|
|
| kapacitet alternatora na viragu 750 | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
tamigo man
Broj postova : 135 Godina imam : 64 Prebivalište : Zagreb Vozim : Yamaha VIRAGO 750 / 94g Na forumu od : 29.12.2007
| Naslov: kapacitet alternatora na viragu 750 uto 19 lis 2010, 13:48 | |
| Zanima me koliki je ili kako se dobiva vrijednost kapaciteta alternatora na viragu 750. Imam manuale od viraga, ali nigdje nisam mogao nači podatak koliko potrošača u vatima mogu staviti na motor a da se alternator ne optereti. Primjer: imam tri fara 55/65w , pozicija(2x5w), štop svjetla (2x21w) žmigavci, truba, svjetlo tablice, napajanje bobina(svječice) punjenje akumulatora. Dali je to sve previše za alternator ili sam u granicama rada? I jiš jedno potpitanje, s koliko ampera se puni akumulator u toku rada mašine?
Ako netko zna odgovore na ova pitanja, molim da ih podijeli sa mnom - hvala | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 uto 19 lis 2010, 14:06 | |
| - tamigo je napisao/la:
- Zanima me koliki je ili kako se dobiva vrijednost kapaciteta alternatora na viragu 750. Imam manuale od viraga, ali nigdje nisam mogao nači podatak koliko potrošača u vatima mogu staviti na motor a da se alternator ne optereti.
Primjer: imam tri fara 55/65w , pozicija(2x5w), štop svjetla (2x21w) žmigavci, truba, svjetlo tablice, napajanje bobina(svječice) punjenje akumulatora. Dali je to sve previše za alternator ili sam u granicama rada? I jiš jedno potpitanje, s koliko ampera se puni akumulator u toku rada mašine?
Ako netko zna odgovore na ova pitanja, molim da ih podijeli sa mnom - hvala Ja sad neznam za virago ( a niti za druge) ali u pravilu je centrala bi trebala biti proračunata 33% više nego je potrebno.Ostalo regler reže.. E sad vidim da su u pitanju 3 fara ( head+ magla). Mislim da se opterećuješ bez potrebe ..ako sve radi, narani krmače i nediraj ništa.. |
| | | dragger cro chopper forum
Broj postova : 3977 Prebivalište : Mali Japan Vozim : Da, fala bogu Na forumu od : 17.01.2008
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 uto 19 lis 2010, 16:16 | |
| [quote="tamigo" I jiš jedno potpitanje, s koliko ampera se puni akumulator u toku rada mašine?[/quote]
...koliko mi je ostalo u glavi (bio sam mlad i na praksi) a radi se o autu (mislim da je i za motor isto), da je to bilo cca +3A.......... | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 uto 19 lis 2010, 16:28 | |
| Nakon pokretanja motora (anlaserom) ispravan akumulator povuče struju od cca. 15% svojega kapaciteta, ali već za par minuta ta struja značajno pada. Dakle, za akumulator od 10 Ah to je maksimalno 1,5 A. | |
| | | calc69 cro chopper forum
Broj postova : 1081 Godina imam : 54 Prebivalište : zagreb, sesvete Vozim : HONDAshadow VT750 Na forumu od : 09.11.2007
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 uto 19 lis 2010, 16:36 | |
| Ne znam ali 3A mi se ćini nekak puno, za struju punjenja onog malog moto akumulatora... Kad punim auto akumulator od 65 Ah preporuka je 4 A struja punjenja... A što manji akumulator, manja struja punjenja... Kad bi, Tamigo, spojio na motor ampermetar između alternatora i akumulatora onda bi sve mogao pročitati, kad puni, kad se akumulator prazni i da li uopće puni alternator akumulator kad uključiš sva moguća trošila... Inače alternator ne daje uvijek istu struju punjenja, ovisi o broju okretaja mašine... Trebalo bi imati ampermetar i stvar bi se izmjerila u tančine, u raznoraznim uvjetima rada... | |
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 uto 19 lis 2010, 16:57 | |
| Što se cijelog sklopa tiče (alternator, akumulator i sva trošila), u nekakvoj dužoj vožnji akumulator je taj koji ustvari vuče najmanje struje, tek toliko da se dopuni. On čak može podnjeti i određeno pražnjenje u vožnji, na pr. zbog uključenih dodatnih svjetala, koje alternator ne može napajati ako je preslab.
Zato se vrlo lako može napraviti "pokus" - spoje se dvije dodatne žarulje privremeno na instalaciju, i ampermetrom se izmjeri što se događa s akumulatorom- jel se puni ili prazni (kod broja okretaja kao u vožnji). | |
| | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 uto 19 lis 2010, 17:28 | |
| falili ste temu, čovjek pita kolika je max snaga njegovog alternatora. to nije snaga punjenja akumulatora jer se akumulator puni onoliko koliko je prazan. max snagu alternatora je malo teže izmjeriti jer bi trebalo pomalo opterečivati alternator sa nekim velikim potrošačem . kad premaši max snagu alternator će prigoriti , tako da nije baš prikladno to ići mjeriti. svaki alternator ima nazivnu i maximalnu snagu deklariranu od proizvođača . koliko je to zanima i tamiga | |
| | | magna cro chopper forum
Broj postova : 8672 Godina imam : 52 Prebivalište : Šibenik Vozim : Hd Street Glide Na forumu od : 06.12.2007
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 uto 19 lis 2010, 17:38 | |
| | |
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 uto 19 lis 2010, 18:40 | |
| Magna, ako znaš kolika je snaga alternatora, onda možeš i računati koliko ti je snage još ostalo u rezervi. Zbrajaju se snage svih trošila, a tu treba pridodati i struju koju vuče akumulator. Čovjek je pitao i o tome, i mi smo mu odgovorili. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 uto 19 lis 2010, 19:26 | |
- Zanima me koliki je ili kako se dobiva vrijednost kapaciteta alternatora na viragu 750. Imam manuale od viraga, ali nigdje nisam mogao nači podatak koliko potrošača u vatima mogu staviti na motor a da se alternator ne optereti.
Primjer: imam tri fara 55/65w , pozicija(2x5w), štop svjetla (2x21w) žmigavci, truba, svjetlo tablice, napajanje bobina(svječice) punjenje akumulatora. Dali je to sve previše za alternator ili sam u granicama rada? I jiš jedno potpitanje, s koliko ampera se puni akumulator u toku rada mašine?
Ako netko zna odgovore na ova pitanja, molim da ih podijeli sa mnom - hvala Nitko nije ništa falija.. samo su dva pitanja ( i ja sam razumio da ga zanima snaga elekto centrale) Po ovome što si ti nabrojao imaš oko 250 Watta trošila. Centrale ti se vrte od 250-400 , e sad da li bi nam mogao postaviti ono pravo pitanje.. Malo mi je čudno da radionička uputstva ne pokrivaju taj podatak ( čak mislim da i korisnička imaju negdje) Šta ti ustvari želiš?? |
| | | calc69 cro chopper forum
Broj postova : 1081 Godina imam : 54 Prebivalište : zagreb, sesvete Vozim : HONDAshadow VT750 Na forumu od : 09.11.2007
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 sri 20 lis 2010, 15:18 | |
| Magna, neće alternator izgoriti ako ga "opteretiš" više od njegove nazivne snage, neće izgoriti već će posustati u poslu za koji je namjenjen... Jednostavno, alternator će dat svoj maksimum pri max režimu rada mašine motora a trošila će to potrošiti a ono kaj ne potroše ode u akumulator ak' se akumulator već nije dopunio do kraja ... A ako zahtjevaš više "strujne" snage nego ti alternator može pružiti, onda će pomoći akumulator da nadoknadi taj manjak energije koja trošila zahtjevaju... Znači, počelo je pražnjenje akumulatora i očekuj prazan akumulator kroz neko vrijeme... Alternator ima na sebi, na tehničkoj pločici, nazivnu i max snagu pri nekom broju okretaja... Zbrajanje svih trošila na motoru teoretski bi moglo dati približno potrebnu snagu koju taj sistem zahtjeva ali takvo zbrajanje podložno je velikim greškama i odstupanjima od realne situacije... Zato je najtočnije i najednostavnije sve to skupa izmjeriti ampermetrom i onda znaš sigurno jesi li ili nisi preopteretio cijeli sistem s dodatnim "lajt šouom"... | |
| | | tamigo man
Broj postova : 135 Godina imam : 64 Prebivalište : Zagreb Vozim : Yamaha VIRAGO 750 / 94g Na forumu od : 29.12.2007
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 sri 20 lis 2010, 16:51 | |
| Fala svima kaj ste se uključili u ovu temu. Dobil sam odgovore koji su me zanimali, a koje nisam mogel nači na cd-u s manualima za sve virago motore. Sad bum nabavil ampermetar i sve bu mi puno jasnije. | |
| | | ex-yu man
Broj postova : 42 Godina imam : 62 Prebivalište : Kitchener, Ontario, Kanada Vozim : Suzuki Volusia Na forumu od : 24.10.2010
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 uto 26 lis 2010, 02:04 | |
Ako netko zna odgovore na ova pitanja, molim da ih podijeli sa mnom - hvala Nisam nasao podatak koja godina je virago ali u principu treba da je max proizvodnja 350 wati pri 3500 obrtaja u minuti. Alternator napaja akumulator sa otprilike 80 wati ostatak ti je na raspolaganju ali imaj na umu da ti sve ostalo ne radi u istom trenutku tako da mozes da dodas 120 wati bez problema. Ako imas preko toga onda upotrebom releya mozes da spojis potrosace i do 200 extra wati. Samo imaj na umu da master prekidac ima velicinu od 30 ampera i ako ga opteretis preko toga mze da se istopi. Ako treba vise info kazi pa cemo da pisemo. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: kapacitet alternatora na viragu 750 | |
| |
| | | | kapacitet alternatora na viragu 750 | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|