|
|
| Da li je do lanca? | |
|
+5klesoo mungos Safet(y) palomas Deckardcain 9 posters | Autor/ica | Poruka |
---|
Deckardcain man
Broj postova : 192 Godina imam : 56 Prebivalište : Split Vozim : Eliminator 250, Kawasaki ER5 Na forumu od : 18.09.2009
| Naslov: Da li je do lanca? sri 04 srp 2012, 13:34 | |
| Pozdrav u ove vruće dane, rijetko se javljam kad nemam šta pametno reć a i tad uglavnom tražim savjet, pa tako i sada, naime na ovome mome motoriću u zadnje vrime mi je nekako otvrdnilo šaltanje...ide to sve uglavnom kako treba, sve upada dobro, ali je osjetno nekako tvrđe i treba veća sila nego je uobičajeno...naročito između 1. i 2. brzine....u priči s frendovima koji se razumiju kažu mi da bi trebalo promijenit lanac i lančanike, što ću svakako napravit, pošto motor ima godina ( kilometražu nema, ali neznam kad je lanac mijenjan i ako je?? ) sad je na malo više od 16000. Uz to ću prominit i ulje, samo eto ako se kome da da napiše ima li takvog iskustva,i koji su simptomi općenito da je lanac i lančanici za promjenu...E, da, bio je malo opušten, nategli smo ga, ali nije mi se ništa značajno popravilo.... Po pitanju se vidi kolko znam o mehanici , al šta ću, neznam, al volim da mi je na motoru sve pici pici zahvaljujem se unaprid na odgovorima E, da dosta mi jače klapne kad ga ubacujjem u prvu, nego prije, naročito kad je hladan motor.... | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Da li je do lanca? sri 04 srp 2012, 13:48 | |
| Otežano šaltanje obično ima veze sa starim uljem, ponekad i sa podešenošću kuplug sajle, tj. sa nedovoljnim odvajanjem lamele. Zatezanje lanca sigurno ne doprinosi lakoći šaltanja, nego upravo suprotno. | |
| | | Deckardcain man
Broj postova : 192 Godina imam : 56 Prebivalište : Split Vozim : Eliminator 250, Kawasaki ER5 Na forumu od : 18.09.2009
| Naslov: Re: Da li je do lanca? sri 04 srp 2012, 13:52 | |
| Palomas fala, tvoji odgovori i znanje su mi uvik dragi za vidit, naročito volja za pomoć i objasnit tako sam i sam nekako logički mislio da je, vidiću izmjenom ulja dal ću dobit na "staro" šaltung, a lanac i lančanike ću svakako promijenit zbog sebe da mi je mirna savjest | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Da li je do lanca? sri 04 srp 2012, 13:56 | |
| Sad po ljetu zbog visokih temperatura ulju još dodatno padne viskozitet, pa se mjenjači još teže šaltaju. Kod lanca je najvažnije da nije prenapet, jer to ga najbrže uništi. | |
| | | Safet(y) cro chopper forum
Broj postova : 6849 Godina imam : 57 Prebivalište : Našice, Zagreb, Ploče, a i tko zna gdje još sve :) Vozim : V-Rod Na forumu od : 31.10.2007
| Naslov: Re: Da li je do lanca? sri 04 srp 2012, 14:30 | |
| za ulje se slazem s Palomasom... a za lanac, pitaj nekoga tko ima znanja da ti pogleda da li je istegnut ili ne (to ti i nije neka velika nauka, a imas i ovdje negdje nekoliko tema), jer bi mi ipak bilo malo cudno da ga treba mijenjati vec na 16tkm (narocito lancanik).. | |
| | | Deckardcain man
| Naslov: Re: Da li je do lanca? sri 04 srp 2012, 15:23 | |
| Ma i meni je to čudno bilo, nego eto, računam ako nije mijenjan lanac, od dugog stajanja, od trla brla, prominiću i to, nije ni to kraj svita, jer mi je to prvi motor, i malo je i moja vožnja bila ono, trt, mrt, pa eto reko možda sam ga rastega prije vremena, mada sam ga ja uredno čistio i podmazivao od kad je kod mene....al u svakom slučaju prvo ide ulje, pa ćemo vidit kako će se razvijat stvari....ulje i štelanje sajle ako bude trebalo, to prvo, pa ćemo vidit dalje....fala u svakom slučaju, i dojaviću ovdi šta je bilo i kako sam rješio, možda će nekom i to bit od koristi, mada objektivno, nije veliki problem ni kvar, već više kako to opisat.....tegoba | |
| | | mungos cro chopper forum
Broj postova : 1332 Godina imam : 53 Prebivalište : Zagreb,Gornja Kustošija Vozim : Regal Raptor Hawk DD250 Na forumu od : 07.02.2009
| Naslov: Re: Da li je do lanca? sri 04 srp 2012, 20:16 | |
| - palomas je napisao/la:
- Sad po ljetu zbog visokih temperatura ulju još dodatno padne viskozitet, pa se mjenjači još teže šaltaju. Kod lanca je najvažnije da nije prenapet, jer to ga najbrže uništi.
Sa ovim se slažem i samo još dodajem - zbog vručine se kuplung sajla dodatno rastegne i lamela ne odvaja dovoljno pa dolazi do težeg mijenjanja brzina pogotovo u nižim stupnjevima prijenosa gdje su zupčanici veći i teže se uzubljuju. | |
| | | klesoo cro chopper forum
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: Da li je do lanca? čet 05 srp 2012, 00:26 | |
| - mungos je napisao/la:
- palomas je napisao/la:
- Sad po ljetu zbog visokih temperatura ulju još dodatno padne viskozitet, pa se mjenjači još teže šaltaju. Kod lanca je najvažnije da nije prenapet, jer to ga najbrže uništi.
Sa ovim se slažem i samo još dodajem - zbog vručine se kuplung sajla dodatno rastegne i lamela ne odvaja dovoljno pa dolazi do težeg mijenjanja brzina pogotovo u nižim stupnjevima prijenosa gdje su zupčanici veći i teže se uzubljuju. koliko je to istezanje sajle? Mislim, kolika bi bila razlika u mm npr. na 20C i 32C??? | |
| | | maxart cro chopper forum
Broj postova : 3064 Godina imam : 64 Prebivalište : Calgary Vozim : H-D VRSCDX Na forumu od : 03.10.2010
| Naslov: Re: Da li je do lanca? čet 05 srp 2012, 06:49 | |
| - klesoo je napisao/la:
- mungos je napisao/la:
- palomas je napisao/la:
Sa ovim se slažem i samo još dodajem - zbog vručine se kuplung sajla dodatno rastegne i lamela ne odvaja dovoljno pa dolazi do težeg mijenjanja brzina pogotovo u nižim stupnjevima prijenosa gdje su zupčanici veći i teže se uzubljuju. koliko je to istezanje sajle? Mislim, kolika bi bila razlika u mm npr. na 20C i 32C??? ako je pštelana sajla kako treba zanemarivo je istezanje ali lamele kvačila se zato više šire (nabreknu) Pa ljudi moji nemože sve identično funkcionirati na +20 , +35 i na ninus 5 | |
| | | Kicho cro chopper forum
Broj postova : 2249 Godina imam : 53 Prebivalište : Vukovar/Vinkovci Vozim : Honda Shadow 750 ACE; BMW R 1200 RT, Moto Guzzi Mille GT Na forumu od : 24.05.2011
| Naslov: Re: Da li je do lanca? čet 05 srp 2012, 07:21 | |
| eto, dečki rekoše - ulje, ja se slažem.
A lanac veze nema sa šaltanjem. | |
| | | mrljo#2 cro chopper forum
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: Da li je do lanca? čet 05 srp 2012, 11:43 | |
| ...nemogu se sad sjetit, ali nedugo smo pisali bas o lancu njegovom istegnucu ii mjerenju istog....nemogu se sad sjetit ciji je to post bio.... ..sve je vise-manje receno....a lancanici se obicno mjenjaju kad izmjenjas 2-3 lanca, nevjerujem da su na tu kilometrazu toliko osteceni.... | |
Broj postova : 1332 Godina imam : 53 Prebivalište : Zagreb,Gornja Kustošija Vozim : Regal Raptor Hawk DD250 Na forumu od : 07.02.2009
| Naslov: Re: Da li je do lanca? čet 05 srp 2012, 11:44 | |
- mungos je napisao/la:
- palomas je napisao/la:
Sa ovim se slažem i samo još dodajem - zbog vručine se kuplung sajla dodatno rastegne i lamela ne odvaja dovoljno pa dolazi do težeg mijenjanja brzina pogotovo u nižim stupnjevima prijenosa gdje su zupčanici veći i teže se uzubljuju. koliko je to istezanje sajle? Mislim, kolika bi bila razlika u mm npr. na 20C i 32C??? Jedan okret na ručici, a to ti valjda iz iskustva znaš pošto si čovjeku umjesto diskusije ponudio odgovor na njegovo pitanje. | |
| | | mrljo#2 cro chopper forum
Broj postova : 1668 Godina imam : 52 Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I Vozim : HD - FLHTCUI '97 Na forumu od : 14.08.2010
| Naslov: Re: Da li je do lanca? čet 05 srp 2012, 12:06 | |
| ....aaaaa, evo ga, nebudi lijen pronasao sam zadnju raspravu na tu temu.... www.cro-chopper.forumcroatian.com/t12709p15-misljenje#333220 | |
| | | Deckardcain man
| Naslov: Re: Da li je do lanca? čet 05 srp 2012, 13:04 | |
| | |
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: Da li je do lanca? čet 05 srp 2012, 14:23 | |
| - mungos je napisao/la:
- klesoo je napisao/la:
- mungos je napisao/la:
- palomas je napisao/la:
Sa ovim se slažem i samo još dodajem - zbog vručine se kuplung sajla dodatno rastegne i lamela ne odvaja dovoljno pa dolazi do težeg mijenjanja brzina pogotovo u nižim stupnjevima prijenosa gdje su zupčanici veći i teže se uzubljuju. koliko je to istezanje sajle? Mislim, kolika bi bila razlika u mm npr. na 20C i 32C??? Jedan okret na ručici, a to ti valjda iz iskustva znaš pošto si čovjeku umjesto diskusije ponudio odgovor na njegovo pitanje. 1. iz iskustva ne znam nista, ali iz skole znam da je toplinsko istezanje celika cca 12 x 10 (na) -6/Celzijevac! Sad ti izracunaj priblizno istezanje, ako znamo da je temp. razlika 12C, a sajla je duzine cca 1m. 2. saltati se moze, bez ikakvih problema, k'o u maslac, bez kvacila! Iz nize u visu, a iz vise u nizu uz malo iskustva!!! 3. nategnutost sajle treba biti po propisu. Konstruktori su zasigurno predvidjeli da je spojka potpuno odvojena kada je rucica do kraja stisnuta i obrnuto. 4. Ulje svakako pridonosi "osjecaju" saltanja. Novo ulje ce fino raditi prvih 500 ili soma km, a onda je opet po starom... Dok ne zaboravis da si promijenio ulje ili prije. 5. Naravno, uz uvjet da je izmjena ulja u predvidjenim intervalima i to propisane kakvoce! 6. Ukoliko znas sto je gradacija ulja, onda ces i znati da okolna temperatura nema apsolutno nikakvog utjecaja na saltanje, vec samo na - HLADNI START MOTORA!!! 7. Pretpostavljam ( a pretpostavka je majka svih zajeba) da ti je jasno da je radna temperatura motora kudikamo veca od IQ..., ne, od okolne temperature. 8. "Nabreknutost" lamele je jednako utjecajna kao i temp. istezanje sajle. Mislim da je istrosenost lamele kudikamo veci cimbenik u cijeloj prici, jer je i lamela stalno u vrucem ulju (osim kod onih kojima nije!) DaKLE: 1. ukoliko je dosao propisani interval zamjene ulja, onda to treba napraviti. 2. treba provjeriti nategnutost, ispravnost i podmazanost sajle. 3. ipak treba zategnuti lanac na propisanu "mjeru", jer moze proizvoditi "cudne zvukove" prilikom saltanja, ali NEMA utjecaja na saltanje!!!! 4. jednako tako treba provjeriti ispravnost gumenog "amortizera" (ili kako vec zoves) zadnjeg lancanika. I on moze imati lufta 5. itd. itd. u svim ostalim slucajevima: Otisao Mujo u svemir s dvije svinjei. Nakon nekog vremena cuju se naredbe sa zemlje: Svinja 1 Svinja 1 javi se ; Ronk, ronk ; Upali nuklearne reaktore i pritisni crveni gumb ; Svinja 2 svinja 2 javi se ; Ronk, ronk ; Pripazi na stabilizatore i pritisni zeleni gumb; Mujo javi se ; Ovde Mujo; Mujo nahrani svinje i matere ti ne diraj nista ! | |
| | | Deckardcain man
| Naslov: Re: Da li je do lanca? čet 05 srp 2012, 16:06 | |
| | |
| Naslov: Re: Da li je do lanca? čet 05 srp 2012, 21:13 | |
- mungos je napisao/la:
- klesoo je napisao/la:
- mungos je napisao/la:
- palomas je napisao/la:
Sa ovim se slažem i samo još dodajem - zbog vručine se kuplung sajla dodatno rastegne i lamela ne odvaja dovoljno pa dolazi do težeg mijenjanja brzina pogotovo u nižim stupnjevima prijenosa gdje su zupčanici veći i teže se uzubljuju. koliko je to istezanje sajle? Mislim, kolika bi bila razlika u mm npr. na 20C i 32C??? Jedan okret na ručici, a to ti valjda iz iskustva znaš pošto si čovjeku umjesto diskusije ponudio odgovor na njegovo pitanje. 1. iz iskustva ne znam nista, ali iz skole znam da je toplinsko istezanje celika cca 12 x 10 (na) -6/Celzijevac! Sad ti izracunaj priblizno istezanje, ako znamo da je temp. razlika 12C, a sajla je duzine cca 1m.
2. saltati se moze, bez ikakvih problema, k'o u maslac, bez kvacila! Iz nize u visu, a iz vise u nizu uz malo iskustva!!! 3. nategnutost sajle treba biti po propisu. Konstruktori su zasigurno predvidjeli da je spojka potpuno odvojena kada je rucica do kraja stisnuta i obrnuto. 4. Ulje svakako pridonosi "osjecaju" saltanja. Novo ulje ce fino raditi prvih 500 ili soma km, a onda je opet po starom... Dok ne zaboravis da si promijenio ulje ili prije. 5. Naravno, uz uvjet da je izmjena ulja u predvidjenim intervalima i to propisane kakvoce! 6. Ukoliko znas sto je gradacija ulja, onda ces i znati da okolna temperatura nema apsolutno nikakvog utjecaja na saltanje, vec samo na - HLADNI START MOTORA!!! 7. Pretpostavljam ( a pretpostavka je majka svih zajeba) da ti je jasno da je radna temperatura motora kudikamo veca od IQ..., ne, od okolne temperature. 8. "Nabreknutost" lamele je jednako utjecajna kao i temp. istezanje sajle. Mislim da je istrosenost lamele kudikamo veci cimbenik u cijeloj prici, jer je i lamela stalno u vrucem ulju (osim kod onih kojima nije!)
DaKLE: 1. ukoliko je dosao propisani interval zamjene ulja, onda to treba napraviti. 2. treba provjeriti nategnutost, ispravnost i podmazanost sajle. 3. ipak treba zategnuti lanac na propisanu "mjeru", jer moze proizvoditi "cudne zvukove" prilikom saltanja, ali NEMA utjecaja na saltanje!!!! 4. jednako tako treba provjeriti ispravnost gumenog "amortizera" (ili kako vec zoves) zadnjeg lancanika. I on moze imati lufta 5. itd. itd.
u svim ostalim slucajevima: Otisao Mujo u svemir s dvije svinjei. Nakon nekog vremena cuju se naredbe sa zemlje: Svinja 1 Svinja 1 javi se ; Ronk, ronk ; Upali nuklearne reaktore i pritisni crveni gumb ; Svinja 2 svinja 2 javi se ; Ronk, ronk ; Pripazi na stabilizatore i pritisni zeleni gumb; Mujo javi se ; Ovde Mujo; Mujo nahrani svinje i matere ti ne diraj nista !
Eto vidiš da znaš biti konstruktivan i naravno da ćeš znati objasniti (naravno kada hoćeš) i komplicirane stvari.I sad još prijatelju pojasni što su to multigradna ulja i njihove vrijednosti te rok trajanja pri eksploataciji i mislim da si onda dao puni doprinos. I hvala ti unaprijed na odgovoru. A možda su u šumi!! | |
| Naslov: Re: Da li je do lanca? pet 06 srp 2012, 00:24 | |
| daKLE, singlgrade ulja danas na trzistu postoje, ali ih mi ne koristimo. Nose oznake npr 10W. Sva ulja koja mi koristimo su multigrade i imaju oznake npr. 10W-40 i (mislim) da je 10w-40 primjenjivo u podrucjima gdje je okolna temp. -20 do +40 C. Krace receno, to su svesezonska ulja. Uglavnom 0 je cca -35C, a 40 i 50 je +40C i to je sve sto se tice ulja koja mi koristimo. Ulja su standardizirana i ako te to bas jako zanima - google ti je prijatelj! A vec sam rekao, da je gradacija bitna kod HLADNOG POKRETANJA MOTORA! Boli te qrac sto se dogadja s uljem kad masinen postigne radnu temp., vazno je kakvo je ulje dok je motor hladan. Osobito zimi. Rok trajanja ovisi prvenstveno o tipu motora, istrosenosti motora i - kolicini ulja u motoru!!!! Nema bas pouzdanog univerzuma. nije isto voziti staru razvaljenu kramu i novi auto na plin. Plin uopce ne prlja ulje, nema cađi ili je minimalna!!!! U nasim motorima je cca 3-4l ulja i interval izmjene je 5-10k km. U trkacim cross motorima je jedva jedna litra ulja (prvenstveno zbog tezine trkaceg stroja) i izmjenjuje se svakih 10-20 sati rada masine! Najbolje ti je drzati se manuala i sigurno neces pogrijesiti! Vec sam pisao da je kupovanje skupih ulja nepotrebno bacanje novca, jer ono sto trazi proizvodjac agregata SIGURNO zadovoljava pri svim uvjetima eksploatacije. Za motore s malim brojem okretaja ponekad nije dobro koristiti full sint ulja jer ih karike (klipni prstenovi) ne mogu skinuti s cilindra i tada dolazi do povecane potrosnje ulja, naprosto zato sto izgori na stijenkama cilindara. Ulja i maziva su nauka i odgovorno tvrdim da (bar ja) o tim stvarima nemam pojma i zato se bas i ne petljam tamo gdje mi nije mjesto. Uvijek je bilo i ostati ce - RTFM! | |
| | | webrider cro chopper forum
Broj postova : 2802 Godina imam : 55 Prebivalište : Vtc Vozim : Suzuki Intruder VL 800 Na forumu od : 07.01.2008
| Naslov: Re: Da li je do lanca? pon 09 srp 2012, 08:51 | |
| - Deckardcain je napisao/la:
- Bravo ljudi , fala svima, jutros na servisu isto dobijem objašnjenje da je najvjerovatnije do ulja, i da mi lanac i lančanici nisu mogli riknit s tom kilometražom....usput ću rješit još i sinkronizaciju karburatora, svjećice, i još neke sitnice, pa ću izvijestit kad sve bude gotovo kako šalta i kakvi su rezultati
Ovim putem se želim i javno Webrideru frendu i bratu po motoru zahvalit na svesrdnoj i promptnoj pomoći na svemu šta me zanima Evo, tek sad vidio post... Nema frke frende, ako ikada mogu pomoći, bit će mi drago, kao što si i ti meni nesebično pomogao. Zato smo tu. Nadam se da ćeš riješiti dileme i probleme, pa opet u sedlo i guštaj! | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Da li je do lanca? | |
| |
| | | | Da li je do lanca? | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|