Evo kao što sam i rekao da ću staviti samo nisam imao vremena da to sve stisnem u priču. Uglavnom, nakon zimske pauze je došlo do nekih problema koji su se manifestirali kroz potrošnju ulja te teže paljenje, tj upalila je na 3 cilindra, a kasnije (nakon dvadesetak sekundi) proradi i zadnji. Uglavnom bilo je nagađanja i dijagnostike svakakve, od propalih gumica (dimljenje se nije manifestiralo uvijek nego ponekad, a najviše kad motor odstoji malo, pa se ulje upali kad počne raditi taj problematični cilindar), do svega i svačega...
E sad, prva dijagnoza je bila propale gumice (to je Sekol postavio, ja sam se s njim složio) a i to ima smisla, jer ulje nacuri na svječicu, te cilindar ne radi do ne potroši to ulje, tj ne zagrije se dovoljno da ulje počne sagorijevati. Popravak, tj polugeneralka motora je neisplativa investicija (2 brtve glave su 760kn, a 16 gumica za ventile su 1300kn) ruke su od 2-3 000kn, no nitko to ne želi raditi zbog kompleksnosti motora, a i manjka vremena. Stoga sam sam krenuo u pothvat otvaranja te prednje glave koja je problematična, vozim motor kod staraca, tamo ćemo to ja i stari riješit. I na putu mi propiša dihtung glave i pusti mi vodu u ulje... Super, nije mogao biti bolji trenutak za to.
Uglavnom naoružan znanjem svih mehaničara s kojima sam došao u kontakt i koji su imali strpljenja da mi odaju neke cake koje si mi trebali, a htio bih se posebno zahvalit Sekolu na svemu naučenom, i Toldiju i ElToru na savjetima...
Kaj se tiče manuala, za njega sam se stvarno dobro pomučio... Nigdje nisam mogao naći manual za servisere koji sadrži sve meni potrebne informacije kod ovakvog zahvata, na kraju sam ga iskopao sa ruske stranice (Google prevoditelj rules
) Magna Owners Club-a.
Prije rastavljanja potrebno je ispustiti sve tekučine iz mašine, dakle ulje, vodu i benzin. Rastavljanje je krenulo redom. Potrebno je skinuti sve što smeta da bi se dobio pristup glavi, poklopac ventila se skine bez problema, samo treba paziti koji šarafi i matice kamo idu. Najbolje je odvajati kutijice po dijelovima motora. Znači, jedna za vanjske elemente, druga za fergazere, treća za glavu, itd...... U jednom danu sam uspio skinti sve osim glave, te sam nju ostavio za neki ljepši dan...
Za počinak sam vratio dekl ventila kako nebi prašina ulazila, te pokrio krpom usise i fergazere, također radi zaštite.
Šokiralo me kad sam skinuo poklopac ventila - pogled na mehaniku: 2 bregaste svaka po dva brijega koje zajedno kontroliraju 8 ventila - lanac sa nančanika između cilindara koji ide ravno na radilicu
Uglavnom emulzija je prisutna, po očekivanju, glava ide dole, uz malo muke i naganjanje drvenih štafli po dvorištu pustila je i s time je završena prva etapa posla nakon 2 tjedna. Potrebno je glavu oprati u benzinu kako bi bila spremna na hoblanje i zamjenu ventila, i naručiti potrebne djelove - stižu za 7-10 dana.
Na dihtungu se između ispušnih ventila vidi gdje je izgorio i probio dihtung.
Cilindri su u savršenom stanju - nisam mogao vjerovati da toliko godina motor može ne imati zazore na košuljici cilindra. Jedan klip je tamniji zbog lošijg izgaranja.
Majstor koji je hoblao glavu, odmah je i zamijenio gumice na ventilia (koje su po njegovim rječima bilo dovoljno elastične, te na oko nije vidio da se potrošene) i pobrusio sjedišta i ventile.
Eto kako to izgleda kad se obradi:
Prije stavljanja novog dihtunga poželjno je lagano pobrusiti blok motora da se skine stari zapečeni sloj grafita i komadi starog dihtunga ako ih ima, te nije potrebno stavljati bilo kakve mase ili išta slićno između glave, novog dihtunga i bloka.
Teškom mukom je izvadio bolcne na koje se namjesti duhtung glave (koje inače ostaju u bloku) te si bile neupoterbljive - jednu sam čak uspio poturpijat, ali drugu nema šanse. Uglavnom nove idem naručiti, čekanje robe opet 7-10 dana.
Uglavnom nakon 3 tjedna od skinute glave (između je još bio i Uskrs) imam sve potrebno, i krećemo sa sastavljanjem. To je teži dio.
Evo kako to izgleda sa bolcnama i novim dihtungom:
Stavim glavu, lijepo je sjela, sve po PS-u, u manualu su upute za debile, stoga nije bilo nikakvih problema sa sastavljanjem srca moje male, čak je bilo potrebno i nanovo označiti lančanike bregastih, jer je u tvornici krivo označeno, samo kod 82-84, te 87-88 uopće nema oznaka. Uglavnom sve lijepo piše, stvarno ne možeš pogriješiti.Od novih oznaka 45 stupnjeva, ili 6 zubova.
Kutomjer u ruke i crtaj, trebalo je pogodit točno na zub tako da su sve oznake pod 45° a lančanik ima 45 zubića, tak da nije sve po 6, nego 6 lijevo i desno od svake strane starih oznaka. Ma uglavnom, sve pod 45
Malo je bilo problema oko španera lanca, jer se mora zablokirati prilikom stavljanja (funkcionira na principu fizičke blokade kretnje sa ili žicom ili komadom nečega u za to predviđene rupe), kako lanac nebi bio našpanan, no izvadit taj komad nakon kaj sam stavio pšaner i lanac i bregaste gore je muka jer nema mjesta (zato kaj sam zagural imbus nutra
), no uz malo muke sam ga izvukao nekako na stranu.
Na kraju, posao završen, alat očišćen i spremljen, sve uredno, nisam mogao dočekati trenutak da je odvezem...
Ima i slika koje nisam stavio, al evo ih u galeriji
http://img523.imageshack.us/gal.php?g=dsc00088bul.jpg
Imam još materijala, al sad moram gibat, već se 2 sata navlačim s ovim. Editirat ću kasnije sa nadopunama. Mora još negdje slikica biti...
Eto... Ništa nije nemoguće kada to želiš, bitna je volja, a i bar zrno graška u glavi.