Neznam dali spada pod preradu ili samo prilagodjavanje motora 'krakatom' vlasniku.
Naime...zbog svoje visine od 193 cm skroz sam bio nezadovoljan izgledom 'dragice' ispod mene. Koljena visoko,prednji kraj nisko...jednostavno djeluje
malo zbog polozaja nogu. E sad...samo produzivanje komandi nije mi se svidjelo jer bih morao pomaknuti komande prilicno daleko spram originalnog polozaja,pa je bilo idealna opcija kada bi ih spustio nize i pomaknuo samo
malo naprijed ali to nije dolazilo u obzir jer se visina odmaraca nesmije mjenjati spram originalne visine.Druga stvar je vjecno struganje "torbice" iznad prednjeg blatobrana po njemu koje je ostavilo posljedice na samom blatobranu. I tako odlucih
malo 'povecati' moju Dragicu:
1. Izrada dva aluminijska valjka s navojem,po uzoru na 'èep' poklopac prednjih amortizera. Visina valjka 10 cm + navoj (toliko podizem prednji kraj) i jaèi 8 desetinki milimetra u svom obujmu od samog èepa. Toliko je jaèi amortizer od èepa.
2. Mjerenje visine odmaraca nogu prije 'intervencije' da bih znao na koju visinu treba vratiti odmarace (posto je pretpostavka da ce otici i oni gore ali ne svih 10 cm)
3. Na produzetke staviti gumicu s originalnog èepa zbog brtvljenja amortizera. Rupa na 'valjku' sluzi za stezanje 'valjka' (pomocu velikog odvijaca ili sl. da se ne osteti kljestima) a nevidi se poslije jer je u trokutu.
4. Sama ugradnja produzetka je prilicno jednostavna. Skine se volan.Popusti vijak na trokutu. Odvrne cep amortizera i usarafi se produzetak umjesto originalnog èepa.Nakon toga popuste se donja dva vijka koja drze vilicu i samo se uz lagani pritisak vilica gurne prema dolje do zeljene visine. (ja sam ostavio 4 mm da viri.Cisto 'fore radi'
Naravno,skinuti prednje koèione èeljusti jer originalna koèiona crijeva nisu dovoljno duga.
SAVJET: PRVO NAPRAVITI PRODUŽENA KOÈIONA CRIJEVA ZA ONU DUŽINU KOLIKO MISLITE PODIÆI MOTOR (a ne kao ja
)
Nova koèiona crijeva (Zagreb ,VEP Hidraulika, 098367599 Darko) 250 kn 2 crijeva i holenderi.
5. E sad je doslo vrijeme da vidimo koliko smo dobili visine na odmaracima. 6.5 cm za spustiti i odmah sam iskoristio 2.5 cm pomak prema naprijed u izradi nosaca. Potrebna su 3 nosaca. Dva identicna za lijevu i desnu papucu i treci
malo drugaciji za kocioni cilinder zadnje kocnice (na 2 mjesta ga je potrebno zabrusiti zbog originalnog nosaca cilindra) Materijal je zeljezo debljine 10 mm. Oblik prema zelji i potrebi.
6. Ugradnja se namece sama po sebi a izgleda otprilike ovako. Vijci 10 mm 4 kom i 4 zavrsne matice,a za treci nosac 2 kom 8mm i matice. Oz ovo je potrebno napraviti novu 'stangicu' klackalice mjenjaca brzina. Kod mene je ispalo da treba biti 4 cm duza od originala. Materijal Inox stangica 6 mm debljine. Narezati navoj na jednom i drugom kraju. NAPOMENA: NA JEDNOJ STRANI NORMALAN (DESNI NAVOJ) A NA DRUGOJ LIJEVI (SPECIJALNE NAREZNICE ILI TOKAR)
Na kraju izgleda ovako.
7. Ovo je mjesto na kojem je torbica prije bila oslonjena
,a ovako izgleda visina torbice sada
Prezadovoljan sam polozajem sjedenja sada. Polozaj nogu je odlican (Vjerujte zenama kad kazu da 6.5 cm vise puno znaci
+ 2.5 cm pomaka prema naprijed!
)
,a na voznim karakteristikama se nije nista izgubilo,dapace,djeluje mi jos upravljiviji u zavojima.
Jos
malo kozmetickih detalja (Produziti Inoxom zastitu prednjih amortizera da se nevide) i to je to.