Početna stranicaPretraľnikPunjač akumulatora 610RegistracijaLogin

Punjač akumulatora

Go down 
+6
Brzi
magna
palomas
Quirin
emirharley
lord
10 posters
Autor/icaPoruka
lord
cro chopper forum
cro chopper forum
lord

Broj postova : 2497
Godina imam : 39
Prebivalište : ZG
Vozim : GSF
Na forumu od : 22.02.2008

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimeuto 04 stu 2008, 22:16

Trebam pomoć pri punjenju akumulatora. Imam izvor napona s regulacijom - max 12V, mislio sam od toga napraviti, al za punjenje mi treba 13.8V, neznam kak da ih dobijem, al mislim da to i nije baš tak lako. Druga stvar, koja je malo realnija, je prepraviti napajanje od računala u punjač akumulatora. To sam čuo da se može, našao sam neke sheme, al je sve na engleskom, i ne kužim te diagrame i stručne izraze. Dal ima netko ko bi mi mogao približiti kučnu(jeftinu) izradu punjača akumulatora.

Hvala!
[Vrh] Go down
http://www.ram-servis.hr
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

Broj postova : 3466
Prebivalište : Sarajevo
Vozim : Harley-Davidson Road King Classic
Na forumu od : 30.11.2007

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimeuto 04 stu 2008, 23:21

Prvo i osnovno: ne zaje*aji se sa kucnom radinoscu i ne koristi primitivne verzije punjaca jer ce ti PREPUNITI akumulator i u najboljem slucaju ce ti sje*ati bateriju, a u takodjer izvjesnom slucaju moze doci do eksplozije!!!

Suvremeni punjaci akumulatora kostaju cca 20 EURO i svi redom imaju zastitu od prepunjavanja.

Svaki punjac puni vise od 12 V, tako da ne trebas brinuti oko toga. Za motocikle uobicajeno je punjenje oko 12,9 volti, no vec 12,3 je prazan akumulator.

Takodjer je VEOMA vazno da se moto-akumulatori pune MALOM SNAGOM, znaci neka punjac ne bude jaci od recimio maksimalno 4 ampera.

Ocitanje sa univerzalnim instrumentom:

12,8 V - pun

12,6 V - 75%

12,3 V - 50%

12,0 V - 25%

11,8 V - 0%
[Vrh] Go down
http://www.sarajevobikersclub.ba
Quirin
cro chopper forum
cro chopper forum
Quirin

Broj postova : 1704
Godina imam : 48
Prebivalište : Sisak
Vozim : VIRAGO XV 535
Na forumu od : 23.07.2008

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 06:05

emirharley je napisao/la:
Prvo i osnovno: ne zaje*aji se sa kucnom radinoscu i ne koristi primitivne verzije punjaca jer ce ti PREPUNITI akumulator i u najboljem slucaju ce ti sje*ati bateriju, a u takodjer izvjesnom slucaju moze doci do eksplozije!!!

Suvremeni punjaci akumulatora kostaju cca 20 EURO i svi redom imaju zastitu od prepunjavanja.

Mudro zboriš svaka cast
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 08:12

Ja sam za svega 200 kn kupio Einhell 10 A Elektronik punjač, koji se može ostaviti trajno priključen na akumulator, i nikad ga neće prepuniti, zakuhati elektrolit, ili uništiti ga. S njime se mogu puniti i najmanji akumulatori, ali i veliki.

Osim samog ispravljača, on ima ugrađenu i elektroniku, koja u svakom trenutku regulira točno traženi napon punjenja 14,1 V (2,35 V po čeliji), i kad je accu pun, stuja punjenja padne na nulu.

To je točno ovakav punjač: http://www.conrad.de/Auto/ladegerat_afen_10.sap

Važno je paziti koji model se odabre, mora biti automatski i predviđen za punjenje malih akumulatora.
[Vrh] Go down
lord
cro chopper forum
cro chopper forum
lord

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 09:04

Svejedno bi ga ja napravio. Treba mi sad, i možda sljedeći put za 5 godina, a i vrlo velika vjerojatnost je da se taj akumulator neće dat napunit. Treba mi za auto, a ne za motor. Nije potrebno niti napunit ga do kraja, može i do pola, ili do 75%.
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 09:13

lord je napisao/la:
Treba mi sad, i možda sljedeći put za 5 godina, a i vrlo velika vjerojatnost je da se taj akumulator neće dat napunit..

Upravo tu večina ljudi radi veliku grešku - ne dopunjavaju nikad akomulatore, sve dok oni ne prestanu funkcionirati! Poluprazan akumulator izaziva sulfatizaciju, sumpor iz elektolita se taloži na olovne čelije.

Svaki akumulator poželjno je barem dva puta godišnje napuniti ispravljačem do vrha, jer na taj način se najbolje sprječava sulfatizacija, koja polako ali trajno smanjuje kapacitet, i na kraju više nema pomoći.
[Vrh] Go down
lord
cro chopper forum
cro chopper forum
lord

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 09:30

A sex

Naci cu nekoga da mi posudi...

Jel ima ko?
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 09:47

lord je napisao/la:
Naci cu nekoga da mi posudi... Jel ima ko?

Da si malo bliže, mogao bi doći k meni doma, vidjeli bismo dali se može napuniti taj akumulator.. Ja ih imam doma ukupno 5 komada, ugrađenih na različita vozila, tak da mi nije baš svjedno u kakvom su stanju.

Nadam se da će ti netko iz Zagreba pomoći!
[Vrh] Go down
lord
cro chopper forum
cro chopper forum
lord

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 09:55

A jel ja mogu ispitati kapacitet akumulatora? Ili na drugi način otkriti u kakvom je stanju?
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 10:22

U aku servisima imaju poseban alat, s kojim ti odmah mogu izmjeriti ima li akumulator još uopće kapaciteta, ili je već dao svoje. Mislim da to mjerenje nije skupo, a ja ga doma ostavim par sati na punjaču, pa vidim dali mu je porastao napon i punjenje.
[Vrh] Go down
magna
cro chopper forum
cro chopper forum
magna

Broj postova : 8672
Godina imam : 52
Prebivalište : Šibenik
Vozim : Hd Street Glide
Na forumu od : 06.12.2007

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 11:47

to emir, nisi napisao jeli taj napon od 12.8 V mjeren na opterećenom ili neopterećenom akumulatoru jer nije isto
[Vrh] Go down
Brzi
man
man
Brzi

Broj postova : 367
Godina imam : 57
Prebivalište : Zagreb
Vozim : Kawasaki ZR-7
Na forumu od : 12.05.2008

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 12:22

lord je napisao/la:
A jel ja mogu ispitati kapacitet akumulatora? Ili na drugi način otkriti u kakvom je stanju?

Imaš u Pevecu, Baumax-u, Bauhausu i drugdje za cca 15-20 kn ispitivač elektrolita ... naravno ako ti aku nije zatvoren bez mogučnosti dolijevanja elektrolita.

To ti je ona staklena cjevčica s pumpicom i nekakvim plovkom unutra na kojem imaš oznake za gustoču elektrolita. Ako su sve čelije podjednako pune ili podjednako prazne, onda ima šanse da aku preživi još neko vrijeme samo uz dopunjavanje, a ako ti je samo jedna od čelija u minusau znači da je crkla i čak i ako punjenjem uspiješ dobit približno dobar napon aku nema snagu pa ga jedno-dva paljenja motora može ispraznit.
[Vrh] Go down
lord
cro chopper forum
cro chopper forum
lord

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 15:41

Nabavio sam punjač običan najobičniji. Napon akumulatora prije punjenja je bio 10.8 V, a kad sam ga prištekal povukao je 6.5 A. Nakon 2 sata punjenja, dosegao je 13 V, al sam ga ostavio još. On bi kao ispravan trebao imati 13.5 V. Ili?
[Vrh] Go down
firejack
man
man
firejack

Broj postova : 271
Godina imam : 58
Prebivalište : N45°48'39'' E15°58'24''
Vozim : Johnny Pag 250 Spyder
Na forumu od : 28.09.2008

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 16:03

lord je napisao/la:
Nabavio sam punjač običan najobičniji. Napon akumulatora prije punjenja je bio 10.8 V, a kad sam ga prištekal povukao je 6.5 A. Nakon 2 sata punjenja, dosegao je 13 V, al sam ga ostavio još. On bi kao ispravan trebao imati 13.5 V. Ili?

Pravilo je da se olovni akumulator (a vazi i za vecinu ostalih kao Ni-Cd, Li-Ion i dr.) puni strujom jednakom 10% nazivnog kapaciteta i tako 12-14 sati. Dakle akumulator od 10Ah se puni strujom 1A
Veca struja ga moze trajno ostetiti! Brzi/super-brzi/ultra-brzi punjaci pune jako velikom strujom. ali vrlo kratko vrijeme (par ms), kako nebi ostetili bateriju. Ipak i takvo punjenje skracuje vijek trajanja baterije.
Zasto 12-14 sati?!
Zato jer (ne postoji prepetum mobile) se jedan dio (elektricne) energije ne uskladisti u akumulatoru nego se izgubi (na grijanje i sl.)

NAPON PUNJENJA:
Napon punjenja, teoretski nije bitan, ali mora biti visi od napona baterije kako se struja nebi prelijevala u obrnutom smjeru.

Zato je punjac akumulatora tzv. "strujni izvor". Bez obzira na napon, uvijek daje istu struju.

Ako imamo punjac koji daje manju struju od nama potrebnih 10% nazivnog kapaciteta, onda punjenje produzujemo u skladu s formulom 10%=12-14h dakle 5%=24-28h
Punjaci koji daju 1% ili manje od nazivnog kapaciteta, vise nisu punjaci nego "cuvari baterije". NAime tom strujom ne mozemo napuniti bateriju, ali jo mozemo spasiti od unjstenja nastalog zbog efekta samopraznjenja.
Efekt samopraznjenja:
Kod klasicnih olovnih akumulatora vrlo je izrazen efekt samopraznjenja i moze iznositi do 2% dnevno. Radi se o slijedecem ...
NEMREM VISE! OVOLKO NISAM DROBIL OD DIPLOMSKOG!!!
KOG ZANIMA TEMATIKA, NEK PLATI GEMIST!
Smile
[Vrh] Go down
klesoo
cro chopper forum
cro chopper forum
klesoo

Broj postova : 5077
Godina imam : 63
Vozim : paKLEnu masinu
Na forumu od : 04.11.2007

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 16:07

ostavi taj accu jos par sati na punjenju. Nisam siguran da ces jednostavno ispitati kapacitet pojedine celije. Ispitivanje napona ili elektrolita je jednostavno i vec opisano.

Stari majstorski trikovi su ponekad uspjesni u dijagnosticiranju kvara. Pokusaj ovako: napuni accu i spoji normalno na auto. Poskidaj kablove sa svjecica, tak' da auto ne moze upaliti. Verglaj par puta i to maaalo duze, cca 5-10sec. Gledaj u otcepljene celije i ako jedna ili vise kuhaju, a ostale ne, onda su te koje kuhaju u banani. Ako sve kuhaju podjednako, accu je OK.

Vrati na punjenje 6-12h i nema grjeske!
Wink

E, ako netko drugi vergla, a ti gledas, pozeljno je da imas naocale, jer accu nije neopasna igracka. Sprica, puca, jede, glodje.....
[Vrh] Go down
http://motovizija.wordpress.com/
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

Broj postova : 3466
Prebivalište : Sarajevo
Vozim : Harley-Davidson Road King Classic
Na forumu od : 30.11.2007

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 stu 2008, 18:47

magna je napisao/la:
to emir, nisi napisao jeli taj napon od 12.8 V mjeren na opterećenom ili neopterećenom akumulatoru jer nije isto

Neopterecen (koji nije prikopcan).
[Vrh] Go down
http://www.sarajevobikersclub.ba
Jack
cro chopper forum
cro chopper forum
Jack

Broj postova : 3028
Vozim : više ne vozim
Na forumu od : 29.04.2008

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimeuto 04 lis 2011, 20:19

imam pitanje, koje se već negdje potezalo ali nisam našao temu Razz

dakle, trebao bih nadopuniti akumulator...
oznaka akumulatora je Unibat CBTX7A - BS
akumulator je relativno mali, 6 Ah

imam skupocjeni Einhell-ov punjač Embarassed
AFN 5, i za njega piše... 12 V, 3.5 arithm. / 5 a eff.
accu min. 16 Ah - 80 Ah

ovaj zadnji red se odnosi na kapacitet akumulatora za koje je punjač namijenjen...

dakle, ima li ikakvog smisla puniti akumulator od 6 Ah sa tim punjačem...
odnosno, mogu li napraviti kakvu štetu ako to napravim...
[Vrh] Go down
http://www.alanmatuka.com
Jack
cro chopper forum
cro chopper forum
Jack

Broj postova : 3028
Vozim : više ne vozim
Na forumu od : 29.04.2008

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 lis 2011, 09:48

gornje pitanje sam postavio jer je punjač namijenjen za jače akumulatore...
pa neznam može li se napraviti neka šteta...

[Vrh] Go down
http://www.alanmatuka.com
mrljo#2
cro chopper forum
cro chopper forum
mrljo#2

Broj postova : 1668
Godina imam : 52
Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I
Vozim : HD - FLHTCUI '97
Na forumu od : 14.08.2010

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitimesri 05 lis 2011, 10:45

..pa kaj se tice punjaca akumulatora, nebih se slozio s time da se tu nije za zajebavat...., da ukoliko se bas nema pojma o elektrotehnici, no tko se iz hobija bavi time vrlo lako za male nofce moze sloziti jednostavni punjac za akumulator motocikla...nije to kvantna fizika... treba se pridrzavati, kako je vec netko napisao, da struja punjenja nebude veca od 10% stvar hoda. Dakle za aku od 20 Ah struja 2A.
Vodi li se racuna o tome nema straha od prepunjavanja.
Po takvom principu sam sam lani napravio jedan takav punjac s integrircem LM 317, ogranicio struju punjenja na 1.5A to je to. Takav punjac moze ostat prikljucen cijelu zimu na aku bez odpajanja.
Kak sam vecinu djelova imal od starih elektro aparata kostal me je par kuna.....nije fensi-smensi al' radi za 5.....
[Vrh] Go down
https://dragonflynsg.weebly.com
Sponsored content

Punjač akumulatora Empty
PostajNaslov: Re: Punjač akumulatora   Punjač akumulatora Icon_minitime

[Vrh] Go down

Punjač akumulatora
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-