Početna stranicaPretraľnikČudno škripanje pri kočenju 610RegistracijaLogin

Čudno škripanje pri kočenju

Go down 
+2
emirharley
Kicho
6 posters
Autor/icaPoruka
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

Broj postova : 2249
Godina imam : 53
Prebivalište : Vukovar/Vinkovci
Vozim : Honda Shadow 750 ACE; BMW R 1200 RT, Moto Guzzi Mille GT
Na forumu od : 24.05.2011

Čudno škripanje pri kočenju Empty
PostajNaslov: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 11:05

Ljudovi moji... Nedavno mi se počelo pojavljivati čudno škripanje pri kočenju prednjom kočnicom. Zvuk nema veze s onim zvukom cviljenja pločica, već se radi o dubljem, snažnom škripanju, k'o kad otvaraš vrata od starog ormara.

Neki dan smo Nenad, ja i jedan poznanik (inače dobar majstor) skinuli čeljust i gledali vidi li se štogod. Jedino što smo vidjeli je da su limići, oni koji se ubacuju pod bridove pločica na mjestima blago "poderani" i to svježe, kao da je disk ribao o njih. No, ni to ne bi mogao biti taj zvuk. Disk i taj lim ga ne bi mogli stvoriti.

Ustanovili smo da su ležaji kotača malo lošiji. Jučer sam išao montirati novu prednju gumu i dao sam da se i ležajevi promijene. Ovim majstorima nisam pričao o škripanju, bio sam u frci s vremenom, a i vjerovao sam da će taj zvuk nestati kad se izmjene ležajevi, da je to neki efekt koji se događa jer se zbog lošijih ležajeva pojavljuje mini-razlika u kutu diska i pločica (osobito jer mi se to događalo više pri skretanju nego kad sam poravnat prema naprijed).

Škripanje nije nestalo.

Sad kontam da bi to moglo biti jer su oni limići oglodani na mjestu (dobili su utor, "zub" od oboda diska), pa se sad zbog toga nešto s pločicama događa. Smijem li ih potpuno ukloniti, te limiće? Da li bi zbog toga moglo biti nekih većih problema?
[Vrh] Go down
http://www.hr-moto.com
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

Broj postova : 3466
Prebivalište : Sarajevo
Vozim : Harley-Davidson Road King Classic
Na forumu od : 30.11.2007

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 11:37

Ne znam sta bi moglo biti taj kvar koji opisujes, no kada ode lezaj na tocku, principijelno, motocikl ne mozes voziti, no tik prije nego ce "otici", zvukovi su kao da se raspada masina, bukvalno, cak cesto ljudi ne skontaju da je kvar na lezaju, vec kontroliraju masinu.
[Vrh] Go down
http://www.sarajevobikersclub.ba
cro.chopper
Tata foruma
Tata foruma
cro.chopper

Broj postova : 10959
Godina imam : 51
Prebivalište : jaska
Vozim : Kawasaki VN 900 CLASSIC (2006)
Na forumu od : 31.10.2007

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 11:42

pri kočenju ? a kad slobodno okrećeš kotač ništa se ne čuje
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

Broj postova : 4411
Godina imam : 60
Prebivalište : Varaždin
Vozim : BMW R1200 RT
Na forumu od : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 11:51

Meni su ležajevi prednjeg kotača na Aquili imali već poprilično lufta, naročito jedan od njih, ne sjećam se točno koji (odavno sam ih zamijenio sa SKF-ovim). Čak je i čitav kotač zbog toga imao lufta oko cetralne osi, ali na kočnicama to se nije nimalo primjetilo, niti bilo što čulo.

Škripanje disk kočnica jako često ima veze sa stanjem, tvrdoćom ili zapečenosću samoga materijala pločica. Sad su i visoke temperature, moguće je da su se pločice pregrijale i izgubile svojstva.

Ako nije to, onda ti je radilica otišla sigurno. Rolling Eyes Very Happy
[Vrh] Go down
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 12:19

palomas je napisao/la:
Škripanje disk kočnica jako često ima veze sa stanjem, tvrdoćom ili zapečenosću samoga materijala pločica. Sad su i visoke temperature, moguće je da su se pločice pregrijale i izgubile svojstva.

i dalje tvrdim (neki moj feeling je u pitanju) da se ne radi o klasičnom škripanju tj.cviljenju pločica, već da je u pitanju nešto drugo. Da čuješ taj zvuk, vjerujem da bi se složio sa mnom. Nisam 100% siguran, ali blizu. Nešto tu ne stoji dobro.

palomas je napisao/la:
Ako nije to, onda ti je radilica otišla sigurno. Rolling Eyes Very Happy

O, hvala majstore. Jel to ono što briše šoferšajbu? Very Happy
[Vrh] Go down
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 12:21

samo kad kočim, Cro, da.

I to ne svaki put. Povremeno.

A ležaji su od jučer novi, jel...
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 12:23

Stara Perzijska narodna mudrost kaže: sve što koči, mora i da cvili. Twisted Evil
[Vrh] Go down
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 12:34

A*ebogapatakperzijski...

Nije to TO. Poznajem cviljenje pločica. I brujanje onih spaljenih, koje su izgubile svojstva. Trust me, to nisu ti zvukovi. Rolling Eyes

Nego, ne reče ti meni... Smijem li skinuti one limiće?
[Vrh] Go down
palomas
cro chopper forum
cro chopper forum
palomas

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 12:54

Ja mislim da NE smiješ, jer da nisu potrebni, ne bi se ni stavljali tamo. Makar, kad malo bolje razmislim, da Aquili tih limića nikad nije ni bilo, nego je bio nekakvi mesingani čavao, koji prolazi kroz rupu na pločicama..

Nešto mora držati pločice, da ne ispadnu kad se potroše.
[Vrh] Go down
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 13:45

postoji taj "štift" i kod mene, ali i limići.

Mislim da je njihova uloga pomoć pri odvajanju pločica od diska kad prestane kočenje. Mislim, jel. Smile)
[Vrh] Go down
mrljo#2
cro chopper forum
cro chopper forum
mrljo#2

Broj postova : 1668
Godina imam : 52
Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I
Vozim : HD - FLHTCUI '97
Na forumu od : 14.08.2010

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 14:59

...ha, gle skini plehice pa probaj na kratko vozit ii vidjet dali je zvuk prisutan....probaj pakne malo pobrusit (stavi smirglpapir na ravnu plohu ravnomjernim pritiskom na pakne pobrusi)....neznam vidi sve vijke ii matice na prednjem dijelu motocikla, da nesto nije otpusteno, pa da ne rezonira, npr blatobran je velik i rezonantan.....
[Vrh] Go down
https://dragonflynsg.weebly.com
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 16:59

Čuo maloprije nešto što mi drži vodu... Iliti ima logike.

Obrusiti rubove pločica ukoso. Jer su diskovi potrošeni i imaju rub. I tu se mogu događati neki čudni efekti (koje BTW mogu i zamisliti), osobito jer ja imam reparirane pločice (trebao sam ih ljetos u danu, a bio je vikend, te sam dao da mi čovjek nalijepi nove obloge). Koje dan-danas koče kao zmaj, ali je možda malo fulao oblik tj. širinu, pa se to sad odražava.

Javim vam kako je prošlo.
[Vrh] Go down
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 18:43

RIJEŠENO!

Dakle, turpijanje brida pločice ukoso riješilo mi je problem. Budući da mi je sad poprilično jasno što se tamo događalo, možda nešto i nacrtam večeras, da pojasnim.

Čim sam se uhvatio alata, zapravo sam znao da će to biti TO. Toliko mi je logično zvučalo.
[Vrh] Go down
emirharley
cro chopper forum
cro chopper forum
emirharley

Broj postova : 3466
Prebivalište : Sarajevo
Vozim : Harley-Davidson Road King Classic
Na forumu od : 30.11.2007

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 19:31

Dobro je osluskivati o tehnickim problemima drugih i iz toga uciti, nikada ne znas kada tebe/nas moze nesto slicno zadesiti! dobar
[Vrh] Go down
http://www.sarajevobikersclub.ba
maxart
cro chopper forum
cro chopper forum
maxart

Broj postova : 3064
Godina imam : 64
Prebivalište : Calgary
Vozim : H-D VRSCDX
Na forumu od : 03.10.2010

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 19:37

Kicho je napisao/la:
RIJEŠENO!

Dakle, turpijanje brida pločice ukoso riješilo mi je problem. Budući da mi je sad poprilično jasno što se tamo događalo, možda nešto i nacrtam večeras, da pojasnim.

Čim sam se uhvatio alata, zapravo sam znao da će to biti TO. Toliko mi je logično zvučalo.
sad vidio temu ,ali već je netko imao taj problem i rješeno upravo na takav način Smile
[Vrh] Go down
http://www.airbrush-maxart.com
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 20:40

Jebajiga. Da je netko drugi to zapamtio, i meni bi olakšao život. Very Happy
[Vrh] Go down
Kicho
cro chopper forum
cro chopper forum
Kicho

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitimesri 04 srp 2012, 21:20

Dakle, što se zapravo dogodilo... Disk je dosta star, dobio je rub, zapravo - pločice su vremenom izdubile utor u njemu u svojoj širini.
I kad stavite i nove pločice, one tu ništa ne mogu popraviti, već će se također prilagoditi rubu tog izglodanog utora. To izgleda ovako:

Čudno škripanje pri kočenju Disk1t

I tu se javlja žestoka i neugodna škripa, daleko od "uobičajenog", zapravo učestalog cvilećeg zvuka disk-kočnica.
E sad... Zašto je to tek sad počelo škripati? O tome bi se dalo raspravljati. Možda zato jer su užasne vrućine, pa se disk i pločice slabije hlade, te dolazi do toplinskog širenja koje još više pritišće rub pločice na izglodani rub diska.

I što sam ja to danas napravio s tim? Malo sam zbrusio rubove pločica pod kutem od 45°. To možete napraviti i običnom turpijom.

I dobio sam ovo:
Čudno škripanje pri kočenju Disk2x

Jednostavno.

To će i dalje nepravilno trošiti diskove, ali će potrajati dok se ponovo ne izdubi toliko da se opet dogodi ista "svirka". Zapravo, ipak će se pločice ranije potrošiti, pa ću vjerojatno za 6 mjeseci ili godinu morati ponoviti turpijanje.

Nadam se da će sljedeći koji bude imao isti problem brzo i lako natrčati na ovaj topic. Rolling Eyes
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Čudno škripanje pri kočenju   Čudno škripanje pri kočenju Icon_minitime

[Vrh] Go down

Čudno škripanje pri kočenju
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-