Početna stranicaPretraľnikBRNO 610RegistracijaLogin

BRNO

Go down 
+3
cro.chopper
Hrki
lula
7 posters
Autor/icaPoruka
lula
man
man
lula

Broj postova : 227
Godina imam : 52
Prebivalište : zagreb
Vozim : kawasaki EN 500
Na forumu od : 07.10.2008

BRNO Empty
PostajNaslov: BRNO   BRNO Icon_minitimesub 30 svi 2009, 12:33

Kako u kolovozu slijedi jedan od večih susreta koji su daleko poznati,i mnogi od nas ga žele vidjeti i doživljeti..a ja sam ovaj tjedan bila službeno u Brnu...pa ako osim susreta imate želju upoznati i Brno...da podijelim s Vama...
Jakobova crkva...
BRNO Brno2527052009026
Jedina u svijetu s ovakvim prozorom. Priča ide ovako. Ovu crkvu gradili su Njemci ...dolje niže Česi. Kako su Njemci bili brži, Česi su se dosjetili da izmisle priču o njemačkom arhitektu i da ga protjeraju iz grada. Ovaj se nije opirao da ode , ali ih je zamolio da mu dozvole da završi barem taj jedan prozor...Ujutro je otišao, ostavio im je vražićka koji im pokazuje guzu, to je ujedno najveća uvreda kojom možete uvrijediti Čeha. A kasnija istraživanja i povijest pokazali su da osim što im je pokazao guzu...ispod postoji još jedna mala...guza...jer navodno on se spetljao sa ženom Češkog arhitekta...pa mu je to nabio na nos.
BRNO Brno2527052009029
Ima nešto što me podsjeća na Zagreb, valjda godine povezanosti naših povijesti
BRNO Brno2527052009037
Pivnica Pegaz - ambijent je prekrasan...jedna od starijih..ima i novih ali te djeluju kao Mc Donalds
BRNO Brno2527052009032
Spilberg- nekad zloglasna tamnica, danas muzej...imali smo super tetu vodičku...kaže da su tamnice bile ukopane u zemlju i da su bile takve da je čovjek u njoj jedino mogao stajati uspravno, niti sjesti, niti leći, bez vode i hrane...katastrofa.
BRNO Brno2527052009040
zanemarite mene...u pozadini je pogled prema ...željezničkom kolodvoru ...stvarno je onako u posebnom štihu...starinski , kakvi su nekad bili svi po Europi...
BRNO Brno2527052009046j
Crkva Sv. Petra i Pavla....posebna po tome što već stoljećima sat ide krivo tj....Brno je oduvijek bilo meta raznih osvajaća, tako su ga i Švicarci željeli osvojiti ali je on odoljevao. No, glavni među Švicarcima bio je iznerviran što nikako da zauzme to malo mjesto rekao je ...ukoliko do sutra u podne ne uđemo u grad povlačimo se zauvijek...vijest se prenjela. Švicarci su napali i ušli na prve zidine...i tada je Brnjanima sjevnulo...pomaknuli su sat sa 11 na 12 ....Švicarci su se okrenuli i otišli , a u spomen na to i dana danas crkva Sv. Petra i Pavla umjesto u podne zvoni u jedanaest sati.
BRNO Brno2527052009052
A ja ne bi bila ja ...da osim kulturnih znamenitosti ne slikam i ovakove ljepote....Suzuki Intruder 1500BRNO Brno2527052009010
Ima još...ako želite nastavit ću priču...
[Vrh] Go down
Hrki
man
man
Hrki

Broj postova : 165
Godina imam : 48
Prebivalište : Rijeka/Selce
Vozim : Yamaha XV 1100 Virago
Na forumu od : 19.06.2008

BRNO Empty
PostajNaslov: Re: BRNO   BRNO Icon_minitimesub 30 svi 2009, 12:38

Naravno da želimo
[Vrh] Go down
cro.chopper
Tata foruma
Tata foruma
cro.chopper

Broj postova : 10959
Godina imam : 51
Prebivalište : jaska
Vozim : Kawasaki VN 900 CLASSIC (2006)
Na forumu od : 31.10.2007

BRNO Empty
PostajNaslov: Re: BRNO   BRNO Icon_minitimesub 30 svi 2009, 12:58

lula dobar , drago mi je da si opet počela sa svojim pisanjem na CCF
[Vrh] Go down
Leso
cro chopper forum
cro chopper forum

Broj postova : 810
Godina imam : 45
Prebivalište : vinkovci
Vozim : vespa px 200,venox
Na forumu od : 12.01.2008

BRNO Empty
PostajNaslov: Re: BRNO   BRNO Icon_minitimesub 30 svi 2009, 18:42

Lijepe slije dobar
[Vrh] Go down
Gost
Gost

BRNO Empty
PostajNaslov: Re: BRNO   BRNO Icon_minitimesub 30 svi 2009, 18:47

svaka cast lijepa priča
[Vrh] Go down
Quirin
cro chopper forum
cro chopper forum
Quirin

Broj postova : 1704
Godina imam : 48
Prebivalište : Sisak
Vozim : VIRAGO XV 535
Na forumu od : 23.07.2008

BRNO Empty
PostajNaslov: Re: BRNO   BRNO Icon_minitimesub 30 svi 2009, 18:51

dobar svaka cast svaka cast svaka cast svaka castdobar
[Vrh] Go down
Munja
cro chopper forum
cro chopper forum
Munja

Broj postova : 1634
Godina imam : 51
Prebivalište : požega-ulica od zakona
Vozim : V Strom 1000 , t11 , vivasitv
Na forumu od : 25.11.2007

BRNO Empty
PostajNaslov: Re: BRNO   BRNO Icon_minitimesub 30 svi 2009, 19:36

lijepo
drago mi je da si ponovo s nama roker
[Vrh] Go down
harly
cro chopper forum
cro chopper forum
harly

Broj postova : 900
Godina imam : 54
Prebivalište : sl.brod
Vozim : vn 900 classik
Na forumu od : 10.02.2009

BRNO Empty
PostajNaslov: Re: BRNO   BRNO Icon_minitimened 31 svi 2009, 09:39

super dobar
[Vrh] Go down
lula
man
man
lula

BRNO Empty
PostajNaslov: Re: BRNO   BRNO Icon_minitimened 31 svi 2009, 15:36

ŠTO JE BITNO DA ZNATE…

NOVAC
Krenete li put Češke, morate znati da iako su u EU njihova valuta nije euro nego još uvijek kruna. ( tako će vjerojatno i ostati barem do 2011). Za 100 € dobit ćete trenutno 2700 kruna. Dakle sve što vidite u dućanu dijelite sa 3. Trenutno je jako tražena kuna , vjerojatno zbog turističke sezone koja je pred nama.Za sto kuna dobit ćete 300 kruna, mada su spremni dati i do 350 kruna u mjenjačnici uz malo cjenkanje. Novac nemojte mjenjati na samom graničnom prijelazu ili u hotelima jer je tamo kurs nepovoljan ( 100€ = 2200-2400 kruna) ne nasljedajte na natpise na mjenjačnicama tipa 100 € = 3.000 kruna, to stoji ali je malim slovima na tim istim tablama napisano za iznose iznad 10.000 €.
PUŠENJE
Pušenje u Češkoj je dozvoljeno svuda , osim za vrijeme ručka u određenim restoranima i pivnicama , ali to je onda napomenuto. Oduvijek , još iz socijalističkog doba, pušenje je zabranjeno na tramvajskim, autobusnim i inim stajalištima, kao i na kolodvorima. Pazite kazne su dosta visoke. Takav luksuz mogao bi vas koštati i do 5.000 kruna.
VOŽNJA GRADSKIM PRIJEVOZOM
Hrvati koji se nađu tamo,poznajući naše tramvaje i redove vožnji ostanu zatečeni kad shvate da i tramvaji poštuju termine. Ako je na tabli napisano da tramvaj dolazi npr. U 8 i 14 , on će stvarno u to doba biti tamo. U prosjeku tramvaj na stanicu dolazi svakih 8 minuta.Nikako se nemojte voziti bez karte, jer su kontrole česte i često je u pratnji kontrolora i policajac sa psom. Neće vas izvući činjenica da ste stranac …u tom slučaju idete s policajcom u policijsku stanicu. Karte je moguće kupiti za 15 min, za pola sata , ili sat vožnje. Cijena je cc 6 kuna.

Želite li svojim najmilijima donijeti neku sitnicu autohtonu….preporučam

Piva…neke od njih možete kupiti i kod nas…pa nema potrebe da te nosite od tamo. Ono što nema kod nas a glasi kao dobro je: Staropramen ( Granat , Velvet)…Bernard posebno crno pivo, mada ni svjetlo nije loše. Kozel, taj samo tamni, svijetli nije nešto. Krušovica. Primator. Pegaz.
Za one malo mlađe članove …koji vole čokolade i kekse…njihovi autohtoni tipa što je nama Kraš…su Kolonada- oplatke, tatranke ili keksi Bebe…
Naravno nemojte zaboraviti Becherovku njihovo nacionalno piće…koja je ekonomski najisplativija ako se kupuje u pakiranju od pola litre. Čak i boca od litre kad se preračuna košta više nego dvije od pola.
Pušači mogu probati…Cigarete Petra koje su u raznim jačinama i bojama ( meni osobno je Plava naj). Cigarete su te 65 kruna što je kad se preračuna oko 21 kunu. Malboro je 82 krune…što je oko 27 kuna…
Eto nadam se da će Vam ovakve informacije dobro doći nađete li se tamo.
I da još nešto…iako su nam jezici kojim govorimo jako slični , postoji puno jezičnih blizanaca suprotnog značenja. Tako npr. Ako vam netko kaže kako ste užasni nemojte se uvrijediti, dotična/ni vam je dao njalijepši kompliment koji je mogao, uvrijedite se tek kad vam netko kaže da ste krasni…to bolje da ne prevodim. Nikako ih nemojte poslati u prdelu ili ti ga vrit jer za jednog Čeha ili Čehinju to je najgora moguća uvreda.
[Vrh] Go down
lula
man
man
lula

BRNO Empty
PostajNaslov: Re: BRNO   BRNO Icon_minitimened 31 svi 2009, 15:39