|
|
| gus - varenje i hrđa | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Jack cro chopper forum
Broj postova : 3028 Godina imam : 58 Prebivalište : Zagreb Vozim : više ne vozim Na forumu od : 29.04.2008
| Naslov: gus - varenje i hrđa pon 01 lis 2012, 13:58 | |
| Imam vrlo staru gusnatu peć, poznatiju kao kraljica peći... našao sam ju u podrumu, i sad ju pokušavam donekle restaururati imam dva problema, prvi je hrđa a drugi napuklina... cijela peć je prekrivena hrđom, i zanima me koji je najbolji način za odstranjivanje iste ? sad ću ju namazati nekim sredstvom za skidanje hrđe, vjerojatno se radi o kiselini čuo sam za neku tekućinu s kojom namažeš pohrđalo željezo, i uslijed kemijske reakcije pojede svu hrđu... ali nemam pojma o čemu se radi... druga mogućnost je odnjeti peć na pjeskarenje... imate li koga za preporučiti ? nisam siguran koliko je to preporučljivo, ne bih htio da usljed pjeskarenja dođe do oštećenja površine drugi problem je što je peć kod vrata od ložišta puknula, i ima napuklinu ( otvorenog tipa ) u dužini od oko četiri cm... mislio sam to pokrpati tekućim metalom, ali neznam koliko će to držati s obzirom na temperaturu čuo sam da se gus nemože variti. Postoji li neki drugi način krpanja ? hvala na savijetima | |
| | | Cube man
Broj postova : 319 Godina imam : 39 Prebivalište : Zagreb Vozim : yamaha XJ6n Na forumu od : 19.08.2011
| Naslov: Re: gus - varenje i hrđa pon 01 lis 2012, 14:09 | |
| - Jack je napisao/la:
- Imam vrlo staru gusnatu peć, poznatiju kao kraljica peći...
našao sam ju u podrumu, i sad ju pokušavam donekle restaururati
imam dva problema, prvi je hrđa a drugi napuklina...
cijela peć je prekrivena hrđom, i zanima me koji je najbolji način za odstranjivanje iste ? sad ću ju namazati nekim sredstvom za skidanje hrđe, vjerojatno se radi o kiselini čuo sam za neku tekućinu s kojom namažeš pohrđalo željezo, i uslijed kemijske reakcije pojede svu hrđu... ali nemam pojma o čemu se radi...
druga mogućnost je odnjeti peć na pjeskarenje... imate li koga za preporučiti ? nisam siguran koliko je to preporučljivo, ne bih htio da usljed pjeskarenja dođe do oštećenja površine
drugi problem je što je peć kod vrata od ložišta puknula, i ima napuklinu ( otvorenog tipa ) u dužini od oko četiri cm... mislio sam to pokrpati tekućim metalom, ali neznam koliko će to držati s obzirom na temperaturu čuo sam da se gus nemože variti. Postoji li neki drugi način krpanja ?
hvala na savijetima
Nemam nikakvog iskustva, ali ovo sam našao: http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/bravarija/zavarivanje-gusa | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: gus - varenje i hrđa pon 01 lis 2012, 14:10 | |
| Korozija se lako skida, prvo sa žičanom četkom, kasnije se premaže sa Antikorozinom, ili nekim sličnim sredstvom (trgovina boja i lakova - 15 kn za jednu bocu).
Zavarivanje gusa je malo veći problem, pogotovo za dijelove koji su izloženi toplinskim naprezanjima. Ustvari, može se zavariti s klasičnim elektrolučnim aparatom i elektrodama za gus, ali je velika šansa da će puknuti pokraj tog vara.
http://www.webgradnja.hr/katalog/10059/antikorozin-sredstvo-za-skidanje-hrde/ | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: gus - varenje i hrđa pon 01 lis 2012, 14:13 | |
| Ja sam neke gusnate dijelove uspio zavariti s običnom elektrodom za željezo, i za divno čudo još uvijek drži. Gus ima dosta niže talište, lako se topi, i treba zavarivati u kratkim intervalima, pa onda malo pričekati dok se "tekučina" ne ohladi.. Ali za peć ne bih da nikakvu garanciju.. | |
| | | Karlo cro chopper forum
Broj postova : 4028 Godina imam : 74 Prebivalište : Sibinj Vozim : BMW R 1200 RT Na forumu od : 03.06.2010
| Naslov: Re: gus - varenje i hrđa pon 01 lis 2012, 15:15 | |
| Elektrode za zavarivanje gusa su dosta supe , a zamjenit ih može inox elektroda . To treba odraditi netko tko ima iskustva sa zavarivanjem gusa , što mnogi kvalificirani zavarivači nemaju . | |
| | | Jack cro chopper forum
Broj postova : 3028 Godina imam : 58 Prebivalište : Zagreb Vozim : više ne vozim Na forumu od : 29.04.2008
| Naslov: Re: gus - varenje i hrđa pon 01 lis 2012, 15:19 | |
| sad sam pogledao, sredstvo koje sam koristio je Korex... znam da je gus vrlo krt, odnosno nije ga dobro izlagati grijanju kao kod varenja - jer može puknuti... možda bi se moglo peć naložiti, da se cijela peć ugrije... i onda zavariti, dok je vruća hvala za savijete @ Karlo znam jednog, pitat ću ga... hvala ti pjeskarenje nebi preporučili ? | |
| | | buba cro chopper forum
Broj postova : 2353 Godina imam : 47 Prebivalište : Ozalj Vozim : Shadow VT 750 Na forumu od : 18.05.2008
| Naslov: Re: gus - varenje i hrđa pon 01 lis 2012, 21:08 | |
| sam nisam majstor za varenje ali sam u nekim brodogradilistima kojima sam obavljao neke poslove prisustvovao varenju nekih gusnatih dijelova, imas elektrode za gus, ali ide bez problema i elektrodom za zeljezo, JAKO je bitno predgrijavanje materijala koji se vari, zaboravio sam zasto ali znam da se je gusnati dio koji je trebalo varit uvjek prije zagrijavan s brenerom do neke temperature i onda varen, nakon varenja izgleda ko saliveno , mozda je bitno napomenuti da se radi o iskusnim profesionalnim variocima | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: gus - varenje i hrđa | |
| |
| | | | gus - varenje i hrđa | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|