2011

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 16:35

naravno da palim motor zimi, štoviše čak se i vozim, evo sinoć nešto sitno kilometara napravio....

ah da...

sada gledam mjesta vaših boravišta sory sory sory nemoj me nemoj me nemoj me
[Vrh] Go down
rifireman
cro chopper forum
cro chopper forum
rifireman

Broj postova : 510
Godina imam : 57
Prebivalište : Rijeka-Saršoni
Vozim : Suzuki Intruder c800
Na forumu od : 27.07.2008

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 16:57

Danas ga provozao; Very Happy
Inače akumulator na punjaču i palim ga redovito
[Vrh] Go down
Zlac
cro chopper forum
cro chopper forum
Zlac

Broj postova : 3127
Godina imam : 44
Prebivalište : Zaprešić
Vozim : Suzuki M 1800 R
Na forumu od : 08.11.2010

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 17:38

palim motor svaka 2 -3 tjedna mada je motor na toplom u prostoriji u sklopu kuče (skoro pa soba) i naravno pametni punjač je uključen c tek .. Twisted Evil
[Vrh] Go down
Bart
cro chopper forum
cro chopper forum
Bart

Broj postova : 1154
Godina imam : 58
Prebivalište : Nova Gradiška
Vozim : BMW R1200RT
Na forumu od : 14.07.2010

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 20:59

Povremeno ga palim ali samo kad je temp u plusu, ako je jako hladno(ispod nule) mislim da nije neophodno naprezati stroj, ali evo kakva je prognoza mislim da će se između božića i nove godine moći baciti i poneki kraći đir.
Inače stavljen je novi antifriz i akumulator je napunjem i spremljen na toplo.
[Vrh] Go down
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

Broj postova : 1317
Godina imam : 56
Prebivalište : dalmacija
Vozim : M1800R / nocni bijes , K1600GT SE
Na forumu od : 09.10.2011

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 21:08

Mislim da Dalmosi i Crocop ne razumiju pitanje Cool

Ako ga palis povremeno , ugasit ces ga prije nego motor postigne radnu temperaturu i time nisi napravio nista na cemu bi ti motor trebao biti zahvalan . Svjecice se pocnu premostavat zbog naslaga neizgorenog goriva jer se nisu stigle ugrijat , motoru ulje ionako ne treba kad ne radi , a guma koja se deformira za 6 mjeseci zbog stajanja ionako nije za cestu ... Uh , sad sam pokrenuo shit storm Cool udri po vrocu ...
[Vrh] Go down
Bart
cro chopper forum
cro chopper forum
Bart

Broj postova : 1154
Godina imam : 58
Prebivalište : Nova Gradiška
Vozim : BMW R1200RT
Na forumu od : 14.07.2010

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimečet 20 pro 2012, 21:42

Ma sve OK, svako ima svoj odabir, ja kad ga palim ostavim ga obavezno da upali ventilator na hladnjaku, tad je defintivno postigao radnu temperaturu a i bjeličasti ispuh u kojem očigledno bude vodene pare se već pri napola ugrijanom motoru pretvori u čisto proziran.
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimepet 21 pro 2012, 07:49

Ja ne palim Versysa, osim ako se ne pojavi prilika za vožnju. @Bart - tebi se upali ventilator zbog toga što nema strujanja zraka kroz hladnjak, ali to ne znači da se je ulja zagrijalo na radnu temperaturu.

Kod takvih situacija (hladno vrijeme, paljenje motora bez vožnje) motor se "naguta" puno kondenzirane vlage, koja dospije u ulje, a ulje nema dovoljnu temperaturu da bi se prosušilo od vlage. Više ćete pomoći motoru ako iskoristite barem jedan pogodan dan u zimi, i napravite vožnju od nekoliko desetaka kilometara.
[Vrh] Go down
cro.chopper
Tata foruma
Tata foruma
cro.chopper

Broj postova : 10959
Godina imam : 51
Prebivalište : jaska
Vozim : Kawasaki VN 900 CLASSIC (2006)
Na forumu od : 31.10.2007

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimepet 21 pro 2012, 09:41

ne palim, nema akumulatora What a Face
[Vrh] Go down
markovic000000
man
man
markovic000000

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimepet 21 pro 2012, 11:52

Koliko ja kontam, kondenzaciju stvara kad se motor hladi, kakva je onda razlika vozio ga ili ne, kad ga parkiras ohladice se i navuci vlagu?
[Vrh] Go down
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimepet 21 pro 2012, 13:39

markovic000000 je napisao/la:
Koliko ja kontam, kondenzaciju stvara kad se motor hladi, kakva je onda razlika vozio ga ili ne, kad ga parkiras ohladice se i navuci vlagu?

Ohladis jednom u 6 mjeseci = ???% vlage
Ohladis svakih 7 dana = ???x24 % vlage

Sad sam vas svih ( osim Palomasa ) sex Cool
[Vrh] Go down
markovic000000
man
man
markovic000000

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimepet 21 pro 2012, 13:54

Ma ne palim nista, okrenucu zadnji tocak ako se setim nek mrdne klipove i to mu je to. Hvala svima na odgovorima, nisam pogresio u vezi ovog foruma.
[Vrh] Go down
rifireman
cro chopper forum
cro chopper forum
rifireman

Broj postova : 510
Godina imam : 57
Prebivalište : Rijeka-Saršoni
Vozim : Suzuki Intruder c800
Na forumu od : 27.07.2008

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimepet 21 pro 2012, 14:22

Palim ga više zbog karburatora
[Vrh] Go down
vroc-bobi
cro chopper forum
cro chopper forum
vroc-bobi

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimepet 21 pro 2012, 15:29

Ma ne palim nista, okrenucu zadnji tocak ako se setim nek mrdne klipove i to mu je to. Hvala svima na odgovorima, nisam pogresio u vezi ovog foruma.

A oce li to okrenit klipove ako motor nije u brzini Cool Da i ja naucim nesto ? Ajde necu vise zezat , sretni praznici svima Cool
[Vrh] Go down
markovic000000
man
man
markovic000000

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimepet 21 pro 2012, 15:54

Mozes i da podignes motor na tri metra od zemlje i okrenes ga oko tocka, to je cini mi se isto. Very Happy
[Vrh] Go down
crocopzmaj
cro chopper forum
cro chopper forum

Broj postova : 946
Godina imam : 42
Prebivalište : matulji
Vozim : Yamaha XVS 1300a midnightstar
Na forumu od : 08.12.2011

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimepet 21 pro 2012, 16:23

vroc je napisao/la:

A oce li to okrenit klipove ako motor nije u brzini Cool Da i ja naucim nesto ? Ajde necu vise zezat , sretni praznici svima Cool

a sta ako okrećeš prednji kotač, dok je motor u brzini a stisnuto kvačilo?
[Vrh] Go down
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitimepet 21 pro 2012, 16:47

vroc je napisao/la:

Neće. Ili hoće, al malo. Do prvog klipa na taktu kompresije. Dalje se ne može ni guranjem u četvrtoj. Very Happy

Vjerojatno je pjesnik htio reći da se klipovi bar malo pomaknu da ne budu na istom mjestu. Rolling Eyes

osobno, nisam baš uvjeren u potrebu ni korist tog postupka.
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Startujete li motor zimi?   Startujete li motor zimi? Icon_minitime

[Vrh] Go down

Startujete li motor zimi?
[Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» moja drekica xvs 650 jos slicica
» I ja malo sredila Zinga
» Naj motor !
» Koji je ovo motor
» Motor na "prodaju"