|
|
| Jajasti stražnji kotači? | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Gljivi man
Broj postova : 26 Godina imam : 48 Prebivalište : Zagreb Vozim : Aquila 250 Na forumu od : 20.04.2009
| Naslov: Jajasti stražnji kotači? čet 07 tra 2011, 23:04 | |
| Pozdrav svima, imam problem, majstor mi je rekao da mi je na mojoj Aquili 250 jajast stražnji kotač, zbog čega mi stražnja kočnica, sad kad sam stavio novu, malo struže na dijelovima gdje je bliže točku (dok se dovoljno ne istroši). E, pitanje glasi - nisam siguran što bi sve trebao kupiti. Našao sam na e-bayu (donji link) relativno povoljnu stražnju felgu da li je to jedini dio koji treba zamijeniti u takvom slučaju, ili bi trebao tražiti cijeli nekakav sklop, s kočnicom i to?
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=170581998234&viewitem=#nogo
Hvala unaprijed na na pomoći:) | |
| | | klesoo cro chopper forum
Broj postova : 5077 Godina imam : 63 Prebivalište : ZG Vozim : paKLEnu masinu Na forumu od : 04.11.2007
| Naslov: Re: Jajasti stražnji kotači? čet 07 tra 2011, 23:25 | |
| odnijeti tokaru, ali ne fuseru, da ti potokari dobos. Ak' si na to mislio. Moguce je dovesti dobos u centar na mikron! | |
| | | palomas cro chopper forum
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Jajasti stražnji kotači? pet 08 tra 2011, 08:49 | |
| klesoo ti je dobro napisao, zbog toga ne moraš kupovati novu felgu, nego samo ovu odnesi k majstoru, da ti potokari - izravna doboš. Makar to možeš riješiti i na način da sad na početku ostaviš par milimetara duži hod papuče i poluge zadnje kočnice, dok se kočione obloge malo ne izbruse i prilagode...
Ne znam o kolikim odstupanjima se radi, ako su veća, onda ti je tokarenje najbolja opcija. | |
| | | Gljivi man
Broj postova : 26 Godina imam : 48 Prebivalište : Zagreb Vozim : Aquila 250 Na forumu od : 20.04.2009
| Naslov: Re: Jajasti stražnji kotači? pet 08 tra 2011, 13:46 | |
| - klesoo je napisao/la:
- odnijeti tokaru, ali ne fuseru, da ti potokari dobos.
Ak' si na to mislio. Moguce je dovesti dobos u centar na mikron!
pa ne znam na što sam mislio jer nisam vidio, samo mi je majstor rekao da je jajast i savjetovao da čekam malo da se kočnice istroše i da nema smisla mijenjat. ali previše to meni struže, ako bi mogao riješit sa 100-ak eura radije bih riješio. sori na neznanju, ali ne kužim, što to točno ode da kotač "pojajasti" na način da nejednoliko dodiruje bubanj kočnicu? zar nije stvar samo u onom malom dijelu s kugličnim ležajevima u sredini i zar se ne može taj jednostavno zamijenit? | |
Broj postova : 4411 Godina imam : 60 Prebivalište : Varaždin Vozim : BMW R1200 RT Na forumu od : 05.03.2008
| Naslov: Re: Jajasti stražnji kotači? pet 08 tra 2011, 14:22 | |
| Dio kotača po kojem stružu kočinone obloge zove se doboš, on se također s vremenom malo potroši, a pošto je taj dio od željeza, dovoljno ga je odnijeti k tokaru, da ga "izgladi", tj. da promjer tog doboša bude posvuda jednak. I općenito, svaki put kad se stave nove kočione obloge (ili disk pločice na prednjem kotaču), na početku se čuju čudni zvukovi struganja, tako dugo dok se materijal malo ne izbrusi, i bolje prilegne.. Ti na zadnjem kotaču imaš mogućnost malo otpustiti (dužinu) kočione šipke, na način da vijak na kraju te šipke odvrneš za pola kruga (ili krug) ulijevo. Kad bi imao centralni nogar, mogao bi podići zadnji kotač, zavrtjeti ga s rukom, i podešavati dužinu šipke tako dugo, dok ne prestane strugati s otpuštenom kočnicom. | |
| | | Gljivi man
| Naslov: Re: Jajasti stražnji kotači? pet 08 tra 2011, 14:59 | |
| Super,hvala na podrobnom objašnjenju Palomas:) No takva disfunkcija bi značila da je samo unutarnji dio kotača "krivo" potrošen, al meni je majstor rekao da ovo moje malo (ali ne previše) loše utječe i na lanac, ne znači li to da je nekakva drugačija vrsta "jajastosti" u pitanju, više kao da se cijeli točak na neki način olabavio u odnosu na centralnu osovinu? Meni se i čini da kotač malo "pleše", kao što se često dešava s točkovima bicikla. | |
| | | Gljivi man
| Naslov: Re: Jajasti stražnji kotači? ned 10 tra 2011, 11:16 | |
| Da, zabrijao sam nešto, u pravu ste, stvar je u tome. u utorak sam dogovorio tokarenje felge jer mi škripi do bola ta kočnica, a ne može se jače stegnut. | |
| Naslov: Re: Jajasti stražnji kotači? ned 10 tra 2011, 13:44 | |
| Onako na prvi dojam, meni se čini da je šipka zadnje kočnice na tom motoru neko vrijeme bila (greškom) previše skraćena, tako da su se u vožnji trošile kočione obloge, ali se je usput zagrijavao i trošio i bubanj na felgi (doboš). Ovo je prvi slučaj da uopće čujem za tako nešto kod Aquile, a tvornica (najvjerojatnije) nije takav bubanj pustila u prodaju. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Jajasti stražnji kotači? | |
| |
| | | | Jajasti stražnji kotači? | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|