Kao što sam obećao (kad sam riješio papirologiju) evo detalja:
Honda shadow spirit 750 C2, kupio u Italiji, auto-moto kuća Moto-Albertin u mjestu Casalsarugo neposredno uz Padovu. Unaprijed sam mailovima dogovorio detalje i zamolio iskren odgovor o stanju motora (da ne bi došao tamo, a motor katastofa
): čovjek odgovorio - Dođi, sigurno ćeš biti vrlo zadovoljan. Obećao mi je račun s iskazanim porezom, originalnu i poništenu prometnu dozvolu (carta di circolazione). EURO Coc je rekao da nema.
Kod Talijana postoji problem da se ne može u gotovini platiti više od 1.000 EUR, oni jednostavno ne smiju primiti više! Bijesni su zbog toga, ali zakon je neumoljiv. Dogovorili smo 1.000 EUR keša, a za razliku plaćanje karticom.
Tu se pojavio problem s moje strane: moja banka mi ne da s kartice u istom danu potrošiti više od 20.000 kn: to tumače kao osiguranje u slučaju gubitka kartice (konačno, s tim se i sam slažem). Problem se riješi tako da zovete banku, skenirate obje strane osobne iskaznice i obje strane POTPISANE kartice, napišete dopis u kojem objasnite kada, gdje i koliko novaca ćete potrošiti, pošaljete to sve skupa e-mailom i banka vam jednokratno otvori povećani limit.
S obzirom da imam kombi, išao sam s njim po motor. Teretnim kombijem se u privatne svrhe bez problema ide na putnički prijelaz na Bregani. I naš i slovenski policajac su pogledali osobne, unutrašnjost kombija ih nije zanimala. Vinjete za kombi u SLO je 30 EUR i kupuje se na graničnom prijelazu za gotovinu, kartice ne primaju. Ceste ok, vrijeme ok i za dva i pol sata prođe se Slovenija.
Čim sam na bivšem prijelazu Gorica ušli u Italiju, zaustavila me policija i tražila dokumente - mislio sam da traže emigrante, ali nisu ni pogledali u teretni prostor.
Kad sam stigao do moto-kuće, motor je bio izdojen od ostalih, ali ništa uglancan i potpuno hladan. Voziti ga nisu dali jer nema osiguranje, upaliti da se čuje zvuk motora i isprobati mjenjač su dali.
Bio sam zadovoljan viđenim. Cijena u oglasu je bila 4.600 EUR, a uspio sam spustiti cijenu za 100 EUR i platio ukupno 4.500.
Dobio sam račun (fattura) na kojem NEMA posebno iskazan njihov PDV (oni ga zovu IVA), pa sam zamračio. Na donjem dijelu računa je pisalo: Operazione rientrante nel regime del margine D.L. 23 Febbario 1995 n. 41 art 36; i uvjeravao me je ta to u Italiji ide tako i ne može nikako drugačije te da naši najmiliji državni službenici znaju za to (a ja već vidim kako mi računaju 5% poreza na promet
). Da me razuvjeri uzeo je račun (istog principa obračuna) po kojemu je prodao Hondu Jazz nekom Nikoli iz Pazina (ili Labina, jbg zaboravio sam) i dao mi njegov broj telefona da vidim je li on imao problema. Čovjek se javio i potvrdio da je bez problema riješio sve papire i da nije morao platiti 5% PP. Olakšanje!
Utovario sam motor, uzeo: 1) fattura, 2) carta di circolazione, 3)contratto acquisto moto usata, 4) CMR (nije mi trebao, ali njemu je!), 5. Attestazione di prezentazione formalita pubblico registro automobilistico - i to je sve - nazad u HR, tutta forza!
Kod nas:
1) zovem Ruting u RI, pišem zahtjev za mi izdaju potvrdu proizvođača za vozilo to i to , VIn taj i taj, bla, bla (ako imate Euro Coc ne treba vam). Ruting pošalje uplatnicu na 300 kn, ja platim i čekam poštara da donese.
Preporuka: SVE PAPIRE KOJE IMATE KOPIRAJE NAJMANJE 3X - trebat će vam, ovi naši obožavaju papire.
2) uzmete sve papire i idete u neki Tehnički pregled koji radi homologaciju, jer ju ne rade svi. Preporučam da se najavite i dogovorite termin da sačuvate živce i sebi i čovjeku koji radi homologaciju. To je sporo i s tim se pomirite.
Treba vam 70 kn biljega i dobijete uplatnicu na 412 kn.
Čovjek mora 3x unositi iste podatke u računalo, pregledati motor i slikati sve što pregledava - npr. far, žmigavce, pločicu s oznakom za buku, cijeli motor dijadonalno s L i D strane... Pričekajte mirno...
3) sad kad imate homologaciju, možete na carinu. Ponesite one silne kopije koje sam rekao da pripremite ( i kopiju homologacije!), popunite obrazac u dva primjerka i ostavite cariniku. To se pripremite da vas oderu ko zeca
. U Pravilniku o posebnom porezu na motorna vozila se NIGDJE ne spominje jebeni Eurotax Hrvatka nego je u detalje objašnjeno kako se računa vrijednost rabljenog vozila. U tablici ima jedan stupac s mjesecima starosti vozila i drugi s postotkom vrijednosti od novog vozila. Nova Honda shadow spirit košta bez Posebnog poreza 72.146, a motor je star 60-72 mjeseca što po pravilniku znači da vrijedi 39% od novog što je 28.136,99 kn. Postotak poreza je 4,5% ( za motore 601-800 ccm + 5% za EURO III motor = ukupno 9,5%.
Sad računam: 72.146,12 * 39% * 9,5% = 2.673,01 kn
Ali oni to ne uvažavaju jer su si uzeli za pravo da protivno Zakonu i pravilniku računaju vrijednost po nekom eurotaksu kojeg zakon ne spominje niti 1 puta!!! Po njemu navedeni motor iz 2010. g. s prijeđenih 11808 km vrijedi 41.867,58 kn!
Uglavnom trošarina je bila 3.977 kn i ako se ne slažem mogu tražiti izlazak vještaka čije mišljenje Carina MOŽE, ali NE MORA uvažiti. Znači: moš se jebat!
Platio sam i to
.
Ostaje tehnički pregled (nosite sve papire, nek si biraju) i odlazak u policiju (opet nosite sve papire - original fattura, carta di circolazione i Attestazione di prezentazione formalita pubblico registro automobilistico + papiri s tehničkog) gdje ZNAJU i imaju upisanu za onu rečenicu za porez (a ja sumnjam u naše, jbt!). Trebate 35 kn biljega.
I to je to:
Motor 4500 EUR
Cestarina SLO 30 EUR, cestarina ITA 35 EUR
Gorivo cca 1000 kn
Potvrda proizvođača 300 kn
Homologacija 70 (biljezi) + 412 = 482 kn
Trošarina 3977 kn
----------------------------
ukupno: cca 5.300 EUR
+ tehnički i osiguranje, ali to plaćate svakako...
Imate tablice i po gasu...
Ako ovo kome pomogne bit će mi drago...