Početna stranicaPretraľnikAtest i homologacija motora 610RegistracijaLogin

Atest i homologacija motora

Go down 
+2
merla
DrVetmed
6 posters
Autor/icaPoruka
DrVetmed
man
man
DrVetmed

Broj postova : 11
Prebivalište : Zagreb
Vozim : Suzuki Intruder M800
Na forumu od : 06.04.2009

Atest i homologacija motora Empty
PostajNaslov: Atest i homologacija motora   Atest i homologacija motora Icon_minitimened 06 oľu 2011, 14:15

Pozdrav svima,

imam par pitanja vezanih uz novi zakon o tehničkoj ispravnosti motornih vozila:

1) ukoliko se napravi neka izmjena na serijskom motociklu (promjena upravljaća, promjena vilice, rezanje-skracivanje repa-blatobrana) potrebno je za isto imati A test. Sad, da li netko zna koja je procedura oko toga, tj. po kojim kriterijima oni procijene da je nešto za prolaz a nešto ne? Kolika je cijena takvog testiranja te da li je za svaki motocikl ista ili nešto drugo utječe na cijenu?

2) kakva je procedura kada se sastavi motocikl od različitih dijelova koji nisu originalni ali su kupljeni u ovlaštenim trgovinama koje imaju sve potrebne certifikate-da li je tada potrebna HOMOLOGACIJA ili A test ili možda obadvoje? Kako se takav motocikl registrira te da li se na njega treba platiti PDV s obzirom da su dijelovi kupljeni u trgovini koja je već platila PDV (odnosno kupac)?

Unaprijed zahvaljujem na korisnim informacijama Laughing
[Vrh] Go down
merla
cro chopper forum
cro chopper forum
merla

Broj postova : 3774
Godina imam : 53
Prebivalište : Zg
Vozim : road star warrior, honda valkyrie interstate
Na forumu od : 13.12.2007

PostajNaslov: Re: Atest i homologacija motora   Atest i homologacija motora Icon_minitimened 06 oľu 2011, 14:57

nije A-test nego atest Cool

svaku promjenu na motoru bi trebao prijaviti i onda u stanici za tehnički pregled unijeti u prometnu. Smio bi staviti samo dodatnu opremu koja zadovoljava zakonske norme (mora imati oznaku na sebi, ne mogu se sjetiti koja je Embarassed ).
koliko znam plaćaš samo promjenu knjižice vozila ili nešto tako slično, osim ako ne moraš ići ponovo na homologaciju ako si napravio veće preinake u smislu mjenjanja rame, agregata ili sl.
ovo ti je više onako općenito, a sigurno će se javiti neko ko bolje poznaje zakonsku problematiku i regulativu.

p.s. podvukao sam "trebao bi" jer kad bi išao prijavljivati svaku promjenu na motoru, tipa novi žmigavci, novi volan, nove dimenzije guma, vozači ovih motora bi više vremena proveli u stanici za teh. pregled nego na cesti Cool .
[Vrh] Go down
http://www.mkfireriders.com/
Safet(y)
cro chopper forum
cro chopper forum
Safet(y)

Broj postova : 6849
Godina imam : 57
Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :)
Vozim : V-Rod
Na forumu od : 31.10.2007

PostajNaslov: Re: Atest i homologacija motora   Atest i homologacija motora Icon_minitimened 06 oľu 2011, 15:26

merla je napisao/la:
nije A-test nego atest Cool

Izgleda da ste vi na stomatologiji imali i predavanja iz prometne struke za razliku od veterinara. Very Happy

I da, Merla je u pravu... sve promjene bi se morale prijaviti na tehnickom pregledu i tek onda ako zadovoljavaju sve zakonske norme unijeti u prometnu. Ali srecom za nas, ili mozda nesrecom, to se jos uvijek kod nas najcesce ne provodi. Zato i imamo svakojakih cudesa po cesti.... ali to je vec neka druga tema i nadam se da ova nece otici u tome smjeru, nego ce se naci netko tko ce ti objasniti tocnu proceduru. Ili jos bolje, vec se u nekoliko navrata raspravljalo o tome, tako da treba malo potraziti po forumu. Pokusat cu i ja pronaci...

Btw, tema je premjestena iz glavnog foruma u draggerovu avliju.
[Vrh] Go down
https://www.flickr.com/photos/144415026@N07
Beatnik
cro chopper forum
cro chopper forum
Beatnik

Broj postova : 2135
Godina imam : 39
Prebivalište : Rovinj
Vozim : Dragstar 1100
Na forumu od : 11.04.2008

PostajNaslov: Re: Atest i homologacija motora   Atest i homologacija motora Icon_minitimened 06 oľu 2011, 16:22

Jedan moji poznanik je stavio gumu 200 na wild staru i je iso napravit atest za gumu, pa su mu rekli da mora i za sic i za volan i za auspuhe, ugl. sve zivo i da se to placa
[Vrh] Go down
Kum
cro chopper forum
cro chopper forum
Kum

Broj postova : 3481
Godina imam : 45
Prebivalište : Osijek
Vozim : Yamaha XVS650 Dragstar
Na forumu od : 07.03.2008

PostajNaslov: Re: Atest i homologacija motora   Atest i homologacija motora Icon_minitimened 06 oľu 2011, 22:54

Gdje je u prometnoj upisana visina volana ili risera da se moze promijeniti podatak ako sam npr. stavio risere vislje za 1 cm? Inace, ja stavio Ape hanger i prosao bez ijednog pitanja. Suzi je napravio isto i u istoj stanici bio poslan kuci da stavi originalni volan pa se vrati (istina da je njegov bio malo "hrdjav". :-)
[Vrh] Go down
Safet(y)
cro chopper forum
cro chopper forum
Safet(y)

Broj postova : 6849
Godina imam : 57
Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :)
Vozim : V-Rod
Na forumu od : 31.10.2007

PostajNaslov: Re: Atest i homologacija motora   Atest i homologacija motora Icon_minitimened 06 oľu 2011, 23:40

Imas pravo Kume, nigdje u prometnoj ti nepisu ti podatci, osim sirine gume, snage motora, boje i jos nekih drugih...

Na linku ispod imas Pravilnik o ispitivanju vozila, pa ga malo prouci i siguran sam da ces pronaci dio koji kaze "Pod promjenom na vozilu se smatra preinaka (nadogradnja i pregradnja) vozila te bitniji popravak vozila" i nakon toga i "Katalog promjena na vozilu koja podlijezu ispitivanju"

http://www.cvh.hr/cvh/propisi-i-upute/pravilnici/zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama/pravilnik-o-ispitivanju-vozila.aspx
[Vrh] Go down
https://www.flickr.com/photos/144415026@N07
One Night Stand
cro chopper forum
cro chopper forum
One Night Stand

Broj postova : 1876
Godina imam : 41
Prebivalište : Zaprešić
Vozim : HD Sportster, Virago 750
Na forumu od : 01.11.2007

PostajNaslov: Re: Atest i homologacija motora   Atest i homologacija motora Icon_minitimepon 07 oľu 2011, 00:36

Kum je napisao/la:
Gdje je u prometnoj upisana visina volana ili risera da se moze promijeniti podatak ako sam npr. stavio risere vislje za 1 cm? Inace, ja stavio Ape hanger i prosao bez ijednog pitanja. Suzi je napravio isto i u istoj stanici bio poslan kuci da stavi originalni volan pa se vrati (istina da je njegov bio malo "hrdjav". :-)
Koliko se sjećam , mjerili su mi (metrom) dužinu i visinu vozila na tehničkom, i to je upisano u njihovim podacima, ne u tvojim dokumentima! Onda valjda ako dođeš drugi put s drugim dimenzijama, mogu raditi probleme! Rolling Eyes pljuga
[Vrh] Go down
Kum
cro chopper forum
cro chopper forum
Kum

Broj postova : 3481
Godina imam : 45
Prebivalište : Osijek
Vozim : Yamaha XVS650 Dragstar
Na forumu od : 07.03.2008

PostajNaslov: Re: Atest i homologacija motora   Atest i homologacija motora Icon_minitimepon 07 oľu 2011, 02:59

One Night Stand je napisao/la:

Koliko se sjećam , mjerili su mi (metrom) dužinu i visinu vozila na tehničkom, i to je upisano u njihovim podacima, ne u tvojim dokumentima! Onda valjda ako dođeš drugi put s drugim dimenzijama, mogu raditi probleme! Rolling Eyes pljuga

Ali ti vise nikada ne odes u stanicu GDJE TI METROM MJERE MOTOR?!?!?!? lol!
[Vrh] Go down
One Night Stand
cro chopper forum
cro chopper forum
One Night Stand

Broj postova : 1876
Godina imam : 41
Prebivalište : Zaprešić
Vozim : HD Sportster, Virago 750
Na forumu od : 01.11.2007

PostajNaslov: Re: Atest i homologacija motora   Atest i homologacija motora Icon_minitimepon 07 oľu 2011, 03:30

Kum je napisao/la:
One Night Stand je napisao/la:

Ali ti vise nikada ne odes u stanicu GDJE TI METROM MJERE MOTOR?!?!?!? lol!
Upravo to, totalno stupidno! Odeš u drugu i sve ok! Ovi te već imaju u svom kompjuteru, a ak ideš u drugu sve ukucavaju ispočetka!Bohmann Naravno, ape se ne stavlja serijski, tak da ak te hoće gnjavit, gnjavit će!
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Atest i homologacija motora   Atest i homologacija motora Icon_minitimepon 07 oľu 2011, 07:20

Nije toliki problem kod nas voziti se sa izmjenjenom mehanikom, problem nastaje pri ulasku u Eu sa motociklom koji ima promjene .
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Atest i homologacija motora   Atest i homologacija motora Icon_minitime

[Vrh] Go down

Atest i homologacija motora
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Ocjena motora
» poklopac motora
» Bojanje motora