| Štelanje rasplinjača | |
|
+6ST_Johnny klesoo calc69 lord palomas HyperCube 10 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
HyperCube cro chopper forum
Broj postova : 601 Godina imam : 40 Prebivalište : Vrbovec Vozim : Yamaha MT-01 Na forumu od : 06.05.2008
| Naslov: Štelanje rasplinjača uto 20 tra 2010, 08:43 | |
| Bok,
znači zanima me kak se to radi tj. da budem precizniji kako majstori znaju da je to to. Moram sad svojeg optpeljat da se to preispita pa cito da znam kak ide proces. Postoje neki uređaji kaj mjere rezultat ili po sluhu ili nekaj trece?
hvala unaprijed | |
|
| |
palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača uto 20 tra 2010, 09:28 | |
| Pravi majstor bi za pođešavanje rasplinjača trebao imati uređaj za analizu plinova, i na osnovu analize ispušnih plinova bi trebao podesiti smjesu. Zato ti je najbolje da potražiš majstora koji je specijalista i opremljen baš za taj posao.
Osim toga, ako motor ima više rasplinjača, potrebno ih je sinhronizirati, da svi rade u što sličnijim uvjetima. | |
|
| |
lord cro chopper forum
Broj postova : 2497 Godina imam : 39 Prebivalište : ZG Vozim : GSF Na forumu od : 22.02.2008
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača uto 20 tra 2010, 10:13 | |
| Stari majstori rade na uho, novi na komp | |
|
| |
Broj postova : 601 Godina imam : 40 Prebivalište : Vrbovec Vozim : Yamaha MT-01 Na forumu od : 06.05.2008
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača uto 20 tra 2010, 10:14 | |
| Da tak sam si nekak i mislio. E sad sam ja u dilemi: svjecice po onom katalogu izgledaju ok ali motor kod dodavanja gasa zamuckiva- ne prima gas ko da se davi a to je posebno naglašeno kad je hladan. Ne znam u cemu je problem. Mislim nije to strasno ali me zivcira, posebno kad mi u zavuju naglo primi gas pa me cimne...
Ovak je otprilike svjecica: http://www.dansmc.com/Spark_Plugs/10.html
Ima kakav prijedlog? | |
|
| |
calc69 cro chopper forum
Broj postova : 1081 Godina imam : 54 Prebivalište : zagreb, sesvete Vozim : HONDAshadow VT750 Na forumu od : 09.11.2007
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača uto 20 tra 2010, 10:27 | |
| Pa kad je motor hladan onda mu se i ne dodaje naglo gas... Valjda mu fali "čoka" kad je hladan... | |
|
| |
palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača uto 20 tra 2010, 10:58 | |
| - HyperCube je napisao/la:
- Ovak je otprilike svjecica: http://www.dansmc.com/Spark_Plugs/10.html
Ima kakav prijedlog? Svijećica treba biti smeđe boje, ali ova na slici broj 10 ima i malo naslaga čađi od izgorjelog ulja.. Probaj motor zagrijati na mjestu prije nego kreneš na vožnju, zagrijana mašina ne smije trzati i trokirati, nego treba što brže reagirati na dodavanje gasa. | |
|
| |
| |
| |
calc69 cro chopper forum
Broj postova : 1081 Godina imam : 54 Prebivalište : zagreb, sesvete Vozim : HONDAshadow VT750 Na forumu od : 09.11.2007
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača uto 20 tra 2010, 15:33 | |
| Pa ti si onda pravi caffe racer... Može biti puno toga problematično ali zakaj sumnjaš na svječice... Moje imaju 18.000 km a nisam još ni kabel s njih skinuo a kamoli ih čistio i gledao... Pa mi niš' ne zacukava... Voda u gorivu, smeće, nepodešen nivo u rasplinjaču, smjesa gorivo-zrak,vacum u rezervoaru , falš ulaz zraka, popucana prirubnica, zaštopan filter zraka ili goriva i 'ko zna kaj sve ne, svašta može biti uzrok... Raskopao si cijeli motor i sad se čudiš zakaj nije više kao prije... Sad samo ti znaš kaj si mu sve radio pa probaj metodom eliminacije... | |
|
| |
klesoo cro chopper forum
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| |
| |
calc69 cro chopper forum
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača uto 20 tra 2010, 17:55 | |
| Pa da... A ti si mi Klesso više nekak caffe downhiller... Svako se jutro spustiš dole do birca na kavu, dve... :lol: A natrag gore te odvleće lift, ak' si ga popravio... :bolest: :lol: | |
|
| |
klesoo cro chopper forum
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| |
| |
calc69 cro chopper forum
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača uto 20 tra 2010, 18:24 | |
| Dam se kladiti da se možeš sa svojim paklenim spustiti iz stana dole do kafića... Samo te treba nagovoriti... | |
|
| |
klesoo cro chopper forum
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača uto 20 tra 2010, 21:37 | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača sri 21 tra 2010, 07:46 | |
| - calc69 je napisao/la:
- Pa ti si onda pravi caffe racer...
Može biti puno toga problematično ali zakaj sumnjaš na svječice... Moje imaju 18.000 km a nisam još ni kabel s njih skinuo a kamoli ih čistio i gledao... Pa mi niš' ne zacukava... Voda u gorivu, smeće, nepodešen nivo u rasplinjaču, smjesa gorivo-zrak,vacum u rezervoaru , falš ulaz zraka, popucana prirubnica, zaštopan filter zraka ili goriva i 'ko zna kaj sve ne, svašta može biti uzrok...
Raskopao si cijeli motor i sad se čudiš zakaj nije više kao prije... Sad samo ti znaš kaj si mu sve radio pa probaj metodom eliminacije... Filter goriva potpuno novi (jedino ako on protokom ne zajebava kaj), filter zraka cist ko suza, rezervoar ociscen ko suza, prirubnice i komplet ulaz zraka pregledan- sve ok. Znači ostaje promijenit gorivo kaj sam jucer napravio, danas ce valjda na stelanje rasplinjača. A svejcice su mi najveci sumljivac. Rekao mi je lik da je moguce da ne dobiva dovoljno jaku struju na njih ili prejaku ( kao krepa koliko sam skuzio neki otpor ili nekaj slicno). ali prvo ce provjerit rasplinjač i nekak izmjerit te struje pa cemo dalje. Nije to strasno da se neda vozit ali me iritira, a ponekad mi zna u zavoju zastucat aj je i opasno... | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača sri 21 tra 2010, 09:22 | |
| Štelanje (usklađivanje) rasplinjača . Kada se radi o jednom Rasplinjaču (karburatoru ) način je slijedeći . prije svega karburator se skine sa prirubnice , rastavi , dobro opere se u benzinu . nakon toga dobro se ispuše i pregledaju se svi dijelovi da nije došlo do povečanog habanja ili oštečenja . pristupi se montaži prema redosljedu i potom slolsko podešavanje plovka odnosvo mjesta otvaranja i zatvaranja konusne dizne i propištanja goriva u lončić karburatora . Tu je vrlo bitno i školski udesiti konusni vijak za omjer smjese , zraka i goriva . U večini slučajeva omjer iznosi 16 : 1 . Nakon tako udešenog karburatora ide montaža na motocikl i fino udešavanje na broju okretaja 900 / 4000 . Kada se radi o duplim ili više od jednog karburatora sve ovo gore je identično osim što se usklađivanje radi putem vakumetara ili priručno napravljenog uređaja spojenih posuda ispunjene tekučinom . Tako napravljena spravica je već negdje na forumima pokazana . Ako se misli o el. ubrizgavanju , e tu stvari stoje sasvim drugačije . "tester " i priključak na procesor , to je već viša tehnologija u koju se nebi baš upuštao objašnjavati kako funkcionira . Stara dobra mehanika |
|
| |
ST_Johnny man
Broj postova : 149 Godina imam : 35 Prebivalište : Split Vozim : VN 800A Na forumu od : 27.01.2009
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača sri 21 tra 2010, 13:24 | |
| Otvori rasplinjač i pogledaj mu membranu koja je najčešće smještena na gornjem poklopcu rasplinjača. Ako ti ona ima i vrlo malu rupu motor ti neće radit kako treba. Naravno u slučaju da imaš takvu membranu ovisno o tipu. Na mojoj hondi to rješeno bez membrane. Kada daješ gas, ti u biti otvaraš samo klapnu koja dopušta veći protok zraka. Tada se putem kanalića koji su vrlo mali, stvara podtlak u gornjoj čašici koji usisaje membranu put gore, na donjoj strane te membrane nalazi igla koja otvara gorivo koje se mješa sa zrakom i ulazi u cilindre. Znači to trzanje (na toplo) može biti i do te membrane a mogu ti i ti kanalići bit začepljeni. | |
|
| |
calc69 cro chopper forum
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača sri 21 tra 2010, 13:35 | |
| Po onome kak' si opisao kvar, Hyper, definitivno je do opskrbe gorivom a ne struja... | |
|
| |
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača sri 21 tra 2010, 14:25 | |
| - calc69 je napisao/la:
- Po onome kak' si opisao kvar, Hyper, definitivno je do opskrbe gorivom a ne struja...
Ok, a da li moze biti razlog to kaj sam promijenio filter goriva- stavio sam ovaj: http://www.bikermotoshop.com/shop/product_info.php?cPath=88_103&products_id=538 Mislim da on ne moze protok smanjivati... | |
|
| |
calc69 cro chopper forum
| |
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača sri 21 tra 2010, 16:08 | |
| ako se prića o ovoj stvarčici onda mislim da sam približno pogodio naslov teme . I ako nakon postupka iz mog posta imaš iste simptome , kvar (nedostatak ) potraži u struji jer vrlo slični simptomi može davati problem sa sistemom za dovod goriva i struja . |
|
| |
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača sri 21 tra 2010, 20:37 | |
| Evo me nakon popodnevnog uspjesnog sarafljenja: znači bilo je potrebno malo podesavanje ali glavni krivac je ovo: Ne mogu vjerovati kaj je uspjelo proci kroz onaj orginalni filter unutra, to se skupljalo vjerojatno kako je motor kupljen- strasno puno ima toga. Dakle frend i ja smo rastavili rasplinjač i nasli ovo unutra- inace rasplinjač je jako dobro napravljen i nije potrebno skidanje sa prirubnica: sa desne strane je membrana dok je sa lijeve bocne strane plovak, casica i 3 dizne... sve ocisceno temeljito, oprano benzinom i ispuhano kompresorom i motor sad savrseno radi. Dakle savjet za sve kivijevce: mijenjajte filter!!! Hvala svima na savjetima i podršci... | |
|
| |
Acyd cro chopper forum
Broj postova : 1429 Godina imam : 49 Prebivalište : Našice Vozim : Triumph Rocket 3r Na forumu od : 24.04.2010
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača ned 25 tra 2010, 08:37 | |
| Nazalost niti jedan filter nemoze spasiti stvar od nase kvalitete goriva,ali mozes pokusati sa tabletama za gorivo koje ustvari necistocu (citaj vodu) iz goriva malo stvrdnjavaju pa ih filter moze zadrzati.Pomaze kod automobila,pa vjerujem da sljaka i kod motora. Bilo ih je u vecini trgovina auto dijelovima i kostaju 20-ak kuna. | |
|
| |
mbani83 cro chopper forum
Broj postova : 668 Godina imam : 55 Prebivalište : split Vozim : čong-čonga Na forumu od : 28.02.2010
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača ned 25 tra 2010, 17:44 | |
| Da li moguće da ode membrana a da ne vidiš nikakav problem s motorom. Meni normalno radi normalno prima gas jedino mu je potrošnja naglo porasla s nekih 4 na nekih 6 litara. DA li JE MOGUĆE DA ZBOG MEMBRANE TROŠI TOLIKO GORIVA !!! | |
|
| |
Acyd cro chopper forum
Broj postova : 1429 Godina imam : 49 Prebivalište : Našice Vozim : Triumph Rocket 3r Na forumu od : 24.04.2010
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača ned 25 tra 2010, 20:41 | |
| Po nekom pravilu motor onda nebi trebao raditi kako treba,ali najsigurnije ti je da odes kod nekog tko ima analizator plinova i da vidis koliki je HC u plinovima (trbao bi biti max 100 sve ispod je ok a iznad nevalja) to ti je omjer goriva u smjesi. | |
|
| |
mbani83 cro chopper forum
Broj postova : 668 Godina imam : 55 Prebivalište : split Vozim : čong-čonga Na forumu od : 28.02.2010
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača pon 26 tra 2010, 11:21 | |
| Možda je malo tromiji jer je nova sezona pa ne ideš za tim da je možda prošle sezone išao brže, ali sve ostalo je uredno | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Štelanje rasplinjača | |
| |
|
| |
| Štelanje rasplinjača | |
|