Početna stranicaPretraľnikgus - varenje i hrđa 610RegistracijaLogin

gus - varenje i hrđa

Go down 
5 posters
Autor/icaPoruka
Jack
cro chopper forum
cro chopper forum
Jack

Broj postova : 3028
Godina imam : 58
Prebivalište : Zagreb
Vozim : više ne vozim
Na forumu od : 29.04.2008

gus - varenje i hrđa Empty
PostajNaslov: gus - varenje i hrđa   gus - varenje i hrđa Icon_minitimepon 01 lis 2012, 13:58

Imam vrlo staru gusnatu peć, poznatiju kao kraljica peći...
našao sam ju u podrumu, i sad ju pokušavam donekle restaururati Rolling Eyes

imam dva problema, prvi je hrđa a drugi napuklina...

cijela peć je prekrivena hrđom, i zanima me koji je najbolji način za odstranjivanje iste ?
sad ću ju namazati nekim sredstvom za skidanje hrđe, vjerojatno se radi o kiselini Razz
čuo sam za neku tekućinu s kojom namažeš pohrđalo željezo, i uslijed kemijske reakcije pojede svu hrđu... ali nemam pojma o čemu se radi...

druga mogućnost je odnjeti peć na pjeskarenje... imate li koga za preporučiti ?
nisam siguran koliko je to preporučljivo, ne bih htio da usljed pjeskarenja dođe do oštećenja površine What a Face

drugi problem je što je peć kod vrata od ložišta puknula, i ima napuklinu ( otvorenog tipa ) u dužini od oko četiri cm...
mislio sam to pokrpati tekućim metalom, ali neznam koliko će to držati s obzirom na temperaturu Razz
čuo sam da se gus nemože variti. Postoji li neki drugi način krpanja ?

hvala na savijetima Very Happy
[Vrh] Go down
http://www.alanmatuka.com
Cube
man
man
Cube

Broj postova : 319
Godina imam : 39
Vozim : yamaha XJ6n
Na forumu od : 19.08.2011

PostajNaslov: Re: gus - varenje i hrđa   gus - varenje i hrđa Icon_minitimepon 01 lis 2012, 14:09

Jack je napisao/la:
Imam vrlo staru gusnatu peć, poznatiju kao kraljica peći...
našao sam ju u podrumu, i sad ju pokušavam donekle restaururati Rolling Eyes

imam dva problema, prvi je hrđa a drugi napuklina...

cijela peć je prekrivena hrđom, i zanima me koji je najbolji način za odstranjivanje iste ?
sad ću ju namazati nekim sredstvom za skidanje hrđe, vjerojatno se radi o kiselini Razz
čuo sam za neku tekućinu s kojom namažeš pohrđalo željezo, i uslijed kemijske reakcije pojede svu hrđu... ali nemam pojma o čemu se radi...

druga mogućnost je odnjeti peć na pjeskarenje... imate li koga za preporučiti ?
nisam siguran koliko je to preporučljivo, ne bih htio da usljed pjeskarenja dođe do oštećenja površine What a Face

drugi problem je što je peć kod vrata od ložišta puknula, i ima napuklinu ( otvorenog tipa ) u dužini od oko četiri cm...
mislio sam to pokrpati tekućim metalom, ali neznam koliko će to držati s obzirom na temperaturu Razz
čuo sam da se gus nemože variti. Postoji li neki drugi način krpanja ?

hvala na savijetima Very Happy

Nemam nikakvog iskustva, ali ovo sam našao:

http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/bravarija/zavarivanje-gusa
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: gus - varenje i hrđa   gus - varenje i hrđa Icon_minitimepon 01 lis 2012, 14:10

Korozija se lako skida, prvo sa žičanom četkom, kasnije se premaže sa Antikorozinom, ili nekim sličnim sredstvom (trgovina boja i lakova - 15 kn za jednu bocu).

Zavarivanje gusa je malo veći problem, pogotovo za dijelove koji su izloženi toplinskim naprezanjima. Ustvari, može se zavariti s klasičnim elektrolučnim aparatom i elektrodama za gus, ali je velika šansa da će puknuti pokraj tog vara.

http://www.webgradnja.hr/katalog/10059/antikorozin-sredstvo-za-skidanje-hrde/
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: gus - varenje i hrđa   gus - varenje i hrđa Icon_minitimepon 01 lis 2012, 14:13

Ja sam neke gusnate dijelove uspio zavariti s običnom elektrodom za željezo, i za divno čudo još uvijek drži. Gus ima dosta niže talište, lako se topi, i treba zavarivati u kratkim intervalima, pa onda malo pričekati dok se "tekučina" ne ohladi.. Ali za peć ne bih da nikakvu garanciju.. Rolling Eyes
[Vrh] Go down
Karlo
cro chopper forum
cro chopper forum
Karlo

Broj postova : 4028
Godina imam : 74
Prebivalište : Sibinj
Vozim : BMW R 1200 RT
Na forumu od : 03.06.2010

PostajNaslov: Re: gus - varenje i hrđa   gus - varenje i hrđa Icon_minitimepon 01 lis 2012, 15:15

Elektrode za zavarivanje gusa su dosta supe , a zamjenit ih može inox elektroda . To treba odraditi netko tko ima iskustva sa zavarivanjem gusa , što mnogi kvalificirani zavarivači nemaju .
[Vrh] Go down
Jack
cro chopper forum
cro chopper forum
Jack

Broj postova : 3028
Godina imam : 58
Vozim : više ne vozim
Na forumu od : 29.04.2008

PostajNaslov: Re: gus - varenje i hrđa   gus - varenje i hrđa Icon_minitimepon 01 lis 2012, 15:19

sad sam pogledao, sredstvo koje sam koristio je Korex...

znam da je gus vrlo krt, odnosno nije ga dobro izlagati grijanju kao kod varenja - jer može puknuti...

možda bi se moglo peć naložiti, da se cijela peć ugrije... i onda zavariti, dok je vruća What a Face Rolling Eyes Razz
hvala za savijete Very Happy

@ Karlo znam jednog, pitat ću ga... hvala ti

pjeskarenje nebi preporučili ?

[Vrh] Go down
http://www.alanmatuka.com
buba
cro chopper forum
cro chopper forum
buba

Broj postova : 2353
Godina imam : 47
Prebivalište : Ozalj
Vozim : Shadow VT 750
Na forumu od : 18.05.2008

PostajNaslov: Re: gus - varenje i hrđa   gus - varenje i hrđa Icon_minitimepon 01 lis 2012, 21:08

sam nisam majstor za varenje ali sam u nekim brodogradilistima kojima sam obavljao
neke poslove prisustvovao varenju nekih gusnatih dijelova, imas elektrode za gus, ali ide bez problema i elektrodom
za zeljezo, JAKO je bitno predgrijavanje materijala koji se vari, zaboravio sam zasto ali znam da se je gusnati dio koji je
trebalo varit uvjek prije zagrijavan s brenerom do neke temperature i onda varen, nakon varenja izgleda ko saliveno Wink,
mozda je bitno napomenuti da se radi o iskusnim profesionalnim variocima Cool
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/groups/mogilamk/
Sponsored content

PostajNaslov: Re: gus - varenje i hrđa   gus - varenje i hrđa Icon_minitime

[Vrh] Go down

gus - varenje i hrđa
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-