Budući da je tema več otvorena, vezat ću se na istu.
Kako sam prošlu zimu u nekoliko navrata bio prisiljen koristiti dodatnu struju dan bi upalio motor, jer moj originalni (7,5 god.) star akumulator to nije mogao odraditi, koristeći blagodati Interneta odlučio sam se za kupovinu CTEK punjača akumulatora.
Samo da pripomenem da ne bi bilo zabune, slučajevi kad aku nije mogao upaliti motor bili su u sred zime pri niskim temperaturama (motor je garažiran) i to kad ne bi palio motor dva ili više tjedana. Usto bi aku lagano vrtio motor ali falilo mu je ono malo snage da sastavi.
Punjač je model MULTI XS 4003 12V (tek izašao u ponudi) a cijena mu je 577,87 kn.(budući da je novi proizvod, prodavač je platio troškove dostave).
Navedeni model sam odabrao zbog njegovih tehničkih karakteristika, praktičnosti a i svrhe za koju će mi koristiti. Ima i jeftinijih modela ali nisam htio štediti na tome, tim više što navedeni model ima novu elektronika (sa jačih modela) protiv štete koju neki punjači mogu napraviti i dodatne četiri faze punjenja koju jeftiniji nemaju.
Jako važna stvar pri kupovini bila je spriječiti ili eventualno odgoditi investiciju (cca 5.300,00kn) zamjene kunpluga alnasera koji je bolna točka na 1100tki.
Neki će se upitati zašto, pa iz razloga kad aku nema snage on vrti lagano i na refule a tada osjetljivi valjčići trpe jake udarce i dolazi do oštečenja istih i da ne nabrajam dalje…….
I da ne duljim, punjač je najprije priključen (van motora) na jedan rezervni-pomočni aku sa prijateljove dragice, star 7 god. (promjenjen prije 3 god.) koji mu nije htio paliti motor, dok je meni zimus bio sasvim OK.
Punjenje je trajalo cca 16 sati do potpunog punjenja, stim da je aku zadnji put punjen u prvom mjesecu na obični punjač.
Ovaj aku ću staviti na moj motor (ipak je mlađi godinu dana i tri je samo održavan) jer smatram da je bolji od moga. Stavljam ga i motor kreše kao prvog dana.
Nakon toga skidam ga i stavljam punjač na punjenje mog aku i to na motoru.
Punjenje traje cca osam sati do potpunog punjenja i ostavljam ga još nekih desetak sati nakon ćega ga skidam a isto tako i aku jer sam odlučio staviti onaj od prijatelja. Na slici se vidi da lampica (sedmi korak) koja je zelene boje i ima simbol aku i signalizira da je aku pun i traje pračenje napona, kad zatreba daje inpulse punjenja
Velika prednost ovog punjača je što ima konektore za ugradnju na motor, a dio (utičnicu) kaja viri van lako je sakriti od pogleda.
Najviše sam vrimena izgubija dok nisam probušio zatvorenu maticu fi 8mm i na nju ugradio komaž žice koja služi kao opruga protiv bilo kakvog pomicanja utičnice
Sa spuštenom šlapom skoro pa da se i ne primjeti
Sa dignutom se ništa ne može viditi:
Dodatno sam kupio priključka za upaljač cigareta 80,00kn na kojeg možete prikljućiti razno-razne dodatke.
I kada Vam ne treba, tu je mala torbica za smještaj punjača i kablova kojeg možete i objesiti na neko prikladno mjesto.
Zaključak: vrlo kvalitetan punjač širokog spektra djelovanja kojeg bi trebao imati svaki vlasnik motocikla bez obzira na to dali je aku nov ili ne , ionako gubi kapacitet kad se motor ne koristi, a po zimi da i ne govorim.
U svakom slučaju više sam nego zadovoljan.
PUNJAČ MULTI XS 4003 12V !!!
* Potpuno automatski punjač u 8 faza
* Namjenjen za punjenje 12V olovnih akumulatora (WET, MF, GEL i AGM) od 1,2 Ah do 140 Ah
* NOVA FUNKCIJA - uklanjanje štetne naslage olovnog sulfata sa ćelija prije početka punjenja
* Impulsno punjenje u svhu održavanja produžuje vijek trajanja akumulatora.
* Puni čak i potpuno ispražnjene akumulatore.
* Posjeduje tri jedinstvena načina punjenja za upotrebu na malim akumulatorima, velikim akumulatorima i i poseban način punjenja pri niskim temperaturama, također pogodan za AGM akumulatore
* Niska struja pražnjenja, neosjetljiv na nestabilnost napona (radi na naponu od 220-240 V)
* Visoka učinkovitost: 85 %
* Isporučuje se s dva izmjenjiva konektora, kliješta i CTEK brzi konektor
* Punjač može biti spojen na akumulator mjesecima - idealan za sezonska vozila
(motocikli, skuteri, plovila itd.)
* Kompaktnog dizajna s rupama za trajnu montažu
* Jamstvo: 5 godina
Grafički prikaz punjenja:
1. KORAK - uklanja štetne naslage olovnog sulfata
2. KORAK - ispitivanje akumulatora, punjenje će započeti ako je s akumulatorom sve u redu
3. KORAK - glavno punjenje, akumulator se puni do 80% napunjenosti
4. KORAK - apsorpcijsko punjenje, vaše vozilo možete upaliti nakon ovog koraka
5. KORAK - ispituje da li akumulator može držati napunjenost
6. KORAK - obnavlja duboko ispražnjene akumulatore
7. KORAK - potpuno napunjeni akumulator, vrši se održavanje akumulatora konstantnim naponom
8. KORAK - pulsno punjenje u svrhu održavanja, akumulator dobiva pulsni napon kada napon akumulatora padne ispod zadane vrijednosti
TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Radni napon:220-240VAC, 50-60Hz
Napon punjenja:Nominalni napon punjenja 12V
Struja pražnjenja<1Ah/mjesečno
Stabilnost napona Max 200mV rms, max 16mA
Struja:4 A
Radna temperatura:-20°C do +50°C, snaga se automatski smanjuje kod povećanja okolišnje temperature
Hlađenje:prirodnim zračenjem
Ciklus punjenja:CTEK MULTI XS 4003 je automatski punjač u 8 faza s pulsnim održavanjem
Tip akumulatora:Svi tipovi 12V olovnih akumulatora (WET, MF, AGM, Ca-Ca i GEL)
Kapacitet akumulatora:1,2 do 140Ah punjenje
Dimenzije:168×65×38 mm (D׊×V)
Izolacija:IP65 (otporan na prašinu i vlagu, namjenjen za korištenje na otvorenom prostoru)
Težina:0,6 kg