Početna stranicaPretraľnikPrežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača 610RegistracijaLogin

Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača

Go down 
5 posters
Autor/icaPoruka
Vladek
cro chopper forum
cro chopper forum
Vladek

Broj postova : 5251
Godina imam : 42
Prebivalište : Velika Gorica
Vozim : sve kaj i kad stignem...
Na forumu od : 05.11.2007

Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Empty
PostajNaslov: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimepet 26 srp 2013, 08:24

Da probam i ovdje pitati ima li tko pametan savjet.

Dakle na stražnji kotač Viraga 535 sam htio staviti obruč od dragstara 1100. Oba kotača su 15" i sa 36 rupa. Odnio sam to biciklistu i nakon početnog nema problema, pojavio se problem - naime žbice ne pašu.

Kod dragstara 1100 rupe su razmaknutije i pod drugim kutem.
Ne pašu žbice niti sa dragstara 1100, jer su duže, niti sa dragstara 650.

Znate li nekoga tko bi to mogao rješiti? Dakle treba pronaći žbice koje pašu ili prilagoditi duže žbice, tako da se režu i vijaju pod kutem koji odgovara.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimepet 26 srp 2013, 08:41

hm, koliko sam vidio postoji najmanje dvije vrste žbica na kotaču, razlika je u kutu pod kojim su savijene. Bitna je i debljina i dosjed glave na savinutom dijelu.

Ja bih probao tako da pronađem koje žbice odgovaraju na glavčinu - usporediti sa originalom, ali da su duže. mislim da ih nije problem skratiti i narezati navoj.

kako češ ih preplesti odnosno kakav je raspored ako su rupe na felgi i glavčini nepodudarajuće - mislim da bi se studiranjem raznih kotača našao nekakav obrazac koje uvjete moraju zadovoljavati... Pazi, barem ono što sam vidio, i na felgi i na glavčini su upuštena ležišta i pod kutom su u odnosu na predviđena mjesta, pa i tu valja vodit računa da ne bi došlo do pucanja dosjeda...

Ne znam, nisam baš stručan ali mi ovo nekako logično izgleda....
[Vrh] Go down
Vladek
cro chopper forum
cro chopper forum
Vladek

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimepet 26 srp 2013, 08:48

Debljina žbica je ista na oba obruča. Ovo dalje neznam. Tražim nekoga tko bi znao to rješiti.
[Vrh] Go down
Felix
cro chopper forum
cro chopper forum
Felix

Broj postova : 1270
Godina imam : 50
Prebivalište : požarevac,srbija
Vozim : vzr1800,xs650,vespa160gs
Na forumu od : 12.01.2010

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimepet 26 srp 2013, 09:48

..... ja snim'o film sa žbicama.... nemogu se rezati niti savijati, da bi' morele bi da se raskale, obrade pa ponovo kaljenje .....tako mi' objašnjeno od strane stručnih .... evo prezent od mene .... paše na diferebcijal od kardana Viraga tamo 'de su bile žbice ..... felga je u centru i ide 200 guma .... prvi koji dolazi u Srbiju može ti je poneti .....

Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača 380F9B8A-4B39-C74D-B5EA-F4E8EB0FB021_thumb
[Vrh] Go down
Vladek
cro chopper forum
cro chopper forum
Vladek

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimepet 26 srp 2013, 10:25

Felix je napisao/la:
..... ja snim'o film sa žbicama.... nemogu se rezati niti savijati, da bi' morele bi da se raskale, obrade pa ponovo kaljenje .....tako mi' objašnjeno od strane stručnih .... evo prezent od mene .... paše na diferebcijal od kardana Viraga tamo 'de su bile žbice ..... felga je u centru i ide 200 guma .... prvi koji dolazi u Srbiju može ti je poneti .....

Da li tvoja felga stane u orginalnu vilicu (kolika je širina)? Ako ne stane možeš li napraviti nešto od ovog mog obruča ili s nekim obručom da bude širine max. 4,5 inča (dakle može biti između 3,5 - 4,5)?

Ja bih gore stavljao gumu 170/80-15 da ne diram vilicu zbog atesta motora.

Javi mi cijenu preko PM,pa ćemo lako prijevoz riješit. Wink
[Vrh] Go down
Vladek
cro chopper forum
cro chopper forum
Vladek

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimesri 25 ruj 2013, 08:55

Našao sa u Njemačkoj firmu koja izrađuje žbice. Dobio sam sljedeću ponudu:

1 žbica M4,5 pl. čelik sa spojnicom poniklanom = 1,38€/kom.
1 žbica M4,5 pl. čelik sa spojnicom od pl. čelika = 1,68€/kom.
1 žbica M4,5 ED pl. čelik sa spojnicom poniklanom = 2,09€/kom.
1 žbica M4,5 ED pl. čelik sa spojnicom od pl. čelika = 2,39€/kom.

U čemu je razlika u 2. i 4.Question  Tj. što znači "ED plemeniti čelik"?
[Vrh] Go down
Karlo
cro chopper forum
cro chopper forum
Karlo

Broj postova : 4028
Godina imam : 74
Prebivalište : Sibinj
Vozim : BMW R 1200 RT
Na forumu od : 03.06.2010

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimesri 25 ruj 2013, 08:59

Vladek je napisao/la:
Našao sa u Njemačkoj firmu koja izrađuje žbice. Dobio sam sljedeću ponudu:

1 žbica M4,5 pl. čelik sa spojnicom poniklanom = 1,38€/kom.
1 žbica M4,5 pl. čelik sa spojnicom od pl. čelika = 1,68€/kom.
1 žbica M4,5 ED pl. čelik sa spojnicom poniklanom = 2,09€/kom.
1 žbica M4,5 ED pl. čelik sa spojnicom od pl. čelika = 2,39€/kom.

U čemu je razlika u 2. i 4.Question  Tj. što znači "ED plemeniti čelik"?  
Plemeniti čelik je inox ( na njemačkom Edelstahl ) .
[Vrh] Go down
Vladek
cro chopper forum
cro chopper forum
Vladek

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimesri 25 ruj 2013, 09:43

ali kod sve 4 ponude je naveden plemeniti čelik, jedino kod zadnje dvije je dodan taj ED.

Evo u orginalu:

1 Speiche M4,5 Edelstahl mit Nippel vernickelt kostet 1,38€/Stk.
1 Speiche M4,5 Edelstahl mit Nippel Edelstahl kostet 1,68€/Stk.
1 Speiche M4,5 ED Edelstahl mit Nippel vernickelt kostet 2,09€/Stk.
1 Speiche M4,5 ED Edelstahl mit Nippel Edelstahl kostet 2,39€/Stk.

[Vrh] Go down
Karlo
cro chopper forum
cro chopper forum
Karlo

Broj postova : 4028
Godina imam : 74
Prebivalište : Sibinj
Vozim : BMW R 1200 RT
Na forumu od : 03.06.2010

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimesri 25 ruj 2013, 10:00

Vladek je napisao/la:
ali kod sve 4 ponude je naveden plemeniti čelik, jedino kod zadnje dvije je dodan taj ED.

Evo u orginalu:

1 Speiche M4,5 Edelstahl mit Nippel vernickelt kostet 1,38€/Stk.
1 Speiche M4,5 Edelstahl mit Nippel Edelstahl kostet 1,68€/Stk.
1 Speiche M4,5 ED Edelstahl mit Nippel vernickelt kostet 2,09€/Stk.
1 Speiche M4,5 ED Edelstahl mit Nippel Edelstahl kostet 2,39€/Stk.
Shocked  ED scratch Evil or Very Mad 
[Vrh] Go down
Vladek
cro chopper forum
cro chopper forum
Vladek

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimesri 25 ruj 2013, 10:13

Evo dobio sam informaciju za što je skraćenica:

ED znači Eindickendspeiche tj. na egl. "swaged spoke"

E sada što je to zapravo Question
[Vrh] Go down
mrljo#2
cro chopper forum
cro chopper forum
mrljo#2

Broj postova : 1668
Godina imam : 52
Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I
Vozim : HD - FLHTCUI '97
Na forumu od : 14.08.2010

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimesri 25 ruj 2013, 10:38

...ma neko zadebljnje nečeg Eindicken = zadebljnje dspeiche =? (spitze=vrh)
. e sad možda se to odnosi na dio s navojem kod nekih špajli navoj se dobija valjanjem navoja a ne narezivanjem isto tako je kod nekih špajli taj navojni dio zadebljan u odnosu na tijelo same špajle... a sad dali je to to .… možda!
[Vrh] Go down
https://dragonflynsg.weebly.com
Vladek
cro chopper forum
cro chopper forum
Vladek

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimesri 25 ruj 2013, 10:45

mrljo#2 je napisao/la:
...ma neko zadebljnje nečeg Eindicken = zadebljnje dspeiche =? (spitze=vrh)
. e sad možda se to odnosi na dio s navojem kod nekih špajli navoj se dobija valjanjem navoja a ne narezivanjem isto tako je kod nekih špajli taj navojni dio zadebljan u odnosu na tijelo same špajle... a sad dali je to to .… možda!
Ma tako nešto sam i ja upravo pročitao na nekoj internetskoj stranici, da je to neko zadebljanje na žbicama - ima čak 5 vrsti izrada. Ono što mene zanima što ja time dobijam - čvrstinu, elastičnost ili...?
Kod mene su žbice dosta kratke (pa je samim time i kotač čvršći) pa neznam da li je potrebno da plaćam više?
[Vrh] Go down
Vladek
cro chopper forum
cro chopper forum
Vladek

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimesri 25 ruj 2013, 10:48

Prijatelj koji radi s biciklima veli da bi se to kod nas zvale butirane žbice.
[Vrh] Go down
mrljo#2
cro chopper forum
cro chopper forum
mrljo#2

Broj postova : 1668
Godina imam : 52
Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I
Vozim : HD - FLHTCUI '97
Na forumu od : 14.08.2010

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimesri 25 ruj 2013, 12:27

...ha neznam sa sigurnošću no mislim da je sama izrada ovih skupljih nešto skuplja obzirom da se vrhovi moraju raskivati na veći fi,... dali se raskivanjem dobija veća čvrstoća navoja, vjerojatno da dali je to razlog veće cijene!? nemam pojma... Smile
.. ali isto tako mislim da su te s debljim vrhom prilagodljivije ukoliko mjera dužine špajle nije 100% već ti treba nešto kraća.... zašto?.. zato jer se takva špajla može našerafiri dublje u samu nipnu a netrebaš narezivati navoj obzirom da je tijelo špajle tanje od navojnog dijela i ulazi u nipnu, dok ostatak špajle odstraniš....
...ponavljam to je moje mišljenje, ..
[Vrh] Go down
https://dragonflynsg.weebly.com
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitimesri 25 ruj 2013, 13:42

Za razliku od običnih (glatkih) žbica postoje i one koje su ojačane ili zadebljane, ali ne kod navoja, nego na drugoj strani:

http://www.speichen-spokes.de/info/Speichenbemassung.html

Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Eindickendspeiche

Glavno je pitanje, koliki je promjer rupica na glavčini kotača, i hoće li takve zadebljane žbice pasati u te rupice....
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača   Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača Icon_minitime

[Vrh] Go down

Prežbičavanje - tj. promjena stražnjeg obruča kotača
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» promjena auspuha na VN 900